klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
chipsy z topinamburu
123rf
Przepisy

HIT! Zrób to sama: chipsy z topinamburu

Uwielbiasz chipsy, ale wiesz, że nie możesz sobie na nie pozwalać zbyt często? Mamy dla ciebie pyszny, chrupiący zamiennik, który idealnie nadaje się jako przekąska przed telewizor, a nawet jako dodatek do dania głównego! Zobacz przepis na chipsy z topinamburu!
Łucja Zbieniewska
maj 16, 2014

warzywo topinambur

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Topinambur – co to jest?

Topinambur to roślina zwana również słonecznikiem bulwiastym. Jego bulwa jest jadalna, nieco słodka w smaku o wyczuwalnej, orzechowej nucie. Bardziej wprawni smakosze mogą wyczuć w tym warzywie nawet smak… karczocha!

Jak przygotować topinambur? Najlepiej go wcześniej ugotować lub upiec, choć niektórzy twierdzą, że najzdrowszym jest ten surowy. Niezależnie od tego, jak postanowisz przygotować warzywo, pamiętaj, że przed obróbką należy je dokładnie wyszorować szczoteczką i najlepiej – nie obierać (to właśnie tuż przy powierzchni rośliny znajduje się najwięcej witamin). Decydujesz się na gotowanie warzywa? Uważaj, bo z każdą chwilą staje się bardziej słodkie i wyjątkowo łatwo je rozgotować! A może masz ochotę na coś innego... chrupiącego, pysznego? Coś, co można podjadać przed telewizorem lub podać zamiast ziemniaków do obiadu? Jeśli tak – postaw na topinamburowe chipsy!

Chipsy z topinamburu – przepis

Składniki:

  • Topinambur – dowolna liczba bulw;
  • Olej do głębokiego smażenia (ilość uzależnij od topinamburu) – najlepiej wybierz ten ryżowy, który nie pozostawia posmaku typowego dla innych olejów;
  • Sól do doprawienia.
chipsy z topinamburu

Przygotowanie: topinambur dokładnie oczyść i pokrój w cienkie plastry. Olej rozgrzej w głębokim garnku (jego temperatura powinna osiągnąć 180 stopni) i wrzuć do niego plastry warzywa. Smaż przez chwilę na złoty kolor. Wyciągnij na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. To nie koniec! Teraz czas na pieczenie – wystarczy 10 minut w 120 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – dzięki temu zabiegowi twoja przekąska będzie smaczna, chrupiąca i nie przesiąknie tłuszczem. Uwaga! W zależności od grubości twoich chipsów, czas pieczenia może ulec wydłużeniu! Życzymy smacznego! :)

Gotowe chipsy możesz podawać z daniem obiadowym lub zajadać się samymi chipsami. A może przygotujesz do nich pyszną salsę?

Wypróbujecie nasz przepis na chipsy z topinamburu?

Komentarze
wyrośnięte ciasto
123rf
Przepisy Spulchniacze do ciast – który wybrać?
Dlaczego w przepisach raz wymienia się proszek do pieczenia, innym razem sodę oczyszczoną, a jeszcze innym – amoniak? Zobacz czym różnią się te spulchniacze do ciast i dowiedz się, który będzie najlepszy do twoich wypieków!
Łucja Zbieniewska
grudzień 06, 2013

