klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
surówka młodości
123rf
Przepisy

HIT! Przepis na surówkę młodości

Co jeść, żeby mieć piękne włosy, paznokcie i nienaganną cerę? Wypróbuj sałatkę młodości Heleny Rubinstein, dzięki której poczujesz się piękną i pełną sił witalnych!
Łucja Zbieniewska
marzec 05, 2014

Surówka (sałatka) młodości to przysmak wymyślony przez Helenę Rubinstein – multimilionerkę i wizjonerkę, założycielkę znanej na całym świecie firmy kosmetycznej. Chcesz wiedzieć więcej o jej kosmetykach? Zobacz historię marki kosmetyków Helena Rubinstein.

surówka na młodość

Legenda głosi, że w salonie kosmetycznym Heleny Rubinstein przed każdym zabiegiem podawano kobietom właśnie tę surówkę. Nic dziwnego! Sałatka młodości pozytywnie wpływa zarówno na ciało, jak i ducha, gdyż dostarcza organizmowi mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika.

Sama Helena Rubinstein dbała o to, żeby w jej codziennej diecie nie zabrakło tego przysmaku. Jej postać jest dowodem na to, że surówka młodości działa – Polka przeżyła ponad 90 lat!

My polecamy sałatkę młodości zwłaszcza na śniadanie – doda wam energii na cały dzień!

Przepis na detoks: zielony koktajl owocowo-warzywny

Surówka młodości – przepis

surówka na młodość

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych;
  • łyżka miodu;
  • garść orzechów (wg uznania);
  • 1 jabłko;
  • pół cytryny;
  • do wyboru: mleko, jogurt, kefir;
  • sezonowe owoce (do wyboru)
  • opcjonalnie: suszone owoce, pestki dyni etc.

Przygotowanie: płatki owsiane zalej zimną, przegotowaną wodą i odstaw do czasu, aż staną się miękkie (najlepiej pozostaw je w miseczce na całą noc). Rano do płatków dodaj miód, starte jabłko, posiekane orzechy, wyciśnięty sok z cytryny, świeże (sezonowe) i suszone owoce. Całość zalej mlekiem/jogurtem/kefirem i dokładnie wymieszaj. Płatki należy spożywać od razu po przygotowaniu.

Rada: za każdym razem wybieraj inne owoce (zarówno suszone, jak i sezonowe) – dzięki temu, surówka nigdy ci się nie znudzi i będziesz mogła ją jeść regularnie i ze smakiem.

Jakie są wasze przepisy na dobre samopoczucie? :)

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
Musli chrupiące Bakalland
materiały PR
Przepisy Chrupiące śniadanie z musli Bakalland
Bakalland proponuje kilka wariantów płatków śniadaniowych i musli na szybki i zdrowy poranny posiłek. Mamy do wyboru 6 rodzai z owocami i bakaliami.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 17, 2012

Musli i płatki śniadaniowe Bakalland są także cennym źródłem błonnika, żelaza, magnezu oraz witamin B1 i E – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Musli chrupiące Bakalland to owoce, prażone ziarna owsa i pszenicy oraz bakalie zmiksowane na trzy różne sposoby: Owoce tropikalne - to połączenie egzotycznych owoców papai, banana, ananasa, daktyli i orzechów kokosowych. Nasz Ogród - mieszanka polskich owoców. W opakowaniu znajdziemy duże kawałki suszonego jabłka, śliwki i moreli oraz pestki dyni. 5 Bakalii – żurawina, migdał, morela, orzech laskowy i rodzynki idealnie współgrają ze smakiem chrupiących musli. Pełnoziarniste płatki Bakalland to mieszanka płatków zbożowych, owoców oraz płatków w polewie, także w trzech rodzajach: Truskawka i płatki w polewie jogurtowej idealne dla tych, którzy chcą się cieszyć smakiem truskawek przez cały rok. Migdał i płatki w polewie czekoladowej to czekolada z delikatnymi płatkami migdałowymi, które dostarczą nam energii na cały dzień. Jabłko i żurawina to mieszanka dla osób, które nie wyobrażają sobie pożywnego śniadania bez dodatku owoców. Z mlekiem lub jogurtem tworzą sycący i pełny witamin posiłek, którego przygotowanie zajmuje chwilę! Cena chrupiących musli i pełnoziarnistych płatków Bakalland: 4,30zł / 200g

