klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
gofry
Fotolia
Przepisy

Jak zrobić chrupiące i pyszne gofry?

Wciąż szukasz idealnego przepisu na gofry? Nie zawsze wychodzą doskonale wypieczone i chrupiące? Podpowiadamy, jak uniknąć takiej sytuacji! Wypróbujcie także sprawdzony przepis Wizażanki!
Katarzyna Mordalska
listopad 17, 2015

gofry

Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Żeby gofry były chrupiące…

Od idealnych gofrów dzielą Cię dosłownie trzy kroki:

- sprawdzony przepis,

- odpowiednio przygotowane składniki,

- dobra gofrownica o wysokiej mocy.

Przepis na chrupiące gofry znajdziesz poniżej, tylko co z tymi składnikami? Kluczem do sukcesu jest wyjęcie wszystkich składników z lodówki i utrzymanie ich w temperaturze pokojowej tak, by przed przygotowaniem ciasta trochę się ogrzały. Nie pozostaje to bez znaczenia nie tylko w wypadku wypieków i ciast przygotowywanych w piekarniku, ale także przy robieniu gofrów.

Co do gofrownicy – im wyższa moc, tym lepiej. Gofry nie tylko pieką się szybciej, ale dzięki temu są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Podczas pieczenia ważne jest także, by nie otwierać gofrownicy i nie "ochładzać" ciasta.

Wypróbowany przepis na gofry

Ten przepis na chrupiące gofry to pomysł Wizażanki Vesenki. Do tej pory zgromadził on najwięcej pozytywnych recenzji i komentarzy. Ciasto przygotowuje się w dosłownie kilka minut.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Przygotowanie:

Rozgrzać gofrownicę. Przygotować dwa spore naczynia. W jednym wszystkie składniki (oprócz białek) ubić mikserem na gładką masę. W drugim białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę do naczynia z ubitą resztą składników i delikatnie wymieszać.
Nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy na rumiano – około 2-3 minuty (trzeba sprawdzać, bo każda gofrownica inaczej piecze i czas może być trochę inny), podawać z ulubionymi dodatkami (cukier puder, owoce, dżem, bita śmietana itp.).
Generalnie trzeba pamiętać o zasadzie – im większą moc ma gofrownica, tym gofry będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką.
Przed pieczeniem, a potem co kilka gofrów, warto posmarować wnętrze gofrownicy pędzlem zamoczonym w oleju.

Wytrawne gofry

Gofry smakują wyśmienicie nie tylko na słodko, ale mogą także stanowić podstawę pysznego śniadania. Jeśli w przepisie ograniczymy nieco ilość użytego cukru, zyskamy bazę pod jajko sadzone, pastę z awokado czy też kremowy serek i wędzonego łososia.

gofry jajko sadzone

Wolicie gofry na słodko czy wytrawnie?

Lubisz gotować? Odnów swoją kuchnię odwiedzając stronę Leroy Merlin kody rabatowe.
Komentarze
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
Styl życia Ta książka to hit wśród miłośniczek urody i zdrowego stylu życia! Poznaj "Beauty Food"!
Marzysz o pięknej cerze i smukłej sylwetce? Dzięki temu poradnikowi to możliwe! Bez drakońskich diet i wyrzeczeń!
Materiał partnera
listopad 19, 2019

Zaskórniki, zmarszczki, tłusta cera, rozstępy, cellulit czy wreszcie zbędne kilogramy - z tymi problemami zmaga się wiele z nas. Niestety, drogie kosmetyki to nie wszystko. Twoje starania i godziny spędzone przed lustrem mogą na niewiele się zdać, jeśli nie zmienisz swoich nawyków żywieniowych. Nadal nie wiesz, co jeść, by na co dzień zachwycać świetnym wyglądem? Z pomocą przychodzi Maria Ahlgren - autorka książki "Beauty Food". Gwarantujemy - po przeczytaniu kilku stron zmienisz swoje nastawienie do odżywiania.  "Beauty Food" czyli wszystko, co powinnaś wiedzieć o książce Marii Ahlgren To nietypowy beauty-poradnik stworzony z myślą o wszystkich, dla których piękno i zdrowy styl życia są niezwykle ważne. Książka składa się z 14 rozdziałów, w których znajdziesz garść porad z dziedziny urody, a także 85 przepisów na smaczne, zdrowe i pełnowartościowe dania. Autorka zaczyna od omówienia budowy skóry, po czym wyjaśnia, na co warto zwracać uwagę podczas zakupów kosmetycznych, by wybierać produkty z dobrym składem. W książce znajdziemy też odpowiedź na pytanie, czym różni się serum od kremu, a także dlaczego retinol to tak ważna substancja. Dalej przeczytasz o "urodowych sabotażystach", którzy mogą pozbawić cię naturalnego blasku i młodości. Kolejne rozdziały to bogata opowieść o składnikach odżywczych, porady kulinarne i wreszcie przepisy, które zachwycają nie tylko wyglądem, ale i niesamowitym składem.  Autorka książki - Maria Ahlgren - szwedzka redaktorka i ekspertka w dziedzinie zdrowia oraz urody już we wstępie rozprawia się z mitami na temat piękna. Dziennikarka ma niezwykle bogate doświadczenie. Pisze dla magazynu "Elle" i przez kilka lat pracowała jako dziennikarka w Tokio, gdzie zetknęła się z koncepcją beauty food. To dzięki temu doskonale wie, że odpowiednio dobrane kosmetyki są ważne, ale nigdy nie zastąpią właściwego odżywiania, które wpływa...

Przeczytaj
ciasto kokosowe
materiały PR
Przepisy Przepis na kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
Jeśli szukamy słodkiego, a zarazem wyrazistego smaku, warto sięgnąć po kokos. Owoc ten przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Można dzięki niemu uzyskać niespotykane efekty smakowe. Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału History „Dynastia kaczorów” na kokosowe ciasto kremowe.
marzec 03, 2014

Składniki na nadzienie: 250g masła lub margaryny 200-250g cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,3 litra mleka 1 opakowanie wiórek kokosowych (250g) 6 dużych jaj 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 spody z kruchego ciasta Składniki na bezę: 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru (155g) 1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii Przygotowanie nadzienia: Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet ok. 30 minut. Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj żółtka. Rób to powoli - dzięki temu będą się wolniej gotować. Następnie dodaj je do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę. Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta. Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubijaj mikserem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany efekt. W trakcie miksowania do białek dodawaj powoli ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto do piekarnika i pozostaw w nim dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp całość wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

Przeczytaj