klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kasza manna
Fotolia
Przepisy

Dlaczego warto jeść kaszę mannę?

Kasza manna chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Dla niektórych to rarytas, do którego chętnie wracają, dla innych – trauma z przedszkola. Czego by nie mówić o kaszy mannie, jest zdrowa i można z niej wyczarować niesamowite dania. Zobaczcie same!
Katarzyna Mordalska
maj 28, 2015
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Czym jest kasza manna?

Kasza manna jest produktem pszenicznym. Powstaje w procesie przemiału ziaren tego najpopularniejszego zboża na mąkę. W efekcie otrzymujemy drobnoziarnistą kaszę zwaną kaszą manną lub grysikiem.

kasza manna

Dlaczego warto jeść kaszę mannę? Wartości odżywcze

Kasza manna jest przede wszystkim lekkostrawna, jednak musimy pamiętać, że jako produkt pszeniczny, także dość kaloryczna. Zawarte w niej właściwości odżywcze zdecydowanie przemawiają za tym, by włączyć ją do diety. Kasza manna jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę PP oraz szereg pierwiastków – żelazo, potas, magnez i jod.

Jak gotować kaszę mannę?

Kasza manna ma wiele zastosowań w kuchni. Sprawdza się świetnie w postaci zupy mlecznej, ale także jako dodatek do wytrawnych zup, zamiast makaronu. W zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, inny będzie czas i sposób gotowania kaszy.

manna

Przed gotowaniem kaszę mannę należy wypłukać. Co do objętości, zasada jest taka, że 1 szklankę kaszy manny gotujemy w 3 szklankach wody. Mokrą kaszę możemy rozprowadzić w odrobinie wody, aby łatwiej było ją wydobyć ze szklanki. Po wsypaniu kaszy do wrzącej wody, czekamy do ponownego wrzenia i gotujemy przez ok. 3 minuty. Kaszę można lekko posolić do smaku.

Kasza manna – przepisy

Z dzieciństwa chyba najlepiej pamiętamy smak kaszy manny z cukrem. Zamiast dużej ilości kalorycznego cukru, lepiej sięgnąć po naturalnie słodkie, owocowe dodatki.

manna

Wypróbujcie kultowy przepis na mannę z bananami oraz przepis na grysik z cynamonem.

Smak dzieciństwa pozostał mi do teraz. Mój mąż się ze mnie śmieje ze będę dziecku wyjadała z talerza. Uwielbiam taki grysik, nagroda dla mej duszy na chandrę, zamiast lodów.

daget

Kasza manna daje niezliczone możliwości. Świetnie sprawdza się w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Na naszej stronie znajdziecie wiele inspirujących przepisów z kaszą manną, jak m.in.: naleśniki z kaszy manny, zupa z kaszą manną czy ciasto z kaszą manną bez pieczenia.

Jaki jest Wasz ulubiony przepis z kaszą manną w roli głównej?

Zobaczcie także inne przepisy Wizażanek z kaszą manną oraz zainspirujcie się przepisami z kaszą jaglaną!

Komentarze
Przepisy 3 pomysły na szybkie i proste desery, od których nie przytyjesz
Przed przejściem na niskokaloryczną dietę powstrzymuje Cię jedynie myśl o całkowitym odstawieniu ukochanych słodyczy? Wobec tego mam dla Ciebie dobrą wiadomość – zdrowe odchudzanie nie polega na umartwianiu się i ciągłych wyrzeczeniach! Oczywiście, torty z bitą śmietaną i czekoladowe batoniki nie należą do sprzymierzeńców smukłej sylwetki. Są jednak desery, które możesz pałaszować bez poczucia winy i obaw, że przysporzą Ci dodatkowych kilogramów.
Agata Olejniczak
sierpień 30, 2016

