klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
margaryna
materiały PR
Przepisy

Dlaczego warto ograniczać tłuszcze nasycone i zastępować je nienasyconymi?

Obchodzony w ostatnią niedzielę września Światowy Dzień Serca to dobra okazja, aby przypomnieć, że choroby serca i układu krążenia to nadal najczęstsza przyczyna śmierci wśród Polaków. Z ich powodu każdego roku umiera ponad 150 tysięcy osób. W wielu przypadkach schorzenia te rozwijają się w wyniku nieprawidłowego stylu życia, w tym diety zawierającej m.in. zbyt dużo tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli.
Katarzyna Mordalska
październik 28, 2014

margaryna

Warto zadać sobie 4 pytania, aby sprawdzić, czy to, co znajduje się na naszym talerzu, wychodzi naszemu sercu na zdrowie – przypomina Iwonna Niegowska, żywieniowiec firmy Unilever.

[Film] Jak prawidłowo wykonywać przysiady?

Czy częściej niż raz w tygodniu sięgasz po ciastka i herbatniki?

Tego typu przekąski często zawierają niezdrowe tłuszcze trans, o których wiadomo, że podnoszą poziom złego cholesterolu (tzw. LDL). Co więcej, obniżają one także poziom dobrego, potrzebnego organizmowi cholesterolu (tzw. HDL). Z kolei podwyższony poziom złego cholesterolu zwiększa ryzyko powstania trwałych zatorów, które mogą prowadzić do wylewu czy zawału serca. Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają, aby ograniczyć ich spożycie do minimum, oczywiście przy zachowaniu diety o odpowiedniej wartości odżywczej.

Czy w Twojej diecie znajduje się więcej tłuszczów zwierzęcych niż roślinnych?

Niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają kwasy tłuszczowe typu trans. Powstają one na skutek przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych przez bakterie w przewodzie pokarmowym zwierząt z grupy przeżuwaczy, takich jak krowy czy owce, a następnie dostają się do tkanki tłuszczowej, mleka i mięsa. Tłuste mięso i nabiał są dodatkowo źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które także powinniśmy ograniczać, dlatego spożywanie tych produktów częściej niż trzy razy w tygodniu może nie wyjść naszemu organizmowi, zwłaszcza sercu, na zdrowie.

Czy codziennie jesz tłuszcze nienasycone w postaci ryb morskich, olejów roślinnych, orzechów oraz dobrej jakości miękkich margaryn?

Przyjazna dla serca dieta to taka, w której w przewadze są tłuszcze nienasycone z rodziny omega-3 i omega-6 zawarte w olejach roślinnych, tłustych rybach morskich, takich jak łosoś czy makrela, orzechach oraz współczesnych miękkich margarynach. Eksperci WHO zalecają, aby przynajmniej 6-11% energii w naszej codziennej diecie pochodziło właśnie z tych dobroczynnych tłuszczów.

Czy mięso i warzywa częściej smażysz lub pieczesz czy gotujesz, dusisz lub przygotowujesz na parze?

Przygotowując posiłki warto zwrócić uwagę na to, aby tłuszcze pochodziły z olejów roślinnych, a nie zwierzęcych, takich jak masło czy smalec. Warto przy tym pamiętać, aby nie podgrzewać oleju do zbyt wysokiej temperatury. Dla oleju słonecznikowego temperatura dymienia wynosi około 170oC, a dla rzepakowego – 230oC. Po jej przekroczeniu mogą powstawać szkodliwe substancje, dlatego mięso i warzywa lepiej gotować, dusić lub przygotowywać na parze, a smażyć tylko od czasu do czasu z zachowaniem odpowiedniej temperatury. Gdy coś przypalimy, koniecznie trzeba to po prostu to wyrzucić.

margaryna

Nie tylko tłuszcze mają znaczenie dla zdrowia układu krążenia. Równie ważna jest sól, dlatego warto zadać sobie jeszcze pytanie o to, jak często dosalasz potrawy na swoim talerzu.

Według WHO osoba dorosła powinna spożywać maksymalnie 5g soli dziennie, czyli około 1 łyżeczkę. Ta ilość obejmuje nie tylko sól, którą sami dodajemy do potraw, ale także tę, która znajduje się w składzie gotowych produktów. Polacy spożywają nawet 3 razy więcej soli niż jest to zalecane! A co drugi z nas dosala potrawy jeszcze zanim ich spróbuje! Jeżeli odruchowo sięgasz po solniczkę w restauracji, to może świadczyć o tym, że solisz zbyt wiele. Warto wyeliminować nadmiar soli z naszej diety, zwłaszcza, że wystarczy 48 godzin, aby zaakceptować mniej słony smak potraw.

