klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
bakalie helio
materiały PR
Przepisy

Konfigurator dobrego śniadania Helio

Masz ochotę na zdrowe, a zarazem szybkie śniadanie? Zobacz, co proponuje producent pysznych bakalii Helio!
kwiecień 28, 2014

Dobre śniadanie powinno składać się z produktów podstawowych oraz nie mniej ważnych dodatków. Jako produkty podstawowe możemy wybrać np. płatki owsiane, czy kaszę jaglaną. Oba produkty to skarbnice witamin, mikroelementów oraz błonnika, dodatkowo oba mają właściwości detoksykujące oraz nie zawierają glutenu.

Dobre śniadanie powinno się także składać z na pozór drobnych uzupełnień, które odegrają niebagatelną rolę w tworzeniu dobrego śniadania. Ich zadaniem jest zarówno dostarczenie cennych składników odżywczych, jak i nadanie posiłkowi wyraźnego: słodkiego lub bardziej wytrawnego smaku.

helio bakalie

Jako składowe dobrego śniadania propozycją zdrową i smaczną będą bakalie HELIO, w tym: żurawina suszona, pestki dyni oraz płatki migdałowe. Dlaczego?

Suszona żurawina HELIO to całe owoce, a nie ich cięte cząstki. Całe owoce żurawiny zachowują więcej korzystnych dla zdrowia właściwości niż owoce, które przed zapakowaniem zostały pokrojone.

Jeśli preferujemy bardziej wytrawne smaki to jako składnik dobrego śniadania marka HELIO proponuje pestki dyni, w których znajdują się kwasy nienasycone i dużo aminokwasów (alanina, glicyna, kwas glutaminowy) korzystnych dla zdrowia. Pestka dyni jest też źródłem żelaza i cynku. Nasiona dyni polecane są w leczeniu stanów zapalnych skóry i w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

Dobre śniadanie byłoby niekompletne bez płatków migdałowych HELIO. Płatki migdałowe czyli po prostu pokrojone migdały bez skórki to skarbnica witaminy E, przeciwutleniacza zapobiegającego miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się. Witaminy B1, B2, PP i potas mające dodatni wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację. Zawierają również cynk regulujący działanie systemu odpornościowego. Przy jego niedoborze łatwo się przeziębić, ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.

Łukasz z „Hotelu Paradise” o Ivanie: „Jest pod pantoflem Ani”. Dlaczego tak ostro go ocenia?

Dobre śniadania w praktyce

Dobre śniadanie to jeden składnik główny oraz dowolna ilość składników dodatkowych, które w zależności od preferencji smakowych dodajemy do składnika głównego w odpowiednich proporcjach. Jeśli mamy ochotę na śniadania z kaszą jaglaną to praktyczniej ją ugotować poprzedniego dnia, a rano uzupełnić dodatkami. Płatki owsiane wystarczy zalać gorącą (niekoniecznie wrzącą) przegotowaną wodą i odstawić do ostygnięcia. Po kilku minutach dodać żurawinę, dynię oraz płatki migdałowe.

Przepis na śniadanie mocno energetyczne

40g kaszy jaglanej lub płatków owsianych. Dodajemy 10g suszonej żurawiny Helio, 5g pestek dyni Helio, 5g płatków migdałowych Helio.

Wartość kaloryczna nie przekracza – 270 – 300 kcal, a cena 2 zł.

Cena:

  • Żurawina suszona Helio – cena ok. 12 zł/ 200g
  • Pestki dyni Helio – cena ok. 11 zł/ 240g
  • Płatki migdałowe Helio – cena ok. 14 zł/ 150g
Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na zdrowe i dietetyczne śniadanie
Wstajesz rano, włączasz ekspres lub nastawiasz wodę na herbatę i zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Podrzucamy kilka pomysłów, jak tradycyjne śniadania przeobrazić w zdrowe i dietetyczne posiłki!
Katarzyna Mordalska
listopad 02, 2015

Zdrowy omlet na śniadanie Omlet to jedno z chętniej wybieranych dań na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Takie śniadanie to doskonałe źródło białka i składników mineralnych, a w wersji z płatkami owsianymi i ulubionymi dodatkami w postaci owoców, warzyw, ziół i przypraw to przepis na śniadanie idealne! Składniki: 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych łyżka mąki pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć) łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem zalewamy płatki owsiane gorącą wodą i pozostawiamy do rana. Do tak przygotowanych płatków wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W wersji wytrawnej, do masy polecamy dodać liście szpinaku, które są bogatym źródłem żelaza. Średniej wielkości patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Smażymy z obu stron. W wersji na słodko, do gotowego omletu polecamy dodać trochę serka wiejskiego z musem jabłkowym i cynamonem. Zdrowe kanapki na śniadanie Prawidłowo zbilansowane śniadanie powinno być bogate we wszystkie składniki odżywcze – zdrowe tłuszcze, węglowodany, białko oraz witaminy pochodzące z warzyw lub owoców. Takich substancji dostarczą nam odpowiednio skomponowane, zdrowe kanapki. Tylko co to znaczy zdrowe? Bazę takiej kanapki powinno stanowić pełnoziarniste pieczywo z mąki razowej. Zamiast masła czy margaryny, lepiej użyć pasty z awokado, które jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na takiej kanapce możemy położyć plastry grillowanej piersi kurczaka lub łososia. W drugim wypadku, możemy kanapkę nieco zmodyfikować i pieczywo posmarować twarożkiem, na którym położymy plastry awokado i na nim łososia, który doskonale skomponuje się z serkiem. Dodatek do tak przyrządzonych kanapek może stanowić całe bogactwo warzyw...

