klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
materiały PR
Przepisy

Kawa i czekolada – perfekcyjne połączenie na jesień

Kawa to nieskończone bogactwo smaków i aromatów, podobnie jak doskonała czekolada Lindt Excellence. Kombinacja tak bogatych i różnorodnych smaków otwiera wiele nowych możliwości i zapewnia nie mniej wyjątkowych doznań.
Materiał partnera
październik 12, 2015
kobieta z czekoladą

Czekolada Lind Excellence powstała w roku 1989 z inicjatywy jednego z Maîtres Chocolatiers Lindt, którego inspiracja podróżami po świecie i zamiłowaniem do znakomitej kuchni skłoniła do eksperymentów z różnymi rodzajami nasion kakaowca, zawartością kakao i kombinacjami masła kakaowego i cukru w różnych proporcjach. Efektem była tabliczka czekolady 70% Cacao. Jej smak okazał się tak wyrafinowany i długotrwały, a konsystencja tak delikatna, że nazwano ją Lindt Excellence - „doskonałość” to jedyna nazwa pasująca do tabliczki będącej ucieleśnieniem wszystkiego, co może zaoferować najwyższej jakości czekolada.

Począwszy od czasów pierwszej tabliczki, wszystkie dzisiejsze odmiany Lindt Excellence gwarantują wysokiej jakości kakao, aksamitną konsystencję i bogaty aromat. W chwili, gdy kawałek czekolady mięknie w ustach, rozpoczyna się doświadczenie wielowymiarowej, długotrwałej przyjemności i odkrywania bogactwa aromatów. Połączenie wybornej czekolady z kawą owocuje intensyfikacją doznań i wkroczeniem w całkowicie nowy wymiar smaku.

czekolada z kawą

Na październik szwajcarscy Maitres Chocolatiers przygotowali coś specjalnego dla koneserów ciemnej czekolady, a szczególnie czekolady o wysokiej zawartości kakao. Jesienna edycja Excellence oparta jest przede wszystkim na wyśmienitej, gorzkiej czekoladzie. Nowość: Excellence 64% Satin jest kompozycją z czekolady o 64% zawartości kakao, której intensywność złagodzona jest aromatem wanilii Bourbon. 

lindt excellence

Sprawdź propozycje wyjątkowych połączeń czekolady Lindt Excellence z kawą

chili

Excellence Chili Intense z kawą Americano - Doskonała z Burundi Ngozi Murama Americano. Smak tej odmiany kawy ma budowę złożoną, z mocnymi nutami korzeni i tanin. Rezultat parowania jej z Excellence Chili jest zbliżony do ostrej potrawy, której pikantność jest łagodzona bogactwem i misternością czerwonego wina. By wzmóc intensywność doznań, dobrze jest poczekać chwilę aż chili zaznaczy swą ostrość – i wtedy wziąć drugi łyk kawy.

lindt dark excellence

Excellence 85% Cocoa z kawą Latte - Doskonała z Sidamo Blend Latte. W zestawieniu z czekoladą o tak wyraźnie określonym charakterze (głęboka nuta kakao ze szczyptą wanilii) –najlepiej, gdy kawa tej odmiany pita jest jako Latte. Wyczuwalna w niej słodycz pomarańczy bergamoty znakomicie łagodzi intensywność kakao, a pojawiające się w finiszu nuty orzechowe decydują o wrażeniu harmonijnego,okrągłego smaku.

lindt dark excellence

Excellence 70% Cocoa z kawą espresso - Doskonała z Brazil Cerrado Decaf espresso. Najlepiej pić tę kawę jako mocne espresso – doskonale łączy się ona wtedy z ciemną czekoladą o złożonej budowie. Weź kawałek czekolady i kilka razy lekko ją przegryź. Następnie weź łyk kawy i przegryzaj dalej. Poczujesz uwalniane nuty suszonych śliwek, rodzynek i brązowego cukru, które osładzają gorycz kakao, co sprawi niezwykłą przyjemność Twojemu podniebieniu.

lindt

Excellence Sea Salt z kawą espresso - Doskonała z Brazil Cerrado Decaf. Ta odmiana kawy może się pochwalić własnymi nutami ciemnej czekolady, naturalna jest więc harmonia jej smaku z głębokimi tonami kakao właściwymi czekoladzie Lindt. W finiszu lekko wyczuwa się delikatny słony posmak. Najlepszy smak da kawa parzona i pita jako espresso.

orange

Excellence Orange Intense z kawą Americano - O poranku wypróbuj Orange Intense z Bolivia Copacobana Americano. Wyczuwalne w kawie wyraźne cytrusowe nuty(wśród nich pomarańcza, brzoskwinia i mango) budzą w czekoladzie aromaty kandyzowanej pomarańczy i migdałów.