Dietetyczne raffaello Składniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej, - 1 1/4 szklanki mleka 0%, - banan, - wiórki kokosowe, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 1/2 łyżki miodu, - migdały (ok. 15-20 szt.). Kaszę ugotuj z miodem i mlekiem (czas podany jest na opakowaniu). Do ugotowanej kaszy dodaj banana, cynamon i wiórki. Następnie zblenduj składniki na gładką masę. Kiedy wystygnie, lep z niej kuleczki, do środka wkładając migdał bez skórki. Powstałe pralinki obtocz w wiórkach kokosowych. Lekki mus czekoladowy Składniki: - 80g gorzkiej czekolady , - 1 jajko, - 1 białko , - 1,5łyżki ksylitolu, -  40 ml mleka 0,5%. Jajka dobrze umyj i sparz wrzątkiem. Czekoladę połam na kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Do czekolady dodaj podgrzane mleko oraz ksylitol i dobrze wymieszaj (mleko lepiej dodawać partiami). Następnie do masy dodaj żółtko i znowu wymieszaj. Do rozpuszczonej czekolady dodaj połowę ubitych białek, lekko wymieszaj, a następnie dodaj drugą część piany. Gotowy mus (będzie w wersji płynnej) wlej do 2-3 naczyń i odstaw na do lodówki na ok. 2 godziny. Jogurtowa panna cotta Składniki: - 330g jogurtu naturalnego, - 2 łyżki ulubionego dżemu bez cukru, - 2 łyżeczki żelatyny, - łyżka ksylitolu, - świeże owoce sezonowe (np. borówki amerykańskie, truskawki, maliny). Żelatynę rozpuść w 50ml ciepłej wody. Do miski wlej jogurt, dżem, ksylitol, ostudzoną żelatynę i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do silikonowej foremki i odstaw do lodówki na 5-6 h. Po upływie tego czasu foremkę zanurz na chwilkę w gorącej wodzie, następnie wyłóż deser na talerzyk. Posyp świeżymi owocami lub polej musem powstałym z owoców zmiksowanych z odrobiną ksylitolu. Smacznego! :) Sprawdź także: Zatrzymanie wody w organizmie - objawy

Przeczytaj
bakalie helio
materiały PR
Przepisy Konfigurator dobrego śniadania Helio
Masz ochotę na zdrowe, a zarazem szybkie śniadanie? Zobacz, co proponuje producent pysznych bakalii Helio!
kwiecień 28, 2014

Dobre śniadanie powinno składać się z produktów podstawowych oraz nie mniej ważnych dodatków . Jako produkty podstawowe możemy wybrać np. płatki owsiane, czy kaszę jaglaną. Oba produkty to skarbnice witamin, mikroelementów oraz błonnika, dodatkowo oba mają właściwości detoksykujące oraz nie zawierają glutenu. Dobre śniadanie powinno się także składać z na pozór drobnych uzupełnień, które odegrają niebagatelną rolę w tworzeniu dobrego śniadania. Ich zadaniem jest zarówno dostarczenie cennych składników odżywczych, jak i nadanie posiłkowi wyraźnego: słodkiego lub bardziej wytrawnego smaku. Jako składowe dobrego śniadania propozycją zdrową i smaczną będą bakalie HELIO, w tym: żurawina suszona, pestki dyni oraz płatki migdałowe. Dlaczego? Suszona żurawina HELIO to całe owoce, a nie ich cięte cząstki . Całe owoce żurawiny zachowują więcej korzystnych dla zdrowia właściwości niż owoce, które przed zapakowaniem zostały pokrojone. Jeśli preferujemy bardziej wytrawne smaki to jako składnik dobrego śniadania marka HELIO proponuje pestki dyni , w których znajdują się kwasy nienasycone i dużo aminokwasów (alanina, glicyna, kwas glutaminowy) korzystnych dla zdrowia. Pestka dyni jest też źródłem żelaza i cynku. Nasiona dyni polecane są w leczeniu stanów zapalnych skóry i w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Dobre śniadanie byłoby niekompletne bez płatków migdałowych HELIO . Płatki migdałowe czyli po prostu pokrojone migdały bez skórki to skarbnica witaminy E, przeciwutleniacza zapobiegającego miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się. Witaminy B1, B2, PP i potas mające dodatni wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację. Zawierają również cynk regulujący działanie systemu odpornościowego. Przy jego niedoborze łatwo się przeziębić, ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Dobre...

Przeczytaj
Styl życia Polskie zamienniki drogich superfoods
Czy superżywność to produkty jedynie dla wybranych? Niekoniecznie. Zobaczcie, jak łatwo zamienić choćby drogie nasiona chia...
Agata Olejniczak
styczeń 16, 2017