Przeczytaj
Musli chrupiące Bakalland
materiały PR
Przepisy Chrupiące śniadanie z musli Bakalland
Bakalland proponuje kilka wariantów płatków śniadaniowych i musli na szybki i zdrowy poranny posiłek. Mamy do wyboru 6 rodzai z owocami i bakaliami.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 17, 2012

Musli i płatki śniadaniowe Bakalland są także cennym źródłem błonnika, żelaza, magnezu oraz witamin B1 i E – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Musli chrupiące Bakalland to owoce, prażone ziarna owsa i pszenicy oraz bakalie zmiksowane na trzy różne sposoby: Owoce tropikalne - to połączenie egzotycznych owoców papai, banana, ananasa, daktyli i orzechów kokosowych. Nasz Ogród - mieszanka polskich owoców. W opakowaniu znajdziemy duże kawałki suszonego jabłka, śliwki i moreli oraz pestki dyni. 5 Bakalii – żurawina, migdał, morela, orzech laskowy i rodzynki idealnie współgrają ze smakiem chrupiących musli. Pełnoziarniste płatki Bakalland to mieszanka płatków zbożowych, owoców oraz płatków w polewie, także w trzech rodzajach: Truskawka i płatki w polewie jogurtowej idealne dla tych, którzy chcą się cieszyć smakiem truskawek przez cały rok. Migdał i płatki w polewie czekoladowej to czekolada z delikatnymi płatkami migdałowymi, które dostarczą nam energii na cały dzień. Jabłko i żurawina to mieszanka dla osób, które nie wyobrażają sobie pożywnego śniadania bez dodatku owoców. Z mlekiem lub jogurtem tworzą sycący i pełny witamin posiłek, którego przygotowanie zajmuje chwilę! Cena chrupiących musli i pełnoziarnistych płatków Bakalland: 4,30zł / 200g

Przeczytaj
batoniki proteinowe białkowe
Przepisy Ćwiczysz? Wypróbuj ten prosty przepis na batoniki proteinowe!
Przekąska po treningu, która smakuje i wygląda jak batonik, dostarcza solidną porcję białka, jest tania i… możesz ją zrobić sama w 10 minut? To możliwe! Sprawdź nasz przepis!
Ela Żywiczyńska
wrzesień 20, 2016

Kiedy zaczynałam swoją przygodę z siłownią w osłupienie wprawiła mnie cena batoników proteinowych na bazie białka. Smaczna, szybka i wartościowa przekąska okazała się zgubna dla studenckiego wówczas portfela. Szczęśliwie szybko trafiłam w sieci na przepisy na białkowe przekąski. Przez ostatnie lata metodą prób i błędów wypracowałam przepis na batoniki , które nie tylko dają porządnego kopa energetycznego po siłowni, uzupełniają zapotrzebowanie na białko, ale również cudownie wyglądają. Poniżej znajdziesz przepis na 5 porcji (batoników). Każdy batonik zawiera około 20 g białka, 25 g węglowodanów i 15 g tłuszczy. Jedna porcja to około 300 kcal. Tylko pamiętaj, jest to przekąska potreningowa, nie deser . Składniki: 100 gram odżywki białkowej (polecam zakup czystego białka wołowego, bez dodatku cukru) 60 gram płatków owsianych 60 gram orzechów, do wyboru:  włoskie, laskowe i/lub pestki słonecznika, dyni 50 gram suszonych owoców (suszone morele i/lub żurawina) 60 gram gorzkiej czekolady 50 ml mleka (u mnie z obniżoną zawartością laktozy) 1 łyżka serka mascarpone #homemade #proteinbars are ready! #healthyeating #healthyfood #chocolate #fitness #fitnesscook #przepis #batoniki proteinowe #Receipe in polish here: www.rzeklam.pl A photo posted by Elszka (@jatutylkojem) on Oct 19, 2015 at 7:19am PDT Sposób przygotowania: Posiekaj suche składniki: orzechy, suszone owoce. Wrzuć do miski. Do miski dodaj płatki owsiane i białko. W rondelku roztop połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Czekoladę rozpuszczaj na małym ogniu, żeby jej nie przypalić. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko i mascarpone. Zadbaj o to, aby zarówno mleko jak i serek mascarpone były w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku będzie ci trudno połączyć składniki w jednolitą (i smaczną) masę. Tak przygotowaną masę odstaw do ostudzenia. Połącz...

Przeczytaj