klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
śniadanie w słoiku
Fotolia
Przepisy

DIY: szybkie, lekkie i... w słoiku!

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale niestety często brakuje nam na nie czasu. Jak znaleźć kompromis między porannym szykowaniem się a czasem poświęconym na przygotowanie czegoś do zjedzenia? Odpowiedź jest prosta: śniadanie w słoiku! Sprawdź dwie propozycje!
Katarzyna Mordalska
lipiec 27, 2015

owsianka w słoiku

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Owsianka w słoiku

Owsianka w słoiku to idealne rozwiązanie dla zabieganych, gdyż takie śniadanie możemy przygotować dzień wcześniej. Owsianka z lodówki idealnie sprawdzi się w letnie, upalne poranki.

Świetne są owsianki nocne ze słoika, rano tylko wyjmujesz z lodówki i jesz (albo podgrzewasz w mikrofalówce jak wolisz na ciepło) albo pakujesz do torebki na drugie śniadanie.

magda_lena40

Czego będziemy potrzebować?

  • Średniej wielkości słoiczek
  • Płatki owsiane
  • Ulubione owoce: kiwi, banan, borówki, truskawki lub każdy inny, na który masz ochotę :)
  • Mleko
  • Jogurt naturalny (może być grecki)
  • Ewentualnie miód lub cukier

Sposób przygotowania: składniki dodajemy tak, by 1/3 objętości słoiczka zajęły płatki owsiane, które następnie zalewamy mlekiem do 2/3 wysokości słoiczka. Następnie układamy wybrane owoce, a wierzch przykrywamy „pierzynką” z jogurtu naturalnego. Tak przygotowany słoik, wstawiamy na noc do lodówki, a rano możemy cieszyć się gotowym śniadaniem.

jogurt w słoiku

Śniadanie w słoiku – wersja dla łasuchów

To wersja dla osób, którym nieszczególnie zależy na tym, by ich śniadanie było dietetyczne. Taki słoik śniadaniowy przygotowujemy rano, gdyż - w przeciwieństwie do płatków owsianych - w tym przypadku zależy nam, by składniki pozostały chrupiące.

Czego będziemy potrzebować?

  • Oczywiście słoiczek
  • Jogurt naturalny
  • Ulubione ciastka (kruche, według mnie najlepiej sprawdzają się zbożowe)
  • Owoce sezonowe

Sposób przygotowania: składniki układamy warstwami – na dnie słoiczka kładziemy przełamane na kilka części ciastko (lub dwa, w zależności od wielkości), na to 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, następnie owoce, znów jogurt i na wierzchu kolejne pokruszone ciastko. Takie śniadanie to opcja idealna dla osób, który pierwszy posiłek w ciągu dnia wolą zjeść w pracy, w szkole czy na uczelni. Idealne do zabrania ze sobą!

 

W obu przepisach możecie wykorzystać zarówno słoiki dekoracyjne, jak i słoik po niedokończonej Nutelli, maśle orzechowym czy dżemie. Te ostatnie idealnie i smakowicie sprawdzą się w tej roli! To również dobry sposób na wykorzystanie resztek tych słodkości z zakamarków słoika. :)

Przygotowujecie śniadania w słoikach?

Komentarze
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na niskokaloryczne śniadanie
Jeśli jesteś na diecie i nie masz pomysłu na niskokaloryczne śniadanie, mamy trzy bardzo smaczne propozycje! Wypróbuj je wszystkie!
Katarzyna Mordalska
grudzień 07, 2015

