klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
grillowana kanapka
materiały PR
Przepisy

Kwiecień miesiącem kanapki Grilled cheese

Znasz kanapkę „Grilled cheese”? To niezwykle popularna w Ameryce, a zarazem prosta grillowana kanapka z serem żółtym.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 17, 2014

Sława grillowanej kanapki rozpoczęła się w latach 20 ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych i rosła wraz ze zbliżającym się Wielkim Kryzysem. Ta popularność wynikała z powszechnej dostępności składników kanapki oraz ich niewygórowanych cen. Kanapki „Grilled cheese” były więc nie tylko ekonomiczne, ale także proste do wykonania i bardzo smaczne. Na początku była to pojedyncza kromka chleba tostowego z roztopionym serem żółtym. W latach 60-tych ta wersja została wzbogacona o drugą kromkę.

grillowana kanapka

Przepis na grillowaną kanapkę:

Aby przygotować kanapkę „Grilled cheese” musimy podsmażyć ją na patelni albo zapiec w opiekaczu lub piekarniku.

• kilka kromek chleba graham
• 12 plastrów pomidora
• opakowanie żółtego sera Gouda MSM Mońki
• świeże liście szpinaku
• masło
• sól, pieprz do smaku

Pomidora pokrój w plasterki, na patelni roztop trochę masła. Na każdej kromce chleba ułóż po dwa plastry sera Gouda, po jednym plastrze pomidora i liście szpinaku. Całość dopraw pieprzem i solą do smaku. Następnie ułóż kanapki na patelni i grilluj aż chleb nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.

Smacznego!

Komentarze
frittata
materiały PR
Przepisy Frittata ze szpinakiem i żółtym serem
Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce. Zobacz prosty przepis na frittatę ze szpinakiem i serem żółtym!
Katarzyna Mordalska
grudzień 17, 2013

Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem Składniki: • 4 jajka • 2 plasterki szynki • garść szpinaku • 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki • 1 cebula • oliwa z oliwek • tymianek, bazylia • natka pietruszki • sól, pieprz i chili do smaku Przygotowanie: Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Smacznego!

Przeczytaj
croque madame
Fotolia
Przepisy Hit na śniadanie: tosty Croque Madame
Szukasz pomysłu na ciepłe i sycące śniadanie? Przedstawiamy nasz ulubiony przepis na śniadanie warte grzechu - pyszne zapiekanki Croque Madame!
Katarzyna Mordalska
listopad 12, 2014

Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek nasz organizm domaga się solidnego, ciepłego śniadania. Jedną z najpyszniejszych i zarazem najbardziej sycących propozycji śniadaniowych jest kanapka Croque Madame . Co to takiego? To pyszna zapiekanka z jajkiem sadzonym. Jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa " croquer " oznaczającego chrupanie. A skoro istnieje Chrupiąca Pani – to i Pan – męska wersja śniadania jest jednak nieco inna – zamiast jajka sadzonego, pieczywo obtoczone jest w jajku i usmażone na patelni na złoty kolor. Jak przygotować Croque Madame? Na kromce chleba posmarowanej masłem (od dwóch stron) układamy ser żółty i plasterek szynki. Przykrywamy drugą kromką chleba (też posmarowaną masłem od dwóch stron). Całość podgrzewamy w piekarniku korzystając z opcji " grill ". Kiedy ser nieco się rozpuści, kanapkę obkładamy serem żółtym po jednej i po drugiej stronie. Jeszcze chwilę grillujemy z dwóch stron. W tym samym czasie na rozgrzanej patelni przygotowujemy jajko sadzone. Na gotowej zapiekance kładziemy jajko. Całość polewamy beszamelem (zobacz przepis na sos beszamelowy ) i gotowe! Oczywiście wszelkie modyfikacje tej kanapki są dozwolone – możesz dodać warzywa, przyprawy, a zrezygnować z plasterków sera żółtego na zewnątrz zapiekanki . Możesz również posmarować kanapkę beszamelem i dopiero wówczas ją zapiec – dzięki temu jej smak będzie bardziej "charakterny" :)  Macie swoje sprawdzone przepisy na Croque Madame? Podzielcie się z nami! :)

Przeczytaj
kanapka benedykt
materiały PR
Przepisy Kanapka Benedykt – przepis
Producent margaryny Śniadaniowej z Masłem zdradza przepis jak zrobić pyszną kanapkę z jajkiem po benedyktyńsku – zobacz, jakie to proste!
październik 03, 2014

Wariacji na temat kanapki „Benedykt” spotkamy wiele, ponieważ smakosze, wymieniają składniki kanapki na coraz to nowe. Klasyczna kompozycja pozostaje stała i obejmuje:  pieczywo, jajko w koszulce (czyli gotowane bez skorupki w gorącej wodzie z octem), wędlinę (szynkę lub bekon) oraz sos holenderski (przygotowany z żółtek, masła, soku z cytryny i przypraw).   Szukając urozmaicenia, jajko na grzance posmarowanej dobrym tłuszczem, można okrasić sosem berneńskim lub beszamelem i wzbogacić duszonym szpinakiem lub grzybami. Zamiast wędliny podać łososia, mięso kraba lub kawior. Dodatek gotowanych szparagów czy świeżych pomidorów nada kanapce chrupkości. Jeśli klasyczny przepis wydaje ci się zbyt skomplikowany, na początek zamiast sosu holenderskiego wybierz majonez i rozsmakuj się w tej wyjątkowej kanapce! Benedykt dla początkujących – przepis Składniki: 1 pszenna kajzerka 1 łyżeczka margaryny (np. Śniadaniowa z Masłem) 1 świeże jajko 2 łyżki octu (10%) 2 plasterki szynki wiejskiej lub parmeńskiej 1 łyżeczka majonezu lub 2 łyżki sosu holenderskiego listki bazylii do dekoracji sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bułkę przekrój na pół. Dolną część podpiecz w tosterze lub na patelni, a następnie posmaruj margaryną Śniadaniową z Masłem. Jajko rozbij i wylej do miseczki uważając, by nie uszkodzić żółtka. Zagotuj 1 litr wody. Do wrzątku wlej 2 łyżki octu i zamieszaj energicznie rozetką, by powstał „wir”. W jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyjmij jajko z wody i osącz. Białko powinno być ścięte a żółtko nadal  płynne. Na bułce ułóż szynkę, jajko i polej majonezem lub sosem holenderskim. Kanapkę oprósz przyprawami i udekoruj listkami bazylii. Podawaj gdy jest ciepła. Cena margaryny Śniadaniowej z Masłem: ok. 2, 60zł/500g

Przeczytaj
Ser topiony Hochland z salami
materiały PR
Przepisy Nowość Hochland - ser topiony z salami
We wrześniu firma Hochland wprowadziła na rynek nowy, limitowany smak swojego znanego sera w plastrach - ser topiony z aromatycznym salami.
Katarzyna Mordalska
październik 08, 2012

Każdy z ośmiu plasterków sera topionego w praktycznym opakowaniu typu 'otwórz – zamknij' , jest dodatkowo indywidualnie foliowany, co gwarantuje ochronę przed wyschnięciem oraz świeżość i aromat na długi czas. Ser topiony w plastrach z salami idealnie komponuje się z kanapkami, zapiekankami czy tostami. Może także stanowić inspirację do stworzenia dań takich jak np. tarta serowa z tuńczykiem i kaparami. Ser topiony z salami to  limitowana nowość obok sporej grupy serów topionych Hochland w plastrach, takich jak Gouda, Emmentaler, Tost, czy Z szynką. Cena sera topionego z salami Hochland: 3,60zł / 8szt.

Przeczytaj