klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kawa w filiżance
123rf
Przepisy

Kawowe wariacje na jesienną chandrę

Czy kawa jest zdrowa? Zdaje się, że niezależnie od naszego stanowiska w tej sprawie – chętnie ją pijamy. I słusznie! Okazuje się, że ma ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale jest również świetnym antydepresantem. Jeśli jednak znudziły ci się latte, espresso i cappuccino – zobacz nietypowe przepisy na kawę, która pokona jesienną chandrę!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 13, 2013
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Czy kawa jest zdrowa?

Badania uczonych wykazują, że choć kawa (a właściwie pokaźna dawka kofeiny, którą zawiera) często przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, to w ilościach zdroworozsądkowych –  jest zdrowa!

filiżanka

Okazuje się, że zawarte w kawie polifenole zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu  zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.  Co więcej – polifenole opóźniają procesy starzenia! Kawa może nam również skutecznie pomóc w walce z migreną, a fińscy naukowcy przekonują, że picie 2-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera czy demencję starczą – i to nawet o 65%!

Kawa na dobry humor!

Już jedna filiżanka kawy może sprawić, że nawet pochmurny, jesienny poranek wyda nam się piękniejszy – mała czarna  nie tylko pobudza nasz umysł i poprawia  koncentrację, ale również – nastrój. A to wszystko jest zasługą  kofeiny, która aktywizuje w organizmie dopaminę, serotoninę i endorfinę – czyli  tzw. hormony szczęścia.

Ile filiżanek kawy dziennie można wypić?

Najlepiej jeśli nie przekracza się umownej granicy 1-3 filiżanek kawy dziennie. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie, bezsenność, problemy  sercowe i żołądkowe. Co więcej – kawa spożywana w nadmiernych ilościach może uzależnić! Warto też pamiętać, że jest to napój bogaty w szczawiany, które niechlubnie słyną z tego, że wypłukują wapń. Delektując się kawą zachowujmy zdrowy umiar.

Nietypowe przepisy na kawę

Jeśli jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej koniecznie zobacz przepisy, które pozwolą ci odkryć zupełnie nowy smak kawy i pomogą zwalczyć jesienną chandrę!

Kawa z… jajkiem!

filiżanka

A właściwie z… żółtkiem – wystarczy utrzeć je z cukrem (2 łyżki) na puszystą masę i delikatnie wlać do zwykłej, czarnej kawy z mlekiem. Ważne, żeby kawa nie była zalana wrzątkiem, a mleko, które do niej dodajesz nie powinno być bardzo zimne. Taka kawa jest delikatnie słodka i bardzo aromatyczna! Uwaga – uzależnia! :)

Kawa z cytryną – na migrenę i nie tylko!

filiżanka

Espresso Romano czyli mocna kawa z cytryną jest w Polsce rzadkością i mało kto wierzy, że może być naprawdę smaczna – tymczasem jest zupełnie inaczej, a jej sposób przygotowania jest naprawdę prosty! Do tradycyjnego espresso dodaje się sok, wyciśnięty z połowy cytryny. Dzięki temu kawa uzyskuje interesujący, intensywny aromat – mówi Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. 

Ciekawym rozwiązaniem będzie również wykorzystanie czekolady, startej bądź w proszku. W tym przypadku sok z cytryny warto zastąpić startą skórką. Połączenie kofeiny z witaminą C często wykorzystywane jest w środkach farmakologicznych, leczących migrenę. Espresso romano jest więc naturalną alternatywą w walce z uciążliwym bólem głowy.

Skondensowana przyjemność

Wystarczy, że w 200 ml wody rozpuścisz 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a całość wlejesz do wysokiej szklanki z puszkowanym mlekiem skondensowanym (ok. 2 kieliszków czyli 80 ml) – jeśli mleko będzie miało temperaturę pokojową, kawa będzie przypominać warstwową latte, a jej smak będzie naprawdę oryginalny.

Kawa mlekiem i miodem... pachnąca!

filiżanka

Miód to znakomity dodatek do kawy! Można wykorzystać go jako zamiennik zwykłego syropu, albo połączyć go ze spienionym mlekiem. Najlepiej sprawdzi się ten o płynnej konsystencji, który łatwo wymieszać z espresso. Warto zwrócić uwagę na rodzaj, by odpowiednio dobrać smak do naszych upodobań.

Miody akacjowe i rzepakowe są bardzo słodkie, natomiast lipowe charakteryzują się dość ostrym, a nawet gorzkawym posmakiem. Dobrym rozwiązaniem jest również dodanie do napoju korzennych przypraw, np. cynamonu czy kardamonu. Można także wykorzystać odrobinę alkoholu, np. rumu lub likieru.

Kawowy grzaniec – moc korzennych przypraw

filiżanka

Podstawą do przyrządzenia tego napoju jest alkohol o kawowym smaku – likier lub wino. Najważniejszym składnikiem, decydującym o aromacie grzańca, są jednak przyprawy korzenne - imbir, kardamon, cynamon, goździki.

