klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
food puzzle
Fotolia
Przepisy

Foodpairing, czyli jak łączyć produkty w diecie?

„Nie jesteś tym, co jesz, tylko tym, co trawisz” – twierdzi dietetyk Donna Gates, która w swoich badaniach udowadnia, jak zdrowe produkty w niekorzystnym połączeniu sprawiają, że czujemy się osłabieni i ociężali. Co łączyć, by faktycznie zadbać o siebie każdego dnia?
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 30, 2015
food puzzle

Możliwości łączenia ulubionych produktów są nieograniczone. Egzotyczne, sezonowe czy przetworzone - są dostępne na wyciągnięcie ręki, ułatwiając codzienne gotowanie i eksperymentowanie w kuchni. Zwracając szczególna uwagę na to, co łączymy, unikniemy wielu wpadek. Odpowiednie pary produktów wzmacniają odporność, zwiększają przyswajanie składników odżywczych oraz skutecznie hamują procesy starzenia

Łukasz z „Hotelu Paradise” o Ivanie: „Jest pod pantoflem Ani”. Dlaczego tak ostro go ocenia?

Zielona herbata i cytryna- chudnij efektywniej!

Zawarta w cytrynie witamina C zwiększa działanie katechin, znajdujących się w zielonej herbacie, przez co skuteczniej zwalczymy każde przeziębienie. Dodatkowym atutem jest działanie odchudzające, co z pewnością pomoże w walce z dodatkowymi kilogramami.

Fasolka i pomidory - niestraszne zakwasy czy skurcze

Dla lepszego funkcjonowania naszych mięśni, warto włączyć do diety to połączenie. Dzięki niemu, zawarte w fasolce żelazo jest lepiej przyswajalne, co sprawia, że produkowana hemoglobina dostarcza więcej tlenu do naszych mięśni i mózgu. Sałatka z pomidorów malinowych z ugotowaną fasolką szparagową i cebulką będzie świetna jako dodatek do obiadu.

fasolka z pomidorami

Jajka i ser - zapomnij o PMS

Ból brzucha, rozdrażnienie i zmęczenie to powszechne symptomy PMS. Gdy comiesięczna walka z nim kończy się fiaskiem, spróbuj zaserwować sobie na śniadanie jajecznicę z żółtym serem.  Witamina D jako cenny składnik jajek pozwoli na lepsze wchłanianie wapnia zawartego w serze. Połączenie to stabilizuje hormony i uspokaja nasz organizm.

Czerwone wino i migdały - zdrowe serce na dłużej

Jeżeli chcesz, by Twoje serce było silne jak dzwon, warto włączyć do diety to ciekawe połączenie. Rezygnując z innych, słonych i tłustych przekąsek i zastępując zdrowszą alternatywą, zyskamy dodatkowe punkty w walce o zdrowe naczynia krwionośne. Witamina E zawarta w migdałach świetnie współpracuje z antyoksydantami znajdującymi się w czerwonym winie. Gdy następnym razem zaprosisz koleżanki na wieczorne pogawędki, wypróbuj koniecznie to połączenie!

Buraki i cieciorka - uśmiech od ucha do ucha

buraki i cieciorka

Zły humor doskwiera Ci od rana? Wszystko Cię denerwuje i nie możesz się skupić? Łącząc buraczki ćwikłowe z cieciorką, doładujesz organizm potężną dawką magnezu, która lepiej wchłonie się dzięki witaminie B6 zawartej w cieciorce. Gorąca zupa krem z tych dwóch składników będzie sycącym antydepresantem!

Banany i jogurt naturalny - jedzenie po treningu

Szukasz przekąski, która zaspokoi Twój głód po wyczerpujących treningach? Łącząc węglowodany zawarte w bananie oraz białka w jogurcie, zwiększamy wydzielanie insuliny w organizmie, co pozwala na szybsze zregenerowanie mięśni. Taki koktajl warto także zaserwować sobie o poranku - wzbogacony łyżką miodu, nie tylko nasyci Cię na dłużej, ale i świetnie smakuje!

Znacie zasady foodpairingu? Które połączenie podoba Wam się najbardziej?

