klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
gda
123rf
Przepisy

Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?

15 marca obchodzimy Światowy Dzień Konsumenta. Z tej okazji warto przypomnieć sobie o naszych prawach – zwłaszcza tych, o których zapominamy – mamy prawo znać skład produktu spożywczego, który kupujemy. Jak to zrobić, gdy na etykietach jest mnóstwo tajemniczych oznaczeń i skrótów? Zobacz nasz poradnik, który ułatwi czytanie etykiet.
Łucja Zbieniewska
marzec 13, 2014

kobieta

Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Skład produktu

Wybierając artykuł spożywczy powinniśmy przede wszystkim kierować się jego składem. Pamiętajmy, że niezależnie od tego czy jest to wędlina, ser, jogurt czy ciasteczka – im krótszy skład produktu, tym lepiej (produkt jest mniej przetworzony). Zwracajmy uwagę zwłaszcza na cukier (lub syrop glukozowy), sól czy utwardzone tłuszcze roślinne – powinno ich być najmniej w kupowanym przez nas produkcie.

Cenną informacją jest fakt, iż prawo nakazuje, żeby poszczególne składniki były zapisywane na etykietach malejąco. Jeśli więc kupujemy określony produkt wybierajmy „mniejsze zło”, czyli artykuły spożywcze, w których niezdrowe składniki, jeśli już się znajdują, to na końcu listy.

Co oznacza litera E na etykiecie produktu?

„E” to chemiczny dodatek do żywności, który został uznany przez odpowiednie organy Unii Europejskiej za dozwolony i bezpieczny w użyciu (co oczywiście niekoniecznie oznacza, że jest korzystny dla naszego zdrowia). Lista dodatków „E” jest długa, jednak nie trzeba znać każdego kodu dokładnie – wystarczy poznać odpowiednie przedziały, żeby wiedzieć czy mamy do czynienia z barwnikiem, konserwantem, czy jeszcze innym dodatkiem chemicznym:

  • E100-E199 – barwniki, pigmenty
  • E200-E299 – konserwanty
  • E300-E399 – antyutleniacze
  • E400-E499 – zagęszczacze, emulgatory, stabilizatory i  inne środki zmieniające konsystencję produktów,
  • E500-E599 – regulatory pH, spulchniacze
  • E600-E699 – „ulepszacze” – wzmacniacze smaku i zapachu
  • E900-E1299 – substancje zastępujące cukier
  • E1300-E1451 skrobia modyfikowana

W tym miejscu warto zaznaczyć, że niektóre „E” są niezbędne do produkcji wielu artykułów spożywczych.

butelka mleka

Weźmy na przykład margarynę – bez użycia stabilizatorów niemal niemożliwe jest połączenie wody i tłuszczu, które są niezbędne do jej produkcji. Z kolei konserwanty pozwalają zachować świeżość produktów na dłużej – jest to szczególnie istotne przy importowanych produktach. Choć na straży bezpieczeństwa produktów z chemicznymi dodatkami stoi Unia Europejska, warto pamiętać, że ciągle nie wiadomo jakie skutki dla naszego zdrowia może mieć ich spożywanie w dalszej perspektywie.

Jednak już na dzień dzisiejszy wiemy, że powinniśmy się wystrzegać zwłaszcza barwników i ulepszaczy, które mają na celu jedynie uatrakcyjnić produkt i sprawić, by konsument się na niego skusił.

Termin spożycia

Czytając etykietę produktu spożywczego nie zapominajmy o sprawdzeniu jego daty przydatności. Warto rozróżnić dwie możliwości zapisu terminu spożycia:

  • Zapis: należy spożyć do...” oznacza, że produkty po wskazanym terminie tracą swoją świeżość i nie należy ich spożywać.
  • Zapis „najlepiej spożyć przed...” określa datę minimalnej trwałości, która jest podawana w przypadku trwalszych produktów. Po jej upływie produkt właściwie przechowywany może (ale nie musi) nadawać się do spożycia, jednak jego właściwości (kolor, smak, zapach) mogą odbiegać od tych, które producent gwarantuje do daty określonej na produkcie.

Co to jest GDA?

gda

GDA (z ang. Guideline Daily Amount) to zalecane dzienne spożycie składników odżywczych (przede wszystkim witamin i składników mineralnych), które organizm przeciętnej osoby dorosłej potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby. Z tabeli GDA umieszczonej na produkcie możemy więc dowiedzieć się, w jakim stopniu dany produkt pokrywa nasze zapotrzebowanie na wspomniane składniki.

