klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
smoothie
123rf
Przepisy

Koktajle, smoothies, lassie – orzeźwiające napoje na upalne dni

Upały dają się we znaki, a sklepy i bazarki pękają w szwach od sezonowych owoców – to znak, że lato w pełni! Żeby wykorzystać smaki tej pory roku, ugasić pragnienie i zarazem nie tracić cennego czasu na przygotowywanie posiłków, proponujemy owocowe koktajle, smoothies i indyjskie lassie.
Katarzyna Mordalska
sierpień 08, 2013
Gruszka i pietruszka – sprawdź, jak możesz wykorzystać to połączenie

Smoothies owocowe i warzywne

Smoothies podbiły serca wielu łasuchów. Są to pyszne, orzeźwiające napoje o delikatnym smaku. Od tradycyjnych koktajli różnią się przede wszystkim konsystencją – tu zamiast jogurtu naturalnego czy kefiru wykorzystuje się mleko – tradycyjne lub sojowe (dlatego śmiało mogą po nie sięgać weganie). Dzięki temu napój nie jest gęsty, a lekki i pożywny. Najbardziej popularną wersją są oczywiście smoothies na bazie owoców, ale równie dobrze sprawdzają się połączenia owoców z warzywami, a nawet samych warzyw.

1 z 4

Smoothie bananowo-ananasowe

Smoothie bananowo-ananasowe

Przygotuj: 3 banany, pół świeżego ananasa, odrobinę soku z cytryny i 1/3 szklanki zimnego mleka.

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę i włóż do lodówki do czasu schłodzenia. Teraz pozostaje ci się cieszyć smakiem przygotowanego przez ciebie napoju :)

2 z 4

Smoothie z mango i soku marchwiowego

Smoothie z mango i soku marchwiowego

Przygotuj: 125 ml soku z marchwi (najlepiej z sokowirówki), garść mango pokrojonego w kostkę, lód.

jest idealną propozycją na słoneczne dni – marchewka jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który nie tylko przyspiesza opalanie, ale także sprawia, że wakacyjna opalenizna utrzymuje się na ciele dłużej – pij więc na zdrowie!

3 z 4

Lassie truskawkowe

Lassie truskawkowe

Lassie to napój, który do Polski przybył z… Indii – kraju przypraw. I to właśnie one stanowią o wyjątkowości tego napoju – imbir, mięta, cynamon czy kardamon dodane do dowolnej kombinacji owoców uczynią napój bardziej orzeźwiającym. Tradycyjne lassie jest słone i przyprawione odrobiną chilli, jednak obecnie popularność zyskują owocowe wariacje indyjskiego napoju, np. lassie truskawkowe.

Przygotuj: 25 dag kg świeżych truskawek, 1 szklanka jogurtu naturalnego, pokruszony lód, 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli preferujesz słodsze napoje – możesz go oczywiście dosłodzić), szczyptę soli i odrobinę kardamonu.
Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę, i rozlej do wysokich szklanek. Schłodzony napój możesz dodatkowo ozdobić truskawkami…  gotowe!

4 z 4

Koktajl owocowy malinowo-brzoskwiniowo-bananowy

Koktajl owocowy malinowo-brzoskwiniowo-bananowy

Tradycyjny koktajl oprócz zmiksowanych owoców przeważnie zawiera jogurt naturalny lub kefir. Staje się wtedy gęsty i pożywny – z powodzeniem może zastąpić śniadanie w upalny dzień. Jednak jeśli chcemy wypić coś sycącego, a jednocześnie ugasić pragnienie, warto zrezygnować z dodatku jogurtu i zmiksować same owoce np. z dodatkiem mięty. To dobra propozycja również dla osób będących na diecie – rezygnując z jogurtu nasz posiłek staje się mniej kaloryczny, nie tracąc przy tym cennych witamin zawartych w owocach.

Przygotuj: banana, brzoskwinię, pół szklanki malin i kilka listków mięty (oczywiście proporcje możesz zmieniać w zależności od tego, jaki smak chcesz wzmocnić). Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, a jeśli owoce okazałyby się za twarde dla twojego blendera – dolej odrobinę mleka. Koktajl podawaj schłodzony.

Najlepsze w koktajlach jest to, że możliwości łączenia smaków jest jeszcze więcej niż owoców.

Komentarze