klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
suszone mango helio
Przepisy

Helio Gold: suszone cząstki mango i ananasa

Marka Helio Gold pomoże nam wzbogacić nasz codzienny jadłospis w pożywne, egzotyczne przekąski. Na półki sklepowe trafiły: suszone mango i suszone cząstki ananasa. Owoce nie są kandyzowane, a suszone dzięki czemu są zdrowsze i bardziej soczyste.
Katarzyna Mordalska
październik 09, 2013
helio

Znane powiedzenie mówi, że „jesteśmy tym, co jemy” – ale oprócz wartości odżywczych warto pamiętać również o smaku. Aby ułatwić konsumentom wybór zdrowych i pysznych przekąsek marka HELIO wprowadza na rynek suszone (a nie – kandyzowane!) owoce mango i ananasa z kolekcji HELIO GOLD w nowych mniejszych, a tym samym poręczniejszych opakowaniach: 80 gramowych dla ananasa i 70 gramowych dla mango.

helio

Wygodna, stojąca torebka ułatwia przechowywanie produktu, a także umożliwia jego serwowanie bez konieczności przesypywania do innego naczynia, co jest szczególnie przydatne w pracy, szkole czy na wycieczce. Etykiety utrzymano w słonecznej stylistyce, a przezroczyste okno umożliwia konsumentom ocenę wysokiej jakości produktów. Każdorazowo producent na opakowaniu umieszcza pełną informację o składnikach odżywczych produktu, a także kraju pochodzenia danego owocu.

Garstka suszonych owoców to około 25 gram produktu – ilość wystarczająca na jedną porcję zdrowej przekąski w ciągu dnia. Jej wartość energetyczna waha się od 85 kcal (ananasy) do 97 kcal (mango), będąc jednocześnie skarbnicą błonnika, witamin i minerałów. Niewielkie opakowania sprawiają, że przekąskę można zabrać ze sobą do pracy, klubu sportowego, na uczelnię czy do szkoły, dzięki czemu są poręcznym, zdrowym i smacznym kołem ratunkowym w ciągu dnia na zaspokojenie apetytu.

Cena:

  • Mango suszone HELIO GOLD – ok. 9 zł/ 70g
  • Ananasy suszone HELIO GOLD – ok. 8 zł/80g
Komentarze
Fotolia, materiały PR
Przepisy Poczuj smak wiosny – właściwości herbaty zielonej
Zielona herbata przez wieki była najpopularniejszym produktem wspomagającym zdrowie- kiedyś można ją było kupić tylko w specjalnych punktach! Naukowcy od wielu lat badają dobroczynne właściwości zielonej herbaty, próbując rozwikłać zagadkę długowieczności mieszkańców Japonii i Chin, którzy piją nawet pięć filiżanek naparu dziennie. Ten życiodajny napój jest tam znany już od prawie 5000 lat!
Materiał partnera
kwiecień 26, 2016

Sekret dobroczynnego działania zielonej herbaty tkwi w charakterystycznym, tradycyjnym procesie produkcji. Wybierane są najwyższej jakości młode listki herbaty, które są suszone tuż po zerwaniu bez procesu fermentacji. W ten sposób herbata zachowuje łagodny smak i jest bogata w rozmaite składniki odżywcze. Wiosenne pobudzenie Osłabienie, senność, spadek aktywności? To mogą być objawy przesilenia wiosennego. Rozwiązaniem może być zielona herbata o energetyzujących właściwościach. Świetnym sposobem na lepsze samopoczucie jest napar z zielonej herbaty. Według studium American Journal of Clinical Nutrition, zielona herbata wspiera koncentrację, witalność i aktywność mózgu [1] . W opracowaniu stwierdzono, że osoby spożywające ją podczas testów popełniają znacznie mniej błędów – nawet do 25 proc. Wynika to z wysokiej zawartości teiny w zielonej herbacie . Herbaciani kiperzy wiedzą, że jej jedna filiżanka zawiera od 30 do 100 mg tego związku. Istotne, by herbatę parzyć do 3 minut w temperaturze 70-90°C . Dzięki temu zachowa swoje energetyzujące właściwości. Liście zielonej herbaty nadają się nawet do trzykrotnego zalewania, przy czym najbardziej wartościowym jest napar z drugiego parzenia Zregeneruj organizm po zimie i zrzuć zbędne kilogramy    Powrót do intensywnych ćwiczeń i szybkiego tempa pracy jest wyzwaniem dla organizmu. Zielona herbata bogata jest w przeciwutleniacze – zwłaszcza w EGCG , czyli tzw. polifenol krążenia . To właśnie on hamuje wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nasila ich zużycie przez organizm. Co więcej, dobroczynne związki zielonej herbaty wspierają funkcje oczyszczające organizmu, wypłukując niepożądane substancje. Kobiety dbające o piękną skórę z pewnością docenią również inne właściwości EGCG, zwanego również katechiną. Naukowcy z Uniwersytetu Witten-Herdecke i Heinricha Heinego w...