Komentarze
jesień
Fotolia
Styl życia 5 produktów, które warto jeść jesienią
Niska temperatura, działanie wiatru i brak słońca silnie oddziałują na nasz organizm. Jesienne menu powinno być tak skonstruowane, by równoważyć skutki zmienionej aury. Sprawdźcie, w co powinna obfitować dieta na jesień!
Katarzyna Mordalska
listopad 06, 2015

Zdrowa dieta na jesień Jesień pogodą raczej nie rozpieszcza, a im bliżej zimy, tym dni niestety coraz krótsze. Spada energia i chęć do działania. Głównie dlatego, że w tym okresie organizm pochłania więcej energii, a my nie zawsze pamiętamy o tym, by nieco zwiększyć kaloryczność posiłków, a także, by włączyć do diety produkty rozgrzewające, jak np. ostre przyprawy . Dieta na jesień powinna obfitować również owoce i warzywa (te drugie najlepiej na ciepło), które naturalnie zwiększą naszą odporność.   Lista produktów, które warto włączyć do diety na jesienne dni Oliwa z oliwek Najlepiej sięgnąć po oliwę z oliwek extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia, która nadaje się do jedzenia na surowo. Idealna jako baza do dressingów sałatkowych. Wzbogacenie diety o oliwę z oliwek podziała pozytywnie na błonę śluzową gardła, co wspomoże ochronę organizmu przed wirusami. Tłuszcz dobrej jakości to podstawa jesiennej diety. Gruszki To często niedoceniane owoce, a tymczasem stanowią kopalnię właściwości odżywczych. Jesienią szczególnie ważna jest obecność w tych owocach jodu, który nie tylko pozytywnie wpływa na działanie gruczołu tarczycy, ale także wspiera naturalną odporność poprzez „kontrolę” temperatury ciała. Mało kto wie, że gruszki – jako jedne z nielicznych owoców, gdyż głównym źródłem tego pierwiastka są ryby morskie – zawierają jod. Żal nie skorzystać w czasie, kiedy owoce te są najsłodsze! Dynia Podobnie jak z sezonu na gruszki, powinniśmy korzystać z sezonu na dynię. Ma działanie odkwaszające, a osoby dbające o linię ucieszy fakt, że dodatkowo wspomaga odchudzanie, gdyż jest całkowicie pozbawiona sodu. Zawarty w niej B-karoten, podobnie jak włączenie do diety marchewki, zrekompensuje nam brak wakacyjnego słońca i zapewni lekką, naturalną opaleniznę. Na dynię powinni jednak uważać diabetycy,...

Przeczytaj
Fotolia, materiały PR
Przepisy Na zdrowie – jogurt naturalny
Jogurt od lat ma opinie produktu bardzo zdrowego. O tym jak bardzo wierzono w jego lecznicze możliwości świadczy fakt, że jeszcze na początku XX wieku sprzedawano go w… aptekach! Poznaj zalety jogurtu naturalnego i weź udział w konkursie!
Materiał partnera
czerwiec 08, 2015

Przypuszcza się, że ojczyzną jogurtu są Indie. Później zaczął być spożywany na Bliskim Wschodzie, w Afryce oraz na Bałkanach. Smakiem tego napoju już 4 tysiące lat temu delektowali się Egipcjanie. Nic dziwnego – niepozornie wyglądający jogurt naturalny kryje w sobie szereg zalet i wyjątkowych właściwości. Jogurt naturalny jest produktem, który warto na stałe dołączyć do diety. Jego regularne spożywanie wpływa na wydzielanie soków trawiennych oraz eliminuje z układu pokarmowego bakterie chorobotwórcze i gnilne. Jest bardzo lekki i zdrowy – świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Jogurt może być pomocny w walce z nadciśnieniem. Regularne spożywanie tego mlecznego produktu pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Ponadto jogurt oraz kefir dobrze wpływają na stan naszych dziąseł. Według japońskich naukowców z Uniwersytetu Kyushu w Fukuoka regularne spożywanie tych produktów zmniejsza ryzyko zachorowania na paradontozę.     Zott Natur Jogurt Naturalny to doskonała jakość uzyskana dzięki najwyższym standardom produkcji. Jest gwarancją wyśmienitego smaku dla Ciebie i Twoich najbliższych. Idealnie sprawdza się jako przekąska. KONKURS Jeżeli wiesz, jak zrobić żurek małopolski, rogale wrocławskie lub masz inny pomysł na nową wersję regionalnej potrawy, weź udział w konkursie . Dodaj autorski przepis ze zdjęciem, niech inspiracją będą regionalne smaki, a jednym ze składników, widocznym także na zdjęciu, wybrany produkt firmy Zott. Na autorów najciekawszych zgłoszeń czeka sprzęt AGD o wartości 500 zł lub fartuch kuchenny z regionalnym akcentem. materiał sponsorowany

