klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
materiały PR
Przepisy

Jak sprawić, aby smażenie było zdrowsze?

Smażenie to prosty i częsty sposób przygotowywania posiłków. Niestety smażenie jest bardzo niekorzystne dla zdrowia, dlatego warto skorzystać z nowoczesnych urządzeń, które zużywają małą ilość tłuszczu lub w ogóle pozwalają z niego zrezygnować. Wypróbuj urządzenie Philips Airfryer, które dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir pozwala przygotować posiłki zawierające do 80% mniej tłuszczu niż w przypadku tradycyjnego smażenia .

Smażenie jest najczęstszym, a zarazem najbardziej szkodliwym sposobem przetwarzania mięsa i ryb. Dlaczego? Organizm na skutek odżywiania go dużą ilością produktów smażonych zaczyna gorzej trawić, jest obciążony toksynami i zaczyna tyć, gdyż wartość kaloryczna potraw znacznie przekracza ich pierwotną, planowaną przez naturę wartość. Dodatkowo produkty smażone długo i w wysokiej temperaturze tracą wodę. Stają się przez to mniej odżywcze, a nawet bardziej kaloryczne. Smażenie powoduje też, że ilość składników mineralnych i odżywczych w jedzeniu podsmażanym maleje. - Jedząc cukinie smażoną, do tego krewetki i nawet te popularne smażone ziemniaki spożywamy mniej wartościowych składników niż mogą one nam zaoferować np. po upieczeniu - przykład podaje dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka - Łaska.

Ponadto tłuszcz w potrawach smażonych pod wpływem wysokiej temperatury, pary wodnej wydobywającej się z coraz mniej nawodnionego produktu i tlenu wywołuje powstawanie w danym produkcie wolnych rodników. Niezmiernie obciąża to organizm.

Smażyć inaczej

Dlaczego więc tak dużo smażymy? - Smażenie jest proste, zabiera mało czasu, nie wymaga dodatkowych narzędzi, tylko oleju, ewentualnie niesłusznie dodawanego masła… Ale tak naprawdę smażymy nawet nie z wygody, ale dla smaku. Smażenie podnosi niezmiernie mocno smak i intensywność zapachową potrawy. Kolor mięsa, ryb czy warzyw nabiera niemalże czułych pąsów, zapraszając do natychmiastowego spożycia – opowiada Agata Ziemnicka – Łaska.

Co zatem robić by smażyć z jak najmniejszym kosztem zdrowotnym dla organizmu? - Najlepiej nie smażyć – śmieje się Agata Ziemnicka – Łaska, po czym dodaje: - A jeśli już to starać się wybierać naczynia czy narzędzia o jak najlepszej jakościowo tafli, o nieprzywierających właściwościach, żeby ilość tłuszczu konieczna do smażenia na niej była zminimalizowana. Można też skorzystać z rozwiązania rozwoju technologii. Takim rozwiązaniem jest urządzenie Philips Airfryer, w którym można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować, otrzymując walory smakowe jak przy tradycyjnym smażeniu.

Smacznie i zdrowo z Philips Airfryer

Choć brzmi to niewiarygodnie, w wielofunkcyjnych urządzeniach Philips Airfryer zastosowano wyjątkową technologię RapidAir, która umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie najsmaczniejszych przekąsek i posiłków przy użyciu powietrza. Dzięki temu potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, a przy tym zdrowe i lekkostrawne. – Przygotowując posiłki w urządzeniu Airfryer oszczędzamy przede wszystkim nasz żołądek i jelita, a dodatkowo kaloryczność na poziomie tłuszczu jest nieporównywalnie mniejsza - potwierdza dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka - Łaska. Przygotowane w urządzeniu Airfryer posiłki, np. ulubione frytki Twojego dziecka, mogą zawierać nawet do 80 % mniej tłuszczu . Do usmażenia 1 kg frytek potrzebujemy 1 łyżki oleju.

Airfryer jest urządzniem wielofunkcyjnym – nie tylko smaży, ale także grilluje i piecze. Airfryer pozwoli Ci na przygotowanie każdego domowego posiłku – od śniadania po kolację. Oprócz chrupiących frytek przygotowanych z łyżką oleju, grillowanego kurczaka czy steka wołowego, z powodzeniem możesz przygotować grillowane warzywa, chipsy z jabłek czy jarmużu lub upiec pyszny sernik. Duża pojemność nowych modeli Airfyer - 1,2 kg wystarcza do przygotowania jedzenia nawet dla 5 osób, przez co zdrowymi posiłkami może cieszyć cała rodzina.

