klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
ogórki kiszone krakus
materiały PR
Przepisy

Kiszony od Krakusa – nowy członek rodziny królewskiej!

Już jest! Uwielbiany przez wielu ogórek kiszony dołączył do królewskiej rodziny ogórków marki Krakus. Smakuje wybornie, będzie doskonały jako zagryzka, chrupiący akcent do obiadu oraz składnik wielu pysznych sałatek.
Katarzyna Mordalska
listopad 17, 2014
krakus ogórki

W polskich domostwach bardzo chętnie sięgamy po ogórki w każdej postaci. Jedną z ulubionych są tradycyjne ogórki kiszone ze świeżymi przyprawami, w sam raz na zimę.

Wiadomo, ogórki nie mogą być byle jakie – ważny jest nie tylko ich smak, ale też chrupkość i zapach, a odpowiednia wielkość ogórków zwieńczy dzieło. Dlatego król może być tylko jeden – ogórki od Krakusa spełniają te warunki.

Kiszone, podobnie jak uważane za wzór ogórka, czyli konserwowe od Krakusa, są jędrne i chrupiące, wyraziste w smaku, o odpowiednio zielonej barwie. Dlatego będą królować w wielu sałatkach i surówkach, np. w sałatce z ogórka kiszonego i cebuli, surówce z kiszonych ogórków, marchewki i papryki, ziemniaczanej sałatce z jajkiem i ogórkiem czy sycącej wersji z tuńczykiem, ogórkiem i ryżem. Owszem, w każdej z nich będzie kolorowo, ale zielony, chrupiący i bardzo aromatyczny akcent będzie tu najważniejszy.

O smaku i efekcie końcowym decydują detale. Dlatego w procesie produkcji kiszonych od Krakusa wybierane są tylko odmiany przeznaczone do kwaszenia, całkowicie zdrowe i bez żadnych przebarwień, zbliżone pod względem kształtu i wielkości. Ponadto ogórki Krakus układane są w słojach ręcznie. Całość dopełniają tradycyjne dodatki – chrzan w plastrach, czosnek i koper baldach.

Świetnie sprawdzą się w roli smacznych przekąsek między posiłkami oraz tradycyjnego dodatku do obiadu, a po godzinach… Cóż – z pewnością na wielu imprezach będą królować jako najczęściej wybierana zakąska.

Cena: 5,99 zł/ 640g

Komentarze
materiały PR
Przepisy Wielkanoc z Batidą
Coraz śmielej wyglądające zza chmur słońce zapowiada rychłe nadejście wiosny i Wielkanocy. I my już zaprzyjaźniliśmy się ze świątecznymi zajączkami. Na rodzinnym stole zastawionym domowymi przysmakami pięknie prezentować się będą wykwintne przysmaki przygotowane specjalnie na tę okazję przez Batidę. Wraz z nią przywołamy wiosnę do naszych domów.
Materiał partnera
marzec 21, 2017

Tegoroczna edycja świąteczna to nie lada gratka dla miłośników specjałów. W potrawach zespół naszego butiku z 25-letnią tradycją zaprezentuje swój kulinarny kunszt. Oferta obejmuje zarówno tradycyjne, staropolskie potrawy jak i przysmaki o francuskich korzeniach. Znajdzie się coś i dla koneserów mięsa, i dla wegetarian, jak i dla wszystkich łasuchów. Po śniadaniu wielkanocnym warto znaleźć jeszcze miejsce na pyszne ciasto, na przykład mazurek glazurowany czekoladą z truskawkową konfiturą i delikatnym kremem migdałowym. Jak wielkanocne śniadanie, to tylko ze swojskim żurkiem na kiełbasie i jajku. Ta tradycyjna polska zupa smakuje wspaniale, a jeszcze lepiej prezentuje się w miseczce wykonanej z chleba. Zaskoczenie domowników zapewnisz sobie, jeśli podasz intensywny w smaku krem ze świeżego chrzanu na wędzonce. Jako mięsny akcent świetnie sprawdzi się unikalne połączenie kury i kaczki. Kurokaczka zapiekana w soli na pewno nie pozostanie bez komentarza biesiadników. Wołowina w nietypowej odsłonie? Nic prostszego! Podniebienia zachwyci rostbef faszerowany pieczarkami, kruchy z zewnątrz, zaś w środku soczysty. Dla prawdziwych smakoszy przygotujemy foie gras , czyli wyrafinowany w smaku pasztet strasburski z gęsich wątróbek, uważany za specjał francuski, a swoją historią sięgający czasów starożytnego Egiptu. Od 20 lat stosujemy opracowaną przez naszych kucharzy oryginalną recepturę. Francuzi mieszkający w Warszawie kupują u nas foie gras , aby przypomnieć sobie ten wyjątkowy, tradycyjny smak.   W ofercie nie zabrakło także słodkości. Po sycącym, pełnym aromatów obiedzie nie sposób pominąć deseru przygotowanego z właściwą Batidzie dbałością o walory zarówno smakowe, jak i wizualne. Do wyboru francuskie makaroniki w wielu smakach oraz wywołujące uśmiech nie tylko na twarzach dzieci - słodkie zajączki, które być może zostawiły jakąś...

