klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
koktajl owocowy
123rf
Przepisy

HIT! Przepis na lekarstwo idealne, czyli koktajl na odporność

Kto z was już zdążył złapać jesienne przeziębienie? Kaszel, ból gardła, katar – jesień to prawdziwe wyzwanie dla odporności organizmu! Nie wiesz, jak wzmocnić odporność? Wypróbuj łatwy przepis na pyszny koktajl na odporność!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 17, 2014

Co jeść na odporność?

przeziębienie

1. Cytryna (i inne cytrusy)

To moc witaminy C, która ma działanie odkażające. Cytryna poprawia odporność organizmu i świetnie podkręca metabolizm. Jak każdy cytrus, cytryna spowalnia proces starzenia się organizmu i co więcej – jest panaceum na gorączkę i silne bóle głowy. Warto więc pić wodę z cytryną lub koktajle z dodatkiem wyciśniętego soku z tego cytrusa. Oprócz cytryny polecamy również koktajle na bazie takich owoców jak grejpfrut czy mandarynki.

2. Miód

Doskonale wzmacnia odporność, pod warunkiem, że odpowiednio go wykorzystamy – miód w temperaturze powyżej 40 stopni, traci swoje właściwości, dlatego, jeśli używasz go jako zamiennika cukru do herbaty, pamiętaj, by dosłodzić ją dopiero po jakimś czasie. Jednak bez obaw możesz dosładzać nim wszelkie koktajle owocowe czy warzywne, nawet te na bazie jogurtu czy mleka.

Chcesz mieć piękne włosy? Zapomnij o... diecie!

3. Ananas

Okazuje się, że ten owoc jest w stanie obniżyć wysoką temperaturę ciała podczas gorączki, a także może pomóc złagodzić ból. Ananas ma działanie przeciwzapalne – znajduje się w nim moc witamin z grupy B, witamina C i A. Owoc ten stanowi również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Najlepszy jest oczywiście ten świeży :)

sok

4. Banan

Jest to naturalny antydepresant! Oprócz tego, że banan zawiera mnóstwo witamin (m. in. wit. C i witaminy z gr. B) i składników mineralnych (m. in. potas, żelazo, cynk), jest również wyjątkowo słodkim owocem, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i dodaje energii na cały dzień.

5. Kiwi

Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które są naprawdę ważne dla naszego organizmu - koją nasze nerwy, "pielęgnują" skórę, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Kiwi ponadto jest bogate w kwas foliowy oraz magnez. Czy wciąż musimy przekonywać, że warto jeść ten owoc? :)

6. Cynamon

Cynamon ma właściwości silnie rozgrzewające – to dlatego jego smak kojarzymy z okresem jesienno-zimowym. Przyprawa ta działa również bakteriobójczo i przeciwzapalnie, dlatego warto się z nią zaprzyjaźnić :) Cynamon możemy dodawać do porannej owsianki, ciepłej kawy z mlekiem, koktajli owocowych i ciast, a nawet niektórych dań obiadowych. Naprawdę polecamy!

Jak przygotować owocowy koktajl na odporność? To zależy tylko od Ciebie! Ważne, by wybrać kilka składników z powyższej listy. My wybrałyśmy ten, który nam wyjątkowo smakuje i towarzyszy niemal każdego ranka - mamy nadzieje, że posmakuje również Wam! :)

Koktajl na odporność – przepis

sok

Składniki:

  • imbir (ok. 5 cm)
  • cytryna (2-3 szt.)
  • pomarańcza
  • miód (3 łyżeczki)
  • cynamon (łyżeczka)

Przygotowanie: cytryny, pomarańczę i imbir obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Całość zmiksuj w wysokim naczyniu, następnie dodaj cynamon i miód. Wymieszaj i przelej do szklanek. Gotowe! :)

Jeśli chcesz, by twój koktajl stał się napojem o nieco "lżejszej" konsystencji, możesz dodać do niego odrobinę filtrowanej/przegotowanej wody - wg własnych preferencji. Lubisz słodsze napoje? Dodaj jeszcze łyżeczkę miodu.

Pamiętaj, że taki koktajl po prostu nie może się nie udać, dlatego dowolnie eksperymentuj z proporcjami składników, możesz też dodać coś "extra", np. odrobinę świeżego ananasa czy garść mrożonych truskawek :)

Polecamy tę miksturę zwłaszcza w chłodne, jesienne dni - doskonale rozgrzewa, wprawia w dobry nastrój, a przy okazji - chroni przed przeziębieniem. Czego chcieć więcej? :)

Zobacz, jak przygotować koktajl na piękne włosy. Wypróbuj też nasz przepis na surówkę młodości.