Produkty w dwóch wersjach kolorystycznych (białej i czarnej) są dostępne w sprzedaży w sieci sklepów Mediaexpert oraz na mediaexpert.pl Ich rekomendowane ceny detaliczne wynoszą:
Airfryer HD9240/30 - 1 199 pln
Airfryer HD9240/90 - 1 199 pln

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

Komentarze
Zdrowa żywność
Fotolia
Styl życia Co można będzie kupić w sklepiku szkolnym?
We wrześniu 2015 roku w życie wchodzi rozporządzenie zakazujące sprzedaży śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych. Sprawdź co od nowego roku szkolnego Twoje dziecko będzie mogło kupić w sklepiku szkolnym.
Lena Grabowska
sierpień 31, 2015

Sklepik szkolny- przepisy Do tej pory stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne , od 1 września 2015 roku, sytuacja ulegnie zmianie. Wraz z początkiem roku szkolnego wchodzi w życie nowelizacja ustawy dotyczącej bezpieczeństwa żywności i żywienia. Minister Zdrowia podpisał rozporządzenie, które zakazuje sprzedaży w sklepikach szkolnych tzw. śmieciowego jedzenia. W rozporządzeniu znajdziemy listę produktów dozwolonych, która powstała w oparciu o ich wartości odżywcze oraz normy żywieniowe. Nowe przepisy obowiązywać będą w szkołach podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Rozporządzenie nie dotyczy przedszkoli, punktów przedszkolnych, klubów przedszkolaka i szkół dla dorosłych. W ustawie znajdziemy też zakaz reklamowania, w placówkach oświaty i w ich pobliżu, żywności niedopuszczonej do sprzedaży.  Za złamanie nowych przepisów na ajenta prowadzącego sklepik czy stołówkę szkolną zostaną nałożone sankcje w postaci kary pieniężnej wysokości 1000-5000zł. Dodatkowo dyrekcja placówki będzie miała prawo do wypowiedzenie ajentowi umowy w trybie natychmiastowym, bez dotrzymania okresu wypowiedzenia. Sklepik szkolny- asortyment Rozporządzenie ogranicza możliwość sprzedaży dzieciom i młodzieży żywności, która zawiera cukry i substancje słodzące, wysoką zawartość soli oraz tłuszczu. Nowe przepisy mają na celu promowanie spożywania warzyw, owoców, produktów bogatych w wapń oraz picia wody . Produkty, które są dopuszczone w kanapkach szkolnych to: warzywa owoce przetwory mięsne o niskiej zawartości tłuszczu (np. szynka z indyka) jajka sery orzechy przetwory z ryb pieczywo razowe pieczywo pełnoziarniste pieczywo bezglutenowe Niedopuszczalne produkty w kanapkach szkolnych to: przetwory mięsne o dużej zawartości tłuszczy (np. salami, kiełbasa i parówka) majonez serki topione Napoje...

Przeczytaj
materiały PR
Przepisy Sprawdź, czy wygrałaś urządzenie "smażące powietrzem" Philips Airfryer!
Poznaj Philips Airfryer - wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu. Brałaś udział w konkursie? Zobacz, czy wygrałaś!
Materiał partnera
grudzień 04, 2015

Philips Airfryer to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir zużywa do 80% mniej tłuszczu , zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować  zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku , używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. KONKURS Wygraj wielofunkcyjne urządzenie Philips Airfryer! 1. Odpowiedz na pytanie konkursowe:  Jakie danie przygotowałabyś w Philips Airfryer? 2. Dodatkowo napisz, dlaczego chciałabyś wygrać wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu Philips Airfryer. 3. Wyślij zgłoszenie. 4. Przed udziałem w konkursie, zapoznaj się z regulaminem . NAGRODY 2 x wielofunkcyjne urządzenie  do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu Philips Airfryer (model HD9240/30) Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające tłuszczem frytki czy inne smażone w głębokim tłuszczu przekąski nie są zdrowe? Dzięki marce Philips nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań - urządzenie Airfryer umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie bez niego! W wielofunkcyjnym urządzeniu Philips Airfryer zastosowano wyjątkową technologię RapidAir , która umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie najsmaczniejszych przekąsek i posiłków przy użyciu powietrza . Dzięki temu potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku , a przy tym zdrowe i lekkostrawne. Teraz przygotowane przez Ciebie frytki mogą zawierać nawet do 80% mniej tłuszczu!   Wygoda i wielofunkcyjność Airfryer to również mniej nieprzyjemnych zapachów niż w przypadku zwykłej frytownicy,  łatwe czyszczenie (wszystkie wyjmowane części można myć w...

