klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Kobieta podczas nauki
Fotolia
Przepisy

Jak się uczyć, żeby nie zwariować - dieta na pamięć i koncentrację

Przed studentami stresujący okres – sesja, licealiści co prawda już myślą o studniówce, ale to matura najczęściej spędza im sen z powiek, natomiast młodzież szkolna wraca do edukacyjnych obowiązków po dwutygodniowej przerwie świątecznej. Co jeść, żeby łatwiej się uczyć? Jakie posiłki przygotowywać dzieciom do szkoły? Wypróbuj dietę na pamięć i koncentrację oraz sprawdź przygotowaną przez nas propozycję całodziennego menu!
Katarzyna Mordalska
styczeń 05, 2015

Sprawdź także: Preparaty wpływające pozytywnie na pamięć i koncentrację

1 z 5

Dieta na pamięć: węglowodany złożone

Dieta na pamięć: węglowodany złożone
2 z 5

Dieta na pamięć: zielone warzywa

Dieta na pamięć: zielone warzywa
3 z 5

Dieta na pamięć: czekolada i orzechy

Dieta na pamięć: czekolada i orzechy
4 z 5

Zrezygnuj z kawy!

Zrezygnuj z kawy!
5 z 5

Co jeść podczas nauki?

Co jeść podczas nauki?
Komentarze
matcha, zielona herbata w proszku działanie, właściwości, przygotowanie
Pielęgnacja Matcha – właściwości zielonej herbaty w proszku
Matcha to szczególny rodzaj zielonej herbaty, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chroni organizm przed wolnymi rodnikami i nowotworami, ułatwia koncentrację i tracenie zbędnych kilogramów. Matchę warto pić i szukać jej w kosmetykach!
Matylda Nowak
sierpień 06, 2020

Matcha to intensywnie zielony proszek wykorzystywany do przygotowania naparu, matcha latte,  zielonych koktajli  lub domowych maseczek na twarz. Ten pochodzący oryginalnie z Chin, ale kojarzony głównie z Japonią  rodzaj zielonej herbaty  ma na całym świecie wciąż rosnącą rzeszę zwolenników. W Polsce  jedną z fanek matchy jest Julia Wieniawa , która  swoją dobrą formę i piękną cerę  przypisuje między innymi działaniu wypijania codziennie wody z miodem, sokiem z cytryny, kurkumą i pieprzem cayenne oraz właśnie zielonej herbacie w proszku.         View this post on Instagram                       A post shared by Julia Wieniawa-Narkiewicz 🐍 (@juliawieniawa) on Dec 15, 2018 at 3:50am PST Matcha – co to jest? Matcha  od zwykłej zielonej herbaty różni się dość wymagającym procesem pozyskiwania . Zanim liście potrzebne do jej wyprodukowania zostaną zebrane, krzew herbaciany zostaje na co najmniej dwa tygodnie osłonięty przed promieniami słonecznymi tak, żeby w ten sposób spowolnić proces ich wzrostu. Osłonięte przed słońcem liście stają się bladozielone, a w ich wnętrzu wytwarzane są aminokwasy. Następnie  liście przeznaczone do produkcji matchy zostają zebrane, wysuszone i starte na proszek . Cudowne właściwości tego intensywnie zielonego proszku najpierw docenili Chińczycy, ale około VIII wieku picie napoju przygotowywanego z matchy stało się ważnym elementem kultury japońskiej.    W Japonii  celebrowano parzenie matchy podczas specjalnej ceremonii  (chanoyu), podczas której wykorzystywano charakterystyczną czarkę...

Przeczytaj