klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
przyprawa do żurku appetita
Przepisy

Gotujemy po polsku - przyprawy marki Appetita

Kuchnia staropolska pachniała jałowcem, majerankiem, kolendrą oraz kminkiem. Dziś jej smak pomoże odkryć linia autorskich mieszanek przyprawowych: Gotujemy po polsku marki Appetita, łączących w sobie aromat ziół i przypraw, które nadają daniom piękny kolor oraz głęboki smak i zapach.
Katarzyna Mordalska
grudzień 02, 2013
przyprawa do zurku

Linia mieszanek Gotujemy po polsku to niezastąpiona pomoc w każdej kuchni. Stanowią kompendium wiedzy o polskiej kuchni i ułatwią przygotowywać tradycyjne dania nawet niedoświadczonym kucharzom.

Ważną pozycją w polskiej kuchni są potrawy mięsne. Wymagają jednak właściwego doprawienia. Przyprawa do kurczaka, Przyprawa do kurczaka pikantna, Przyprawa do kurczaka słodko kwaśna, Przyprawa do mięsa mielonego, Przyprawa do żeberek, Przyprawa do gulaszu, Przyprawa do mięsa wieprzowego oraz Przyprawa do golonki stanowią kompozycje starannie dobranych ziół i przypraw, które sprawią, że duszone, pieczone, grillowane oraz smażone mięsa będą zachwycać głębokim smakiem i aromatem.

W bogatym wachlarzu mieszanek przyprawowych każdy znajdzie tę, dzięki której przygotuje swoje ulubione danie. Linia Gotujemy po polsku obejmuje także: Przyprawę do ryby, Przyprawę do frytek i ziemniaków, Przyprawę do jajek, Przyprawę do potraw z fasoli, Przyprawę do flaków, Przyprawę do bigosu po staropolsku, Przyprawę do żurku i barszczu białego oraz Przyprawę do gołąbków.

Mieszanki przyprawowe Appetita posiadają naturalne receptury, bez sztucznych dodatków i konserwantów, w tym glutaminianu sodu. Zawierają tylko składniki pochodzenia naturalnego oraz surowce poddawane restrykcyjnym kontrolom jakości.

Cena: ok. 1,35zł/ szt.

Komentarze
przyprawa kamis grill
materiały PR
Przepisy Nowe przyprawy Kamis Grill Mates
Dziś możemy oficjalnie otworzyć sezon grillowy z marką Kamis! Dzięki 4 nowym mieszankom przyprawowym nasze dania zyskają niespotykany wcześniej smak, dzięki któremu pozytywnie zaskoczysz swoich bliskich. Debiutantami są przyprawy z serii Grill Mates: Karkówka Montreal Steak, Skrzydełka Brown Sugar, Ryba Mojito Lime oraz Kurczak Smoky Texan.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 28, 2014

Karkówka Montreal Steak Pierwszą mieszanką grillową z linii Grill Mates jest Karkówka Montreal Steak , która z pewnością zachwyci swym wyrazistym smakiem i wyglądem dzięki nasionom kopru, kolendry oraz chili. Wystarczy wymieszać zawartość saszetki z olejem, a następnie natrzeć mięso i odstawić na minimum 30 minut. Dla uzyskania bardziej aromatycznej i soczystej karkówki warto dodać do marynaty 30 ml piwa. Tak doprawioną karkówkę można spokojnie ułożyć na grillu i rozpocząć kulinarne zmagania z ogniem! Przyprawę można również wykorzystać do piersi z kurczaka oraz ryb. Skrzydełka Brown Sugar Kolejną pozycją są Skrzydełka Brown Sugar . Jest to słodko-pikantna mieszanka przypraw z kroplą szlachetnego miodowego aromatu w tle. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem, miodem i octem winnym, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w skrzydełka kurczaka i odstawić na minimum 30 minut. Dla uzyskania pełniejszego smaku, warto dodać do marynaty 30 ml whisky. Po tym czasie skrzydełka są gotowe na spotkanie z ogniem pod twoim nadzorem! Przyprawę można również wykorzystać do wołowiny oraz wieprzowiny. Ryba Mojito Lime Jest to wyśmienita pozycja dla wielbicieli grillowanych ryb i owoców morza. Mieszanka Ryba Mojito Lime charakteryzuje się wyśmienitym, egzotycznym smakiem limonki z akcentem mięty i szczyptą pikantnego chili. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w rybę i odstawić na minimum 30 minut. Do marynaty warto dodać 50 ml białego rumu. Przyprawę można również wykorzystać do krewetek oraz drobiu. Kurczak Smoky Texan Ostatnią z debiutujących na polskim rynku mieszanek z serii Grill Mates jest Kurczak Smoky Texan . W jej smaku odkryjemy soczyste pomidory, czosnek i mocny akcent chili. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem i...