Często przy tabeli GDA znajduje się również informacja o wartości odżywczej produktu. Wartość odżywcza produktu to przede wszystkim: węglowodany (uważajmy zwłaszcza na cukry proste), tłuszcze (niebezpiecznymi dla zdrowia są tłuszcze nasycone), zawartość sodu w produkcie (dorosły człowiek powinien dziennie spożyć maksymalnie 2g sodu) i liczba kalorii dostarczanych przez dany artykuł spożywczy. Uwaga: zwykle wartości te przeliczone są dla 100g produktu, dlatego zwracajmy uwagę na jego gramaturę i w razie potrzeby pamiętajmy o prawidłowym przeliczeniu danych.

Skąd w produktach biorą się śladowe ilości orzechów?

Sformułowanie, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych/glutenu/soi/pszenicy itp. jest cenną informacją dla alergików.

etykieta

Skąd biorą się te „śladowe ilości”? W wielu zakładach produkcyjnych produkuje się więcej niż jeden rodzaj produktu - istnieje więc prawdopodobieństwo, że drobinki tych substancji mogą przedostawać się z jednego produktu na drugi. Co ciekawe, producenci mają prawo użyć tego sformułowania „na wszelki wypadek”, nawet, gdy nie ma pewności, że substancje te rzeczywiście znajdują się w artykule spożywczym.

Czytacie etykiety na produktach?

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
łuszczyca dieta zmniejszająca objawy antyoksydanty wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Pielęgnacja Łuszczyca – dieta zmniejszająca objawy
Łuszczyca to nieuleczalna choroba, ale z pomocą odpowiedniego jedzenia można złagodzić jej przebieg. Dieta zmniejszająca objawy łuszczycy powinna przede wszystkim być bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty.
Matylda Nowak
czerwiec 23, 2020

Łuszczyca to genetycznie uwarunkowana choroba autoimmunologiczna, której  przebieg zależy od ogólnego stanu zdrowia i stylu życia chorego . Objawy łuszczycy będą mniej uciążliwe, a jej leczenie bardziej skuteczne, jeżeli chory zrezygnuje z palenia papierosów, ograniczy spożywanie alkoholu oraz zmniejszy natężenie stresu . Olbrzymie znaczenie w przypadku łuszczycy ma też dieta. Odpowiednie jedzenie powoduje, że: znacznie mniejsza powierzchnia skóry jest zajęta przez zmiany łuszczycowe, mniejsze jest ich zaczerwienienie, mniejsze jest złuszczanie się naskórka, nacieki zmian łuszczycowych są cieńsze.  View this post on Instagram A post shared by (@mygoodnessrecipes) on Aug 6, 2019 at 12:19am PDT Łuszczyca – co jeść, żeby złagodzić objawy choroby Osoby chore na łuszczycę (podobnie jak cierpiący na atopowe zapalenie skóry ) powinny dbać o to, żeby wraz z pożywieniem dostarczać swojemu organizmowi duże ilości wielonienasyconych kawasów tłuszczowych , a zwłaszcza kwasów z rodziny omega-3, które łagodzą stany zapalne. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w: tłustych rybach (halibucie, łososiu, śledziu, dorszu, makreli, sardynkach), siemieniu lnianym, oleju lnianym, oleju rzepakowym, nasionach chia, orzechach włoskich,  pestkach dyni, migdałach,  jajkach, produktach sojowych. Dieta chorych na łuszczycę powinna być także bogata w antyoksydanty . Dlaczego? Bo reaktywne formy tlenu (wolne rodniki) nasilają stan zapalny. Za to spożywanie produktów bogatych w neutralizujące je antyoksydanty (warzyw, owoców), zmniejsza  stan zapalny .  Duże ilości antyoksydantów znajdziemy między innymi w: aronii, borówkach amerykańskich, czarnej porzeczce, wiśniach, malinach, truskawkach, śliwkach, czerwonych grejpfrutach, burakach,...

Przeczytaj
Dieta śródziemnomorska
Styl życia Dieta śródziemnomorska – zasady najzdrowszej diety świata
Dieta śródziemnomorska wspomaga odchudzanie i przynosi efekty dla naszego zdrowia. To w niej tkwi sekret dobrego samopoczucia Włochów, Greków i Hiszpanów.
Marta Średnicka
grudzień 30, 2019