Jak przygotować taką kawę? Wystarczy zaparzyć  espresso i  dodać do niego przyprawy oraz odrobinę likieru, a całość posłodzić do smaku płynnym miodem.

Kawowy grzaniec jest idealnym przepisem na chłodne, jesienne wieczory (równie dobrze sprawdzi się zimą!).

Komentarze
dyniowa latte
Fotolia
Przepisy DIY: Dyniowa latte jak z kawiarni Starbucks
Ponuro i zimno za oknem, a Ty marzysz, by w końcu się rozgrzać? Nie ma nic lepszego niż kawa z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw. Dyniowe latte jak z Starbucksa? Z nami zasmakujesz w tej najlepszej, bez wychodzenia z domu! Sprawdź, jak ją przygotować i ciesz się nią wraz z przyjaciółmi i rodziną nie tylko w chłodne poranki.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 25, 2015

Puree z dyni podstawą pysznego latte Jednym z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie dyni  stała się kremowa, pikantna w smaku zupa, która kusi intensywnym, pomarańczowym odcieniem. Doceniana za swoją wspaniałą konsystencję, często dodawana jako jeden ze składników tart czy innych deserów z użyciem warzyw . Przygotowując syrop z miąższu z dodatkiem świeżo startego imbiru, goździków, cynamonu oraz gałki muszkatołowej, uzyskamy świetny dodatek do naszej kawy - zawsze, gdy jesienna aura będzie nam doskwierać! Sposób na przygotowanie syropu do dyniowej latte: (wystarcza na przygotowanie 10 kaw) 1 mała dynia (opcjonalnie puszka dyniowego puree) 4 łyżeczki świeżo startego imbiru ( opcjonalnie 6 łyżeczek w pikantniejszej wersji) 3 laski cynamonu 6 goździków 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka brązowego cukru Przygotowując dyniowe puree , wcześniej pokrojoną dynię ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Tak upieczoną dynię rozgnieć widelcem lub przełóż do blendera i zmiksuj. Całą masę wstawiamy do rondelka, dodając wszystkie przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Do rozgrzanej masy dodajemy cukier i gotujemy przez kolejne 5 minut na małym ogniu, cały czas pamiętając o mieszaniu. Gotową masę przeciskamy przez drobne sitko lub gazę, dzięki czemu uzyskamy idealny syrop. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać przez tydzień w zamkniętym słoiczku w lodówce. Dyniowa latte z Cold Brew Przygotowywana najczęściej z espresso, którego głęboki, intensywny smak idealnie komponuje się z wyraźnymi w smaku przyprawami, mlekiem i kremową śmietanką. Dla tych, którzy preferują delikatniejszy napar, łagodniejszy dla żołądka, idealnym rozwiązaniem będzie kawa parzona na zimno. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Składniki na przygotowanie jednej dużej porcji...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Kawowe ABC - popularne rodzaje kawy
Sprawdź, jak właściwie przygotowywać popularne napoje kawowe, np. latte macchiato, cappuccino, americano czy café au lait i zachwyć się różnorodnością smaków, które możesz przygotować w swoim domu.
Materiał partnera
grudzień 07, 2017

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Parząc kawę w różny sposób i z różnym wykorzystaniem mleka jako dodatku, możesz otrzymać rozmaite zestawienia smakowe. Energetyczne espresso lub mocne ristretto naturalnie sprawdzi się o poranku, łagodniejsze americano będzie idealne na przerwę kawową, a cappuccino jako popołudniowa kawa. Sprawdź, czym różnią się popularne rodzaje kaw napoje kawowe, poeksperymentuj i znajdź swój ulubiony napój lub zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. I już nigdy więcej nie popełnisz gafy i nie pomylisz latte macchiato i café au lait czy espresso lungo i double espresso. Kawy czarne Podstawnym napojem kawowym zdecydowane jest espresso. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy. Najpopulraniejsza objętość espresso to ok. 30ml. Napój o podwójnie mniejszej objętości i podwójnej mocy to z kolei ristretto, czyli kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym tak jak espresso, ale przy użyciu mniejszej ilości wody. Ristretto jest zatem dużo bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso i pozwala wydobyć z małej filiżanki bardzo dużo smaku i aromatu. Espresso może wystąpić też w wariancie przedłużonym, tzn. espresso lungo. - Zamiast przerywać parzenie przy 30ml, w tym przypadku kontynuuje się je aż do uzyskania ok. 60ml, jednak nadal przy użyciu jednej porcji zmielonej kawy - mówi barista, Marcin Kozicki, Head Trainer Warsaw School of Coffee. Espresso lungo różni się jednak od double espresso, które jest przygotowywane z podwójnej porcji zmielonych ziaren kawy. Jego idealna objętość to ok. 60ml. Osoby, które lubią kawy bez mleka, ale wolą je w większej filiżance i łagodniejszym smaku, często wybierają kawy czarne o większej objętości, czyli americano i caffé crema. Czym się one różnią? Americano...