Przeczytaj
sałatka owocowa
materiały PR
Przepisy Przepis na chrupiącą sałatkę owocową
Choć śnieg stopniał, a temperatura oscyluje w okolicach zera, to na wiosenną aurę będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Z brakiem słonecznej pogody i zimową apatią możemy radzić sobie na różne sposoby: wizyta w SPA, spotkanie z przyjaciółmi, aktywność fizyczna oraz przyrządzenie ulubionego przysmaku z pewnością poprawią nasze samopoczucie...
marzec 07, 2014

Najprostszym sposobem na przywołanie smaku lata jest przyrządzenie prostej sałatki owocowej, która ociepli zimową pogodę. Sałatka dostarczy naszemu organizmowi dużą dawkę witamin, której tak potrzebujemy w zimowe dni. To pomysł na pożywne śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Jej przygotowane zajmie tylko chwilę! Bazą niech będą ulubione owoce dostępne w sklepach przez cały rok. Całej przekąsce warto dodać trochę chrupkości suszoną brzoskwinią. Składniki: 1 kiwi; 2  mandarynki; 2 banany; 1 grapefruit; 1 opakowanie Crispy Natural Chrup Brzoskwinię. Przygotowanie: owoce dokładnie myjemy i suszymy. Kiwi oraz banana kroimy na kawałki. Mandarynkę i grapefruita obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Owoce mieszamy ze sobą w misce. Chrupiącym akcentem są suszone plasterki brzoskwini, którymi posypujemy sałatkę. Dzięki sałatce nawet najbardziej mroźne wieczory wydadzą nam się choć trochę cieplejsze, a my wrócimy do wspomnień letnich, pełnych słońca, wakacyjnych dni :)

Przeczytaj
dziewczyna w slice mask - maseczce w formie plasterków
Pielęgnacja Czy to koniec maseczek w płachcie? Teraz Koreanki oszalały na punkcie TEGO kosmetyku!
Maseczki w plasterkach podbijają media społecznościowe - czy niedługo na stałe zastąpią sheet mask?
Agata Kufel
maj 25, 2017

Koreańskie trendy pielęgnacyjne nie przestają inspirować - choć do niedawna to sheet masks były tematem numer jeden, teraz wyobraźnię kobiet rozpalają maseczki... w plasterkach . Są bardziej poręczne, precyzyjne i niezwykle kolorowe. Jak działają slice masks i dlaczego budzą tak ogromne zainteresowanie? Slice masks - maseczki w plasterkach Jeśli jesteście aktywnymi użytkowniczkami Instagrama, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że mignęły wam zdjęcia dziewczyn, które na twarzy mają kółeczka imitujące kawałki owoców: cytryny, arbuzy, ogórki... Tak właśnie wyglądają slice masks - maseczki w plasterkach (dosłownie!) . Zamiast jednej, nasączonej esencją płachty, w opakowaniu znajduje się zestaw kilkunastu mniejszych, najczęściej okrągłych fragmentów wyglądających (przeważnie) jak plasterki owoców. Są wykonane z różnych materiałów: znajdziemy zarówno "materiałowe", jak i hydrożelowe płatki . Łączy je jedno - moc składników aktywnych . Slice masks, w przeciwieństwie do swoich starszych sióstr w płachcie, są przeznaczone do stosowania nie tylko na twarz . Ze względu na mniejszą powierzchnię, można je aplikować miejscowo (np. na punktowe niedoskonałości lub zaczerwienienia) na buzię, ale także np. na plecy . Różne warianty pomagają na konkretne  problemy skórne - rozjaśniają, nawilżają, pomagają walczyć z trądzikiem . I wyglądają przy tym zupełnie, jak gdybyśmy nałożyły na siebie pokrojone owoce lub warzywa . Post udostępniony przez Beautyformat.ru (@beauty.format) 31 Sty, 2017 o 10:11 PST Głównym motywem, który wykorzystują maseczki w plasterkach, są wspomniane owoce i warzywa - w slice masks znajdziemy m.in. ekstrakty z arbuza (warto bliżej zapoznać się z jego właściwościami pielęgnacyjnymi !), ogórka, pomidora... Jeśli wolisz mniej "jadalne" inspiracje, możesz sięgnąć np. po maseczki...

Przeczytaj