Wejdź
mus z czarnego bzu
materiały PR
Przepisy

Ekologiczny mus z owocu czarnego bzu

Ekologiczny mus Runoland z owocu czarnego bzu to idealny dodatek do herbaty i ciast. Może również skutecznie zastąpić preparaty wzmacniające nasze zdrowie...
Katarzyna Mordalska
grudzień 16, 2013
runoland

Ekologiczny mus z owoców czarnego bzu firmy Runoland warto, szczególnie jesienią i zimą, dodawać do herbaty. Można nim także nadziewać rogaliki i ciasta oraz stosować go jako dodatek – na przykład do budyniów.

Czarny bez od wieków wykorzystywano w medycynie naturalnej. Jego owoce zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, mają też witaminy z grupy B i A. Zawierają antocyjany, flawonoidy, cukry (około 20%), garbniki, kwasy organiczne i biopierwiastki.

Przetwory z czarnego bzu działają napotnie i przeciwgorączkowo, pomagają chronić się przed przeziębieniem i grypą i wtedy, gdy organizm walczy z chorobą. Składniki owocu czarnego bzu łagodzą bóle migrenowe, nerwobóle i bóle brzucha. Pomagają w schorzeniach reumatycznych i ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu.

Mus z owocu czarnego bzu z firmy Runoland to produkt ekologiczny. Owoce pochodzą wyłącznie z terenów, na których od przynajmniej 3 lat nie stosowano żadnych oprysków i środków chemicznych.

Cena: 8zł /300g

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj

Nasze akcje