klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
felix
materiały PR
Przepisy

Kampania: Popołudnie z Felixem

Popołudnie to ulubiona pora dnia większości Polaków. To czas, gdy powoli kończymy pracę i biegniemy robić, to na co naprawdę mamy ochotę. Często jednak ostatnie dwie godziny za biurkiem niemiłosiernie się dłużą a spadek koncentracji uniemożliwia ukończenie zaplanowanych zadań na czas. Co zrobić, by poprawić koncentrację i usprawnić pracę? Odpowiedź jest wbrew pozorom prosta – należy jeść orzechy, a idealnie pyszne rozwiązanie to Popołudnie z Felixem.
Katarzyna Mordalska
lipiec 22, 2014

Między godziną 13.30 a 15.30 organizm większości z nas w naturalny sposób domaga się odpoczynku. Popołudniowa senność i zmęczenie to trudni do pokonania wrogowie efektywnej pracy – sprawiają, że zaplanowane zadania wykonujemy wolniej i zostajemy po godzinach w biurze. Wtedy najczęściej sięgamy po słodkie batony i napoje energetyczne, które dostarczają nam skoku energii, ale nie tylko... Są też zdradliwymi bombami kalorycznymi z dużą dawką składników E-podobnych.

Słodycze, batoniki czy napoje słodzone zawierają znaczne ilości cukrów prostych dostarczających nam energii, która niestety szybko się kończy. Powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, po czym poziom ten szybko spada i to poniżej stanu początkowego. Zamiast odczuć poprawę nastroju, jesteśmy jeszcze bardziej zmęczeni i sięgamy po kolejną przekąskę ostrzega dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Jak więc skutecznie poprawić naszą popołudniową koncentrację i efektywność?

felix

Jedzmy orzechy! Są one świetnym źródłem wartości odżywczych - przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego. Orzechy ciągle są zbyt rzadkim dodatkiem do naszej diety. Często obawiamy się ich, bo kojarzą nam się z dość kaloryczną przekąską. Tymczasem orzechy to bomby naładowane wartościowymi składnikami odżywiającymi każdą komórkę naszego ciała, wzmacniającymi funkcjonowanie naszego umysłu i poprawiającymi nam humor. To po prostu dobre źródło energii, której świeżej dostawy potrzebujemy szczególnie popołudniami – dodaje Agata Ziemnicka-Łaska.

Najnowsza kampania Popołudnie z Felixem pokazuje, jak skutecznie radzić sobie z popołudniowym spadkiem energii, nie pochłaniając przy tej okazji setek pustych kalorii, konserwantów i sztucznych dodatków. Zawarte w orzechach witaminy i składniki mineralne mają korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym również na pracę mózgu. Poprawiają pamięć i koncentrację, a także dodają energii do dalszej aktywności.

felix
Sonia z „Hotelu Paradise” ostro wypowiadała się na temat rodziców Łukasza. Jak na to zareagowali?

Orzeszkowe limeryki

Orzeszki Felix pobudzają również kreatywność i korzystnie wpływają na procesy myślowe. Jak dać upust twórczym myślom? Najlepiej pisząc limeryki, które są doskonałą gimnastyką dla umysłu! Potwierdza to Michał Rusinek – mistrz limeryków, wieloletni sekretarz Wisławy Szymborskiej, a obecnie także ambasador kampanii Popołudnie z Felixem. Tworzenie limeryków to świetne ćwiczenie kreatywności. Wymyślenie wierszyka o układzie rymów aabba, najlepiej także zawierającego nazwę miejscowości, to nie lada wyzwanie i trening intelektu. Inwencja, pomysłowość i poczucie humoru są tu wysoce wskazane – mówi Michał Rusinek. Specjalnie dla marki Felix Michał Rusinek stworzył limeryk opisujący zbawienne działanie orzeszków w chwilach spadku formy:

Kiedy energii czujesz spadek
i kiedy dość masz czekoladek
orzeszki Felix żwawo chrup,
a choćbyś nawet był jak trup,
wnet znajdziesz siły na lambadę!