Komentarze
łuszczyca dieta zmniejszająca objawy antyoksydanty wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Pielęgnacja Łuszczyca – dieta zmniejszająca objawy
Łuszczyca to nieuleczalna choroba, ale z pomocą odpowiedniego jedzenia można złagodzić jej przebieg. Dieta zmniejszająca objawy łuszczycy powinna przede wszystkim być bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty.
Matylda Nowak
czerwiec 23, 2020

Łuszczyca to genetycznie uwarunkowana choroba autoimmunologiczna, której  przebieg zależy od ogólnego stanu zdrowia i stylu życia chorego . Objawy łuszczycy będą mniej uciążliwe, a jej leczenie bardziej skuteczne, jeżeli chory zrezygnuje z palenia papierosów, ograniczy spożywanie alkoholu oraz zmniejszy natężenie stresu . Olbrzymie znaczenie w przypadku łuszczycy ma też dieta. Odpowiednie jedzenie powoduje, że: znacznie mniejsza powierzchnia skóry jest zajęta przez zmiany łuszczycowe, mniejsze jest ich zaczerwienienie, mniejsze jest złuszczanie się naskórka, nacieki zmian łuszczycowych są cieńsze.  View this post on Instagram A post shared by (@mygoodnessrecipes) on Aug 6, 2019 at 12:19am PDT Łuszczyca – co jeść, żeby złagodzić objawy choroby Osoby chore na łuszczycę (podobnie jak cierpiący na atopowe zapalenie skóry ) powinny dbać o to, żeby wraz z pożywieniem dostarczać swojemu organizmowi duże ilości wielonienasyconych kawasów tłuszczowych , a zwłaszcza kwasów z rodziny omega-3, które łagodzą stany zapalne. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w: tłustych rybach (halibucie, łososiu, śledziu, dorszu, makreli, sardynkach), siemieniu lnianym, oleju lnianym, oleju rzepakowym, nasionach chia, orzechach włoskich,  pestkach dyni, migdałach,  jajkach, produktach sojowych. Dieta chorych na łuszczycę powinna być także bogata w antyoksydanty . Dlaczego? Bo reaktywne formy tlenu (wolne rodniki) nasilają stan zapalny. Za to spożywanie produktów bogatych w neutralizujące je antyoksydanty (warzyw, owoców), zmniejsza  stan zapalny .  Duże ilości antyoksydantów znajdziemy między innymi w: aronii, borówkach amerykańskich, czarnej porzeczce, wiśniach, malinach, truskawkach, śliwkach, czerwonych grejpfrutach, burakach,...

Przeczytaj
Styl życia Lewandowska poleca olej kokosowy, Chodakowska twierdzi, że jest... niezdrowy. Kto ma rację?
Ulubiony olej kokosowy Anny Lewandowskiej znalazł się pod ostrzałem krytyki Ewy Chodakowskiej. O wady i zalety tego modnego produktu pytamy dietetyka.
Milena Majak
marzec 16, 2018

Czyżby olej kokosowy miał się stać kością niezgody między Ewą Chodakowską a Anną Lewandowską ? Najpopularniejsze trenerki twierdzą, że wcale ze sobą nie rywalizują, jednak co jakiś czas pojawia się między nimi pewien medialny zgrzyt. Najnowszy dotyczy modnego "superfood". Post udostępniony przez Ewa Chodakowska Fitness Expert (@chodakowskaewa) Mar 12, 2018 o 3:47 PDT Spór o olej kokosowy Tych dwóch trenerek nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Obie codziennie motywują tysiące Polek, promują zdrowy tryb życia i przygotowują plany treningowe. Jednak ich poglądy na zdrową dietę znacząco się różnią . Podczas gdy Anna Lewandowska zachęca w swoich przepisach do regularnego używania oleju kokosowego , Ewa Chodakowska bardzo go ogranicza. I ma sporo argumentów przemawiających za tym, że warto wykluczyć go z diety... Zobacz także:   Ludzie mówią, że wygląda jak 'beczka ze smalcem', a ona nie zamierza schudnąć! Jej argumenty zaskakują Olej kokosowy przez wiele osób uważany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów , ale spożywanie go w dużych ilościach nadal jest dyskusyjne. Spór trwa od dłuższego czasu i przy okazji wzbudza wiele kontrowersji. Anna Lewandowska jest wielką zwolenniczką kokosów. W jej sklepie z produktami Foods by Ann można znaleźć nie tylko sam olej (nierafinowany), ale również mus kokosowy oraz sproszkowaną wodę kokosową . Kokos jest także jednym ze składników jej batonów energetycznych .  Post udostępniony przez Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba) Sty 27, 2018 o 3:33 PST Trenerka poleca również picie kawy kuloodporne j, która ostatnio również znajduje się pod ostrzałem mediów i nawet dietetycy odradzają jej picie. Podobno na dłuższą metę może nawet zaszkodzić... I właśnie w tej sprawie wypowiedziała się Ewa Chodakowska .  Nieprawdą jest to, co proponują firmy sprzedające, że wystarczą...