Koktajl niskokaloryczny To propozycja dla wszystkich, którym podczas diety brakuje czekoladowego smaku. Owsiankowe smoothie z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim stanowi zdrowy pomysł na śniadanie! Czekoladowe smoothie owsiane Składniki: Pół szklanki płatków owsianych Szklanka ulubionego mleka Banan Łyżeczka kakao (lub karobu) Cynamon Łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki moczymy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy miód do smaku (może się okazać, że nie ma takiej potrzeby, jeśli banan jest dostatecznie dojrzały). Niskokaloryczne ciasteczka owsiane Ciasteczka na śniadanie to jak najbardziej dobry pomysł. Pod warunkiem, że będą pełnowartościowe i przygotowane samodzielnie. Wypróbujcie przepis na niskokaloryczne ciasteczka owsiane! Ciastka owsiane z jabłkami   Składniki: 2 średniej wielkości jabłka ¾ szklanki płatków owsianych 1 jajko Miód Cynamon Rozdrobnione orzechy (opcjonalnie) Żurawina (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Łączymy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki, doprawiając miodem i cynamonem wedle uznania. Płatki można uprzednio namoczyć w gorącej wodzie lub pozwolić im zmięknąć przez kilkanaście minut już po połączeniu składników. Ciastka piec na rumiano w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Ciasteczka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wystygły przez noc i nabrały chrupkości. Przepis na niskokaloryczne naleśniki Na takie śniadanie warto sobie pozwolić w weekend, kiedy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie. Niskokaloryczne naleśniki to dobra propozycja dla całej rodziny! Naleśniki bez jajek z chudym twarogiem Składniki: 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 2 łyżki płatków owsianych...

Przeczytaj
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na zdrowe i dietetyczne śniadanie
Wstajesz rano, włączasz ekspres lub nastawiasz wodę na herbatę i zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Podrzucamy kilka pomysłów, jak tradycyjne śniadania przeobrazić w zdrowe i dietetyczne posiłki!
Katarzyna Mordalska
listopad 02, 2015

Zdrowy omlet na śniadanie Omlet to jedno z chętniej wybieranych dań na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Takie śniadanie to doskonałe źródło białka i składników mineralnych, a w wersji z płatkami owsianymi i ulubionymi dodatkami w postaci owoców, warzyw, ziół i przypraw to przepis na śniadanie idealne! Składniki: 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych łyżka mąki pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć) łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem zalewamy płatki owsiane gorącą wodą i pozostawiamy do rana. Do tak przygotowanych płatków wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W wersji wytrawnej, do masy polecamy dodać liście szpinaku, które są bogatym źródłem żelaza. Średniej wielkości patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Smażymy z obu stron. W wersji na słodko, do gotowego omletu polecamy dodać trochę serka wiejskiego z musem jabłkowym i cynamonem. Zdrowe kanapki na śniadanie Prawidłowo zbilansowane śniadanie powinno być bogate we wszystkie składniki odżywcze – zdrowe tłuszcze, węglowodany, białko oraz witaminy pochodzące z warzyw lub owoców. Takich substancji dostarczą nam odpowiednio skomponowane, zdrowe kanapki. Tylko co to znaczy zdrowe? Bazę takiej kanapki powinno stanowić pełnoziarniste pieczywo z mąki razowej. Zamiast masła czy margaryny, lepiej użyć pasty z awokado, które jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na takiej kanapce możemy położyć plastry grillowanej piersi kurczaka lub łososia. W drugim wypadku, możemy kanapkę nieco zmodyfikować i pieczywo posmarować twarożkiem, na którym położymy plastry awokado i na nim łososia, który doskonale skomponuje się z serkiem. Dodatek do tak przyrządzonych kanapek może stanowić całe bogactwo warzyw...

Przeczytaj
jak zrobić mydło
Pielęgnacja Jak samodzielnie zrobić mydło w domu?
Naturalne, ręcznie robione mydła to odkrycie wielu Wizażanek, które nie wyobrażają sobie bez nich właściwej pielęgnacji. Zapytałyśmy właścicielkę Lawendowej Farmy, panią Ewę Wasilak o to, jak powstają jej mydła, co zawierają, a czego nie i dlaczego są takie dobre dla skóry!
Magdalena Borucińska
lipiec 24, 2014

