klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
warzywa na parze
Fotolia
Przepisy

Ile czasu potrzeba na przygotowanie obiadu na parze?

Największym mitem jest powszechne myślenie, że zdrowe odżywianie i przygotowywanie pełnowartościowych posiłków zajmuje więcej czasu niż tradycyjne gotowanie. Sprawdźcie, ile czasu potrzeba, by przygotować lekki obiad na parze!
Katarzyna Mordalska
grudzień 02, 2015

warzywa na parze

Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Gotowanie na parze piersi z kurczaka

W zależności od rozmiaru piersi kurczaka, jej ugotowanie na parze zajmie już od 20 minut. Większy filet warto zatem pokroić na nieco mniejsze kawałki, by skrócić czas gotowania.

Do garnka z wodą wrzucamy ulubione, najlepiej świeże zioła (np. oregano, bazylię, rozmaryn) i gotujemy przez chwilę, by uwolniły swój aromat.

Przed ułożeniem mięsa na sitku garnka do parowania, pierś kurczaka nacieramy przyprawami. Zamiast tradycyjnej soli czy wegety, warto użyć soli ziołowej lub po prostu ulubionych przypraw – ziół prowansalskich, słodkiej albo gorzkiej papryki, czosnku.

Gotowanie ziemniaków na parze

Nieco więcej czasu, co przygotowanie na parze piersi kurczaka, zajmie nam ugotowanie ziemniaków. Jeśli jednak zdecydujemy się nie kroić mięsa na mniejsze kawałki, ziemniaki możemy ułożyć na sitku w tym samym czasie, co pierś kurczaka, gdyż ich gotowanie na parze zajmie ok. 25 minut.

Jak przygotować ziemniaki na parze? Najlepiej potrzebną ilość pokroić w plastry lub paski. Z ziemniakami jako przyprawa świetnie komponuje się rozmaryn lub tymianek. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak, możemy użyć także ostrej papryki. Sól z całą pewnością nie będzie potrzebna – ugotowane na parze ziemniaki zachowają nie tylko właściwości odżywcze, ale także bogactwo smaku, które nie sposób wydobyć przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie.

Zobaczcie także, jak ograniczyć sól w diecie

Gotowanie warzyw na parze

Ostatnim elementem, który zwykle najpóźniej trafia na sitko garnka, są pozostałe warzywa. Wyjątek stanowi tutaj seler, na którego przygotowanie potrzeba 25min., por (ok. 30min), fasolka (30min.) czy kolba kukurydzy (ok. 35min.).

Różyczki kalafiora i brokułów, pokrojoną marchewkę, cukinię czy szparagi dokładamy do garnka na 15 minut przed końcem gotowania. W przypadku mrożonych warzyw, czas przygotowania skracamy o 5min.

Jeśli sprawnie przygotujemy wszystkie składniki, ugotowanie obiadu na parze zajmie nam nie więcej niż 45 minut. Zamarynowanie mięsa dzień wcześniej oraz pokrojenie warzyw pozwoli nam dodatkowo skrócić ten czas tak, by po powrocie z pracy cieszyć się obiadem przygotowanym nawet w pół godziny.

Gotujecie obiady na parze? Co najchętniej?

Komentarze
dania jednogarnkowe
123rf
Przepisy Dania jednogarnkowe – zdrowe, tanie i sycące
Codzienne zadajemy sobie pytanie: co zrobić na obiad? Jest ono o tyle trudne, że oprócz rodzaju zupy musimy wymyślić również potrawę, którą zaserwujemy na drugie danie. Żeby ułatwić sobie przygotowywanie obiadu, warto zdecydować się na tzw. danie jednogarnkowe, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny posiłek. Zobacz przepisy na najsmaczniejsze potrawy 2w1!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 22, 2013