Przeczytaj
Dieta śródziemnomorska
Styl życia Dieta śródziemnomorska – zasady najzdrowszej diety świata
Dieta śródziemnomorska wspomaga odchudzanie i przynosi efekty dla naszego zdrowia. To w niej tkwi sekret dobrego samopoczucia Włochów, Greków i Hiszpanów.
Marta Średnicka
grudzień 30, 2019

Dieta śródziemnomorska to nic innego, jak czerpanie ze stylu życia osób mieszkających w basenie Morza Śródziemnego. Każdy posiłek wchodzący w skład diety opartej na sposobie odżywiania Włochów, Greków, Hiszpanów i Francuzów powinien przestrzegać prostych zasad, które sprawiają, że mieszkańcy tych krajów mogą cieszyć się długowiecznością i zmniejszonym ryzykiem chorób serca . Radość, którą czerpią bierze się bowiem nie tylko ze zwiększonej obecności słońca i liczby ciepłych dni w roku, ale również sposobu żywienia. Dieta śródziemnomorska – zasady Dieta śródziemnomorska choć brzmi odlegle, jest oparta na produktach łatwo dostępnych w naszym kraju.  Nie wymaga skomplikowanych działań i realizacji egzotycznych przepisów . Żeby ściśle jej przestrzegać, należy trzymać się jasno określonych zasad. Co zakłada dieta śródziemnomorska? zmniejszenie ilości spożywania czerwonego mięsa, zwiększenie ilości spożywanych ryb i owoców morza, spożywanie warzyw i owoców do każdego posiłku, używanie oliwy z oliwek i naturalnych ziół, rezygnację ze składników smażonych w wysokich temperaturach, spożycie słodyczy ograniczone do trzech razy w tygodniu lub zastąpione owocami (np. suszonymi), delektowanie się czerwonym winem (z umiarem i do posiłków). Dieta śródziemnomorska – piramida Piramida diety śródziemnomorskiej odzwierciedla wszystkie zasady, jakimi należy kierować się podczas jej stosowania i uzmysławia,  czego potrzebujemy w dużych, a czego w niewielkich ilościach . Tym sposobem na jej szczycie znajdują się np. czerwone mięso i słodycze, które nie należą do często spożywanych w tej diecie. Podstawę dla diety śródziemnomorskiej tworzą natomiast nie potrawy, a wspólne cieszenie się nimi z innymi ludźmi, aktywność fizyczna i umysłowa i pogoda ducha. Wyświetl ten post na Instagramie....

Przeczytaj
kresto migdaly
materiały PR
Przepisy Prażone i solone orzechy Kresto
Zasiadając przed telewizorem wiele osób chętnie sięga po różnego rodzaju przekąski. Te niezdrowe warto zastąpić wartościowymi produktami. Doskonałym rozwiązaniem są różnego rodzaju orzechy, które dostarczają naszemu organizmowi wielu witamin. Marka Kresto proponuje prażone migdały, nerkowce i orzeszki ziemne, które spełnią wymagania łasuchów lubiących słone smaki.
Katarzyna Mordalska
styczeń 14, 2014

Prażone orzechy nerkowca to nowość w ofercie marki Kresto . Ten pochodzący z Wietnamu przysmak jest doskonałym źródłem łatwostrawnego białka, witamin z grupy B, a także cynku, magnezu, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Zawarty w nich wapń wspomaga układ kostny i wzmacnia zęby, a inne składniki odżywcze dobrze wpływają na włosy czy paznokcie, jest to więc idealny składnik diety osób, które dbają o nienaganny wygląd. Smak prażonych orzechów nerkowca marki Kresto podkreśla odrobina zdrowego oleju rzepakowego, który także zawiera sporo cennych składników. Amatorzy słonych przekąsek będą zadowoleni ze smaku orzechów nerkowca marki Kresto, ponieważ producent okrasił je odrobiną soli, która delikatnie przełamuje słodko-kwaśny i lekko migdałowaty posmak. Prażone migdały Do codziennej diety warto włączyć również migdały , które charakteryzują się wysoką zawartością białka, a także magnezu, co jest szczególnie ważne dla osób narażonych na stres, pracujących fizycznie czy spożywających w sporych ilościach kofeinę. Będąca naturalnym przeciwutleniaczem witamina E jest idealnym kompanem w bitwie o młody, zdrowy wygląd – wzmacnia naczynia krwionośne i chroni skórę przed pojawianiem się przedwczesnych zmarszczek. Dodatkowo migdały są źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego niezwykle istotnego w przypadku kobiet planujących rychłe macierzyństwo, bądź już spodziewających się dziecka. Ich delikatny, charakterystyczny smak, którego nie da się pomylić z niczym innym, z pewnością umili niejeden wieczór. Prażone migdały marki Kresto okraszone zostały odrobiną oleju rzepakowego i soli , które dodatkowo podkreślają ich wyjątkowe walory smakowe. Prażone orzeszki ziemne Najpopularniejszą orzechową przekąską są orzeszki ziemne , zwane też arachidowymi czy po prostu fistaszkami. Obfitują one w...

Przeczytaj