klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
ciasto
123rf
Przepisy

Już niebawem Dzień Matki...

Dzień Matki, to wspaniałe święto, dzięki któremu możemy podziękować naszym matkom, że zawsze będą naszym największym skarbem.
Katarzyna Mordalska
maj 07, 2011
tort

Czyż nie od początku naszego życia najbliższy kontakt mamy właśnie z nimi? Od momentu, gdy przychodzimy na świat, a następnie przez całe życie, czujemy tą silną relację. To matki przygotowują nas do rozpoczęcia prawdziwego i samodzielnego życia. Dają nam wiarę i wsparcie w tych najtrudniejszych momentach. Kochają nas. Dlatego nie tylko w ich święto, ale przez cały rok powinniśmy o tym pamiętać i doceniać ich trud włożony w nasze wychowanie, który zaowocował tym, kim dzisiaj jesteśmy.

Umilmy im ten cudowny dzień odrobiną słodyczy. Ten przepyszny tort orzechowo kakaowy z masa migdałową, skrywa w sercu, wspaniałą malinową niespodziankę.

Zachwyćmy nasze mamy w ich święto!

tort

Tort orzechowo kakaowy z masą migdałową i malinową niespodzianką

Składniki na tortownice 24cm

Biszkopt orzechowy:

3 jaja

0.5 szklanki cukru

0.5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki mielonych orzechów włoskich

Biszkopt kakaowy:

3 jaja

0.5 szklanki cukru

0.5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 łyżki ciemnego kakao

Masa migdałowa:

500 g margaryny (Kasi)

1 niepełna szklanka cukru pudru

4 żółtka

0.5 szklanki migdałów mielonych

6 łyżek syropu migdałowego (bez alkoholu)

Malinowa niespodzianka:

1 szklanka mrożonych lub świeżych malin

0.5 opakowania cukru pudru (8g)

1-2 łyżeczki żelatyny

Poncz kawowy:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

0.5 szklanki wody

2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Natłuszczamy dno tortownicy (boków nie natłuszczamy). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.

Biszkopt orzechowy:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesypujemy przez sitko, dodajemy porcjami do masy – delikatnie mieszając (nie ucierać). Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie, mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut. Studzimy w tortownicy na kratce. Gdy przestygnie, odcinamy nożem brzegi biszkoptu i przecinamy go na dwie części.

Biszkopt kakaowy:

Postępujemy tak samo, jak w biszkopcie orzechowym, tyle, że zamiast orzechów dodajemy kakao. Długość pieczenia pozostaje ta sama. Również przecinamy go na dwie części.

Poncz kawowy: 0.5 szklanki wody na 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – zaparzamy. Dosładzamy do smaku.

Masa migdałowa:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodajemy syrop migdałowy (można go zastąpić aromatem migdałowym - 1 łyżeczką, choć polecam syrop) i zmielone migdały (zmielone razem ze skórką). Mieszamy do jednolitej konsystencji.

Malinowa niespodzianka:

Maliny miksujemy blenderem. Następnie przecieramy przez sito, tak, aby pozbyć się pestek. Uzyskamy mus malinowy. Dosładzamy go cukrem pudrem. 1 lub 2 łyżeczki żelatyny (im więcej malin tym więcej żelatyny) rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z musem malinowym. Wstawiamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mus zgęstniał.

Przełożenie tortu:

Biszkopt orzechowy (spód) 

Masa migdałowa

Biszkopt kakaowy

Masa migdałowa

Mus malinowy

Biszkopt kakaowy

Masa migdałowa

Biszkopt orzechowy

Masa migdałowa na wierzch i na boki tortu

Do dekoracji zostały użyte ozdoby cukrowe i wiórki opłatkowe, różowe.

tort
Komentarze
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj
Tort na roczek
Styl życia Prosty przepis na domowy tort na roczek!
Sprawdź jak w prosty sposób zrobić domowy tort na roczek. Przygotowaliśmy dla Was również wyjątkowe inspiracje tortowe!
Lena Grabowska
wrzesień 23, 2015

Tort urodzinowy na roczek- dlaczego warto zrobić go w domu?  Decydując się na domowy tort masz pełną kontrolę nad tym, co zostanie użyte do jego zrobienia. Możesz przygotować tort ze zmniejszoną ilością cukru, wyłączyć z przepisu gluten, bądź inne składniki, na które Twoje dziecko ma alergię . Kolejnym argumentem przemawiającym za domowym tortem jest fakt, że możesz uwzględnić preferencje dziecka, zarówno smakowe jaki i wizualne. Przepis na tort na roczek w 3 krokach Zrobienie domowego tortu nie musi być trudne, opiera się na 3 prostych elementach: biszkopt, masa do przełożenia i dekoracja. Wersja dla leniwych i zapracowanych: zamówić biszkopt w zaprzyjaźnionej cukierni, przełożyć go domową konfiturą i udekorować bakaliami. Jeśli mamy więcej czasu i chęci możemy wszystko zrobić sami w domu. Poniżej znajdziecie 3 bardzo proste przepisy na: ciasto biszkoptowe, krem i masę cukrową do dekoracji. Krok 1: Przepis na biszkopt do tortu 6 jajek 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Ubij sztywną piane z białek, pod koniec ubijania, stopniowo dodaj cukier i żółtka. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej i wszystkie składniki bardzo delikatnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na ok. 40 minut. Wielkość ciasta można modyfikować trzymając się proporcji: Na 1 jajko: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki cukru. Krok 2: Prosty przepis na krem do tortu 400 g śmietany 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 250 g serka mascarpone Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, delikatnie dodaj serek mascarpone.  Smak kremu można dowolnie zmieniać po przygotowaniu, dodając np. kakao, mus owocowy lub wiórki kokosowe. Krok 3: Przepis na masę cukrową 800 g cukru pudru...

