klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
frittata
materiały PR
Przepisy

Frittata ze szpinakiem i żółtym serem

Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce. Zobacz prosty przepis na frittatę ze szpinakiem i serem żółtym!
Katarzyna Mordalska
grudzień 17, 2013
Brakuje Ci energii? Wypróbuj koktajl, który doda Ci sił!

Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem

frittata ze szpinakiem

Składniki:
• 4 jajka
• 2 plasterki szynki
• garść szpinaku
• 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki
• 1 cebula
• oliwa z oliwek
• tymianek, bazylia
• natka pietruszki
• sól, pieprz i chili do smaku

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika.

Smacznego!

Komentarze
pstrąg przyciąga
materiały PR
Przepisy Pstrąg przyciąga - przepisy z pstrągiem w roli głównej!
Pstrągi to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, które w dodatku są naturalnym dobrem występującym w Polsce. Wypróbuj przepisy na pyszne dania z pstrągiem!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 05, 2013

Spożywanie ryb, nawet codziennie, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A, której najwięcej jest w rybim tranie wpływa korzystnie na widzenie, wzmacnia układ immunologiczny organizmu, zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina E, podobnie jak A, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Pstrąg w sezamie w trzech sosach 200g filet z pstrąga, sezam czarny i biały, mąka pszenna i kukurydziana, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki, trzy sosy; sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowy Filet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę oraz usunąć ości. Tak oczyszczone filety kroimy na paski, przyprawmy solą, pieprzem i panierujmy w mące. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części maki pszennej i 1 cześć mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to wymieszajmy z wodą tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie moczymy w nim paski ryby i panierujmy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy olej w garnku, lub jeśli ktoś posiada – w frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy pookładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga. Quiche z pstrągiem wędzonym 300g mąka , 150g masło, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 jajek, 125ml śmietany 30%, 0,5 łyżeczki soli, 300g fileta z pstrąga wędzonego, 150g cukinii, 1 mała cebula, 150g sera cheddar, świeża dymka Z mąki, masła, proszku do pieczenia i 1 jajka wyrobić ciasto. Schować do lodówki na ok. 30 min, aby stwardniało....

Przeczytaj
zupa z kaczki
materiały PR
Przepisy Rozgrzewające dania z żurawiną
Nadchodząca wielkimi krokami jesień przyniesie ze sobą chłodną, wietrzną i deszczową pogodę. Na rozgrzanie proponujemy kilka prostych przepisów z żurawiną.
październik 12, 2012

Śniadanie – Jajecznica z szynką i żurawiną amerykańską: Składniki dla 4 osób: 100 g gotowanej szynki w plasterkach 6 jajek sól, pieprz, świeży tymianek do dekoracji 50 g pestek dyni 2 łyżki masła 80 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej) 1 łyżeczka świeżych liści tymianku (najlepiej cytrynowego) 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Szynkę kroimy w paski, jajka mieszamy z solą i pieprzem, połowę pestek dyni siekamy na małe kawałki. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy jajka, następnie całość posypujemy szynką, pestkami dyni, 2/3 żurawin oraz listkami tymianku. Jajecznicę pozostawiamy, aż się odpowiednio zetnie. Tosty podpiekamy w tosterze, nakładamy jajecznicę i posypujemy pozostałymi pestkami dyni oraz cranberry. Dekorujemy liśćmi tymianku. Wartość energetyczna w 1 porcji: 383 kcal / 1607 kJ Lunch – Zupa z modrej kapusty z wędzoną piersią kaczki: 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula, 1 główka modrej kapusty (ok. 1 Kg) 40 g sklarowanego masła, 100 g wędzonego boczku 1 1/2 l wywaru warzywnego sól, 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka jagód jałowca, 1-2 liście laurowe 120 g posiekanej, suszonej cranberry 120 g wędzonej piersi kaczki 6 łyżek octu, świeży majeranek cukier, 150 g Creme Fraiche, patyczki do szaszłyków Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kapustę myjemy i kroimy na małe kawałki. Podgrzewamy 30 g sklarowanego. Boczek kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła, pieczemy aż boczek stanie się chrupiący. Wyjmujemy boczek, a następnie do pozostałego tłuszczu wrzucamy pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę i lekko podsmażamy. Na koniec dodajemy kapustę, podgrzewamy chwilę i całość zalewamy wywarem warzywnym. Dodajemy przyprawy i cranberry i gotujemy  75 – 90 minut na wolnym ogniu. 15 minut przed zakończeniem gotowania,...

Przeczytaj
makaron z farszem
Przepisy Warzywne muszle makaronowe
Świat makaronów jest na tyle szeroki, że czasami warto zrezygnować z tradycyjnych kształtów i sięgnąć po jego inne warianty. Wypróbujcie przepis na faszerowane muszle makaronowe!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 09, 2015

Składniki: 250 g dużych muszli makaronowych 1 mała cukinia garść szpinaku 2 małe dymki szklanka groszku (mrożonego lub w sezonie świeżego) 2 marchwie 150 g mozarelli w kulkach łyżka masła oliwa z oliwek pieprz, sól  Sos: 1,5 szkl. passaty pomidorowej łyżeczka ziół (np. oregano, bazylia, tymianek) 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie) łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną dymkę i podduszamy. Po chwili dodajemy do niej startą marchewkę i cukinię. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy drobno posiekany szpinak, groszek (wcześniej ugotowany) i łyżkę masła. Chwilę smażymy, solimy i pieprzymy całość. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Kiedy będzie "al dente" odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W miseczce mieszamy passatę pomidorową z ziołami, śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.  Muszle faszerujemy warzywami i układamy w naczyniu. Na wierzch kładziemy kulki mozarelli. Zapiekamy ok. 10-15 minut w 160 stopniach (termoobieg).  Jaki jest Wasz ulubiony makaron? Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe . Sprawdźcie przepis na szparagi z sosem tatarskim oraz jak prawidłowo przygotować makaron.

Przeczytaj
grillowana kanapka
materiały PR
Przepisy Kwiecień miesiącem kanapki Grilled cheese
Znasz kanapkę „Grilled cheese”? To niezwykle popularna w Ameryce, a zarazem prosta grillowana kanapka z serem żółtym.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 17, 2014

Sława grillowanej kanapki rozpoczęła się w latach 20 ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych i rosła wraz ze zbliżającym się Wielkim Kryzysem. Ta popularność wynikała z powszechnej dostępności składników kanapki oraz ich niewygórowanych cen. Kanapki „Grilled cheese” były więc nie tylko ekonomiczne, ale także proste do wykonania i bardzo smaczne. Na początku była to pojedyncza kromka chleba tostowego z roztopionym serem żółtym. W latach 60-tych ta wersja została wzbogacona o drugą kromkę. Przepis na grillowaną kanapkę : Aby przygotować kanapkę „Grilled cheese” musimy podsmażyć ją na patelni albo zapiec w opiekaczu lub piekarniku. • kilka kromek chleba graham • 12 plastrów pomidor a • opakowanie żółtego sera Gouda MSM Mońki • świeże liście szpinaku • masło • sól, pieprz do smaku Pomidora pokrój w plasterki, na patelni roztop trochę masła. Na każdej kromce chleba ułóż po dwa plastry sera Gouda, po jednym plastrze pomidora i liście szpinaku. Całość dopraw pieprzem i solą do smaku. Następnie ułóż kanapki na patelni i grilluj aż chleb nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi. Smacznego!

Przeczytaj