klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
tortilla
Przepisy

Domowa tortilla z pastą z suszonych pomidorów – przepis

Organizujesz przyjęcie na świeżym powietrzu? A może planujesz rodzinny piknik? Zaskocz rodzinę i znajomych prostą, a zarazem pyszną przekąską – tortilla z pastą z suszonych pomidorów sprawdzi się jako danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak przygotować domową tortillę!
Katarzyna Mordalska
sierpień 19, 2013

tortilla

Przepis jest prosty, a wykonanie dania zajmie nam niewiele czasu dzięki czemu będziemy mogli spędzić dłuższą chwilę na odpoczynku w gronie bliskich nam osób.

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki maki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 250 g. białego, kremowego serka
  • kilka suszonych pomidorów
  • świeże warzywa (sałata, rukola, papryka, ogórek)

Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy sól i stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszając. Łączymy wszystkie składniki, aż powstanie ciasto. Z kawałków ciasta rozwałkowujemy cienkie placki – tortille. Placki pieczemy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumienią.

W czasie smażenia placków, przygotowujemy pastę z suszonych pomidorów. Do blendera wrzucamy biały serek i suszone pomidory a następnie miksujemy na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastę, rozsmarowujemy na tortillach. Układamy liście sałaty i rukoli, paski papryki i świeżego ogórka. Całość zwijamy w rulon i kroimy na pół. Aby potrawa ładnie prezentowała się na półmisku, przekrojone na pół tortille owijamy papierem śniadaniowym (np. Jan Niezbędny) i przewiązujemy kolorową rafią.

Smacznego!

Komentarze
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj
dyniowa latte
Fotolia
Przepisy DIY: Dyniowa latte jak z kawiarni Starbucks
Ponuro i zimno za oknem, a Ty marzysz, by w końcu się rozgrzać? Nie ma nic lepszego niż kawa z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw. Dyniowe latte jak z Starbucksa? Z nami zasmakujesz w tej najlepszej, bez wychodzenia z domu! Sprawdź, jak ją przygotować i ciesz się nią wraz z przyjaciółmi i rodziną nie tylko w chłodne poranki.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 25, 2015

Puree z dyni podstawą pysznego latte Jednym z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie dyni  stała się kremowa, pikantna w smaku zupa, która kusi intensywnym, pomarańczowym odcieniem. Doceniana za swoją wspaniałą konsystencję, często dodawana jako jeden ze składników tart czy innych deserów z użyciem warzyw . Przygotowując syrop z miąższu z dodatkiem świeżo startego imbiru, goździków, cynamonu oraz gałki muszkatołowej, uzyskamy świetny dodatek do naszej kawy - zawsze, gdy jesienna aura będzie nam doskwierać! Sposób na przygotowanie syropu do dyniowej latte: (wystarcza na przygotowanie 10 kaw) 1 mała dynia (opcjonalnie puszka dyniowego puree) 4 łyżeczki świeżo startego imbiru ( opcjonalnie 6 łyżeczek w pikantniejszej wersji) 3 laski cynamonu 6 goździków 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka brązowego cukru Przygotowując dyniowe puree , wcześniej pokrojoną dynię ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Tak upieczoną dynię rozgnieć widelcem lub przełóż do blendera i zmiksuj. Całą masę wstawiamy do rondelka, dodając wszystkie przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Do rozgrzanej masy dodajemy cukier i gotujemy przez kolejne 5 minut na małym ogniu, cały czas pamiętając o mieszaniu. Gotową masę przeciskamy przez drobne sitko lub gazę, dzięki czemu uzyskamy idealny syrop. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać przez tydzień w zamkniętym słoiczku w lodówce. Dyniowa latte z Cold Brew Przygotowywana najczęściej z espresso, którego głęboki, intensywny smak idealnie komponuje się z wyraźnymi w smaku przyprawami, mlekiem i kremową śmietanką. Dla tych, którzy preferują delikatniejszy napar, łagodniejszy dla żołądka, idealnym rozwiązaniem będzie kawa parzona na zimno. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Składniki na przygotowanie jednej dużej porcji...

Przeczytaj
suszone pomidory
123rf
Przepisy Zrób to sama: suszone pomidory
Lubisz suszone pomidory, ale nie jesteś przekonana do tych ze sklepowej półki? Zobaczcie prosty przepis na suszone pomidory, dzięki któremu wzbogacisz smak każdej sałatki, pizzy, kanapki, twarożku lub zrobisz pyszne pesto z suszonych pomidorów. Polecamy!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 15, 2014

Suszone pomidory ostatnio zyskały sobie wielu zwolenników. Nic dziwnego! Są nie tylko pyszne, zdrowe, ale również potrafią nadać każdej potrawie wyjątkowego charakteru.  Do czego dodać suszone pomidory? Świetnie pasują do sałatek, zapiekanek, pizzy, twarogu czy kanapek. Doskonale sprawdzają się jako przystawka (samodzielnie lub w połączeniu z serem typu feta), a pesto z suszonych pomidorów to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!  Odradzamy jednak kupowania ich w sklepie. Te które przygotujesz w domu będą zdecydowanie bardziej aromatyczne i zdrowsze, a przy okazji... tańsze! Cena suszonych pomidorów , które znajdujemy na sklepowych półkach, nie zawsze zachęca nas do zakupu – to ok. 11zł za słoiczek o pojemności 330ml. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie suszonych pomidorów w domu , za tę samą kwotę będziesz miała przynajmniej dwa razy więcej tego przysmaku. Nie wierzysz? Sprawdź, jak łatwo i tanio przygotujesz suszone pomidory! Suszone pomidory – przepis Składniki: ok. 2kg pomidorów - najlepiej sprawdzą się te „podłużne” odmiany czyli pomidory San Marzano , pomidory rzymskie lub  pomidory śliwkowe ; czosnek (kilka ząbków na jeden słoik); zioła i przyprawy (bazylia, oregano, tymianek sól, pieprz – dowolność); olej/oliwa (szklanka); ocet (kilka łyżeczek). Przygotowanie: Pomidory umyj, przekrój na pół (wzdłuż) i usuń gniazda nasienne. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, skórką do dołu. Oprósz solą. Nastaw piekarnik na około 70-90 stopni ( termoobieg ) i do tak rozgrzanego piekarnika, włóż pomidory na najniższą półkę. Uchyl drzwi piekarnika. Proces suszenia może trwać od 1,5h, do 3 godzin (a nawet dłużej – wszystko zależy od piekarnika). Po czym poznać, że pomidory są już odpowiednio wysuszone? Ich skórka stanie się nieco jaśniejsza, a one same zaczną się kurczyć i...

Przeczytaj
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów. Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru. Składniki (na 12-16 sztuk): 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 banany 0,5 szklanki brązowego cukru 80g posiekanej czekolady Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki oleju ¼ szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka). Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka Zdjęcie: Instagram @wizazpl Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Składniki (na ok. 6 dużych ciastek): 1 dojrzały banan 75g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny 25g pestek dyni Przygotowanie: Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji....

Przeczytaj