Dla wszystkich, którzy również poczuli twórcze ożywienie po przekąszeniu smakołyków Felix, na stronie www.felixpolska.pl w zakładce Popołudnie z Felixem ruszył właśnie niebanalny konkurs na orzeszkowe limeryki inspirowane produktami marki. Te najlepsze, oceniane przez samego Michała Rusinka, zostaną nagrodzone kreatywnymi upominkami. Wyróżnione zostaną również pomysłowe zdjęcia na Instagramie, przedstawiające Popołudnie z Felixem i oznaczone hashtagiem z hasłem kampanii. Przypływ twórczej energii będzie można też wykorzystać do zmierzenia się z grą, będącą jednocześnie motywującym ćwiczeniem umysłowym, którą znajdziemy na stronie felixpolska.pl

Komentarze
koktajl owocowy
123rf
Przepisy HIT! Przepis na lekarstwo idealne, czyli koktajl na odporność
Kto z was już zdążył złapać jesienne przeziębienie? Kaszel, ból gardła, katar – jesień to prawdziwe wyzwanie dla odporności organizmu! Nie wiesz, jak wzmocnić odporność? Wypróbuj łatwy przepis na pyszny koktajl na odporność!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 17, 2014

Co jeść na odporność? 1. Cytryna (i inne cytrusy) To moc witaminy C , która ma działanie odkażające. Cytryna poprawia odporność organizmu i świetnie podkręca metabolizm . Jak każdy cytrus, cytryna  spowalnia proces starzenia się organizmu i co więcej – jest panaceum na gorączkę i silne bóle głowy. Warto więc pić wodę z cytryną lub koktajle z dodatkiem wyciśniętego soku z tego cytrusa. Oprócz cytryny polecamy również koktajle na bazie takich owoców jak grejpfrut czy mandarynki . 2. Miód Doskonale wzmacnia odporność , pod warunkiem, że odpowiednio go wykorzystamy – miód w temperaturze powyżej 40 stopni, traci swoje właściwości , dlatego, jeśli używasz go jako zamiennika cukru do herbaty, pamiętaj, by dosłodzić ją dopiero po jakimś czasie. Jednak bez obaw możesz dosładzać nim wszelkie koktajle owocowe czy warzywne, nawet te na bazie jogurtu czy mleka. 3. Ananas Okazuje się, że ten owoc jest w stanie obniżyć wysoką temperaturę ciała podczas gorączki , a także może pomóc złagodzić ból . Ananas ma działanie przeciwzapalne – znajduje się w nim moc witamin z grupy B, witamina C i A. Owoc ten stanowi również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Najlepszy jest oczywiście ten świeży :) 4. Banan Jest to naturalny antydepresant ! Oprócz tego, że banan zawiera mnóstwo witamin (m. in. wit. C i witaminy z gr. B) i składników mineralnych (m. in. potas, żelazo , cynk), jest również wyjątkowo słodkim owocem, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i dodaje energii na cały dzień. 5. Kiwi Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które są naprawdę ważne dla naszego organizmu - koją nasze nerwy , "pielęgnują" skórę, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację . Kiwi ponadto jest bogate w kwas foliowy oraz...

Przeczytaj
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Dieta źródłem sukcesu sportowca
Nawet amatorskie uprawianie sportu sprawia, że organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze i regeneracyjne. Bez tego nie tylko trudno osiągnąć dobre wyniki sportowe, ale także można narazić się na utratę zdrowia lub kontuzje. Dlatego kluczowe znaczenie dla aktywnej osoby ma odpowiednia dieta.
Materiał partnera
listopad 14, 2017

