klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
krówki
123rf
Przepisy

Jak zrobić krówki? Poznaj przepis na ciągutki, które zrobisz w domu!

Krówki, ciągutki, mordoklejki – niezależnie od tego jak nazywamy te pyszne cukierki, myśląc o nich przywołujemy beztroski smak dzieciństwa. Nie musisz iść do sklepu, żeby cieszyć się ich wyjątkowością – te domowej roboty są nie tylko smaczniejsze, ale wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Podpowiemy ci, jak samemu zrobić krówki – zarówno tradycyjne, jak i smakowe: czekoladowe, sezamowe i orzechowe.
Łucja Zbieniewska
wrzesień 27, 2013

Historia krówek sięga jeszcze lat przedwojennych – ciągutki już od pierwszych chwil istnienia zyskały wielu zwolenników. Ich sukces opierał się na niespotykanym wówczas smaku i wyjątkowej konsystencji – były kruche, a zarazem ciągnące się i wyjątkowo słodkie (takie są zresztą do dziś).

krówki w słoiku

Krówki to typowo polskie cukierki – kochamy je za smak, zapach, konsystencję i charakterystyczne papierki, w które są zawinięte. Paradoks polega na tym, że są banalnie łatwe w przygotowaniu. 

Podstawowymi składnikami ciągutek są jedynie: cukier, mleko (lub śmietana) i margaryna. Przepis można dowolnie modyfikować i dodawać ulubione składniki jak np. mak, sezam, orzechy czy kakao. Wychodzą każdemu, więc... do dzieła! :)

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Przepis na tradycyjne krówki

cukierki krówki

Składniki:

  • 200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki;
  • szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru);
  • ¾ kostki masła;
  • opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie).

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru. Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ciągnącą się” wersję – nie przesadź z czasem gotowania.

Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej. Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki.

Krówki z dodatkami

cukierki krówki

Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki, pod koniec gotowania dodaj do masy swój ulubiony dodatek i całość dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać odrobinę alkoholu np. rumu. Chcesz, żeby krówki były kakaowe? Do gotującej się masy dodaj dwie czubate łyżki kakao.

Smak cukierków możesz wzbogacić również aromatem waniliowym, wiórkami kokosowymi czy makiem - masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania!

Mocno czekoladowe krówki

cukierki krówki

Składniki:

  • kostka niesolonego masła;
  • tabliczka deserowej czekolady;
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki;
  • aromat waniliowy;
  • 1-2 łyżki rumu (opcjonalnie).

Przygotowaniepołamaną czekoladę wrzuć do garnka, dodaj do niej pokrojone masło i mleko skondensowane – całość podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. 

Uwaga: nie wolno dopuścić do wrzenia! Kiedy masa stanie się gładka i jednolita zdejmij ją z ognia i dodaj do niej aromat waniliowy oraz rum. Ucieraj ją aż zgęstnieje, a kiedy to nastąpi – wlej ją do przygotowanej formy (najlepiej natłuszczonej masłem lub wyłożonej folią aluminiową). Całość włóż do lodówki. Kiedy masa stwardnieje możesz pokroić ją nożem na mniejsze kwadraciki. Gotowe! :)

Zobacz również przepisy Wizażanek na krówkowe przysmaki!

Często organizujesz przyjęcia dla rodziny i znajomych? Kup nowy większy stół, wchodząc na stronę Agata promocje.
Komentarze
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj
sernik kokosowy
materiały PR
Przepisy Przepis na sernik z masą kokosową
Uwielbiasz serniki? Gwarantujemy, że ten stanie się Twoim ulubionym! Zobacz przepis na puszysty sernik z kruchym ciastem i masą kokosową.
marzec 20, 2014