Więcej informacji na temat produktów Lindt znajdziesz na stronie producenta.

materiał sponsorowany

kawa w filiżance
123rf
Przepisy Kawowe wariacje na jesienną chandrę
Czy kawa jest zdrowa? Zdaje się, że niezależnie od naszego stanowiska w tej sprawie – chętnie ją pijamy. I słusznie! Okazuje się, że ma ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale jest również świetnym antydepresantem. Jeśli jednak znudziły ci się latte, espresso i cappuccino – zobacz nietypowe przepisy na kawę, która pokona jesienną chandrę!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 13, 2013

Czy kawa jest zdrowa? Badania uczonych wykazują, że choć kawa (a właściwie pokaźna dawka kofeiny, którą zawiera) często przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, to  w ilościach zdroworozsądkowych –  jest zdrowa! Okazuje się, że zawarte w kawie polifenole zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu  zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.  Co więcej – polifenole opóźniają procesy starzenia! Kawa może nam również skutecznie pomóc w walce z migreną, a fińscy naukowcy przekonują, że picie 2-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera czy demencję starczą – i to nawet o 65%! Kawa na dobry humor! Już jedna filiżanka kawy może sprawić, że nawet pochmurny, jesienny poranek wyda nam się piękniejszy – mała czarna  nie tylko pobudza nasz umysł i poprawia  koncentrację, ale również – nastrój . A to wszystko jest zasługą  kofeiny, która aktywizuje w organizmie dopaminę, serotoninę i endorfinę – czyli  tzw. hormony szczęścia. Ile filiżanek kawy dziennie można wypić? Najlepiej jeśli nie przekracza się umownej granicy 1-3 filiżanek kawy dziennie. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie, bezsenność, problemy  sercowe i żołądkowe. Co więcej – kawa spożywana w nadmiernych ilościach może uzależnić! Warto też pamiętać, że jest to napój bogaty w szczawiany, które niechlubnie słyną z tego, że wypłukują wapń. Delektując się kawą zachowujmy zdrowy umiar. Nietypowe przepisy na kawę Jeśli jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej koniecznie zobacz przepisy, które pozwolą ci odkryć zupełnie nowy smak kawy i pomogą zwalczyć jesienną chandrę! Kawa z… jajkiem! A właściwie z… żółtkiem – wystarczy utrzeć je z cukrem (2 łyżki) na puszystą masę i delikatnie wlać do...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Kawowe ABC - popularne rodzaje kawy
Sprawdź, jak właściwie przygotowywać popularne napoje kawowe, np. latte macchiato, cappuccino, americano czy café au lait i zachwyć się różnorodnością smaków, które możesz przygotować w swoim domu.
Materiał partnera
grudzień 07, 2017

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Parząc kawę w różny sposób i z różnym wykorzystaniem mleka jako dodatku, możesz otrzymać rozmaite zestawienia smakowe. Energetyczne espresso lub mocne ristretto naturalnie sprawdzi się o poranku, łagodniejsze americano będzie idealne na przerwę kawową, a cappuccino jako popołudniowa kawa. Sprawdź, czym różnią się popularne rodzaje kaw napoje kawowe, poeksperymentuj i znajdź swój ulubiony napój lub zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. I już nigdy więcej nie popełnisz gafy i nie pomylisz latte macchiato i café au lait czy espresso lungo i double espresso. Kawy czarne Podstawnym napojem kawowym zdecydowane jest espresso. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy. Najpopulraniejsza objętość espresso to ok. 30ml. Napój o podwójnie mniejszej objętości i podwójnej mocy to z kolei ristretto, czyli kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym tak jak espresso, ale przy użyciu mniejszej ilości wody. Ristretto jest zatem dużo bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso i pozwala wydobyć z małej filiżanki bardzo dużo smaku i aromatu. Espresso może wystąpić też w wariancie przedłużonym, tzn. espresso lungo. - Zamiast przerywać parzenie przy 30ml, w tym przypadku kontynuuje się je aż do uzyskania ok. 60ml, jednak nadal przy użyciu jednej porcji zmielonej kawy - mówi barista, Marcin Kozicki, Head Trainer Warsaw School of Coffee. Espresso lungo różni się jednak od double espresso, które jest przygotowywane z podwójnej porcji zmielonych ziaren kawy. Jego idealna objętość to ok. 60ml. Osoby, które lubią kawy bez mleka, ale wolą je w większej filiżance i łagodniejszym smaku, często wybierają kawy czarne o większej objętości, czyli americano i caffé crema. Czym się one różnią? Americano...