Soda oczyszczona Ten spulchniacz idealnie nadaje się do tych wypieków, które mają w składzie produkty o kwaśnym odczynie (im więcej kwasu, tym lepsze działanie sody), takie jak: maślanka, kefir, śmietana, jogurt, ocet czy soki owocowe. Soda aktywizuje się już w momencie połączenia z wymienionymi produktami, dlatego ciasto należy piec natychmiast po jego przygotowaniu. Nie zaleca się używania samej sody do słodkich wypieków,  gdyż zostawia wówczas charakterystyczny, cierpki posmak. Dobra rada: Jeśli chcemy wzmocnić działanie sody, możemy do niej dodać odrobinę proszku do pieczenia. Patent ten stosowany jest zwłaszcza w ciastach, które zawierają dużo dodatków – dzięki gwałtownemu działaniu sody nie opadną na spód, a proszek do pieczenia, działając dłużej od sody, sprawi, że ciasto będzie równomiernie rosnąć przez cały czas pieczenia. Wizażanki polecają: przepisy z sodą oczyszczoną ! Proszek do pieczenia To najpopularniejszy spulchniacz wykorzystywany do wypieków. W swoim składzie, oprócz sody oczyszczonej, zawiera substancje, które ją aktywizują – dzięki temu nie ma potrzeby dodawania produktów o kwaśnym odczynie. Proszek do pieczenia zaczyna działać po połączeniu go z pozostałymi składnikami , wśród których znajduje się płynna substancja (np. woda, mleko), ale nie przestaje działać również podczas samego pieczenia ciasta. Dzięki temu mamy pewność, że nasze wypieki równomiernie urosną. Ciasta zawierające proszek do pieczenia od razu wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Dobra rada: Zanim dodamy proszek do pieczenia do reszty produktów, należy go dokładnie wymieszać z przesianą mąką – w innym wypadku ciasto może nierówno urosnąć, mogą pojawić się w nim dziury, a nawet… zakalec ( zobacz jak uniknąć zakalca )! Amoniak Amoniak, czyli wodorowęglan amonu, to stosunkowo rzadko używany spulchniacz do...

Przeczytaj
przekąski na plażę
Przepisy Najlepsze przekąski na plażę
Plaża, lato, słońce... a ochota na słodką lub słoną przekąskę ciągle nie mija? Zobacz nasze propozycje przysmaków, które idealnie sprawdzą się podczas plażowania - bez ryzyka, że się rozpłyną pod wpływem wysokiej temperatury! :)
Katarzyna Mordalska
sierpień 11, 2014

Wypoczywając na plaży, oprócz częstego picia wody (pijmy przynajmniej 2 litry wody dziennie), powinniśmy również pamiętać o regularnych posiłkach . Choć gorące słońce skutecznie zniechęca nas do spożywania ciepłych dań, warto przekąsić coś pysznego i zdrowego. Postawmy wówczas na zdrowe przekąski  – warzywa (chrup zwłaszcza marchewkę, która jest doskonałym źródłem beta karotenu wspomagającego opalanie),  owoce (arbuz, nektarynka, borówki – wszystkie soczyste owoce są dozwolone!) oraz gotowe przekąski , które zaspokoją twoją chęć na coś słodkiego czy słonego, ale nie zmienią swojej konsystencji pod wpływem słońca ;) Jakie przekąski wybrać? Poszukałyśmy, sprawdziłyśmy i oto jest – top 5 przekąsek idealnych na słoneczną plażę ! 1. Wasa Sandwich o smaku czekoladowym  (ok. 1,70zł) to pyszna i pożywna przekąska, która zaspokoi chęć na coś słodkiego, nie wywołując u nas wyrzutów sumienia – jest pełnoziarnista, sycąca, mocno czekoladowa i ma mniej niż 200kcal! ;) 2. Orzeszki ziemne miodowe Felix  (ok. 6zł) – choć tę przekąskę trzeba zaliczyć do tych kalorycznych, nie uważajmy jej za zakazaną. Orzechy mają mnóstwo wartości odżywczych, są pyszne, sycące, a  te z dodatkiem miodu zaspokoją naszą chęć na coś słodkiego . Chrupmy na zdrowie! 3. Masz dość suszonych owoców? Poznaj  Puffinsy  (ok. 8zł) – chrupiące owoce, które dzięki unikatowej technologii suszenia próżniowego  zachowują naturalną słodycz dojrzałych owoców i ich wartości odżywcze . Nam najbardziej przypadły do gustu ananasy – naprawdę warto spróbować :) 4. Ba! Mini batoniki  (ok. 7zł) to absolutna nowość i nasz  redakcyjny hit ! Ta bakaliowa przekąska zamknięta w  miniaturowym batoniku  to prawdziwy zastrzyk energii na długi czas, który dodatkowo dostępny jest aż w 3 wersjach smakowych. Jesteśmy na TAK dla tej...