Nasiona chia, algi, kasza quinoa, jagody goji i wiele wiele innych - to tak zwane superfoods, czyli superżywność. Zaliczamy do niej produkty zawierające dużą ilość wartości odżywczych. Atakują nas z każdej strony - informacje o nich znajdziemy na każdym szanującym się blogu o zdrowym stylu życia, przewijają się na zdjęciach na Instagramie, na Facebooku piszą o nich największe autorytety w dziedzinie fitnessu. Nic dziwnego, że produkty te krzyczą do nas potem ze sklepowych półek. Oczywiście jeśli masz to szczęście i mieszkasz w większym mieście, bo niestety mimo że superfoods są bardzo popularne, to wciąż niedostępne dla mieszkańców małych miasteczek czy wsi. Do kwestii dostępności dochodzi jeszcze jeden spory minus – dla niektórych są po prostu za drogie. Dlatego przedstawiamy tanie zamienniki drogiej superżywności.  Nasiona chia kontra siemię lniane Oba rodzaje nasion mają podobne właściwości – są dużym źródłem kwasów OMEGA 3, białka i błonnika, obniżają poziom złego cholesterolu, dbają o nasze jelita, a także przyspieszają przemianę materii. Zawierają też lignany, które regulują gospodarkę hormonalną, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zachorowania nowotwory takie jak rak piersi, jajnika czy macicy. Jeśli przyjrzymy się naszym nasionom z bliska, to zauważymy jednak kilka różnic, które być może pomogą nam podjąć decyzję, które z nich są dla nas bardziej odpowiednie. Siemię lniane zawiera więcej Omega 3 oraz lignanów, nasiona chia wybijają się za to większą zawartością błonnika. Dokonując wyboru warto też zwrócić uwagę na cenę i dostępność – w tej kwestii zdecydowanie wygrywa siemię lniane – jest dużo tańsze i łatwiej dostępne, bez problemu dostaniemy je w każdym sklepie spożywczym. Algi kontra szpinak i pietruszka W internecie głośno także o algach (m.in. spirulina i chlorella), które stosowane są przede wszystkim...

Przeczytaj
Styl życia Chleb, który nie tuczy - przepis idealny!
Długo żyłam bez chleba, od kiedy uwierzyłam, że tuczy. W końcu jednak powróciłam do pieczywa, zaczynając od tak zwanych „grahamek”. Kiedyś jednak przez przypadek zobaczyłam rozpiskę składu i poczułam się oszukana. Pomyślałam: „A gdyby istniał chleb bez mąki i tłuszczu? I polepszaczy? Ale by było”. A potem dowiedziałam się, że on istnieje. Chleb z kaszy gryczanej niepalonej…
Agata Olejniczak
grudzień 05, 2016

Na zdjęciu wyglądał jak zwykły chleb. Byłam pewna, że to się nie uda, ale… znęcona perspektywą pałaszowania kromek na śniadanie, postanowiłam spróbować. Aby dokonać dzieła, potrzeba: ½ kg kaszy gryczanej niepalonej, surowej 700ml wody 2 łyżeczki soli I… to by było na tyle. Podobno niektórym ten chleb nie wychodzi, sama nie wiem, dlaczego. Mnie udaje się za każdym razem! Kaszę zalewam wodą. Można ją wypłukać wcześniej, ale ja tego nie robię. Ważna jest pora dnia, którą obierzemy za początek. Polecam ranek. Rano zalewam więc kaszę i odstawiam na cały dzień. Wieczorem patrzę, ile wchłonęła wody. Jeżeli dużo, dolewam odrobinę, ale tylko tyle, by ziarna były ledwo co przykryte. Całość zaczyna się robić śluzowata. I bardzo dobrze! Nazajutrz rano odlewam wodę. Nie przerzucam kaszy na sitko, ale pomagam nim sobie, aby ziarenka nie wpadały do zlewu. Kiedy pozbywam się już „kisielowatej” cieczy, wsypuję sól i zabieram się za blendowanie jej na gładką masę. Kasza jest miękka, więc w ciągu 10-15 minut całość zaczyna wyglądać, jak jogurt naturalny z dodatkiem zmielonych płatków owsianych. Przerzucam do formy keksowej wyścielonej papierem do pieczenia i zostawiam na jakieś 8-9 godzin. W zasadzie z tak przygotowaną masą nic się nie dzieje, choć niektórym wyrasta charakterystyczny brzuszek. Wolę, jak go nie ma, wówczas chleb jest idealny. Po tym czasie pozostaje włożyć chleb do piekarnika i piec w 200 stopniach przez około 60 minut. Powinien się zrumienić i lekko pęknąć. Po wyjęciu będzie ciężki. To dobrze! Niech wystygnie. Jaki będzie w smaku? Gryczany. Tak, czuć grykę. Chleb jest zbity, wilgotny, kroi się doskonale. Jest też bardzo sycący. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim mąki ani drożdży! Można go mrozić. Zawsze piekę na zapas, a potem wyjmuję kawałki i zjadam na bieżąco. Cieszę się, że mogę...

Przeczytaj