Wejdź
surówka młodości
123rf
Przepisy

HIT! Przepis na surówkę młodości

Co jeść, żeby mieć piękne włosy, paznokcie i nienaganną cerę? Wypróbuj sałatkę młodości Heleny Rubinstein, dzięki której poczujesz się piękną i pełną sił witalnych!
Łucja Zbieniewska
marzec 05, 2014

Surówka (sałatka) młodości to przysmak wymyślony przez Helenę Rubinstein – multimilionerkę i wizjonerkę, założycielkę znanej na całym świecie firmy kosmetycznej. Chcesz wiedzieć więcej o jej kosmetykach? Zobacz historię marki kosmetyków Helena Rubinstein.

surówka na młodość

Legenda głosi, że w salonie kosmetycznym Heleny Rubinstein przed każdym zabiegiem podawano kobietom właśnie tę surówkę. Nic dziwnego! Sałatka młodości pozytywnie wpływa zarówno na ciało, jak i ducha, gdyż dostarcza organizmowi mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika.

Sama Helena Rubinstein dbała o to, żeby w jej codziennej diecie nie zabrakło tego przysmaku. Jej postać jest dowodem na to, że surówka młodości działa – Polka przeżyła ponad 90 lat!

My polecamy sałatkę młodości zwłaszcza na śniadanie – doda wam energii na cały dzień!

Przepis na detoks: zielony koktajl owocowo-warzywny

Surówka młodości – przepis

surówka na młodość

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych;
  • łyżka miodu;
  • garść orzechów (wg uznania);
  • 1 jabłko;
  • pół cytryny;
  • do wyboru: mleko, jogurt, kefir;
  • sezonowe owoce (do wyboru)
  • opcjonalnie: suszone owoce, pestki dyni etc.

Przygotowanie: płatki owsiane zalej zimną, przegotowaną wodą i odstaw do czasu, aż staną się miękkie (najlepiej pozostaw je w miseczce na całą noc). Rano do płatków dodaj miód, starte jabłko, posiekane orzechy, wyciśnięty sok z cytryny, świeże (sezonowe) i suszone owoce. Całość zalej mlekiem/jogurtem/kefirem i dokładnie wymieszaj. Płatki należy spożywać od razu po przygotowaniu.

Rada: za każdym razem wybieraj inne owoce (zarówno suszone, jak i sezonowe) – dzięki temu, surówka nigdy ci się nie znudzi i będziesz mogła ją jeść regularnie i ze smakiem.

Jakie są wasze przepisy na dobre samopoczucie? :)

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj

Nasze akcje