Jakie składniki dodać do mydła? Samodzielne robienie mydła jest proste, trzeba tylko przestrzegać 2 prostych zasad: składniki najwyższej jakości należy dokładnie odważyć. Lepiej nie korzystać z gotowej bazy mydlanej, jeśli nie znasz jej składu. Większą frajdę daje samodzielne wymyślenie i stworzenie mydła od podstaw. Do mydeł dodaj to, co dobre dla skóry: szlachetne oleje i tłuszcze roślinne (oliwa, olej awokado, olej ze słodkich migdałów, olej rycynowy, tłuszcz kokosowy i palmowy, masło shea), które wygładzają, zmiękczają i natłuszczają; odżywcze dodatki (mleko kozie, jogurt, maślankę, miód, aloes, płatki owsiane) przyprawy lub zioła (cynamon, papryka, kurkuma, pokrzywa, szałwia, nagietek, itp.), które wpływają na kolor i fakturę mydła olejki eteryczne , które oprócz pięknego zapachu korzystnie działają na skórę (przeciwtrądzikowo, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie itp.); Zobaczcie także:  Kosztuje 3 zł, a włosy rosną po nim jak szalone. I wolniej się przetłuszczają. Co to za cudo? Czego nie dodawać do mydła? Nie dodawaj: utwardzaczy, spieniaczy, zmiękczaczy, barwników (czyli tego wszystkiego, co często dodają producenci masowi), bo mydło ich nie potrzebuje. Po prostu „robi się samo” w prostej reakcji zmydlania. Zawiera naturalną glicerynę, która nawilża skórę oraz tłuszcze, które natłuszczają skórę. Dzięki temu skóra po umyciu nie jest ani przesuszona czy spierzchnięta i nie wymaga natychmiastowego stosowania balsamów i kremów. Przepis na naturalne mydło Ewy Wasilak z Lawendowej Farmy Składniki na 1 kg naturalnego mydła 500g tłuszczu kokosowego 300g oliwy 200g oleju ze słodkich migdałów 157g wodorotlenku sodu (NaOH) 375g demineralizowanej wody 1-2 bardzo płaskie łyżki ziół lub przypraw wedle uznania (lawenda, nagietek, pokrzywa, nostrzyk, dziewanna, papryka, cynamon, kurkuma) 2 ulubione...

Przeczytaj
123rf
Styl życia Przepisy na zdrowe słodycze - zbożowe słodkości dla dzieci
Twoje dziecko uwielbia słodycze, a ty nie potrafisz odmówić mu tej przyjemności? Zobacz przepisy na zdrowe ciastka i batoniki zbożowe, które pokocha każdy maluch... i dorosły!
Łucja Zbieniewska
luty 25, 2014

Dlaczego dietetycy i pediatrzy biją na alarm, by dzieciom nie proponować słodyczy lub żeby przynajmniej ograniczyć ich spożywanie? Czy słodycze rzeczywiście są tak niezdrowe? Niestety tak. Każdy z nas pamięta z dzieciństwa słowa rodziców: „ nie jedz słodyczy, bo będziesz mieć popsute zęby! ”... i sami powtarzamy to zdanie naszym pociechom. Jest w nim sporo prawdy  – zawarte w słodyczach  węglowodany proste  sprzyjają powstawaniu próchnicy,  dlatego nie warto narażać mleczaków na leczenie, bo chyba żaden maluch nie lubi wizyt u dentysty... Niestety problemy z zębami to nie wszystko – zeszłoroczny raport Instytutu Żywności i Żywienia wskazuje, że  co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły  (co sprzyja wielu poważnym chorobom). To za sprawą braku aktywności fizycznej i nieprawidłowej diety malców – batoniki ze szkolnego sklepiku i kolorowe, gazowane napoje z pewnością nie sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi dziecka. Czy to oznacza, że dziecko w ogóle nie powinno jeść słodyczy?  Absolutnie nie! Kilka kostek czekolady bogatej w magnez lub zdrowy batonik musli są jak najbardziej wskazane (oczywiście z umiarem :)).  Ważne jest jednak, żeby nie nagradzać dziecka słodyczami  – takie zachowanie może przyczynić się do tego, że w przyszłości malec będzie kojarzył słodycze z czymś pozytywnym i będzie je traktować jako nagrodę/pocieszenie. To z pewnością nie pomoże wyrobić u dziecka prawidłowych nawyków żywieniowych. Jakie słodycze wybrać dla dziecka? Dając dziecku słodką przekąskę zadbajmy o to, żeby była zdrowa  – jogurt naturalny zmiksowany ze świeżymi owocami lub mrożonymi truskawkami, sałatka owocowa, domowy budyń czy ciasteczka owsiane – to świetny (a przy okazji zdrowy) sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze.  My stawiamy na batoniki musli i owsiane ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na drugie...

Przeczytaj