Przeczytaj
jogurt produkty light
Fotolia
Styl życia „Lekkie”, „light”, „fit”, 0% tłuszczu lub cukru – czy takie produkty są zdrowe?
Czym tak właściwie są produkty light i jak się je klasyfikuje? Czy „lekki”, „light” i „fit” oznacza to samo? Sprawdź, czy produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu lub cukru są zdrowe!
Katarzyna Mordalska
sierpień 07, 2015

Kwestie związane z nazewnictwem i klasyfikacją produktów „light”, czyli produktów „o zmniejszonej zawartości” szczegółowo reguluje rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Co to znaczy, że produkt jest „lekki”? Zgodnie z rozporządzeniem, oświadczenie, że produkt jest „lekki”, oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta , musi spełniać takie same warunki jak te, które ustalono dla terminu „obniżona zawartość”. Takiemu oświadczeniu musi ponadto towarzyszyć wskazanie na właściwość lub właściwości, które sprawiają, że produkt staje się produktem „lekkim”. Czym jest produkt „o obniżonej zawartości”? Produkty o obniżonej zawartości danego składnika można opatrzeć stosownym napisem tylko wówczas, gdy obniżenie zawartości tego składnika wynosi co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem. Wyjątek stanowią mikroskładniki odżywcze, w przypadku których dopuszczalna jest różnica 10% oraz sól, gdzie dopuszczalna jest różnica 25%. Zgodnie z rozporządzeniem, czym innym jest produkt o „niskiej”, a czym innym o „zmniejszonej zawartości”. Produkty light – niska a zmniejszona wartość energetyczna Oświadczenie, że produkt ma niską wartość energetyczną (oraz każde inne oświadczenie, które może być interpretowane przez konsumenta w ten sam sposób) oznacza, że produkt nie zawiera więcej niż 40 kcal/100g dla produktów stałych lub nie więcej niż 20 kcal/100 ml dla produktów płynnych. Jeśli chodzi o produkty o zmniejszonej wartości energetycznej , oświadczenie takie może być stosowane tylko wówczas, gdy wartość energetyczna jest zmniejszona o przynajmniej 30 % , ze wskazaniem na cechę lub cechy, które sprawiają, że dany środek spożywczy ma zmniejszoną ogólną wartość...

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia Supertłuszcze nowymi superfoods. Pomagają schudnąć?
Dawniej tłuszczu unikało się w diecie za wszelką cenę. Obarczano go winą za nadprogramowe kilogramy, a nawet za pomarańczową skórkę na udach i pośladkach. Za sprawą dr. Atkinsa i jego kultowego planu odżywiania nasza niechęć przeniosła się na węglowodany. Efekt? Dzisiaj wybrane tłuszcze określa się mianem tzw. superfoods.
Monika Orzechowska
czerwiec 20, 2016

Od początku roku można zaobserwować, że dietetycy zalecają włączanie do diety zdrowych tłuszczów pochodzenia roślinnego . Blogerzy zajmujący się tematyką zdrowego odżywiania zaczęli nawet używać określenia supertłuszczów, klasyfikując je jako produkty należące do kategorii superżywności. Powód? Dieta bogata w tłuszcze jest bardziej sycąca i chroni przed podjadaniem np. słodyczy. W rzeczywistości więc pomaga schudnąć , a nie jak zwykło się uważać – przytyć. Czytaj też:  Przedwakacyjny detoks, czyli plażowa sylwetka w cztery tygodnie Wybrane tłuszcze sprzyjają utrzymaniu organizmu we właściwej kondycji – zwalczają stany zapalne, opóźniają pojawianie się oznak starzenia , a do tego mogą wspomóc pracę serca, mózgu (który składa się w 60 proc. właśnie z tłuszcz) i oczu. Dieta pozbawiona tłuszczu powoduje problemy z pamięcią i nauką oraz pogłębia stany depresyjne. Dodatkowo sprzyja ona wysokiemu poziomowi cukru we krwi i nieprawidłowej pracy układu odpornościowego. Czytaj też:  Co jeść, żeby spalić tłuszcz z brzucha? Jaka przekonują dietetycy, omijanie tłuszczu w diecie może nam się odbić czkawką. Ryzykujemy bowiem nie tylko wymienionymi wyżej objawami, ale i bólami stawów, łamaniem się paznokci, problemami skórnymi i wreszcie stanami zapalnymi prowadzącymi do chorób nowotworowych. Pamiętajmy jednak, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Do grona tych najzdrowszych zalicza się na pewno bijący rekordy popularności olej kokosowy , który dzięki zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT) dodaje nam energii i przyspiesza przemianę materii. Do supertłuszczów zalicza się także olej z siemienia lnianego , będący źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 zapobiegających powstawaniu stanów zapalnych i poprawiających pracę układu nerwowego. Coraz...

Przeczytaj