Jakie są Wasze kulinarne sposoby na odporność? :)

Komentarze
koktajl z arbuza
123rf
Przepisy Top 3: przepisy na orzeźwiające napoje
Marzysz o orzeźwieniu? Te napoje pomogą cieszyć się z upalnego lata! Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 11, 2014

Lemoniada Klasyczna, wszystkim znana, a jednak nigdy się nie nudzi – lemoniada , którą doceniamy  zwłaszcza latem.  Jak przygotować tradycyjną lemoniadę? Weź kilka cytryn (na każde pół litra wody wystarczy 2-3 cytryny), cukier lub miód do smaku, wodę i klika kostek lodu. Do wody dodaj cukier (miód), wymieszaj i wyciśnij sok z cytryny.   Do napoju możesz dodać świeżą miętę, która sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Porada: przed przecięciem cytryny przyciśnij ją mocno dłonią do blatu kuchennego (deski do krojenia) i przesuń kilkukrotnie do przodu i do tyłu. Przekrój owoc i wyciśnij sok – teraz będzie to o niebo łatwiejsze! :) Nie zapomnij schłodzić napoju w lodówce i dodać do niego kilku kostek lodu! Mrożona herbata malinowa Lubisz maliny? To świetnie, bo właśnie rozpoczął się sezon na te prawdziwe, soczyste, prosto z ogródka! Oprócz świeżych owoców polecamy pyszny napój, który z pewnością przyniesie ukojenie w upalny dzień. Przygotuj malinową herbatę (na litr wody powinny wystarczyć 3 torebki herbaty), dodaj do niej miód (lub cukier) – w zależności od preferencji smakowych. Napój ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, ale to nie koniec... Gwiazdą tego napoju będzie… lód! Do pojemnika na kostki lodu włóż po jednej malinie, zalej wodą (mineralną, przegotowaną lub przefiltrowaną). Zamroź. Jeśli maliny wchłonęły odrobinę wody i wystają ponad powierzchnię lodu, uzupełnij przegródki wodą i ponownie zamroź. Do wysokich szklanek wrzuć po kilka kostek lodu i zalej je mrożoną herbatą. Udekoruj świeżą miętą. Taki napój będzie nie tylko wyjątkowo smakował, ale również wyglądał zjawiskowo! Koktajl z arbuza Brzmi oryginalnie? Zapewniamy, że tak też smakuje, a przygotowanie tego napoju jest naprawdę banalne! Wystarczy, że zmiksujesz arbuza w...

Przeczytaj
iStock
Styl życia Często chorujesz? Nadszedł czas zmienić swoją dietę!
Czy wiesz, że nasza odporność bierze się z … jelit?! Najwięcej komórek układu odpornościowego znajduje się w układzie pokarmowym. Wystarczy na stałe zmienić swój sposób odżywiania, by wzmocnić organizm! Co jeść, by nie chorować?
Materiał partnera
styczeń 29, 2019

Często chorujesz, a katar lub kaszel są nieodłącznym elementem twojej codzienności? Pora coś z tym zrobić! Zacznij stosować poniższe zasady, które wspomogą twój układ odpornościowy, a na pewno szybko zauważysz pozytywne efekty nowej diety.  1. Nie pomijaj śniadania  Od dziecka nasze mamy powtarzały, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I miały rację! Układ odpornościowy podejmuję walkę z chorobami, tylko wtedy gdy jest dobrze odżywiony. Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Śniadania powinny być sycące i rozgrzewające, ale nie mogą być za ciężkie. Zimą polecamy owsianki, jaglanki, jajka w każdej postaci lub kanapki z pełnoziarnistego pieczywa. Pamiętaj o warzywach, one też powinny znaleźć się w naszym śniadaniowym menu. 2. Jedz dużo warzyw i owoców Brzmi jak banał, prawda? Niestety, ale w praktyce wiele osób zapomina o warzywach i owocach, albo spożywa ich zdecydowanie za mało. Warzywa powinniśmy jeść do każdego posiłku, a owoce raz lub dwa razy dziennie, ponieważ mają sporo cukru. Warzywa można spożywać na wiele różnych sposób – w postaci sałatek, smoothie, zup, gulaszy czy zapiekanek. Wypróbuj je w wersji pieczonej w piekarniku z dodatkiem ziół, a zakochasz się w ich smaku! Jakie owoce najlepiej jeść? Cytryny, kiwi, pomarańcze, grejpfruty i jabłka. Mają mnóstwo witamin i mniej cukru niż inne owoce. 3. Wybieraj zdrowe tłuszcze Przez wiele lat panowało błędne przekonanie, że tłuszcze są złe dla naszego zdrowia. Otóż nie, wystarczy tylko wybierać te dobre! Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, a także omega -3, dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które wspomagają układ odpornościowy. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oliwie z oliwek, oleju lnianym, oleju rzepakowym, awokado, orzechach, rybach i siemieniu lnianym. 4. Sięgaj po...