Przeczytaj
miechunka helio
materiały PR
Przepisy Nowość: miechunka suszona HELIO Natura
Marka HELIO® poszerzyła linię owoców suszonych bez konserwantów HELIO Natura i wprowadziła na rynek owoce goldenberry HELIO Natura. Dietetycy na całym świecie są zdania, że goldenberry dzięki wyjątkowo dużej zawartości dobroczynnych substancji to jeden z najbardziej wartościowych owoców i dlatego często jest opisywany mianem „superżywności”.
grudzień 16, 2014

Goldenberry HELIO Natura znajdzie wielorakie zastosowanie w zdrowym jadłospisie. Ta zdrowa przekąska powinna zainteresować nie tylko miłośników zdrowego żywienia, ale także wszystkich prowadzących aktywny tryb życia. Nowość HELIO Natura to 304 kcal w 100 gramach smakołyku, a przy tym źródło białka.  Warto ją dodać do porannych płatków owsianych czy musli oraz zabrać do pracy czy na uczelnię. To ostatnie umożliwi niewielkie (60g) i praktyczne opakowanie strunowe, które wydłuży okres świeżości produktu. Owoce goldenberry są uprawiane na zboczach Andów, głównie w Ekwadorze i Kolumbii. Wiele upraw cudownego owocu umiejscowionych na wyjątkowo żyznych glebach o podłożu wulkanicznym. W tamtym rejonie świata miechunka jest od wieków stosowana w medycynie ludowej. Informacje o wyjątkowych właściwościach owoców goldenberry były przekazywane z pokolenia na pokolenie – teraz dysponujemy także potwierdzonymi naukowo dowodami:       100 gramów owoców goldenberry zawiera o 166% więcej przeciwutleniaczy niż 100 gramów żurawiny 100 gramów owoców goldenberry zawiera o 144% więcej błonnika niż taka sama ilość suszonych śliwek 55 gramów suszonych owoców goldenberry ma więcej potasu niż cały banan o takiej samej masie owoce goldenberry stanowią  wartościowe źródło witaminy C, żelaza, tiaminy, fosforu, cynku oraz magnezu nowość HELIO Natura nie zawiera dodanego cukru   miechunka to źródło pektyn owoce goldenberry HELIO Natura to nowość zawierająca  bioflawonoidy, czyli ważne  substancje pochodzenia roślinnego W smaku owoce goldenberry są słodko–kwaśne. Smak nowości HELIO Natura rozwija się powoli: najpierw czujemy nutę słodką, przechodzącą  w smak neutralny, aby po chwili poczuć lekko kwaskowy posmak. Całość stanowi bardzo ciekawe połączenie, któremu towarzyszy pobudzający aromat. Cena: ok. 8,50zł za 60g

Przeczytaj
suszone pomidory
123rf
Przepisy Zrób to sama: suszone pomidory
Lubisz suszone pomidory, ale nie jesteś przekonana do tych ze sklepowej półki? Zobaczcie prosty przepis na suszone pomidory, dzięki któremu wzbogacisz smak każdej sałatki, pizzy, kanapki, twarożku lub zrobisz pyszne pesto z suszonych pomidorów. Polecamy!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 15, 2014