Przeczytaj
Przepis na dyniowe brownie
Przepisy Dyniowe brownie - idealny przepis na deszczową sobotę. Poprawia humor!
Szykujesz dynię na Halloween? Środek wykorzystaj do zrobienia brownie! Przerażająco pyszne!
Milena Majak
październik 22, 2016

Brownie ma smak dyniowy, ale w cieście skrywa małą niespodziankę dla fanów ciasteczek Oreo. Aby przepis wyszedł idealnie, potrzebujesz blaszki o wymiarach 20x30 cm lub mniejszej. Składniki na masę dyniową: Wszystkie dokładniej ze sobą wymieszaj. Najlepiej zrób to łyżką. Powinna powstać jednolita, gładka i zwarta konsystencja. 1 szklanka dyniowego puree, 250 g serka mascarpone, 2 jaja, 1½ łyżeczki cynamonu ½ szklanki cukru do wypieków. Składniki na masę czekoladową: Podczas przygotowywania drugiej części ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Miej w pogotowiu również ciasteczka Oreo. 115 g miękkiego masła, ½ szklanki cukru do wypieków, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 150 g gorzkiej czekolady, 3 jaja, 2 łyżki gorzkiego kakao, ¾ szklanki mąki pszennej. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Kiedy powstanie płynna masa, zdejmij miskę z ognia. Do masy dodaj cukier. Następnie wbijaj po jednym jajku cały czas miksując. Do masy dodaj przesiane mąkę i kakao. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Następnie 2/3 tej masy przelej do blaszki. Łyżką lub łopatką rozprowadź je równomiernie. Zatop w niej pokruszone ciastka oreo. Na to wylej masę dyniową. Z czekoladowej zrób na powierzchni wzorki. Możesz użyć w tym celu wykałaczki. Blaszkę wstaw do piekarnika na około 30 min. Po tym czasie potrząśnij brytfanką, by sprawdzić, czy ciasto jeszcze jest luźne. Jeśli nie – możesz je już wyciągnąć. Nie krój brownie, dopóki ciasto całkowicie nie ostygnie. Gdyby jeszcze było Ci mało słodkości, możesz udekorować brownie kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Całość możesz również polać masą karmelową.  Składniki na karmel: Przede wszystkim zaopatrz się w termometr kuchenny. 1 kg cukru, 500 ml wody (1), 150 ml wody (2). Do rondla wlej 500 ml wody, wsyp cukier i...

Przeczytaj
tort makowy
123rf
Przepisy Tort makowy z masą kokosową
Wielkimi krokami zbliża się okres Świąt. Jest to czas, w którym myślimy przede wszystkim o wyborze prezentów pod choinkę oraz o ułożeniu świątecznego menu. Tymczasem zima powoli zaczyna objawiać swoje mroźne oblicze. Zainspirowana właśnie nią - nadchodzącą zimą i przymrozkami , polecam śnieżny, zimowy tort, który możemy postawić dumnie na świątecznym stole, ale także poczęstować gości, w tym dzieci np. na przyjęciu Mikołajkowym.
Katarzyna Mordalska
grudzień 11, 2011

Składniki: BISZKOPT MAKOWY jajka [5 szt.] cukier [1 szklanka] (niepełna) mąka pszenna [1 szklanka] (niepełna) mąka ziemniaczana [2 łyżki] proszek do pieczenia [1 łyżeczka] mak [1 szklanka] (niepełna; mak suchy) sól [1 szczypta] MASA KOKOSOWA mleko [3 szklanki] masło [1.5 kostki] (20 + 10 dag) mąka krupczatka [4 łyżki] wiórki kokosowe [10 łyżek] cukier puder [1 szklanka] Składniki na tortownicę 24cm Krok 1 Dno tortownicy natłuszczamy (masłem lub olejem) i posypujemy bułką tartą. Nie natłuszczamy boków tortownicy. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy małymi porcjami cukier, nadal ubijając. Piana po dodaniu całego cukru powinna być gęsta i błyszcząca. Krok 2 Następnie dodajemy do piany po jednym żółtku, ucierając na najniższych obrotach, tylko do połączenia się żółtka z pianą. Postępujemy tak samo z kolejnymi żółtkami. Krok 3 Mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Porcjami przesiewamy do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszając (nie miksujemy!). Krok 4 Gdy mąką połączy się z masą jajeczną w jednolitą, gładką konsystencję dosypujemy mak (na 3 razy). Mieszamy delikatnie aby wszystkie składniki się połączyły. Krok 5 Wlewamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 165 stopniach C, przez 30-35 minut, bez termo obiegu. Po upieczeniu ( można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł, patyczek powinien być suchy po wbiciu w biszkopt), uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia. Krok 6 Po wystudzeniu, oddzielamy boki biszkoptu od brzegów tortownicy (biszkopt nie może być ciepły) za pomocą np. nożyka. Zdejmujemy obręcz tortownicy i korzystając z długiego noża przekrawamy biszkopt na dwie lub trzy warstwy....

Przeczytaj