klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
oliwa
materiały PR
Przepisy

Jak przyrządzić oliwę smakową?

Aromatyczna oliwa smakowa to świetny dodatek do wielu potraw. Sprawdź, jak zrobić pyszną i zdrową domową oliwę smakową!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 07, 2013

Jak zrobić domową oliwę smakową:

  • Składniki muszą być świeże i aromatyczne
  • Butelka i wszystkie składniki powinny być czyste oraz suche
  • Składniki oliwy smakowej muszą być przykryte oliwą
  • Przygotowaną oliwę należy przechowywać dobrze zamkniętą w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce, by uniknąć zepsucia)

Krok 1

Butelkę wyparzyć wrzącą wodą i starannie wytrzeć

Krok 2

Należy przygotować składniki, z jakich można uzyskać oliwę smakową. Istotne jest by wszystkie składniki dokładnie osuszyć – w ten sposób uniknie się zagrożenia powstania bakterii (w samej oliwie nie mają możliwości się rozwinąć, obecność wody to zmienia).

Przepisy na domową oliwę smakową:

Oliwa z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Smak czosnku ożywia wszystkie rodzaje potraw... Nadaje się do pizzy, sosów czosnkowych oraz sosów zielonych.

  • Wystarczy obrać kilka ząbków czosnku (im więcej, tym bardziej intensywna – co kto lubi!)
  • Część z nich należy wrzucić, w całości, posiekać bądź rozgnieść.
  • Dorzucić kilka plastrów pokrojonych lub całych suszonych pomidorów
  • Można spróbować oliwy już po tygodniu – jeżeli będzie wystarczająco intensywna można wyjąć trochę czosnku, aby nie przyćmił całkowicie innych smaków; jeśli nie zostawić na kolejnych kilka dni.

W zależności od preferencji, do takiej oliwy można dodać świeże zioła np. tymianek, bazylia czy rozmaryn (po kilka gałązek) lub kapary.

Oliwa z oliwek ze skórką cytrynową

Świeży aromat oraz orzeźwiający smak cytryny i oliwy z oliwek jest znakomitym dressingiem dla małży, skorupiaków, ryb, dań z ryżem, sałatek.

  • Cytrynę umyć w gorącej wodzie i dokładnie osuszyć.
  • Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć skórkę - tylko żółtą część.
  • Szałwię umyć i bardzo dokładnie osuszyć.
  • Do butelki włożyć skórkę cytrynową i szałwię, zalać oliwą. Można dodać kilka kropli octu balsamicznego.
  • Butelkę zamknąć i odstawić na co najmniej 3 tygodnie.

Oliwa z chili

Nadaje potrawom pikanterii. Idealnie pasuje do makaronów, focaccii, bagietki czy chleba.

  • Papryczki chili należy dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć.
  • Do butelki papryczki można wrzucić w całości, bądź pokroić.
  • Wg uznania można dodać gałązkę oregano i/lub 2-3 ząbki czosnku
  • Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.
Sonia z „Hotelu Paradise” ostro wypowiadała się na temat rodziców Łukasza. Jak na to zareagowali?

Smacznego!

Komentarze
pesto
123rf
Przepisy Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Najpopularniejszym pesto jest oczywiście to klasyczne – z bazylii. Ostatnimi czasy popularność zyskuje również pesto z rukoli czy suszonych pomidorów, ale czy słyszeliście już o pesto z liści rzodkiewki? Jeśli nie, koniecznie zobaczcie, jak przygotować ten pyszny sos!
Łucja Zbieniewska
maj 06, 2014

Pesto – do czego? Pesto to idealny dodatek do makaronów, kanapek (grzanek), serów i mięs (zwłaszcza do kurczaka) a nawet – do sałatek czy naleśników! W zależności od tego, co będzie bazą sosu (rukola, bazylia, rzodkiewka, suszone pomidory, pietruszka), uzyskasz ostry lub delikatny smak, który każdorazowo doskonale podkreśli potrawy swoim aromatem. Podstawowe składniki pesto Dzięki dodaniu pesto do potrawy w mig nadasz jej wykwintnego smaku. Jednak musisz pamiętać, że pesto nie tylko łatwo przygotować, ale i...zepsuć. Nadrzędną zasadą udanego przygotowania sosu są świeże składniki. Wśród nich zawsze znajdzie się oliwa z oliwek, baza (bazylia, rzodkiewka, rukola itd.), czosnek, orzechy (piniowe/nerkowca/ziemne), przyprawy, ewentualnie cytryna i ser typu parmezan. Pamiętajmy, że przygotowanego pesto nie należy podgrzewać – stanie się wówczas gorzkie (dzieje się tak zwłaszcza w przypadku pesto z bazylii). Jeśli nie wykorzystasz całego pesto możesz przechowywać je w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni. Pesto z liści rzodkiewki – przepis Jak smakuje pesto z liści rzodkiewki? Wspaniale! Jest wyraziste w smaku i nieco pikantne. Zachwyci zwłaszcza te osoby, które stawiają na ekologiczną kuchnię, ale nie tylko – docenią je również ci, którzy szukają połączeń niecodziennych smaków i prostoty wykonania. Polecamy! :) Składniki: młode liście rzodkiewki (1 pęczek); ząbek czosnku; sok z cytryny (wedle uznania); oliwa z oliwek (ok. 100ml); garść uprażonych migdałów (można zastąpić je ziarnami słonecznika lub orzeszkami pinii); opcjonalnie: kilka łyżek startego parmezanu; Przygotowanie : liście rzodkiewki przebierz i dokładnie umyj. Wlej 3/4 części oliwy do blendera. Włóż do niego osuszone liście rzodkiewki i posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Dodaj posiekane migdały, parmezan, odrobinę soku z cytryny....

