
Gotowanie na Instagramie. Sushi burger najnowszym hitem kulinarnym
Jeszcze nie tak dawno temu blogerzy kulinarni zakochali się w kanapkach z awokado, a ich uwagę już zdołało przyciągnąć coś zupełnie nowego. Przed wami kolejny kulinarny trend, który ma szansę porwać masy: sushi burger. Jak wszystkie instagramowe trendy, tak i ten jest ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i oczu (bądź obiektywu fotograficznego).
Sushi burger pozbawiony jest pieczywa. Klasyczną bułkę zastępują w nim dwa uformowane kawałki ryżu do sushi, oczywiście sklejone zaprawą z octu ryżowego, cukru i soli. Danie, wprost idealne w porze lunchu, jest oczywiście hybrydą sushi i burgera, toteż między ryżowymi plastrami znajdziemy liczne dodatki: warzywa, mięso lub ryby, czasami także owoce.
Kucharze dopiero odkrywają możliwości nowej hybrydy, jednak już zdążyli zaproponować kilka wariacji na temat sushi burgera. Jedni wołowinę zastępują smażonym kurczakiem, inni owocami chlebowca w marynacie teriyaki, jeszcze kolejni – pikantnym tuńczykiem i marynowaną rzodkwią oshinko, surowym łososiem, bekonem i ikrą z łososia lub tofu i awokado.
„Oryginalny”, o ile można w tym przypadku użyć takiego określenia, sushi burger podawany jest z łososiem, owocami chlebowca i sosem teriyaki. Blogerzy rybę chętniej łączą jednak z awokado. Co można powiedzieć o smaku nowego burgera? Cóż, pod tym względem spodziewajmy się po prostu sushi w nowszym wydaniu.
Fot. Instagram
Czytaj też: Zupy oczyszczające. Kolejna dieta cud czy dobry sposób na zdrowie
Gotujesz na oko albo z przepisów? Zrób niedrogie zakupy z kategorii AGD, na stronie MediaMarkt kody promocyjne.