Potrawy jednogarnkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Mają same zalety:  są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, przeważnie zawierają mnóstwo zdrowych warzyw, a dzięki dodatkowi mięsnemu są naprawdę treściwą potrawą. Przygotowując takie danie masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania! Możesz dowolnie zwiększać ilość warzyw lub mięsa, udoskonalić potrawę dodatkowym składnikiem i doprawić ją tak, jak lubisz – danie jednogarnkowe może mieć łagodny smak ziół lub wyrazisty, ostry smak papryki. Wszystko zależy od twoich preferencji i wyobraźni! Masz dość tradycyjnych dań jednogarnkowych takich jak fasolka po bretońsku czy gulasz? Wypróbuj nasze przepisy na bogracz, leczo lub spolszczoną wersję burrito! Bogracz na bogato! Składniki (na ok. 10 porcji): 2 kg mięsa wieprzowego ½ kg cebuli kostka smalcu (nie wsiąka w mięso jak olej) ½ kg ziemniaków 4 ząbki czosnki Słoik koncentratu pomidorowego Zacierka Kminek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso wieprzowe i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodawaj partiami mięso, a kiedy się usmaży - przełóż do rondla i dopraw przyprawami. Dolej odrobinę wody i duś do miękkości. W osobnym garnku, w małej ilości osolonej wody, ugotuj ziemniaki. Kiedy się ugotują przelej je (wraz z wodą) do mięsa. Do całości dodaj zacierkę. Jeśli nie masz gotowej zacierki, przygotuj ciasto z jajka, mąki i wody i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wprost do garnka) . Teraz, niech wszystko razem chwilkę się pogotuje (ok. 10 minut). Na koniec dopraw danie czosnkiem i koncentratem pomidorowym – gotowe. Ta potrawa najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego :) Rada : jeśli chcesz, żeby danie nabrało meksykańskiego charakteru, zrezygnuj z ziemniaków i zastąp je fasolą i kukurydzą konserwową, a zamiast pieczywa...

Przeczytaj
dania jednogarnkowe
Fotolia
Przepisy 3 proste przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami
Lubisz gotować i jeść, ale zmywanie to dla Ciebie najmniej przyjemna część przygotowywania posiłków? Na szczęście "smacznie i zdrowo" nie musi oznaczać sterty brudnych naczyń. Przygotowałyśmy 3 przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami, które zainspirują Cię jesienią! Sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk
październik 23, 2015

Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą Składniki: pół kilo fasolki szparagowej kilogram ziemniaków kilogram kiełbasy jałowcowej lub śląskiej 4 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego 1 cebula puszka kukurydzy szczypta soli szczypta pieprzu (w wersji pikantniejszej pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu) Do dużego rondla lub szybkowaru włóż pokrojoną wcześniej kiełbasę i delikatnie podsmaż wraz z cebulą. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. W przypadku rondla, gotuj potrawę na wolnym ogniu pod przykryciem prze około 30 minut. W przypadku użycia szybkowaru wystarczy 20 minut. Przepis na danie jednogarnkowe z ziemniakami w wersji wege Jednogarnkowe posiłki, często kojarzą się z tłustymi, mięsnymi kawałkami. My przygotowaliśmy lekkostrawną i dietetyczną wersję, wykorzystując sezonowe superfoods, czyli jarmuż ( sprawdź 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż ). Składniki: 2 bataty pokrojone w drobną kostkę pół cebuli 2 ząbki czosnku (posiekane) 2 łyżki masła 6 liści jarmużu (postrzępionych na drobne kawałki) 8 listków szałwii pół szklanki orzechów włoskich szczypta soli szczypta pieprzu Na dużej patelni lub garnku roztop masło i podsmaż pokrojone wcześniej w kosteczkę bataty i cebulę. Gdy lekko się przyrumienią, dodaj resztę składników. Co jakiś czas mieszaj delikatnie do momentu, aż bataty zmiękną. Należy uważać, by nie doprowadzić do ich rozgotowania. Dania jednogarnkowe z mięsem i ziemniakami Sycące danie dla całej rodziny, które zaspokoi głód i rozgrzeje w każde jesienne lub zimowe popołudnie. Przy małym nakładzie pracy zyskamy obiad, który z każdym dniem będzie coraz smaczniejszy! Składniki: 2 papryki słodkie (pokrojone w plasterki) pół kilograma piersi z kurczaka lub udźców pozbawionych kości (możesz wymiennie...

Przeczytaj
Styl życia Zupa fit po której szybko nie zgłodniejesz!
Kiedyś wolałam ją omijać. Nie było jej nigdy w domu rodzinnym, więc nie miałam pojęcia, do czego mogę ją wykorzystać. Mówiono mi, że jest mdła, że w sumie to pożytek z niej marny i o wiele bardziej nadaje się na lampion. Ale chcąc nie chcąc, w końcu stała się niekwestionowaną królową jesieni. Także w mojej kuchni. Ona, czyli dynia. Moja ulubienica, odkąd tylko przyrządziłam najlepszą zupę-krem na świecie.
Agata Olejniczak
listopad 04, 2016