Przeczytaj
Bubbleology
Przepisy Bubbleology w Galerii Mokotów - daj się orzeźwić!
Pierwszy w Polsce tea lab Bubbleology, w którym można spróbować oryginalnej tajwańskiej bubble tea zaprasza do swojego nowego punktu w Galerii Mokotów.
Katarzyna Mordalska
maj 24, 2013

Bubble tea to orzeźwiający napój na bazie herbaty, podawany w różnych smakach z dodatkiem perełek tapioki, który idealnie sprawdzi się w trakcie każdego zakupowego szaleństwa! W tym sezonie marka przygotowała trzy sposoby na orzeźwienie. Nowe warianty bubble Tea uwiodą na nie tylko świeżymi smakami ale także energetycznymi kolorami. Wariant numer jeden: bubble tea o smaku ogórka i marakui . Jest to wyjątkowo orzeźwiający miks delikatnego ogórka z wyrazistą marakują, który stworzony został do picia w trakcie błogiego lenistwa albo po wyjątkowo aktywnym dniu zakupów. Podawany jest wyłącznie z perełkami tapioki. Wariant numer dwa: bubble tea o smaku arbuza i granatu . Wyobraź sobie duży kawałek zimnego, soczystego arbuza posypanego kuleczkami granatu. Efekt? Nie ma bardziej orzeźwiającego napoju tego lata! Oczywiście, nie może w nim również zabraknąć perełek tapioki. Wariant numer trzy: mleczna bubble tea o smaku róży podawana z truskawkowymi galaretkami. Drink ten ma w sobie to, co lato daje nam najlepsze – truskawki i kwitnące róże. Prawdziwa kompozycja owocowej świeżości, słodyczy i kwiatowego aromatu. Bubble tea w Bubbleology przygotowywana jest na bazie naturalnej herbaty – zielonej albo czarnej z dodatkiem pysznych aromatów z owoców lub mleka. Podstawowym składnikiem, któremu napój zawdzięcza swoją nazwę oraz niezwykły wygląd, są perełki tapioki, zwane pieszczotliwie „boba”; przypominają w smaku żelowe misie. Dla dodatkowego urozmaicenia, do bubble tea można dodać popping boba - kuleczki wypełnione owocowym sokiem lub owocowe galaretki. Bubble tea średni kubek cena - 14,90 zł Bubble tea duży kubek cena - 15,90 zł

Przeczytaj
Płaski brzuch
iStock
Styl życia Przyspiesza metabolizm i sprawia, że już po 3 dniach znika wystający brzuch!
Dieta fodmap to najskuteczniejszy sposób na pozbycie się wystającego brzucha. Już po kilku dniach zauważysz różnicę - wystający brzuszek wreszcie stanie się płaski!
Milena Majak
maj 31, 2017