Przeczytaj
kawy starbucks
Przepisy Zimowe kawy w Starbucks
Podczas zimowych dni w kawiarniach Starbucks dostępne będą limitowane edycje kaw w świątecznym wydaniu: Toffee Nut Latte, Gingerbread Latte i Orange Mocha oraz starannie dobrana mieszanka ziarnistej Christmas Blend.
Katarzyna Mordalska
listopad 12, 2013

Już od listopada w kawiarniach Starbucks pojawiły się sezonowe kawy: aksamitna Toffee Nut Latte , korzenna Gingerbread Latte i soczysta Orange Mocha oraz ziarnista Christmas Blend . One nie tylko rozgrzeją nas w zimowe dni, ale także sprawią, że już po pierwszym łyku poczujemy  charakterystyczny dreszczyk oczekiwania na świąteczny czas, którego nie możemy się doczekać przez cały rok. Ci, którzy wypatrują pierwszych płatków śniegu, jako zapowiedzi bożonarodzeniowego czasu, mogą wcześniej poczuć smak Świąt, sięgając po Toffee Nut Latte . Bogaty, maślany smak toffee i aromat ciepłych, prażonych orzechów to wspaniali partnerzy dla głębokiej kawy Espresso Roast i aksamitnego spienionego mleka. Całość zwieńczona jest kłębkiem bitej śmietany niczym śniegiem i otulona sosem toffee z orzechową posypką. Kiedy zaczyna się sezon wieczorów przy kominku, ciepłych szalików i zimnych poranków, warto nieco te zimowe dni ocieplić miłością do bliskich. Nie lepszego sposobu na przekazanie pozytywnych emocji, niż zaproszenie najbliższych na Gingerbread Latte . Pokochacie smak świeżo upieczonego piernika połączonego ze świeżo zmieloną kawą espresso i spienionym mlekiem. Na czubku kawy nie może zabraknąć słodkiej chmurki z bitej śmietany posypanej rozgrzewającą gałką muszkatołową. W tej kawie z pewnością poczujesz smak Świąt. W tym roku Starbucks przedstawia zupełnie nowy smak kawy w świątecznym czerwonym kubku - Orange Mocha . Wszyscy kochają połączenie czekolady z pomarańczą i właśnie dlatego Starbucks stworzył kombinację klasycznej Starbucks Caffe Mocha i kropli pomarańczowego syropu. Kawę wieńczy kłębek słodkiej bitej śmietany oblanej sosem mocha. To idealna kawa na tegoroczne Święta. Dla tych, którzy chcieliby pić swoją ulubioną kawę Starbucks w domu, idealną propozycją jest świąteczna kawa ziarnista Christmas Blend . To łagodna...

Przeczytaj
lody magnum
Przepisy Are you pink or black? Nowe smaki lodów Magnum
Na rynku pojawiły się dwa nowe wyjątkowe smaki lodów Magnum – subtelny Magnum PINK z dodatkiem Marc de Champagne lub wyrafinowany Magnum BLACK o intensywnym smaku espresso.
Katarzyna Mordalska
maj 20, 2013

Unilever, producent lodów Magnum, stworzył dwa nowe warianty lodów premium : Magnum PINK i Magnum BLACK. Jest to propozycja dla wszystkich poszukiwaczy przyjemności, niezapomnianych doznań i luksusu. Obie odsłony Magnum idealnie dopełnią każdą chwilę, zapewniając jednocześnie prawdziwą przyjemność i czekoladową rozkosz. Magnum PINK to jedwabisty, delikatny lód o smaku Marc de Champagne (napoju alkoholowego z regionu Francji słynącego przede wszystkim z produkcji szampana), oblany wspaniałą kruchą czekoladą Magnum w perłowo-różowym kolorze. Odzwierciedla zalotną stronę natury i zachęca do beztroskiej zabawy. Z kolei Magnum BLACK to synonim czaru i wytwornej elegancji. Zmysłową przyjemność gwarantuje intensywny smak kawy espresso zamknięty w kremowym waniliowym lodzie otoczonym chrupiącą warstwą najlepszej gorzkiej czekolady Magnum. Oferta limitowana czasowo. Magnum PINK cena - 4,99zł Magnum BLACK cena - 4,99zł

Przeczytaj