Wejdź
dieta nawykowa
Przepisy

Jedyna zdrowa dieta – dieta nawykowa Renaty Ruszniak

Szukasz naprawdę skutecznej diety? Koniecznie wybierz dietę nawykową - to jedyny zdrowy sposób na odchudzanie. Poznaj podstawowe założenia autorskiej metody diety nawykowej Renaty Ruszniak - członka zespołu Rclinic, autorki książki „Bitwa o Śniadanie”.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 05, 2013

szczupła kobieta

Współcześni ludzie nieświadomie stosują model odżywiania i treningu zawodników sumo. Sumici zaczynają dzień od treningu na czczo, następnie spożywają małą przekąskę, udają się na drzemkę, po której znów trenują i dopiero wieczorem zjadają swój główny, syty posiłek.

Dla zachowania prawidłowej wagi niezbędny jest właściwy plan żywieniowy, obejmujący pięć posiłków w ciągu dnia. Najważniejszym z nich jest śniadanie, które zmienia metaboliczny obraz ciała.

Zdrowy model planowania posiłków zakłada, że aż 70% kalorii powinniśmy przyjmować w pierwszej części dnia, do godziny 15. Śniadanie powinno dostarczać dwukrotnie więcej energii niż kolacja, czyli nawet 700 kcal.

Plan żywieniowy, poza czasem przyjmowania posiłków, musi także precyzyjnie określać produkty, jakie możemy spożywać. Dietetyk Renata Ruszniak zaleca przyjmowanie przekąsek o niskim indeksie glikemicznym, czyli takich, które po zjedzeniu podnoszą poziom cukru we krwi nie więcej niż o 50%. W tej grupie znajdują się takie produkty, jak: ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jęczmienna, makarony (z mąki durum, razowej, żytniej), ciasteczka owsiane, owsianka, chleb z mąki żytniej (z pełnego przemiału)

Renata Ruszniak stanowczo odradza spożywanie posiłków zawierających w sobie pszenicę. Jej dzisiejsza odmiana ma niewiele wspólnego z ziarnem, z którego chleb wypiekali nasi przodkowie. W 1953 roku Norman Borlaug stworzył pszenicę karłowatą, która dawała wyjątkowo duże plony i znacząco przyczyniła się do zmniejszenia problemu głodu na świecie. Jednakże ta odmiana pszenicy zawiera amylopektynę A, która podnosi poziom cukru we krwi. Współczesna pszenica działa więc jak narkotyk – pobudza ośrodek nagrody, stymuluje apetyt i sprawia, że chcemy jeść co raz więcej zawierających ją produktów.

Zdrowym posiłkiem, który w pełni odpowiada na zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu w pierwszej części dnia, a którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, jest owsianka.

W przeciwieństwie do pszenicy, owies jest uważany za bardzo zdrowe zboże, ponieważ ma nawet o 20% więcej białka niż inne zboża, a jego tłuszcz zawiera niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać. Dodatkowo, najnowsze badania wskazują, że tłuszcz z owsa ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwzakrzepowe. Tym samym, owsianka nie tylko pomaga nam dbać o linię, ale przede wszystkim o stan naszego zdrowia.

Książka Renaty Ruszniak o diecie nawykowej pt. „Bitwa o Śniadanie” jest dostępna w sprzedaży w Rclinic.

Komentarze
kobieta usta
Fotolia
Styl życia 5 produktów, których nie jem lub nie piję na diecie
Dieta odchudzająca to szereg wyrzeczeń, ale także zdroworozsądkowe podejście i unikanie wybranych produktów, które z pozoru mogą się wydawać niegroźne dla sylwetki. Sprawdźcie listę rzeczy, których lepiej nie jeść na diecie!
Katarzyna Mordalska
listopad 18, 2015