O diecie fodmap mówi się coraz częściej i coraz głośniej. Powoli przestaje być tematem tabu, bo efekty, jakie można dzięki niej osiągnąć, są spektakularne. A przecież płaski brzuch  to marzenie każdej z nas :). Sama nazwa diety odnosi się do fachowej nomenklatury niektórych cukrów prostych , powodujących  częste bóle brzucha, wzdęcia oraz na przemian występujące biegunki i zaparcia . Dlatego też dieta foodmap polecana jest szczególnie osobom, które walczą z  zespołem jelita drażliwego .  Na czym polega dieta fodmap? Głównym założeniem tej diety, jest niejedzenie węglowodanów, które szybko fermentują w jelitach . Dla zdrowej osoby te składniki nie są w żaden sposób szkodliwe - stanowią wręcz świetne źródło energii. Ale jeżeli ktoś walczy z nadwrażliwością jelit , spożywanie tego typu produktów wywołuje bardzo niekomfortowe, a wręcz uciążliwe objawy. Brak odpowiedniej diety w przypadku takich osób może być dość problematyczny w dłuższej perspektywie czasu. W końcu żadna kobieta nie czuje się dobrze, kiedy niemal codziennie odnosi wrażenie, jakby połknęła balonik. Jakie składniki eliminuje dieta fodmap? W diecie fodmap warto zwrócić szczególną uwagę na spożywanie: ryb, mięsa, białych serów, mleka migdałowego i ryżowego, jajek, tofu, kaszy, pieczywa bezglutenowego, orzechów, ziaren, nasion oraz zdrowych słodzików takich jak stewia czy syrop klonowy. Dodatkowo: Z owoców należy wybierać te o jak najmniejszej zawartości cukru : grapefruity, cytryny, rabarbar, jeżyny, jabłka, jagody. A w przypadku warzyw szukać tych niskoskrobiowych : marchew, buraki, rzodkiew, kalafior, brokuły, sałata, wszelkiego rodzaju zioła, kabaczek, ogórki. W diecie fodmap nie znajdziemy natomiast dużych ilości produktów zawierających: fruktozę (owoce) fruktany (na przykład cebula, czosnek, karczochy, por, szparagi, topinambur, jęczmień,...

Przeczytaj
domowe maseczki
Pielęgnacja Powalcz z trądzikiem z pomocą ogórka! Ta maseczka sprawi, że stan twojej cery zdecydowanie się poprawi
Trwa sezon na ogórki i dobrze wykorzystać je nie tylko w kuchni! Własnoręcznie przygotowana maseczka z ogórkiem jako głównym składnikiem dosłownie ugasi każdy stan zapalny.
Matylda Nowak
sierpień 12, 2019

O pielęgnacyjnych właściwościach ogórków wiemy nie od dzisiaj. Nie bez powodu marki kosmetyczne tworzą produkty z pochodnymi tego warzywa w składzie. A plasterki ogórka kładzione bezpośrednio na skórę twarzy to popularny domowy sposób, na pozbycie się porannego lub poimprezowego obrzęku. ;-) Okazuje się jednak, że – w odpowiednim towarzystwie – ogórek może w znaczący sposób poprawić stan cery tłustej i trądzikowej. Fot.: iStock Jak ogórek działa na skórę? Korzystając z dostępnych zwykle w domu składników można sobie przygotować niezwykle skuteczną maseczkę zwężającą pory  lub rozjaśniającą przebarwienia . Z dużym powodzeniem można walczyć z trądzikiem, korzystając z dostępnej w każdej domowej apteczce aspiryny czy aktywnego węgla . Teraz do tych domowych killerów niedoskonałości cery dołączyć może także ogórek. Maseczkę z nim w "roli głównej" powinny robić sobie raz w tygodniu wszystkie posiadaczki skóry przetłuszczającej się i z ropnymi krostkami .  Ogórek zawiera wiele substancji doskonale wpływających na stan skóry. Znajdziemy w nim między innymi: witaminę E, która jest silnym antyoksydantem , przyspieszające regenerację skóry, regulujące produkcję sebum i zapobiegające powstawaniu stanów zapalnych witaminy z grupy B, witaminę A, czyli tak zwaną witaminę młodości, która wpływa zarówno na regenerację skóry, jak i jej procesy rogowacenia, rozjaśniającą i działającą przeciwzapalnie witaminę C oraz działającą antybakteryjnie i regulującą pracę gruczołów łojowych siarkę. Dzięki tym wszystkim substancjom, ogórek jako główny składnik maseczki rozjaśnia przebarwienia potrądzikowe, przyspiesza gojenie się istniejących stanów zapalnych i – regulując rogowacenie naskórka i produkcję sebum – zapobiega powstawaniu nowych. Maseczki z ogórkiem dla cery tłustej i trądzikowej Ogórek "gra rolę...

Przeczytaj