klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Przepisy

Jak się rozgrzać w zimne dni? Takiej kawy i herbaty jeszcze nie piłyście :)

Marzysz o tym, aby dziś otulić się kocem i zatopić w ulubionej lekturze, siedząc z aromatyczną kawą albo herbatą w ręce? Podpowiadamy, jak przyrządzić rozgrzewające napoje.
Agnieszka Pulikowska
październik 07, 2016

Twoim dotychczasowym szaleństwem w przyrządzaniu kawy i herbaty było dodanie cukru i mleka albo zaparzenie aromatyzowanej saszetki? Zrób z nami krok do przodu. Sama przygotuj gorący napój, który rozpieści Twoje kubki smakowe i dodatkowo skutecznie Cię rozgrzeje. 

Zobaczcie także:  W drzwiach stają niespodziewani goście? Zrób im muffinkę z... dynią!

Najbardziej popularnym składnikiem, z którym mieszamy kawę jest czekolada, ale co powiecie na... żółtko albo szafran? 

Podobnie rzecz się ma z herbatą. Możemy sięgnąć po gotową, smakową herbatę, ale możemy zrobić ją też w wersji, która wzmocni odporność, a do tego będzie tak pyszna, że nie sposób będzie się jej oprzeć w długie, jesienne i zimowe wieczory. 

W naszej galerii zebrałyśmy kilka przepisów na aromatyczną kawę i herbatę. Sprawdźcie. 

SMACZNEGO:)

Zobaczcie także:  Ćwiczysz? Wypróbuj ten prosty przepis na batoniki proteinowe

1 z 5

Herbata z syropem

Herbata z syropem

Herbatę parzymy najlepiej w litrowym czajniczku, po czym dolewamy do niej ok. 4 łyżki syropu korzennego, anyż, goździki, starty imbir, miód lub cukier trzcinowy, suszone jabłka i... możemy dolać też niewielką ilość rumu. 

2 z 5

Cappuccino Viennese

Cappuccino Viennese

Tę kawę przygotowuje się w wysokiej szklance. Na dno leje się rozpuszczoną, gorącą czekoladę, następnie espresso, a na sam koniec spienione mleko. Efekt jest najlepszy, kiedy wierzch pokryjemy bitą śmietaną i oprószymy kakao. 

3 z 5

Kawa z imbirem

Kawa z imbirem

Korzystamy ze świeżego imbiru, który obieramy, wrzucamy do wody i doprowadzamy do wrzenia, przez co wydobyty zostaje jego aromat. Z wykorzystaniem naparu zaparzamy espresso. Filiżankę uzupełniamy spienionym mlekiem, a na wierzch sypiemy startą czekoladę.

4 z 5

Herbata rozgrzewająca

Herbata rozgrzewająca

Najpierw parzymy łyżeczkę herbaty earl grey, po czym dodajemy do niej plastry pomarańczy, goździki, żurawinę, kardamon i przede wszystkim imbir. Można ją posłodzić także miodem i gotowe. 

5 z 5

Kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku

To kawa, do której zrobienia wykorzystywane jest żółtko. Należy je ubić na gładką masę i dodać cukier oraz miód. Kiedy konsystencja będzie jednolita, masę przelewa się do filiżanki i uzupełnia kawą. Jeżeli zależy nam na mocniejszym efekcie rozgrzewającym, można dodać do tej mieszanki kilka kropel koniaku

Komentarze