Przeczytaj
kamis fix
Przepisy Zafixuj się naturalnie z Kamis
Nowa linia fixów Kamis to różnorodna oferta aż 14 produktów – produkty są naturalne i zdrowe, zawierają aromatyczne przyprawy i zioła, przygotowanie jest proste, a efekt zaskakuje smakiem.
Katarzyna Mordalska
marzec 08, 2013

Kamis Fixy z woreczkami do pieczenia: Z fixami Kamis ze specjalnymi woreczkami można przygotować cztery niezwykłe, aromatyczne dania. Woreczki gwarantują niepowtarzalną soczystość i smak przygotowanych w ten sposób mięs. Wielbiciele kurczaka mają do wyboru dwa pyszne dania, które z pewnością zachwycą ich niezwykłą soczystością mięsa i jego aromatem:  Kurczak z papryką i cebulą oraz Kurczak z jabłkami dzięki zastosowaniu specjalnego woreczka zostaną doskonale upieczone. Kamis Fix w standardowej saszetce: Komplet ośmiu fixów – mieszanek do rozmaitych dań, zapewni smakowite posiłki na każdy dzień dla wielbicieli dobrej i różnorodnej kuchni. Wspaniała włoska kuchnia zagości na naszym stole, dzięki trzem apetycznym daniom z makaronem  Spaghetti Napoli , Spaghetti Bolognese oraz Zapiekanym makaronem z kurczakiem i brokułami . We wspaniałą podróż smaków zabiorą nas dania Kurczak 5 smaków po chińsku oraz Kurczak po prowansalsku . Bogaty i bardzo różnorodny wybór dań jedno garnkowych sprawi, że wybór obiadu stanie się kulinarnym wyzwaniem: Gulasz meksykański, Cygański kociołek z kiełbasą oraz prawdziwy rarytas, jakim są Polędwiczki w sosie czosnkowo-ziołowym zachwycą najbardziej wybrednego smakosza. Wśród fixów nie zabrakło także uwielbianych przez młodszych (które dziecko ich nie lubi?) oraz starszych (szczególnie na wieczornych spotkaniach) nuggetsów . Fix Nuggetsy klasyczne zawiera kolendrę i gorczycę. Mieszanka przypraw powoduje, że nuggetsy są soczyste, chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Natomiast  Fix Nuggesty pikantne to połączenie przypraw: imbiru, rozmarynu i chili. Niezwykła mieszanka sprawia, że nuggetsy są ostre w smaku, soczyste i bardzo chrupiące. Proste przepisy wraz z piktogramami pokazującymi daną czynność, dokładny skład produktu oraz  pełen opis składników odżywczych , w tym...

Przeczytaj
przyprawy w młynku kamis
materiały PR
Przepisy Kamis mieli w czterech nowych smakach
Rodzina przypraw Kamis Specialite, która powstała z myślą o smakoszach mających wyrafinowany smak, powiększa się właśnie o czterech nowych członków. Kamis uzupełnia swoją ofertę o 4 młynki z przyprawami: do ryb, do kurczaka, pieprz cytrynowy oraz sól morską czosnkową z ziołami.
marzec 10, 2014