Dieta odchudzająca zwykle kojarzy się z odstawieniem ziemniaków i pieczywa. Pamiętacie swoją pierwszą walkę o utratę kilogramów? Kiedy miałam kilkanaście lat i niewielką wiedzę na temat zdrowego odżywiania i odchudzania, moje przejście na dietę polegało na tym, że odstawiłam chleb, który zastąpiłam niesmakującym mi pieczywem chrupkim. Większość obiadów stanowiły natomiast mieszanki warzyw przygotowywane saute, bez żadnych przypraw. Myślałam, że przecież dieta nie może smakować i, że trzeba kupować i jeść te wszystkie dietetyczne produkty typu serki light. Oczywiście, że na diecie należy poczynić pewne odstępstwa i zrezygnować z jedzenia tłustych potraw, fast foodów, słodyczy na rzecz chudego mięsa, zdrowych owoców i warzyw oraz niskokalorycznych przekąsek. Wyboru jednak trzeba dokonywać świadomie – w trosce o swoje zdrowie, ale też kubki smakowe. Oto lista produktów, których nigdy nie jem i nie piję, będąc na diecie, oczywiście oprócz standardowych „produktów zakazanych”, jak słodzone soki i napoje, słodycze, kaloryczne przekąski itd. Pieczywo typu wasa Po przejściu na dietę, staram się szukać zamienników pieczywa lub sięgam po pełnoziarnisty chleb z mąki razowej. Chrupkie pieczywo znajduje się u mnie na szarym końcu listy produktów, po które sięgnęłabym, chcąc przygotować kanapkę. Śniadanie powinno dostarczyć energii na cały dzień – nie tylko w związku ze zdrowym ładunkiem kalorycznym, ale także dzięki przyjemności jedzenia. Suche i płaskie kawałki, które przyklejają się do podniebienia, to po prostu nie są tym, co lubię. Jogurty light Choć kuszą opakowania z krzykliwymi informacjami „fit”, „light”, „0% tłuszczu” , warto chwycić za taki produkt i przyjrzeć się etykiecie. Szybko przekonamy się, że ograniczenie poszczególnych składników uczyniło oszczędność raptem kilkunastu, w porywach do...

Przeczytaj
koktajle odchudzające odchudzanie
Styl życia Przepisy na skuteczne koktajle odchudzające
Koktajle odchudzające pomogą ci schudnąć, poprawią twoją odporność, opóźnią starzenie się skóry i oczyszczą ją z krostek. Ich podstawą jest jarmuż i szpinak. Co jeszcze do nich dodać? Sprawdź skuteczne przepisy.
Matylda Nowak
marzec 09, 2020

Koktajle odchudzające pozwolą ci przejść metamorfozę w stylu Adele, która w sumie schudła aż 45 kg . Kluczem do sukcesu jest dobór odpowiednich składników do przyrządzenia koktajlu. Oczywiście, jeżeli zależy ci na naprawdę spektakularnych efektach, nie obejdzie się bez treningu oraz rezygnacji z ze słodkich i słonych przekąsek... Ale wprowadzając do swojego jadłospisu odchudzające koktajle  będziesz nie tylko stopniowo i konsekwentnie chudła , ale też zyskasz energię i piękną cerę . Fot.: iStock Jak przygotować koktajl odchudzający?  Każdy koktajl powinien mieć  bogatą w błonnik bazę i najlepiej, żeby był to jarmuż  - oprócz błonnika - zawiera także witaminy C i K, sole mineralne oraz silny przeciwutleniacz - sulforafan. Dobrze jest dodać do niego kilka liści młodego szpinaku, który zawiera przyspieszające metabolizm oraz uczestniczące w spalaniu węglowodanów i tłuszczów potas i witaminy z grupy B. Naukowcy odkryli też  w szpinaku obecność tylakoidów - substancji, które przedłużają uczucie sytości . Dodatkowym źródłem błonnika oraz pozytywnie wpływających na zdrowie antyoksydantów może być także brokuł - surowy lub gotowany na parze nie dłużej niż 4 minuty. Zdrowy tłuszcz do koktajlu odchudzającego Wbrew dość powszechnemu przekonaniu, tłuszcze nie są samym złem (i przyczyną nadwagi). Dzięki nim  mamy energię, nasz organizm jest w stanie wchłaniać witaminy, a my czujemy się bardziej syci . Dlatego nawet w odchudzającym koktajlu nie powinno ich zabraknąć! Chcąc dostarczyć sobie zdrowy tłuszcz, dobrze jest dodać do koktajlu:  1/4 awokado , które zawiera nienasycone kwasy tłuszczow, potas, fosfor, żelazo i witaminę E, kilka orzechów włoskich , które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu i działają przeciwzapalnie albo czubatą łyżkę zmielonego siemienia lnianego , które zawiera...

