klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kurs fotografii kulinarnej
Przepisy

Jak zrobić ładne zdjęcia jedzenia?

W obecnych czasach jedzenie ma nie tylko smakować, ale także - poprzez podanie w apetyczny sposób - ma także wyglądać. Talerz powinien wabić kolorami i kształtem do... zrobienia zdjęcia i dopiero w dalszej kolejności do skosztowania. Jak fotografować jedzenie, by prezentowało się jak najlepiej?
Katarzyna Mordalska
wrzesień 15, 2015
fotografia kulinarna

Współczesnym światem rządzi kultura wizualna. Nic więc dziwnego, że duży naciska kładzie się na fotografowanie jedzenia - nie tylko na potrzeby profesjonalnych kampanii promocyjnych, ale także dla użytku własnego. W internecie pojawia się coraz więcej blogerów i vlogerów kulinarnych, którzy dzielą się swoimi przepisami, ale trend ten dotyczy nie tylko blogosfery. Swoimi popisami kulinarnymi coraz częściej dzielą się młodzi ludzie za pośrednictwem portali społecznościowych.

Jak zrobić trufle? Radzą eksperci

Przyjdź i zobacz, jak dobrze sfotografować jedzenie!

Dziś każdy może nauczyć się robić takie zdjęcia jedzeniu, aby widzowi ciekła ślinka. Już w przyszły weekend rusza pierwsza edycja Warsztatów Fotografii Kulinarnej, organizowanych przez Akademię Fotografii we współpracy z warszawską marką Batida, idealnym wręcz partnerem wydarzenia.

Dla lokalu serwującego wykwintne wypieki z tradycyjnej belgijskiej czekolady, stawiającego na najwyższą jakość, bardzo istotna jest wizualna strona jedzenia. Mogłoby się zatem wydawać, że fotografowanie pięknych niczym dzieła sztuki ciast Batidy, jest łatwe. Jednak po kilku godzinach w wysokiej temperaturze lub przy ostrym świetle lamp studyjnych nawet najlepsze wypieki rozpływają się i przestają wyglądać apetycznie. Dzięki warsztatom poznamy tajniki fotografowania, które pozwolą nawet najmniej atrakcyjnym potrawom, jak karp w galarecie czy bigos, nabrać smakowitej formy.

Organizatorem warsztatów jest Akademia Fotografii. Są one kierowane zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów. Zajęcia poprowadzi Rafał Meszka, fotograf współpracujący m.in. z magazynem KUKBUK, specjalizujący się w fotografii kulinarnej, laureat m.in. Grand Press Photo i National–Geographic/MSZ. Partnerem wydarzenia jest, przeżywająca swój jubileusz 25-lecia na polskim rynku, Batida. Cukiernia przygotuje słodkie i słone propozycje do dyspozycji uczestników kursu.

Więcej o kursie: www.akademiafotografii.pl

Komentarze
batida słodycze
materiały PR
Przepisy Świąteczne menu od Batidy
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli ostatnie, na co masz ochotę, to stanie przy kuchence i przygotowywanie świątecznych potraw, mamy na to rozwiązanie. Zobacz, jakie menu serwuje catering Batida i zamów potrawy z dostawą do domu!
Katarzyna Mordalska
grudzień 07, 2015

Dania świąteczne Batida w swojej ofercie posiada szeroką gamę produktów – od tradycyjnych dań świątecznych, jak m.in. paszteciki z kapustą i grzybami, barszcze czerwony czy śledzie z cebulą i olejem lnianym, aż po wyszukane połączenia mięsa kury i kaczki zapieczonej w soli. Słodkości i ciasta Jeśli nie czujesz się na siłach, by przygotować wypieki, tutaj także Batida przychodzi z pomocą. W ofercie znajdują się nie tylko słodkie babeczki, ale również m.in. pyszny tort makowy, keks, galeta czy piernik. Słodkie dekoracje Słodkości mogą nie tylko wyśmienicie smakować, ale także przyozdobić nasz dom lub stanowić miły dodatek do prezentu. Figurki od Batidy to prawdziwe mistrzostwo cukiernictwa. W ofercie m.in. Mikołaj w kominie, bałwanek z czekolady i choinka z pierników. Sprawdź całą ofertę świąteczną cateringu Batida !

Przeczytaj
materiały PR
Makijaż ALL IN MY HANDS, czyli wyjątkowa kolekcja marki Semilac, która wspiera przedsiębiorczość Polek
Premierowa kolekcja lakierów hybrydowych marki Semilac to nie tylko trzy piękne, pastelowe odcienie, ale także szczytny cel. Dochód ze sprzedaży każdego z produktów ALL IN MY HANDS zostanie przeznaczony na zdobywanie przez kobiety nowych kwalifikacji i umiejętności zawodowych.
Materiał partnera
marzec 26, 2018

ALL IN MY HANDS to zestaw trzech pastelowych lakierów hybrydowych, które idealnie wpisują się w kolorystyczne trendy nadchodzących sezonów. W skład linii wchodzą: ponadczasowy błękit Light Blue , romantyczny, bladoróżowy odcień Light Pink , a także najmodniejszy w tym roku  Light Violet . Wszystko w twoich rękach! Wraz z premierą nowej kolekcji, 22 marca rozpoczęła się także kampania społeczna o tej samej nazwie, która ma na celu aktywizację zawodową Polek . Firma Nesperta, właściciel marki Semilac, przeznaczy 4 zł ze sprzedaży każdego produktu ALL IN MY HANDS na szereg warsztatów z zakresu przedsiębiorczości i prowadzenia własnej działalności , które zorganizowane zostaną dla studentek kosmetologii wiążących swoją karierę zawodową ze stylizacją paznokci. Wszystkie uczestniczki warsztatów będą miały dodatkowo szansę zawalczyć o granty o łącznej wartości 10 tys. zł . - ALL IN MY HANDS to nie tylko nowa kolekcja lakierów, ale przede wszystkim szeroka inicjatywa, dzięki której chcemy pokazać Polkom, że rozwój kariery jest w ich rękach, że mogą z powodzeniem zakładać oraz prowadzić własny biznes. Teraz inwestując w swój wygląd i dobre samopoczucie, kobiety mogą wspierać inne kobiety w realizacji marzeń –  wyjaśnia Paulina Piątek, PR Manager firmy Nesperta. materiał sponsorowany