Suszone pomidory ostatnio zyskały sobie wielu zwolenników. Nic dziwnego! Są nie tylko pyszne, zdrowe, ale również potrafią nadać każdej potrawie wyjątkowego charakteru.  Do czego dodać suszone pomidory? Świetnie pasują do sałatek, zapiekanek, pizzy, twarogu czy kanapek. Doskonale sprawdzają się jako przystawka (samodzielnie lub w połączeniu z serem typu feta), a pesto z suszonych pomidorów to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!  Odradzamy jednak kupowania ich w sklepie. Te które przygotujesz w domu będą zdecydowanie bardziej aromatyczne i zdrowsze, a przy okazji... tańsze! Cena suszonych pomidorów , które znajdujemy na sklepowych półkach, nie zawsze zachęca nas do zakupu – to ok. 11zł za słoiczek o pojemności 330ml. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie suszonych pomidorów w domu , za tę samą kwotę będziesz miała przynajmniej dwa razy więcej tego przysmaku. Nie wierzysz? Sprawdź, jak łatwo i tanio przygotujesz suszone pomidory! Suszone pomidory – przepis Składniki: ok. 2kg pomidorów - najlepiej sprawdzą się te „podłużne” odmiany czyli pomidory San Marzano , pomidory rzymskie lub  pomidory śliwkowe ; czosnek (kilka ząbków na jeden słoik); zioła i przyprawy (bazylia, oregano, tymianek sól, pieprz – dowolność); olej/oliwa (szklanka); ocet (kilka łyżeczek). Przygotowanie: Pomidory umyj, przekrój na pół (wzdłuż) i usuń gniazda nasienne. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, skórką do dołu. Oprósz solą. Nastaw piekarnik na około 70-90 stopni ( termoobieg ) i do tak rozgrzanego piekarnika, włóż pomidory na najniższą półkę. Uchyl drzwi piekarnika. Proces suszenia może trwać od 1,5h, do 3 godzin (a nawet dłużej – wszystko zależy od piekarnika). Po czym poznać, że pomidory są już odpowiednio wysuszone? Ich skórka stanie się nieco jaśniejsza, a one same zaczną się kurczyć i...

Przeczytaj
Dieta ujemnych kalorii
Styl życia Dieta ujemnych kalorii - zasady. Ile można na niej schudnąć?
Dieta ujemnych kalorii to dieta odchudzająca, którą stosuje się przez okres ok. dwóch tygodni. Jest idealna na sezon wiosenno - letni. Opiera się na spożywaniu niskokalorycznych warzyw i owoców.
Marta Średnicka
kwiecień 24, 2020

Dieta ujemnych kalorii jest oparta na deficycie kalorycznym. Oznacza to, że w jej założeniu, żeby osiągnąć rezultaty w postaci zrzucenia zbędnych kilogramów, powinniśmy jeść produkty, których kaloryczność jest niższa niż energia, jakiej potrzebujemy do ich spalenia. Podczas stosowania diety zjada się surowe warzywa i owoce, które są bogate w witaminy i błonnik. To właśnie on sprawia, że wydaje nam się, że jesteśmy najedzeni. Zobacz także: Dieta CRAM na płaski brzuch - na czym polega? Zasady diety ujemnych kalorii Dieta ujemnych kalorii to sposób odżywiania, który zakłada posiłki składające się z produktów, które w naturalny sposób pobudzają nasz metabolizm i spalają tłuszcz. Zakłada ona spożywanie surowych warzyw, owoców, ale także ziół i produktów lekkostrawnych.  Oznacza to, że spożywając np. świeżego ogórka o wartości 14 kcal, nasz organizm musi spalić 16 kcal, żeby go strawić, co sprawia, że uzyskujemy ujemne kalorie.  Stosując dietę ujemnych kalorii warto pamiętać, że zakładany dzienny limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kcal . Nie jest to wiele. Zasadne jest więc, by dieta nie trwała dłużej niż dwa tygodnie. Nie oznacza to, że nie można do niej wracać.  Źródło: iStock Po jakie produkty sięgać stosując dietę ujemnych kalorii? Ze względu na produkty, które wskazane są do spożycia w trakcie diety ujemnych kalorii, zaleca się jej przeprowadzanie w okresie wiosenno - letnim, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest większy a ich ceny niższe. Dieta zakłada również wybór jak największej ilości produktów z dużą zawartością błonnika, ale też wody, czy składników ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej. Warzywa w diecie ujemnych kalorii: zielone warzywa (np. brokuły, szpinak, szparagi, sałata), kukurydza, cukinia,  buraki,  cebula, marchew, kalafior. Owoce w diecie ujemnych kalorii:...

Przeczytaj