Kamis Specialite Pieprz cytrynowy - to mieszanka specjalnie dobranych składników na bazie czarnego pieprzu z dodatkiem trawy cytrynowej, skórki cytrynowej, kandyzowanego cukru oraz ekstraktu z kurkumy. Ze względu na wyczuwalną cytrynową „nutę” mieszanka jest znakomitą przyprawą do wszelkiego rodzaju ryb oraz dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs, a także sosów typu dressing i winegret. Stanowi także świetny dodatek do gotowanych warzyw lub kuskusa. Kamis Specialite Sól morska czosnkowa z ziołami - doskonale komponuje się z różnego rodzaju sałatkami. Polecana jest również do dań z ziemniaków, jaj, a także do przyprawiania mięs. W składzie tej mieszanki znajduje się sól morska jodowana, czosnek oraz takie zioła jak: lubczyk, rozmaryn, cząber i natka pietruszki. Kamis Specialite Przyprawa do kurczaka - doskonale wpisuje się w nasze kulinarne przyzwyczajenia, choć skomponowana została z myślą o odkrywaniu nowych połączeń smakowych. Przyprawy korzenne zawarte w mieszance przypraw do kurczaka Kamis (takie jak cynamon czy goździki), nadają potrawie wyjątkowy aromat i smak. Papryka słodka sprawia, że mięso zyskuje złocisty kolor, a dodatek czosnku i gorczycy czyni danie odpowiednio pikantnym. Dodatkowo o niezwykły aromat i smak zadba dodatek kolendry, kurkumy i kminu rzymskiego. Kamis Specialite Przyprawa do ryb - to aromatyczna kompozycja skórki cytrynowej, rozmarynu i tymianku, w skład której wchodzi także czosnek, gorczyca i pieprz biały. Połączenie to wydobędzie najcenniejsze walory z dań rybnych. Młynek ułatwia precyzyjne dawkowanie przyprawy zmielonej tuż przed dodaniem, co powoduje, że przyprawy zachowują świeżość i aromat przez długi czas. Cena: 7,50zł/szt.

Przeczytaj
warzywa na parze
Fotolia
Przepisy Ile czasu potrzeba na przygotowanie obiadu na parze?
Największym mitem jest powszechne myślenie, że zdrowe odżywianie i przygotowywanie pełnowartościowych posiłków zajmuje więcej czasu niż tradycyjne gotowanie. Sprawdźcie, ile czasu potrzeba, by przygotować lekki obiad na parze!
Katarzyna Mordalska
grudzień 02, 2015

Gotowanie na parze piersi z kurczaka W zależności od rozmiaru piersi kurczaka , jej ugotowanie na parze zajmie już od 20 minut. Większy filet warto zatem pokroić na nieco mniejsze kawałki, by skrócić czas gotowania. Do garnka z wodą wrzucamy ulubione, najlepiej świeże zioła (np. oregano, bazylię, rozmaryn) i gotujemy przez chwilę, by uwolniły swój aromat. Przed ułożeniem mięsa na sitku garnka do parowania, pierś kurczaka nacieramy przyprawami. Zamiast tradycyjnej soli czy wegety, warto użyć soli ziołowej lub po prostu ulubionych przypraw – ziół prowansalskich, słodkiej albo gorzkiej papryki, czosnku. Gotowanie ziemniaków na parze Nieco więcej czasu, co przygotowanie na parze piersi kurczaka, zajmie nam ugotowanie ziemniaków. Jeśli jednak zdecydujemy się nie kroić mięsa na mniejsze kawałki, ziemniaki możemy ułożyć na sitku w tym samym czasie, co pierś kurczaka, gdyż ich gotowanie na parze zajmie ok. 25 minut. Jak przygotować ziemniaki na parze? Najlepiej potrzebną ilość pokroić w plastry lub paski. Z ziemniakami jako przyprawa świetnie komponuje się rozmaryn lub tymianek. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak, możemy użyć także ostrej papryki. Sól z całą pewnością nie będzie potrzebna – ugotowane na parze ziemniaki zachowają nie tylko właściwości odżywcze, ale także bogactwo smaku, które nie sposób wydobyć przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie. Zobaczcie także, jak ograniczyć sól w diecie Gotowanie warzyw na parze Ostatnim elementem, który zwykle najpóźniej trafia na sitko garnka, są pozostałe warzywa. Wyjątek stanowi tutaj seler, na którego przygotowanie potrzeba 25min., por (ok. 30min), fasolka (30min.) czy kolba kukurydzy (ok. 35min.). Różyczki kalafiora i brokułów, pokrojoną marchewkę, cukinię czy szparagi dokładamy do garnka na 15 minut przed końcem gotowania. W przypadku mrożonych warzyw, czas przygotowania...

Przeczytaj