Przeczytaj
latte art
materiały PR
Przepisy Latte art, czyli obrazy mlekiem malowane
Co łączy rozetę, serce i tulipan? Czym jest kawowa crema, a co kryje nazwa corto? Dlaczego polerowanie może kojarzyć się z mlekiem, a baristów śmiało określimy także artystami? Czy charakterystyczny stukot blaszanego dzbanka uderzanego o blat to wyłącznie kawiarniany harmider, czy dźwięk ten skrywa jakąś tajemnicę? Poznaj sekrety latte art, czyli sztuki tworzenia mlekiem wzorów i rysunków na tafli perfekcyjnie zaparzonej kawy. Sztuki, którą bariści COSTA COFFEE opanowali do… ostatniej kropli mleka.
Katarzyna Mordalska
luty 03, 2016

Perfekcyjnie zaparzone espresso – od najsłodszej, bardzo intensywnej w smaku pięciosekundowej cremy, przez 15-sekundowe pobudzające cortissimo, aż do klasycznego, 30-mililitrowego bogatego w smak, aromat i kofeinę espresso – to wyróżnik każdej kawy serwowanej w COSTA COFFEE. Gładkie, pozbawione bąbelków, idealnie spienione mleko jest elementem, którego również nie może zabraknąć, by w fantazyjny sposób wykończyć kawowy napój. Razem tworzą wyjątkową kompozycję smakową, a za sprawą talentu, kreatywnego podejścia oraz precyzji baristów – są także małymi dziełami sztuki, przygotowywanymi na oczach gości. Malowania mlekiem bariści COSTA COFFEE uczą się od pierwszych dni pracy w kawiarni. Poznają tajniki i standardy parzenia kawy, spieniania mleka oraz jego polerowania. Dowiadują się, że im bardziej schłodzone i świeże mleko, tym proces jego spieniania jest łatwiejszy i bardziej efektywny. Metoda tworzenia kawowych arcydzieł poprzez malowanie mlekiem lanym prosto z dzbanka nosi nazwę free pouring . Przy tej technice istotne jest nie tylko precyzyjne narysowanie wzoru, ale też zachowanie proporcji pomiędzy ilością kawy a mleka w filiżance oraz kontrast barw na powierzchni kawy. Ważne, by mleczna piana przełamała intensywny smak kawowej cremy, a wzór latte art wyróżniał się jasnym kolorem na tle złocistej tafli kawy. Z klasycznych mlecznych wzorów słyną przede wszystkim dwie kawy dostępne w kawiarniach COSTA COFFEE – intensywne w smaku, niezwykle trudne do wykonania Corto oraz aromatyczne Flat White.

Przeczytaj
kawy starbucks
Przepisy Zimowe kawy w Starbucks
Podczas zimowych dni w kawiarniach Starbucks dostępne będą limitowane edycje kaw w świątecznym wydaniu: Toffee Nut Latte, Gingerbread Latte i Orange Mocha oraz starannie dobrana mieszanka ziarnistej Christmas Blend.
Katarzyna Mordalska
listopad 12, 2013

Już od listopada w kawiarniach Starbucks pojawiły się sezonowe kawy: aksamitna Toffee Nut Latte , korzenna Gingerbread Latte i soczysta Orange Mocha oraz ziarnista Christmas Blend . One nie tylko rozgrzeją nas w zimowe dni, ale także sprawią, że już po pierwszym łyku poczujemy  charakterystyczny dreszczyk oczekiwania na świąteczny czas, którego nie możemy się doczekać przez cały rok. Ci, którzy wypatrują pierwszych płatków śniegu, jako zapowiedzi bożonarodzeniowego czasu, mogą wcześniej poczuć smak Świąt, sięgając po Toffee Nut Latte . Bogaty, maślany smak toffee i aromat ciepłych, prażonych orzechów to wspaniali partnerzy dla głębokiej kawy Espresso Roast i aksamitnego spienionego mleka. Całość zwieńczona jest kłębkiem bitej śmietany niczym śniegiem i otulona sosem toffee z orzechową posypką. Kiedy zaczyna się sezon wieczorów przy kominku, ciepłych szalików i zimnych poranków, warto nieco te zimowe dni ocieplić miłością do bliskich. Nie lepszego sposobu na przekazanie pozytywnych emocji, niż zaproszenie najbliższych na Gingerbread Latte . Pokochacie smak świeżo upieczonego piernika połączonego ze świeżo zmieloną kawą espresso i spienionym mlekiem. Na czubku kawy nie może zabraknąć słodkiej chmurki z bitej śmietany posypanej rozgrzewającą gałką muszkatołową. W tej kawie z pewnością poczujesz smak Świąt. W tym roku Starbucks przedstawia zupełnie nowy smak kawy w świątecznym czerwonym kubku - Orange Mocha . Wszyscy kochają połączenie czekolady z pomarańczą i właśnie dlatego Starbucks stworzył kombinację klasycznej Starbucks Caffe Mocha i kropli pomarańczowego syropu. Kawę wieńczy kłębek słodkiej bitej śmietany oblanej sosem mocha. To idealna kawa na tegoroczne Święta. Dla tych, którzy chcieliby pić swoją ulubioną kawę Starbucks w domu, idealną propozycją jest świąteczna kawa ziarnista Christmas Blend . To łagodna...

Przeczytaj