Odwiedzam Agnieszkę. Aga pracuje na targu, handluje warzywami, kaszami i bakaliami. Choć nie mieszkam już tak blisko, nie odpuszczam. Potrzeba mi orzechów włoskich, soli himalajskiej i oleju kokosowego. U niej wszystko dostanę od ręki. Zanim jednak dopcham się do kasy, muszę stać w długiej kolejce. Mam czas, żeby sobie pooglądać, co tam ciekawego na straganie się prezentuje. I nagle widzę dynię. Piękną, pomarańczową, dorodną.  Postanawiam dać jej szansę. Ciężka jest straszliwie, ale biorę kawałek. W domu obieram ze skórki i kroję na kawałki. I co dalej? Krem ma być fit. A fit-zupy mają to do siebie, że szybko po nich głodnieję. Zobaczymy, jak będzie tym razem. W końcu w głowie rodzi się przepis. Składniki niezbyt wyszukane: • Dynia, ok. 700 gram albo i więcej (Hokkaido, prowansalska lub piżmowa) • 1 duża cebula • Pół czerwonej papryki • Zagotowana woda, może być wrzątek • Sól • Sok z cytryny lub ocet jabłkowy Piekarnik już włączony, grzeje się do 200 stopni. Dynia rozczłonkowana, ułożona na blasze, a obok ląduje cebula, pokrojona na ćwiartki oraz papryka. I tak warzywa wędrują do pieca – bez oliwy, dodatków. Muszą się piec tak długo, aż brzegi dyni delikatnie się osmolą, podobnie jak cebula. Zajmuje to ok. 15-20 minut. Przyda się termoobieg. Warzywka wychodzą z pieca miękkie i rumiane . Papryka pozbywa się skóry. Wrzucam ją do garnka. Z cebuli zdejmuję warstwę wierzchnią. Razem z dynią również idzie do gara. I co dalej? Zalewam całość wodą. Tak, by nie przykryło warzyw. Dodaję łyżeczkę soli i biorę się za miksowanie ręcznym blenderem. Krem staje się niesamowicie gęsty . Dolewam więc znów wody. Ogólnie trzeba dodać jej tyle, ile się lubi. Ja wolę, kiedy moja zupa dyniowa przypomina jogurt naturalny . Całość musi być bardzo dokładnie zblendowana, aksamitna, bez grudek. Łyżka lub dwie soku z cytryny dodają...

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia Ziemniaki które nie tuczą. Zdrowe dania i przekąski z batatami w roli głównej
Chociaż są słodkie, nie przygotowuje się z nich deserów, a pełnowartościowe posiłki, które dostarczają organizmowi licznych składników odżywczych. Mowa oczywiście o słodkich ziemniakach, które na dobre podbiły serce większości fanek kuchennych eksperymentów i zdrowego odżywiania. W 1492 roku pod ich urokiem znalazł się zresztą sam Krzysztof Kolumb, który po swojej pierwszej wyprawie zabrał je ze sobą do Europy.
Monika Orzechowska
marzec 07, 2016

Słodkie ziemniaki zwane są też batatami, chociaż w rzeczywistości nazwy odnoszą się do innych gatunków, ponieważ bataty są uprawiane w Afryce, a w porównaniu do słodkich ziemniaków są bogatsze w skrobię. Ich pozytywny wpływ na zdrowie jest jednak kwestią bezsporną. Jedząc je zamiast zwyczajnych ziemniaków nie dostarczamy sobie pustych kalorii , lecz szereg cennych składników, m.in. witaminy A, B5, B6, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, karotenoidy. Przypominające wyglądem marchew ziemniaki zmniejszają ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca, promują zdrowszą cerę i zwiększenie energii. Niektóre badania sugerują, by jadać je w ramach profilaktyki nowotworowej. Beta-karoten ma bowiem obniżać ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet przed menopauzą i raka jajnika u kobiet po menopauzie. Skąd ich aż tak wszechstronne działanie? Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy B6 , która zmniejsza stężenie homocysteiny we krwi przyczyniającej się do uszkodzenia naczyń krwionośnych. Dodatkowo zawarty w nich potas jest istotnym elektrolitem, który pomaga regulować rytm serca. Służą one jednak nie tylko zdrowiu serca, ale i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Jako że mają niski indeks glikemiczny, w przeciwieństwie do innych produktów skrobiowych nie powodują gwałtownego podniesienia się poziomu cukru we krwi. Nie można zapominać oczywiście o tym, że słodkie ziemniaki są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę D , która ma niebagatelny wpływ na układ immunologiczny oraz ogólny stan zdrowia. Są też jednym z najlepszych źródeł witaminy A, a według Narodowych Instytutów Zdrowia jest ona doskonałym przeciwutleniaczem, który działa przeciwstarzeniowo, zapobiega chorobom nowotworowym i wspomaga utrzymanie dobrego wzroku. Jeden słodki ziemniak zawiera także około połowy dziennego zalecanego spożycia witaminy C, co sprawia, że wykazuje on właściwości...

Przeczytaj