klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
wolna kurka jaja
Przepisy

Kurka Wolna – jaja od kur z chowu wolno wybiegowego

Koniec z szarością na półce z jajkami! Poznaj produkt unikalny – Kurka Wolna to jaja z chowu wolno wybiegowego. Jaja takich kur są smaczne i zdrowe jak żadne inne! A kolorowe opakowanie sprawi, że na pewno z łatwością znajdziesz je w sklepie.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 09, 2013
jaja

Kupując jajka powinniśmy wybierać te z oznaczeniem „1” albo „0”, a więc te, które pochodzą od kur z chowu wolno wybiegowego. Dlaczego?Ponieważ kura, która żyje zgodnie z tradycyjnymi zwyczajami hodowlanymi znosi smaczniejsze i zdrowsze jajka!

Odzwierciedleniem środowiska, w którym żyje kura jest jakość jajek. Kury z wolnego wybiegu mają więcej przestrzeni, mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz, są lepiej żywione, nie są zestresowane, a co za tym idzie są po prostu zdrowsze. Im lepsze warunki bytowania kury tym lepsza jakość zniesionego jajka, co przede wszystkim przekłada się na jego wartość odżywczą i lepszy smak mówi Magdalena Jarzynka, Specjalista do Spraw Żywienia Człowieka, dietetyk.

Często narzekamy, że wszystkie opakowania jajek wyglądają tak samo. Półka sklepowa z jajkami była wyjątkowo nieatrakcyjna – aż do teraz! Opakowanie jajek Kurki Wolnej jest wyjątkowe - kolorowe, z charakterystycznym śladem kurzych łapek, dzięki czemu klient od razu rozpozna produkt na sklepowej półce.

Jajka pakowane są po 6 i 10 sztuk w rozmiarach M oraz L

Cena: ok. 0,89 zł /szt.

Komentarze
crumpety
materiały PR
Przepisy Crumpety – brytyjskie naleśniki już w Polsce
Crumpety, flagowy produkt firmy Warburtons, to niewielkie puszyste naleśniki produkowane z mąki i drożdży. Tradycyjnie serwowane w Wielkiej Brytanii na śniadanie lub podwieczorek – jako przekąska do herbaty podczas five o’clock. Crumpety, na słono lub słodko, to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu.
Katarzyna Mordalska
lipiec 12, 2012

Wspaniale smakują najprostsze - tostowane i posmarowane masłem, ale bardzo dobrze komponują się też ze słodkimi (miód, dżem, czekolada), a także słonymi dodatkami – serem żółtym lub pleśniowym, łososiem, kawiorem czy pastą jajeczną. Poza walorami smakowymi i wieloma możliwościami podawania, Crumpety wyróżniają się niską zawartością tłuszczu. W połączeniu z owocami (np. bananem, truskawkami) i syropem klonowym lub czekoladą, są smaczną przekąską na każdą porę dnia. Ponieważ Crumpety są już gotowe i wymagają tylko podgrzania (najlepiej smakują opieczone w tosterze), idealnie nadają się do przygotowania szybkiej, oryginalnej przekąski na przyjęcie – można je podać na przykład z łososiem i pastą jajeczną. Producent Crumpetów, firma Warburtons , to rodzinna piekarnia o 135-letnim doświadczeniu w produkcji pieczywa. Obecnie już piąte pokolenie Warburtonsów zajmuje się wypiekami, które trafiają na stoły w całej Europie. Codziennie z piekarni wyjeżdża ponad 2 mln sztuk pieczywa, a Warburtons jest drugą największą marką spożywczą w Wielkiej Brytanii. Przepis na śniadanie w angielskim stylu: Składniki: 8 średnich jajek 100 ml śmietany sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka masła oraz dodatkowa porcja do posmarowania 200 g wędzonego łososia garść posiekanego koperku 4 Crumpety Warburtons Przygotowanie : Do miski wbij jajka, wlej śmietanę  i przyprawy. Ubij widelcem  aż składniki się połączą. Rozpuść masło na patelni z nieprzywierającą powłoką, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Mieszaj powoli, przez 1-2 minuty lub do ścięcia jajek. Utrzymuj w cieple, kiedy będziesz podgrzewać Crumpety. Po podgrzaniu Crumpetów posmaruj je masłem, a następnie ułóż na nich jajecznicę, plastry wędzonego łososia, trochę koperku i dodatkowo posyp mielonym pieprzem. Podawaj od razu....

Przeczytaj
Białkowa odżywka do włosów - jak działa i jak zrobić ją w domu?
Fryzury Białkowa odżywka do włosów - jak działa i jak zrobić ją w domu?
Odżywka do włosów z białka to porcja protein, które zapewniają włosom odporność na uszkodzenia, nawilżenie i odbudowę. Dodatkowo mogą wpłynąć na wzrost włosa i zapobiegać wypadaniu.