Przeczytaj
dekoracje do ciast
materiały PR
Przepisy Noworoczne wypieki i dekoracje z kostką Kasia i Dr.Oetker
Wspólne przygotowywanie noworocznych wypieków, dekorowanie ciast i ciasteczek sprawia, że karnawał to wyjątkowy czas. W domu unoszą się niepowtarzalne zapachy, jest nastrojowo i klimatycznie. Podczas tych przygotowań bardzo pomocna jest kostka do pieczenia Kasia, a także produkty Dr. Oetker.
Katarzyna Mordalska
grudzień 18, 2014

Wspólne pieczenie i dekorowanie ciast, babeczek i ciasteczek to niezwykła przyjemność nie tylko dla naszych pociech, ale także dla dorosłych. Przyjemnie jest cieszyć się każdą wspólnie spędzoną chwilą. Na szczęście mamy w zasięgu ręki wiele produktów, które ułatwiają i uprzyjemniają nam przygotowanie smacznych i pięknie wyglądających noworocznych wypieków. Do wszystkich karnawałowych ciast i ciasteczek doskonale sprawdzi się Kostka do pieczenia Kasia. Najnowsza kostka Kasia Ekstra  Maślany Smak dzięki podwyższonej zawartości tłuszczu (79%) zapewnia doskonałą konsystencję kremom, a ciastom nadaje maślanego smaku i aromatu. A wszystko to w cenie niższej niż masło. Kostka do pieczenia Kasia łatwo się uciera, dzięki niej ciasto jest bardziej puszyste. Cena: ok. 1,99zł Natomiast Dr. Oetker na karnawał proponuje nam wiele produktów do dekoracji wypieków, jak m.in. pisaki cukrowe i perełki, które doskonale sprawdzą się podczas dekorowania karnawałowych wypieków! Pisaki cukrowe , te uwielbiane przez dzieci, kolorowe kremy umieszczone w wygodnych tubkach,  nie tylko ładnie ozdabiają wypieki i pysznie smakują, ale zapewniają także dużo wesołej zabawy dla całej rodziny. Perełki to wyjątkowo dekoracyjna posypka, która sprawi, że każde ciasto będzie wyglądało zjawiskowo. Pisaki cukrowe - cena: ok. 6,39zł Perełki srebrne - cena:  ok. 5,49zł

Przeczytaj
Styl życia 6 zachowań, po których poznasz, że to tylko przyzwyczajenie, a nie miłość
To normalne, że po jakimś czasie szalona namiętność zamienia się w zwiazek oparty na przyjaźni i przywiązaniu. Są jednak pary, które już od dawna się nie kochają, a są ze sobą jedynie… z przyzwyczajenia. Jak rozpoznać, czy was również dotyczy ten problem?
Marta Tabiś-Szymanek
grudzień 19, 2016

Z pewnością wiele z nas chciałoby jak najdłużej zatrzymać fascynację, namiętność i idealizację ukochanej osoby, które są charakterystyczne dla pierwszego etapu związku. Każda miłość przechodzi jednak stopniowe przemiany: „młodzieńcze” zakochanie z czasem przeradza się w dojrzałe, mniej płomienne, ale za to bardziej stabilne uczucie . Prof. Bogdan Wojciszke, autor popularnej książki pt. „Psychologia miłości”, przekonuje, że związki przechodzą kilka typowych etapów: 1. Zakochanie 2. Romantyczne początki 3. Związek kompletny 4. Związek przyjacielski 5. Związek pusty 6. Rozpad związku Oczywiście, każda para ma swoją dynamikę i rozwija się w innym tempie . Niektórzy już po kilku miesiącach budują związek kompletny (który stanowi idealną sytuację jako najbardziej zrównoważony pod względem wszystkich składników miłości: namiętności, intymności i zaangażowania), inni muszą pracować na to przez wiele lat, a jeszcze inni nigdy nie dochodzą do tego etapu. Wiele par czuje satysfakcję również w fazie związku przyjacielskiego – ich namiętność wygasa, ale pozostają silne przywiązanie i przyjaźń łącząca partnerów. Bardzo negatywnym stanem jest zaś związek pusty, czyli taki, w którym nie ma już uczuć, a dawnych kochanków łączy jedynie przyzwyczajenie . Ludzie często tkwią w takim układzie latami, pomimo braku satysfakcji i chłodu emocjonalnego. Ale jak rozpoznać, że to już nie miłość, a jedynie przyzwyczajenie? Alarmujące z pewnością powinno ci się wydać występowanie poniższych sygnałów: - coraz częściej się ze sobą nie zgadzacie i denerwujecie się na siebie z powodu byle błahostek , - nawet gdy jesteście razem, wolicie zajmować się swoimi sprawami ( spędzacie czas nie razem, ale „obok siebie” ), - nie rozmawiacie o swoich uczuciach i niespecjalnie was one interesują, - wolicie spędzać czas z przyjaciółmi , niż ze sobą...

Przeczytaj