Składniki: 1 kg twarożku (np. „Mój Ulubiony”) herbatniki lub kruche ciasto 2 szkl. mleka 1 budyń na ¾ litra 2 całe jajka 4 żółtka 1 szkl. cukru 6 łyżek oleju olejek waniliowy Masa kokosowa: 6 białek 1 szkl. cukru 10 dkg wiórków kokosowych Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem, dodaj twarożek, mleko, budyń i olej. Tak przygotowaną masę przelej do formy - uprzednio wyłożonej herbatnikami lub kruchym ciastem (przygotowanym wg ulubionego przepisu). Piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubij 6 białek z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Sernik wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego masę kokosową. Piecz jeszcze 15 minut. Gotowe! :)

Przeczytaj
ciasto kokosowe
materiały PR
Przepisy Przepis na kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
Jeśli szukamy słodkiego, a zarazem wyrazistego smaku, warto sięgnąć po kokos. Owoc ten przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Można dzięki niemu uzyskać niespotykane efekty smakowe. Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału History „Dynastia kaczorów” na kokosowe ciasto kremowe.
marzec 03, 2014

Składniki na nadzienie: 250g masła lub margaryny 200-250g cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,3 litra mleka 1 opakowanie wiórek kokosowych (250g) 6 dużych jaj 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 spody z kruchego ciasta Składniki na bezę: 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru (155g) 1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii Przygotowanie nadzienia: Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet ok. 30 minut. Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj żółtka. Rób to powoli - dzięki temu będą się wolniej gotować. Następnie dodaj je do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę. Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta. Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubijaj mikserem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany efekt. W trakcie miksowania do białek dodawaj powoli ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto do piekarnika i pozostaw w nim dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp całość wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

Przeczytaj
Przepis na dyniowe brownie
Przepisy Dyniowe brownie - idealny przepis na deszczową sobotę. Poprawia humor!
Szykujesz dynię na Halloween? Środek wykorzystaj do zrobienia brownie! Przerażająco pyszne!
Milena Majak
październik 22, 2016

Brownie ma smak dyniowy, ale w cieście skrywa małą niespodziankę dla fanów ciasteczek Oreo. Aby przepis wyszedł idealnie, potrzebujesz blaszki o wymiarach 20x30 cm lub mniejszej. Składniki na masę dyniową: Wszystkie dokładniej ze sobą wymieszaj. Najlepiej zrób to łyżką. Powinna powstać jednolita, gładka i zwarta konsystencja. 1 szklanka dyniowego puree, 250 g serka mascarpone, 2 jaja, 1½ łyżeczki cynamonu ½ szklanki cukru do wypieków. Składniki na masę czekoladową: Podczas przygotowywania drugiej części ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Miej w pogotowiu również ciasteczka Oreo. 115 g miękkiego masła, ½ szklanki cukru do wypieków, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 150 g gorzkiej czekolady, 3 jaja, 2 łyżki gorzkiego kakao, ¾ szklanki mąki pszennej. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Kiedy powstanie płynna masa, zdejmij miskę z ognia. Do masy dodaj cukier. Następnie wbijaj po jednym jajku cały czas miksując. Do masy dodaj przesiane mąkę i kakao. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Następnie 2/3 tej masy przelej do blaszki. Łyżką lub łopatką rozprowadź je równomiernie. Zatop w niej pokruszone ciastka oreo. Na to wylej masę dyniową. Z czekoladowej zrób na powierzchni wzorki. Możesz użyć w tym celu wykałaczki. Blaszkę wstaw do piekarnika na około 30 min. Po tym czasie potrząśnij brytfanką, by sprawdzić, czy ciasto jeszcze jest luźne. Jeśli nie – możesz je już wyciągnąć. Nie krój brownie, dopóki ciasto całkowicie nie ostygnie. Gdyby jeszcze było Ci mało słodkości, możesz udekorować brownie kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Całość możesz również polać masą karmelową.  Składniki na karmel: Przede wszystkim zaopatrz się w termometr kuchenny. 1 kg cukru, 500 ml wody (1), 150 ml wody (2). Do rondla wlej 500 ml wody, wsyp cukier i...

Przeczytaj