Przeczytaj
Odżywka z keratyną
materiały PR
Fryzury Dwufazowa odżywka w sprayu z keratyną Bioelixire Argan Oil
Idealnym rozwiązaniem na skrócenie czasu pielęgnacji jest nowa odżywka Bioelixire Argan Oil, której nie trzeba spłukiwać!
Anna Jastrzębska
sierpień 04, 2014

Nowa odżywka Bioelixire Argan Oil ma dwie warstwy. W górnej, lżejszej ukryte są drogocenne olejki takie jak:  olejek arganowy, olejek jojoba i olejek słonecznikowy .  Kompozycja kwasów tłuszczowych oleju arganowego  gwarantuje optymalne nawilżenie włosów.  Witamina E zawarta w oleju arganowym i słonecznikowym  jest zaś jednym z najsilniejszych antyoksydantów – przewidziała wolnym rodnikom, działa nawilżająco oraz spowalnia proces starzenia się skóry głowy i włosów.  Olejek jojoba  zwiększa przyswajalność i wchłanianie składników olejku arganowego, a dodatkowo przeciwdziała utracie nawilżenia. Natomiast  olejek słonecznikowy  zmiękcza, regeneruje i nadaje blask. Tak bogata kompozycja składników nie tylko skutecznie odżywia włosy, ale także sprawia, że łatwo się rozczesują i nie elektryzują podczas stylizacji. Dolna warstwa jest mixem  keratyny  i  filtrów UV,  dzięki którym produkt świetnie nadaje się także na lato jako parasol ochronny dla włosów. Dodatek  płynnej keratyny , która jest jednym z najskuteczniejszych składników regeneracyjnych, wnika we włókno włosa i odbudowuje go od środka. Dzięki niej pasma staja się mocne, zdrowe, dużo gładsze i pełne blasku. Cena 27zł/250ml Dostępna w sieciach HEBE i Rossman  

Przeczytaj
kobieta jesień
Fotolia
Styl życia 5 zdrowych nawyków, które warto sobie wyrobić jesienią
Zmienia się pora roku, więc zmianie powinny ulec także nasze nawyki żywieniowe. Coraz chłodniejsze dni zachęcają do włączania do diety rozgrzewających dań, które jednocześnie pozytywnie wpłyną na naszą sylwetkę. Dlaczego? Sprawdźcie!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 25, 2015

Aby coś miało szansę stać się nawykiem, nie powinniśmy zaniechać tej czynności przed upływem 30 dni. Tyle mniej więcej potrzeba na przyzwyczajenie się do nowego stanu rzeczy. Im wcześniej zaczniemy, tym lepiej! Gotowi? Sprawdźcie, jakie nawyki warto wyrobić sobie jesienią, a które przydadzą się także zimą. Szklanka wody z miodem i cytryną Taki napój ma zbawienny wpływ nie tylko na naszą odporność, ale także na sylwetkę. Po wypiciu szklanki ciepłej wody z cytryną i miodem, po pierwsze zjemy mniej, a po drugie mieszanka wspomoże działanie naszego układu pokarmowego i usuwanie toksyn z organizmu. Szklanka ciepłej wody w miodem i cytryną (najlepiej z sokiem z całej połówki cytrusa) działa także odkwaszająco i pomaga utrzymać prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Zastrzyk witaminy C pochodzący z cytryny oraz enzymy zawarte w miodzie skutecznie wspomagają układ odpornościowy, hamując rozwój drobnoustrojów i zwiększając naturalną ochronę przed wirusami. Wzmacnianie odporności w kuchni Kuchnia to nieograniczone bogactwo produktów, które pomogą Ci w naturalnym wzmacnianiu odporności. I bynajmniej nie chodzi tutaj o cebulę i czosnek, chociaż te produkty oczywiście także warto włączyć do diety. Czy można wzmacniać odporność w smaczny sposób? Oczywiście! Wiemy już, że pomogą w tym miód i cytryna, ale z czego jeszcze możemy przygotować koktajl na odporność ? Z pomarańczy, grejpfrutów i mandarynek, które nieodmiennie kojarzą się ze świętami. Idealne uzupełnienie koktajlu będzie stanowił rozgrzewający imbir, który należy do termogeników. Więcej rozgrzewających dań i przypraw Termogeniki to naturalne produkty, które usprawnią odchudzanie. Dlaczego? Działają rozgrzewająco na nasz organizm, dlatego warto włączyć je do diety zwłaszcza jesienią. Sekret działania termogeników sprowadza się do prostego mechanizmu – produkty...

Przeczytaj