Przeczytaj
dieta owsiankowa dieta owsiana jednodniowa jak szybko schudnąć przepisy owsianka płatki owsiane
Styl życia Dieta owsiankowa – efekty i przepisy
Dieta owsiana pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy. Fani tej metody odchudzania przekonują, że nawet jednodniowa dieta owsiankowa pozwala pozbyć się 1 kg!
Matylda Nowak
kwiecień 03, 2020

Płatki owisiane to jeden z najtańszych i najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych i pielęgnacyjnych. Maseczka z płatków owsianych działa łagodząco, regulująco i przeciwzapalnie, zmniejszając uciążliwość trądzika. Za to wprowadzenie płatków owsianych na stałe do swojej diety – najlepiej w postaci sycącej owsianki zjadanej na śniadanie – pozwala zapanować nad poziomem cholesterolu i wspiera koncentrację .  Ale na tym zalety płatków owsianych się nie kończą! Okazuje się, że opierająca się na nich dieta pozwala w ekspresowym tempie pozbyć się dodatkowych kilogramów . W wersji ekstremalnej dieta owsiankowa trwa nawet dwa miesiące. My jednak polecamy także bardzo skuteczną, ale za to dużo bardziej "znośną" jednodniową dietę owsianą. Fot.: iStock Płatki owsiane – kalorie i wartości Płatki owsiane, choć dość kaloryczne, są bardzo sycące. Przede wszystkim pęcznieją, wypełniając żołądek. Regulują też trawienie. Choć 100 g płatków owsianych to około 370 kcal, żeby przygotować z nich pożywny posiłek, wystarczy użyć ich zaledwie 50 g. Płatki owsiane zawieraj sporo węglowodanów, białko i niewielką ilość tłuszczu . Znajdziemy w nich także:  duże ilości błonnika , który zapewnia uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru w organizmie, fosfor , od którego zależy między innymi stan naszych kości, magnez , który stabilizuje funkcje układu nerwowego, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, działa uspokajająco oraz pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, mangan , który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, wpływa na płodność i libido oraz chroni przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników , witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy), od których zależy między innymi prawidłowe...

Przeczytaj
kobieta z bananem
Fotolia
Styl życia Dlaczego ciągle jestem głodna?
Znacie te momenty, kiedy pielgrzymki do lodówki zdają się nie mieć końca? Ciągłe uczucie głodu to sprawa nienaturalna, dlatego z całą pewnością musi być coś nieodpowiedniego w Twoim sposobie odżywiania. Zastanówmy się, co to takiego!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 23, 2015

Uczucie głodu po jedzeniu Podstawą racjonalnego odżywiania jest prawidłowo zbilansowana dieta. Odczuwasz głód po posiłku? Być może jest on ubogi w niektóre składniki. Jeśli Twoja dieta polega na wyeliminowaniu tłuszczy, także tych zdrowych, może to być odpowiedź na pytanie, dlaczego nie masz uczucia sytości po zjedzeniu posiłku. Zgoda, tłuszcz podnosi kaloryczność posiłku, ale jednocześnie zwiększa jego sytość, a w ilości nie przekraczającej 30%, nawet zwiększa efektywność odchudzania. Jeśli w Twojej diecie brakuje zdrowych tłuszczy, włącz do menu ryby, orzechy i awokado, nie zapominając od czasu do czasu także o czerwonym mięsie. Uczucie ciągłego głodu – nieregularne posiłki To najpowszechniejsza i najbardziej prawdopodobna przyczyna, dla której nasz organizm uporczywie wysyła sygnał, domagając się jedzenia. Zbyt długie przerwy między posiłkami sprzyjają wzrostowi apetytu. Dzieje się tak w związku z wahaniami poziomu cukru we krwi, zwłaszcza w momencie, kiedy jego poziom się obniża i przychodzi czas na kolejny posiłek. Jeśli zatem przez pochłonięcie pracą zdarza Wam się zapominać o niektórych posiłkach w ciągu dnia, a organizm nie jest przyzwyczajony do ich regularności, uczucie głodu może w takiej sytuacji towarzyszyć niemal przez cały czas, także od razu po zjedzeniu. Jesz za małe śniadanie Posiłki w ciągu dnia powinno się komponować w myśl zasady „śniadanie zjedz jak król, kolację jak żebrak”. Jeśli wraz z pierwszym posiłkiem w ciągu dnia nie dostarczymy sobie odpowiedniej dawki energii, nie tylko trudno będzie nam się skupić na wykonywanych obowiązkach, ale także istnieje ryzyko, że zjemy więcej w ramach kolejnych posiłków, szczególnie na kolację . Chyba każda z nas ma na swoim koncie przynajmniej jedną nierozsądną dietę, która sprowadzała się do tego, że przez cały dzień usilnie ograniczałyśmy...

Przeczytaj

Nasze akcje