Wejdź
chipsy z topinamburu
123rf
Przepisy

HIT! Zrób to sama: chipsy z topinamburu

Uwielbiasz chipsy, ale wiesz, że nie możesz sobie na nie pozwalać zbyt często? Mamy dla ciebie pyszny, chrupiący zamiennik, który idealnie nadaje się jako przekąska przed telewizor, a nawet jako dodatek do dania głównego! Zobacz przepis na chipsy z topinamburu!
Łucja Zbieniewska
maj 16, 2014

warzywo topinambur

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Topinambur – co to jest?

Topinambur to roślina zwana również słonecznikiem bulwiastym. Jego bulwa jest jadalna, nieco słodka w smaku o wyczuwalnej, orzechowej nucie. Bardziej wprawni smakosze mogą wyczuć w tym warzywie nawet smak… karczocha!

Jak przygotować topinambur? Najlepiej go wcześniej ugotować lub upiec, choć niektórzy twierdzą, że najzdrowszym jest ten surowy. Niezależnie od tego, jak postanowisz przygotować warzywo, pamiętaj, że przed obróbką należy je dokładnie wyszorować szczoteczką i najlepiej – nie obierać (to właśnie tuż przy powierzchni rośliny znajduje się najwięcej witamin). Decydujesz się na gotowanie warzywa? Uważaj, bo z każdą chwilą staje się bardziej słodkie i wyjątkowo łatwo je rozgotować! A może masz ochotę na coś innego... chrupiącego, pysznego? Coś, co można podjadać przed telewizorem lub podać zamiast ziemniaków do obiadu? Jeśli tak – postaw na topinamburowe chipsy!

Chipsy z topinamburu – przepis

Składniki:

  • Topinambur – dowolna liczba bulw;
  • Olej do głębokiego smażenia (ilość uzależnij od topinamburu) – najlepiej wybierz ten ryżowy, który nie pozostawia posmaku typowego dla innych olejów;
  • Sól do doprawienia.
chipsy z topinamburu

Przygotowanie: topinambur dokładnie oczyść i pokrój w cienkie plastry. Olej rozgrzej w głębokim garnku (jego temperatura powinna osiągnąć 180 stopni) i wrzuć do niego plastry warzywa. Smaż przez chwilę na złoty kolor. Wyciągnij na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. To nie koniec! Teraz czas na pieczenie – wystarczy 10 minut w 120 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – dzięki temu zabiegowi twoja przekąska będzie smaczna, chrupiąca i nie przesiąknie tłuszczem. Uwaga! W zależności od grubości twoich chipsów, czas pieczenia może ulec wydłużeniu! Życzymy smacznego! :)

Gotowe chipsy możesz podawać z daniem obiadowym lub zajadać się samymi chipsami. A może przygotujesz do nich pyszną salsę?

Wypróbujecie nasz przepis na chipsy z topinamburu?

Komentarze
wyrośnięte ciasto
123rf
Przepisy Spulchniacze do ciast – który wybrać?
Dlaczego w przepisach raz wymienia się proszek do pieczenia, innym razem sodę oczyszczoną, a jeszcze innym – amoniak? Zobacz czym różnią się te spulchniacze do ciast i dowiedz się, który będzie najlepszy do twoich wypieków!
Łucja Zbieniewska
grudzień 06, 2013

Soda oczyszczona Ten spulchniacz idealnie nadaje się do tych wypieków, które mają w składzie produkty o kwaśnym odczynie (im więcej kwasu, tym lepsze działanie sody), takie jak: maślanka, kefir, śmietana, jogurt, ocet czy soki owocowe. Soda aktywizuje się już w momencie połączenia z wymienionymi produktami, dlatego ciasto należy piec natychmiast po jego przygotowaniu. Nie zaleca się używania samej sody do słodkich wypieków,  gdyż zostawia wówczas charakterystyczny, cierpki posmak. Dobra rada: Jeśli chcemy wzmocnić działanie sody, możemy do niej dodać odrobinę proszku do pieczenia. Patent ten stosowany jest zwłaszcza w ciastach, które zawierają dużo dodatków – dzięki gwałtownemu działaniu sody nie opadną na spód, a proszek do pieczenia, działając dłużej od sody, sprawi, że ciasto będzie równomiernie rosnąć przez cały czas pieczenia. Wizażanki polecają: przepisy z sodą oczyszczoną ! Proszek do pieczenia To najpopularniejszy spulchniacz wykorzystywany do wypieków. W swoim składzie, oprócz sody oczyszczonej, zawiera substancje, które ją aktywizują – dzięki temu nie ma potrzeby dodawania produktów o kwaśnym odczynie. Proszek do pieczenia zaczyna działać po połączeniu go z pozostałymi składnikami , wśród których znajduje się płynna substancja (np. woda, mleko), ale nie przestaje działać również podczas samego pieczenia ciasta. Dzięki temu mamy pewność, że nasze wypieki równomiernie urosną. Ciasta zawierające proszek do pieczenia od razu wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Dobra rada: Zanim dodamy proszek do pieczenia do reszty produktów, należy go dokładnie wymieszać z przesianą mąką – w innym wypadku ciasto może nierówno urosnąć, mogą pojawić się w nim dziury, a nawet… zakalec ( zobacz jak uniknąć zakalca )! Amoniak Amoniak, czyli wodorowęglan amonu, to stosunkowo rzadko używany spulchniacz do...

Przeczytaj

Nasze akcje