Przestrzeganie reguł popłaca Aż 44% Polaków deklaruje, że uprawia sport. Najczęściej jeżdżą oni na rowerze (45%), biegają (25%), grają w piłkę nożną (17%), uprawiają trening siłowy (16%) lub pływają (14%). Niestety, większość naszych rodaków czyni to bez właściwego przygotowania się do treningów, przestrzegania odpowiedniej diety i suplementacji. – Sport zawodowy rządzi się swoimi prawami, już na kilka tygodni przed zawodami konieczna jest całkowita zmiana żywienia – zauważa siatkarz Andrzej Wrona.  – Ci, którzy uprawiają sport dla własnej satysfakcji i zdrowia, nie muszą trzymać się tak restrykcyjnych reguł. Wystarczy znajomość harmonogramu dnia, mechanizmów działania organizmu, istotnych składników żywności i stosowanie się do prostych wzorów – co jeść przed treningiem, co w trakcie, a co po nim – dodaje . Niestety często nawet tej wiedzy nam brakuje. Tymczasem, uzyskanie odpowiedniej formy, kondycji i sylwetki wymaga systematyczności i przestrzegania pewnych zasad. Oprócz odpowiedniego harmonogramu treningów ważna jest także dieta. Dieta przed treningiem Kluczowe jest to, czym zasilimy organizm – zarówno przed treningiem. Im intensywniej uprawiamy sport, tym dokładniej powinniśmy dopasować do niego swoją codzienną dietę. Najważniejsze dla aktywnych osób są węglowodany złożone. W zależności od uprawianej dyscypliny nasze zapotrzebowanie na nie wynosi od 50% do 65% zapotrzebowania na energię całkowitą. Ważne jest, aby przyjmować węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, dzięki którym organizm pozyskuje stopniowo energię, która wystarczy mu na cały czas trwania treningu. Ich doskonałym źródłem są produkty pełnoziarniste, warzywa oraz niektóre gatunki owoców (np. jabłka, pomarańcze, śliwki). Tego rodzaju posiłki najlepiej spożywać przed treningami, ponieważ zwiększają naszą wytrzymałość i opóźniają zmęczenie...

Przeczytaj
sezamki
123rf
Przepisy Zrób to sama: sezamki
Słodkie, kruche i przepyszne – takie właśnie są sezamki. A jeśli dodać do tego fakt, że ich główny składnik – sezam – jest zdrowy, opóźnia procesy starzenia i usprawnia pracę mózgu, nie pozostaje nic innego, jak tylko wydrukować nasz przepis na sezamki i lecieć do kuchni, by go wypróbować!
Łucja Zbieniewska
październik 19, 2013

Sezam – jego właściwości i zastosowanie Ziarna sezamu to dobrodziejstwo natury! Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Sezam zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma pokaźną dawkę witaminy E, która zapewnia bystrość naszego umysłu i opóźnia procesy starzenia. Co więcej, okazuje się, że witamina ta ma zdolność do delikatnego poszerzania naczyń krwionośnych, dzięki czemu nasz organizm lepiej radzi sobie z mrozem – to bardzo dobra wiadomość dla zimowych zmarzluchów! :) Sezam to także bogactwo wapnia (zawiera go więcej niż np. mleko czy jajko), żelaza i magnezu, a także przeciwutleniaczy , które obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu. Niektórzy nawet twierdzą, że sezam jest świetnym afrodyzjakiem! Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać do jego zalet? :) Choć sezam głównie kojarzy nam się z nasionami na pieczywie wieloziarnistym, ma on zdecydowanie szersze zastosowanie. W Chinach ziarna sezamu najczęściej wykorzystuje się do wytwarzania bardzo zdrowego oleju sezamowego, który zaczyna zyskiwać zwolenników również w Polsce. Z kolei u nas, sezam jest świetnym dodatkiem do wszelkich panierek, dań wegetariańskich, sałatek czy do domowego muesli. Ziarna sezamu  to podstawowy składnik wielu słodkości – przede wszystkim chałwy i sezamków . Te drugie, są bardzo łatwe w przygotowaniu, a ich zrobienie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Dlatego, jeśli lubisz sezamki, zapomnij o tych ze sklepowej półki – zobacz nasz przepis na pyszne sezamki domowej roboty! Sezamki bez pieczenia Składniki: szklanka cukru ok. 20 dag sezamu 2 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie : Sezam prażymy na patelni, a cukier i wodę gotujemy w oddzielnym rondelku do czasu, aż rozpuszczą się i nabiorą karmelowej barwy - wtedy możemy dodać do masy miód...

Przeczytaj