Dieta śródziemnomorska to nic innego, jak czerpanie ze stylu życia osób mieszkających w basenie Morza Śródziemnego. Każdy posiłek wchodzący w skład diety opartej na sposobie odżywiania Włochów, Greków, Hiszpanów i Francuzów powinien przestrzegać prostych zasad, które sprawiają, że mieszkańcy tych krajów mogą cieszyć się długowiecznością i zmniejszonym ryzykiem chorób serca . Radość, którą czerpią bierze się bowiem nie tylko ze zwiększonej obecności słońca i liczby ciepłych dni w roku, ale również sposobu żywienia. Dieta śródziemnomorska – zasady Dieta śródziemnomorska choć brzmi odlegle, jest oparta na produktach łatwo dostępnych w naszym kraju.  Nie wymaga skomplikowanych działań i realizacji egzotycznych przepisów . Żeby ściśle jej przestrzegać, należy trzymać się jasno określonych zasad. Co zakłada dieta śródziemnomorska? zmniejszenie ilości spożywania czerwonego mięsa, zwiększenie ilości spożywanych ryb i owoców morza, spożywanie warzyw i owoców do każdego posiłku, używanie oliwy z oliwek i naturalnych ziół, rezygnację ze składników smażonych w wysokich temperaturach, spożycie słodyczy ograniczone do trzech razy w tygodniu lub zastąpione owocami (np. suszonymi), delektowanie się czerwonym winem (z umiarem i do posiłków). Dieta śródziemnomorska – piramida Piramida diety śródziemnomorskiej odzwierciedla wszystkie zasady, jakimi należy kierować się podczas jej stosowania i uzmysławia,  czego potrzebujemy w dużych, a czego w niewielkich ilościach . Tym sposobem na jej szczycie znajdują się np. czerwone mięso i słodycze, które nie należą do często spożywanych w tej diecie. Podstawę dla diety śródziemnomorskiej tworzą natomiast nie potrawy, a wspólne cieszenie się nimi z innymi ludźmi, aktywność fizyczna i umysłowa i pogoda ducha. Wyświetl ten post na Instagramie....

Przeczytaj
zdjęcie kuchni
materiały PR
Styl życia Chcesz być fit? Teraz to najlepszy moment!
Która z nas może z czystym sumieniem, przyznać, że zimą nie podjadała czekolady lub chipsów? Oczywiście, trzeba było jakoś się pocieszyć w te ciemne, zimne dni. Choć zimę mamy za sobą to dodatkowe kilogramy zostały z nami! Lato to najlepszy czas na to, by się ich pozbyć!
Materiał partnera
sierpień 01, 2017

Jak to zrobić? Niestety, w tej kwestii trudno o przełomowe odkrycia – jak wiemy, kluczowe są ćwiczenia oraz zmiana diety. Pamiętajmy jednak, by podchodzić do odchudzania z głową – jeśli rzucimy się w wir ćwiczeń i wykluczymy z naszej diety wszystko co jadłyśmy do tej pory, najprawdopodobniej po tygodniu stracimy entuzjazm i wrócimy do dawnych nawyków. Jednym z pomysłów na to jak rozpocząć bardziej fit styl życia jest zwiększenie w swoim jadłospisie ilości spożywanych warzyw i owoców. W jaki sposób? Spróbuj zamienić jeden posiłek dziennie np. kolację na sałatkę lub koktajl z sezonowych produktów. Nie musisz być nawet mistrzynią gotowania – wystarczy, że przejdziesz się na ryneczek. Gwarantujemy, że rozmaitość obecnych tam zapachów i kolorów natchnie cię do stworzenia swoich własnych, pysznych przepisów! Pamiętaj, że sałatki czy koktajle będą zawierały dużo wartości odżywczych i oczywiście będą wspaniale smakowały tylko wtedy, gdy zostaną wykonane ze świeżych produktów. Co jednak zrobić, jeśli wizyta na ryneczku czy straganie zainspiruje cię do zakupu dużej ilości warzyw i owoców? Produkty te są bardzo nietrwałe i tracą świeżość po zaledwie kilku dniach. Dlatego tak ważne jest ich prawidłowe przechowywanie! Amica Vit Line to linia lodówek wyposażonych w specjalny pojemnik Vit Control Plus, który pozwala przedłużyć świeżość warzyw i owoców nawet do trzech razy! Jak to możliwe? Sekret tkwi w odpowiednim poziomie wilgotności. Możemy ją regulować za pomocą specjalnego suwaka w zależności od rodzaju przechowywanych produktów. Dodatkowo, na dnie pojemnika znajduje się specjalna   taca Fresh Pad, która zapewnia swobodny przepływ powietrza. Dzięki niej, owoce i warzywa są dodatkowo zabezpieczone, ponieważ nie przylegają bezpośrednio do dna lodówki. W tacy znajdują się specjalnie zaprojektowane otwory w kształcie diamentów, które...

Przeczytaj