klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
ciastka czekoladowe
Fotolia
Przepisy

Kruche ciasteczka czekoladowe

Kolejny apetyczny przepis krok po kroku. Tym razem przygotowany przez Wizażankę Paramore.
Katarzyna Mordalska
styczeń 08, 2010

ciastka czekoladowe

Składniki:

mąka [300 g]

masło [250 g] (miękkie)

kakao [30 g],

cukier puder [125 g]

soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]

proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki].

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Krok 1

Do naczynia wsyp mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Pomieszaj składniki i odstaw na chwilę, aby przeszedł je kakaowy aromat.

Krok2

Zmiksuj razem masło (koniecznie musi być miękkie) z cukrem pudrem.

Krok 3

Do uzyskanej masy dodaj mąkę z innymi składnikami. Miksuj aż składniki dokładnie się połączą.

Krok 4

Powinieneś uzyskać masę jak na zdjęciu. Ja dodatkowo ugniotłam ją w jedną część, aby łatwiej mi było lepić kulki

Krok 5

Ulep z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układając je na natłuszczonej masłem blasze, lekko je spłaszcz. Piecz 5 minut w 170 stopniach, potem zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ok. 10 minut. Nie widać, czy ciasteczka są upieczone, bo są ciemne, ale powinny być spójne od góry, lecz nie twarde.Z podanej porcji składników wychodzi mi ok. 40 ciasteczek

Smacznego!

Komentarze
sernik kokosowy
materiały PR
Przepisy Przepis na sernik z masą kokosową
Uwielbiasz serniki? Gwarantujemy, że ten stanie się Twoim ulubionym! Zobacz przepis na puszysty sernik z kruchym ciastem i masą kokosową.
marzec 20, 2014

Składniki: 1 kg twarożku (np. „Mój Ulubiony”) herbatniki lub kruche ciasto 2 szkl. mleka 1 budyń na ¾ litra 2 całe jajka 4 żółtka 1 szkl. cukru 6 łyżek oleju olejek waniliowy Masa kokosowa: 6 białek 1 szkl. cukru 10 dkg wiórków kokosowych Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem, dodaj twarożek, mleko, budyń i olej. Tak przygotowaną masę przelej do formy - uprzednio wyłożonej herbatnikami lub kruchym ciastem (przygotowanym wg ulubionego przepisu). Piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubij 6 białek z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Sernik wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego masę kokosową. Piecz jeszcze 15 minut. Gotowe! :)

Przeczytaj
Ciasto Brownie
Fotolia
Przepisy 3 sposoby na perfekcyjne brownie dla każdego
Brownie o konsystencji krówki? A może jesteś fanem puszystego i delikatnego ciasta niczym dobrze znany murzynek? Bardzo słodki, czekoladowy i uzależniający deser jest idealny do popołudniowej kawy czy rozgrzewającej herbaty. Przedstawiamy trzy sposoby na przygotowanie perfekcyjnego brownie dla każdego łasucha, także na diecie!
Sylwia Kazimierczuk
październik 14, 2015

Puszyste czy ciągnące? Lekko ciągnące, bardzo czekoladowe i wilgotne. W zależności od naszych preferencji, musimy pamiętać o proporcjach składników, które wykorzystujemy. Dla uzyskania kleistego, zbitego brownie powinniśmy użyć więcej deserowej czekolady i masła. a ograniczyć ilość mąki. Fani murzynka, dodając proszek do pieczenia i zwiększając porcję mąki, otrzymają puszyste, delikatne ciasto. Czekoladowe brownie - wersja "puszyste" Składniki: pół kostki masła (100 g) tabliczka posiekanej czekolady deserowej(100 g) 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao 1,5 szklanki mąki ¾ łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Czekoladowe brownie - wersja "ciągnące" Składniki: kostka masła (200g) 150 g posiekanej czekolady deserowej 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao pół łyżeczki soli pół szklanki mąki Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Rozpuść masło razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i dodaj cukier. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, aż do uzyskania gładkiej masy. Wsyp mąkę, (w przypadku puszystego, także proszek do pieczenia) kakao i sól. Dobrze wymieszaj trzepaczką, by uniknąć grudek. Przełóż do formy i piecz przez 40 minut. Dobra rada Warto poczekać 15 minut aż ciasto trochę ostygnie. Gdy użyjemy noża zwilżanego mokrą ściereczką, z łatwością pokroimy brownie na równe kwadraty.   Jabłkowe brownie Lekko kwaskowe, oryginalne w smaku i z mniejszą ilością cukru. Zainteresuje każdego smakosza duszonych jabłek z cynamonem, a przyprawa ta jednocześnie podkreśli smak i aromat czekolady. Mniejsza ilość żółtek niż w tradycyjnym brownie sprawia, że deser jest nieco mniej kaloryczne. Wilgotne i owocowe brownie kusi miękkim wnętrzem i słodkim aromatem! Składniki: 8 łyżek mąki...