Przeczytaj
materiały PR
Przepisy Sprawdź, czy wygrałaś urządzenie "smażące powietrzem" Philips Airfryer!
Poznaj Philips Airfryer - wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu. Brałaś udział w konkursie? Zobacz, czy wygrałaś!
Materiał partnera
grudzień 04, 2015

Philips Airfryer to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir zużywa do 80% mniej tłuszczu , zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować  zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku , używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. KONKURS Wygraj wielofunkcyjne urządzenie Philips Airfryer! 1. Odpowiedz na pytanie konkursowe:  Jakie danie przygotowałabyś w Philips Airfryer? 2. Dodatkowo napisz, dlaczego chciałabyś wygrać wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu Philips Airfryer. 3. Wyślij zgłoszenie. 4. Przed udziałem w konkursie, zapoznaj się z regulaminem . NAGRODY 2 x wielofunkcyjne urządzenie  do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu Philips Airfryer (model HD9240/30) Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające tłuszczem frytki czy inne smażone w głębokim tłuszczu przekąski nie są zdrowe? Dzięki marce Philips nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań - urządzenie Airfryer umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie bez niego! W wielofunkcyjnym urządzeniu Philips Airfryer zastosowano wyjątkową technologię RapidAir , która umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie najsmaczniejszych przekąsek i posiłków przy użyciu powietrza . Dzięki temu potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku , a przy tym zdrowe i lekkostrawne. Teraz przygotowane przez Ciebie frytki mogą zawierać nawet do 80% mniej tłuszczu!   Wygoda i wielofunkcyjność Airfryer to również mniej nieprzyjemnych zapachów niż w przypadku zwykłej frytownicy,  łatwe czyszczenie (wszystkie wyjmowane części można myć w...

Przeczytaj
najlepsze przekąski do filmu
123rf, materiały PR
Przepisy Filmowa uczta, czyli: co jeść podczas oglądania filmu?
Lubisz jeść przed telewizorem? A może przygotowujesz wieczór filmowy w gronie znajomych i nie masz pomysłu na oryginalne przekąski? Podpowiadamy, jakie smakołyki przygotować przed telewizor, żeby było smacznie, lekko i różnorodnie!
Łucja Zbieniewska
październik 14, 2014

Często słyszymy, że nie powinno się spożywać posiłków przed telewizorem . Dlaczego? Istnieje wówczas ryzyko, że zapomnimy o tym, że tak naprawdę już dawno zaspokoiliśmy swój głód . Skutkuje to tym, że jemy więcej niż powinniśmy . Często też, oglądając filmy sięgamy po niezdrowe przekąski wyłącznie dlatego, że lubimy chrupać pyszności podczas przeżywania przygód filmowych bohaterów. Zasada jest prosta – im bardziej wciągnie nas film , tym regularniej i w sposób zupełnie automatyczny sięgamy po przekąskę (nie wierzysz? Przetestuj to z miską popcornu w dłoniach :)). Istnieje też ryzyko, że film może okazać się tak nudny, że interesuje nas wszystko dookoła, tylko nie to, co rozgrywa się na dużym ekranie. Wówczas bardzo wnikliwie nasze podniebienie zajmują: nachosy , chipsy , popcorn , czy słone paluszki . Ale czy jest w tym coś złego? Oczywiście, że nie, jeśli na stole rozłożymy w odpowiednich proporcjach zdrowe i te mniej zdrowe przekąski . Zdrowa przekąska przed telewizor – co wybrać? Domowe frytki z piekarnika i pyszny dip czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego to wyjątkowo aromatyczne połączenie. My takie frytki lubimy porządnie przyprawić – jest papryka , bazylia , oregano i sporo czosnku :) Jeśli natomiast lubisz chipsy , postaw na te niekoniecznie ziemniaczane. Możesz kupić gotowe chrupki warzywne lub pokusić się o samodzielne przygotowanie tego przysmaku. Naszym hitem są chipsy z topinamburu , ale seler czy marchewka też sprawdzają się całkiem nieźle. Jeśli stawiasz na przekąski homemade , ale niekoniecznie zależy ci na zachowaniu dietetycznego menu, gorąco polecamy domowe nachosy z pyszną salsą meksykańską lub guacamole . Pycha! :) Zrób to sama: przekąski przed telewizor Frytki z piekarnika  LI GHT Dip  czosnk owy Chipsy z  to pinamburu Meksykańskie  n achos...

Przeczytaj