Przeczytaj
Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!
Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!
Lena Grabowska
lipiec 28, 2015

Domowa pizza Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać . To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami. Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka) 0,5 łyżeczki cukru 225g mąki 0,5 łyżeczki soli Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście. Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką. Domowy sos do pizzy Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować: ząbek czosnku 50g przecieru pomidorowego 100ml wody 25ml oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano szczyptę pieprzu Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego...

Przeczytaj
Dziewczyna z mocno natapirowanymi włosami
Fryzury Większa objętość i włosy świetnie odbite od nasady! Musicie wypróbować ten składnik za 2 złote
Zanieczyszczenia środowiska, środki do stylizacji...To wszystko sprawia, że włosy są bez życia i często widocznie ich ubywa. Okazuje się, że może im pomóc produkt za... 2 złote!

Cynamon zazwyczaj stosujemy do dań, deserów i napojów. Wiele kobiet wykorzystuje go także w pielęgnacji twarzy, szczególnie do skóry ze skłonnościami do trądziku, ponieważ ta przyprawa posiada właściwości antybakteryjne. Nie każdy jednak wie, że cynamon doskonale sprawdzi się także w pielęgnacji włosów oraz skóry głowy. Jego działanie antybakteryjne oraz antyseptyczne pomaga w przypadku pojawienia się łupieżu lub grzybicy. Doskonale także pobudza krążenie krwi, co sprzyja porostowi włosów. Z kolei dzięki jego oczyszczającym właściwościom mieszki włosowe pozostają odblokowane. Co ważne, zastosowanie cynamonu w pielęgnacji pomaga także w uniesieniu włosów. Polecamy: Lecznicze działanie cynamonu Powinny na niego jednak uważać blondynki, ponieważ może delikatnie przyciemnić włosy, a kobiety z brązowymi włosami z kolei uzyskają dzięki niemu piękny połysk. Cynamon przyjdzie z pomocą także suchym i zniszczonym włosom. Dodatkowym walorem jest również piękny, cynamonowy zapach, który utrzymuje się na włosach:) Jeżeli zastanawiacie się, w jaki sposób możecie go wykorzystać, to mamy dla was wskazówki.  Maska z cynamonem do suchych i łamliwych włosów  Składniki: pół szkl. oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżeczka cynamonu. Wystarczy podgrzać oliwę, przelać do miski, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Tak uzyskaną maskę nakłada się (po wystudzeniu) na włosy i rozczesuje za pomocą grzebienia, a po 15 minutach zmywa. Polecamy:   Test redakcji: włosy nie wypadają, są bardziej gęste, uniesione u nasady... co to za cudo? Płukanka do włosów z cynamonem  Wystarczy około 400 ml wody i łyżka zmielonego cynamonu. Wodę gotujemy, mieszamy z przyprawą, przecedzamy i stosujemy do drugiego płukania podczas mycia głowy. Efekt?  Włosy są błyszczące, pełne objętości i doskonale się układają. Możemy do niej dodać również kawę....

Przeczytaj
olejek lawendowy
iStock
Pielęgnacja Jak zrobić olejek lawendowy?
Olejek lawendowy otrzymujemy za pomocą infuzji, czyli moczenia rośliny w płynie. Możemy to robić na kilka różnych sposobów. Sprawdźcie, jak zrobić olej lawendowy ze świeżych i suszonych roślin.

Olejek lawendowy ma działanie przeciwzapalne i jest silnym antyoksydantem. Świetnie się sprawdzi w pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej i dojrzałej. Ma również właściwości relaksacyjne i pomaga w problemach z zasypianiem. Można go kupić w drogeriach i sklepach zielarskich, ale również w bardzo prosty sposób przygotować w domu. Wystarczy zalać łodygi w olejku bazowym, na przykład lnianym bądź arganowym. Jak zrobić olejek lawendowy krok po kroku? Olejek lawendowy możemy zrobić zarówno ze świeżych, jak i suszonych kwiatów oraz łodyg lawendy. Do jego wykonania będzie nam również potrzebny olej bazowy i słoik. Olejek lawendowy ze świeżej lawendy Do dużego słoika wkładamy świeże łodygi lawendy. Powinny być one upchane dość gęsto, aby olejek był skoncentrowany. W garnku podgrzewamy około 200 ml oleju bazowej, świetnie sprawdzi się tutaj olej lniany , olej arganowy lub oliwa z oliwek . Gorącym olejem zalewamy lawendę. Czekamy, aż olej ostygnie. Teraz wystarczy przelać olej przez sitko do czystego słoika lub butelki, aby pozbyć się łodyg i kwiatków.  Olejek należy trzymać w chłodnym i zaciemnionym miejscu lub w ciemnej buteleczce. Świetnie się sprawdzą ciemne buteleczki z pipetką, dzięki którym łatwiej będzie dozować odpowiednią ilość produktu. Olejek lawendowy z suszonej lawendy Olejek z suszonej lawendy przygotowuje się podobnie jak ten ze świeżych łodyg i kwiatków. Trwa to jednak zdecydowanie dłużej. Suszoną lawendę wrzucamy do słoiczka. Potrzebujemy jej zdecydowanie mniej niż świeżej. Wystarczy, że będzie ona sięgać do 1/3 wysokości małego słoika. Słoik zalewamy 200 ml oleju bazowego.  Mieszankę pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na okres 2-4 tygodni. Im dłużej, tym kosmetyk będzie bardziej skoncentrowany. Przelewamy olejek przez sitku lub gazę do małej buteleczki i trzymamy w ciemnym, chłodnym miejscu....

Przeczytaj