Przeczytaj
babka
123rf
Przepisy Babka drożdżowa z cytrynowym lukrem
Przedstawiamy w 13 prostych krokach jak zrobić pyszną babkę drożdżową z lukrem. Przepis w sam raz na Wielkanocny stół!
kwiecień 13, 2011

Składniki: mąka [60 dag] mleko [1.5 szklanki] cukier [20 dag] żółtko z jajka (8-10 sztuk) masło [12 dag] (pół kostki) drożdże [4 g] sól [1 szczypta] skórka z cytryny (z całej cytryny) skórka z pomarańczy (z całej pomarańczy) aromat cytrynowy do ciast (kilka kropli) cukier puder [1 szklanka] rum [1 łyżka] sok z cytryny (1-2 łyżki) Krok 1 Podgrzej odrobinę mleko. Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw. Mleko nie może być gorące. Najlepiej w temperaturze ciała. Krok 2 Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Moim zdaniem dość ważne jest ucieranie ok. 10 minut, aż masa będzie naprawdę puszysta. Krok 3 Do ciepłego mleka dodaj masło żeby się rozpuściło. Jeśli mleko będzie za ciepłe, koniecznie trzeba je schłodzić zanim dolejemy do ciasta. Krok 4 Stopniowo do ucieranych żółtek dodawaj mąkę, mleko z masłem (lekko ciepłe) i rozczyn. Dodajemy stopniowo mieszając ciągle składniki. Krok 5 Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz zapach. Krok 6 Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Ciasto jednak będzie dość rzadkie i takie ma być. Trwa to około 15 – 20 minut. Krok 7 Na końcu ucierania dodaj rodzynki oprószone mąką. Krok 8 Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie wyrastało około 2-3 godzin. Krok 9 W tym czasie wysmaruj masłem bardzo dokładnie foremki do babek i oprósz je mąką. Dużo masła gwarantuje łatwe wyjmowanie ciasta. Krok 10 Jak ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz dłonią i przełóż do dwóch dużych form na babki. Ciasto powinno sięgać do 1/3 wysokości foremki. Ciasto naprawdę jeszcze bardzo wyrasta i jeśli będzie go zbyt dużo to ucieknie z formy. Krok 11 Postaw...

Przeczytaj
tort makowy
123rf
Przepisy Tort makowy z masą kokosową
Wielkimi krokami zbliża się okres Świąt. Jest to czas, w którym myślimy przede wszystkim o wyborze prezentów pod choinkę oraz o ułożeniu świątecznego menu. Tymczasem zima powoli zaczyna objawiać swoje mroźne oblicze. Zainspirowana właśnie nią - nadchodzącą zimą i przymrozkami , polecam śnieżny, zimowy tort, który możemy postawić dumnie na świątecznym stole, ale także poczęstować gości, w tym dzieci np. na przyjęciu Mikołajkowym.
Katarzyna Mordalska
grudzień 11, 2011

Składniki: BISZKOPT MAKOWY jajka [5 szt.] cukier [1 szklanka] (niepełna) mąka pszenna [1 szklanka] (niepełna) mąka ziemniaczana [2 łyżki] proszek do pieczenia [1 łyżeczka] mak [1 szklanka] (niepełna; mak suchy) sól [1 szczypta] MASA KOKOSOWA mleko [3 szklanki] masło [1.5 kostki] (20 + 10 dag) mąka krupczatka [4 łyżki] wiórki kokosowe [10 łyżek] cukier puder [1 szklanka] Składniki na tortownicę 24cm Krok 1 Dno tortownicy natłuszczamy (masłem lub olejem) i posypujemy bułką tartą. Nie natłuszczamy boków tortownicy. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy małymi porcjami cukier, nadal ubijając. Piana po dodaniu całego cukru powinna być gęsta i błyszcząca. Krok 2 Następnie dodajemy do piany po jednym żółtku, ucierając na najniższych obrotach, tylko do połączenia się żółtka z pianą. Postępujemy tak samo z kolejnymi żółtkami. Krok 3 Mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Porcjami przesiewamy do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszając (nie miksujemy!). Krok 4 Gdy mąką połączy się z masą jajeczną w jednolitą, gładką konsystencję dosypujemy mak (na 3 razy). Mieszamy delikatnie aby wszystkie składniki się połączyły. Krok 5 Wlewamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 165 stopniach C, przez 30-35 minut, bez termo obiegu. Po upieczeniu ( można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł, patyczek powinien być suchy po wbiciu w biszkopt), uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia. Krok 6 Po wystudzeniu, oddzielamy boki biszkoptu od brzegów tortownicy (biszkopt nie może być ciepły) za pomocą np. nożyka. Zdejmujemy obręcz tortownicy i korzystając z długiego noża przekrawamy biszkopt na dwie lub trzy warstwy....

Przeczytaj