Przeczytaj
kobieta z warzywami
123rf
Przepisy HIT! Koktajl na piękne włosy
Marzysz o pięknych i zdrowych włosach? Chcesz, by twoje kosmyki były mocne i pełne blasku? Zobacz przepis na koktajl, który sprawi, że twoje włosy będą zdrowe i zjawiskowo piękne!
Łucja Zbieniewska
czerwiec 26, 2014

Osłabione, wypadające włosy to sygnał od naszego organizmu, że brakuje nam witamin i minerałów (oczywiście pod warunkiem, że nie jest to skutek choroby czy leczenia). Słabe i matowe włosy mogą świadczyć m.in. o niedoborze żelaza, witaminy A, E, witamin z grupy B, a nawet – witaminy C!  Jak dostarczyć organizmowi tych wszystkich składników?  Pijąc koktajl z... natki pietruszki! Zawiera ona wszystkie niezbędne pierwiastki i witaminy, które sprawią, że twoje włosy będą błyszczące, mocne i co więcej – zauważysz, że kosmyki szybciej rosną. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis! Koktajl z natki pietruszki – przepis Składniki: natka pietruszki (1 pęczek); jabłko (1-2 szt.); sok z cytryny (ilość uzależnij od preferencji); opcjonalnie: niepełna szklanka wody (przegotowana/mineralna/przefiltrowana) lub wody z sokiem malinowym. Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie umyj, z natki pietruszki odetnij twarde łodygi. Zmiksuj. Jeśli korzystasz z sokowirówki – nie musisz kroić jabłka na drobne kawałki, jeśli z blendera – pokrój owoc w kostkę i nie zapomnij o dodaniu odrobiny wody i soku z cytryny – ułatwi to miksowanie :) Jeśli napój przygotowujesz w sokowirówce – sok z cytryny i/lub wodę dodaj już bezpośrednio do szklanki z koktajlem, żeby nadać mu pożądaną konsystencję. Nie smakuje? Dodaj odrobinę miodu. Gotowe! :) Niech ten przepis stanie się dla was inspiracją do komponowania własnych koktajli na bazie pietruszki – zapewniamy, że większość eksperymentów smakuje wyśmienicie – my próbowałyśmy do natki pietruszki i jabłka dodać kiwi i do samej natki – banana i sok pomarańczowy – pycha! :) Zobacz też: jak chronić włosy latem . Jakie są Wasze sposoby na piękne włosy? Gotujesz na oko albo z przepisów? Zrób niedrogie zakupy z kategorii AGD, na stronie MediaMarkt kody promocyjne .

Przeczytaj
kobieta jesień
Fotolia
Styl życia 5 zdrowych nawyków, które warto sobie wyrobić jesienią
Zmienia się pora roku, więc zmianie powinny ulec także nasze nawyki żywieniowe. Coraz chłodniejsze dni zachęcają do włączania do diety rozgrzewających dań, które jednocześnie pozytywnie wpłyną na naszą sylwetkę. Dlaczego? Sprawdźcie!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 25, 2015

Aby coś miało szansę stać się nawykiem, nie powinniśmy zaniechać tej czynności przed upływem 30 dni. Tyle mniej więcej potrzeba na przyzwyczajenie się do nowego stanu rzeczy. Im wcześniej zaczniemy, tym lepiej! Gotowi? Sprawdźcie, jakie nawyki warto wyrobić sobie jesienią, a które przydadzą się także zimą. Szklanka wody z miodem i cytryną Taki napój ma zbawienny wpływ nie tylko na naszą odporność, ale także na sylwetkę. Po wypiciu szklanki ciepłej wody z cytryną i miodem, po pierwsze zjemy mniej, a po drugie mieszanka wspomoże działanie naszego układu pokarmowego i usuwanie toksyn z organizmu. Szklanka ciepłej wody w miodem i cytryną (najlepiej z sokiem z całej połówki cytrusa) działa także odkwaszająco i pomaga utrzymać prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Zastrzyk witaminy C pochodzący z cytryny oraz enzymy zawarte w miodzie skutecznie wspomagają układ odpornościowy, hamując rozwój drobnoustrojów i zwiększając naturalną ochronę przed wirusami. Wzmacnianie odporności w kuchni Kuchnia to nieograniczone bogactwo produktów, które pomogą Ci w naturalnym wzmacnianiu odporności. I bynajmniej nie chodzi tutaj o cebulę i czosnek, chociaż te produkty oczywiście także warto włączyć do diety. Czy można wzmacniać odporność w smaczny sposób? Oczywiście! Wiemy już, że pomogą w tym miód i cytryna, ale z czego jeszcze możemy przygotować koktajl na odporność ? Z pomarańczy, grejpfrutów i mandarynek, które nieodmiennie kojarzą się ze świętami. Idealne uzupełnienie koktajlu będzie stanowił rozgrzewający imbir, który należy do termogeników. Więcej rozgrzewających dań i przypraw Termogeniki to naturalne produkty, które usprawnią odchudzanie. Dlaczego? Działają rozgrzewająco na nasz organizm, dlatego warto włączyć je do diety zwłaszcza jesienią. Sekret działania termogeników sprowadza się do prostego mechanizmu – produkty...

Przeczytaj