Proteiny są określane jako białka lub złożone aminokwasy, które podzielić możemy na proteiny hydrolizowane (nadające włosom sprężystości), aminokwasy (najłatwiej wnikające we włosy, ograniczające wypadanie) i proteiny wielkocząsteczkowe (wspomagają włosy wysokoporowate ). Proteiny w postaci odżywki do włosów powinny stosować osoby cierpiące z powodu suchych i łamliwych kosmyków. Odżywka na bazie białka dla sportowców ma więc za zadanie wzmocnić nasze włosy, ale i może stanowić alternatywę dla ich laminowania przy użyciu żelatyny . Jest jego wegańskim odpowiednikiem. Żeby dała wymierne efekty, zaleca się stosować ją ok. dwa razy na miesiąc.  Zobacz także: Odżywka w kostce - gdzie kupić i jak stosować? Jak zrobić odżywkę do włosów z białka dla sportowców? Żeby przygotować białkową odżywkę do włosów potrzebujesz: 1 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1 czubatej łyżki wybranej odżywki białkowej, 2 łyżek wybranej odżywki (bez SLS ), jeśli maska jest zbyt gęsta, odrobiny mleka lub większej ilości odżywki. opcjonalnie również pół łyżeczki miodu. Możesz stworzyć również ulepszoną wersję odżywki do włosów z białka, łącząc ze sobą: pół szklanki odżywki białkowej, 3 żółtka jajek, 2 łyżki oliwy z oliwek (lub wybranego przez siebie olejku), 1/4 kubka ciepłej wody destylowanej. Sposób przygotowania każdej z nich jest banalnie prosty. Łączymy ze sobą składniki w małej misce, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Jeśli odżywka do włosów przypomina ciasto, musisz ją rozwodnić. Nie dodawaj jednak produktów kwasowych do swoich mieszanek- zniszczą one efekt. Odżywkę do włosów nakładaj na całą ich długość i trzymaj na nich w formie maski przez ok. 20- 30 minut. Dla zwiększenia efektu możesz przykryć włosy folią lub czepkiem i poddać działaniu suszarki. W ten sposób maska lepiej zadziała. Po upływie...

Przeczytaj
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów. Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru. Składniki (na 12-16 sztuk): 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 banany 0,5 szklanki brązowego cukru 80g posiekanej czekolady Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki oleju ¼ szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka). Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka Zdjęcie: Instagram @wizazpl Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Składniki (na ok. 6 dużych ciastek): 1 dojrzały banan 75g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny 25g pestek dyni Przygotowanie: Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji....

Przeczytaj
jajko w diecie dziecka
123rf
Styl życia Jak wprowadzić jajko do diety dziecka?
Od kiedy możemy podawać jajko dziecku? O czym pamiętać podczas rozszerzania diety? Zobacz, jak należy wprowadzać jajka do diety dziecka!
Łucja Zbieniewska
kwiecień 01, 2014

Jajko w diecie dziecka - czy jest zdrowe? Jajko to symbol życia, nie tylko dlatego, że jest zalążkiem nowego życia, ale również dlatego, że dostarcza nam wielu cennych substancji odżywczych. Jajka są doskonałym źródłem niemal wszystkich witamin – w tym witaminy D, tak ważnej dla mocnych kości maluchów, witaminy B9 (kwas foliowy), czy witaminy B12, która nie jest powszechna w żywności. Dzięki temu jajka stanowią ważny element diety zarówno małych dzieci, jak i przyszłych mam. Jajka to również doskonałe źródło jodu, luteiny i selenu. Białko czy żółtko? Do diety dziecka, w pierwszej kolejności wprowadzamy żółtko  (w 7. miesiącu życia) – to ono zawiera najważniejsze składniki pokarmowe: witaminy, pierwiastki i nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie oznacza to, że białko nie jest zdrowe – jest ono wzorcowo przyswajane przez organizm człowieka.  Jest to niezwykle istotne, gdyż białko jajka zawiera wszystkie te aminokwasy, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć, a które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Jak wprowadzić jajko do diety dziecka? Wzbogacając dietę malca o jajka, musimy pamiętać, żeby robić to stopniowo. W pierwszej kolejności wprowadzamy żółtko, a dokładniej – jego połowę. Próby urozmaicenia diety dziecka możemy rozpocząć po ukończeniu przez malca szóstego miesiąca życia – wówczas, co drugi dzień możemy podawać dziecku 1/2 żółtka (dodawajmy je do posiłków, które dziecko zna i lubi). Od 10 miesiąca możemy już serwować malcowi całą porcję żółtka. 11 miesiąc życia to czas, kiedy dziecko może już zasmakować w całym jajku.  Podawaj maluchowi jajeczne posiłki 3-4 razy w tygodniu. Nie musi to być jajko ugotowane na twardo  – od teraz dziecko może również z apetytem zjeść jajecznicę ze szczypiorkiem czy słodki deser w postaci biszkopcików  (jajko+cukier+mąka). Kiedy...

Przeczytaj