Słodkie, kwaśne, słone, ostre – różnorodność smaków, jakimi może nas zaskoczyć lassi, jest doprawdy ogromna. Niezależnie od tego, na jaki się zdecydujemy, główna właściwość tego indyjskiego specjału pozostaje jednak niezmienna – wyjątkowo skuteczne gaszenie pragnienia oraz ochłoda w gorące dni (tutaj zalecany jest wariant z dodatkiem lodu). I choć na pierwszy rzut oka niewiele różni się od naszego kwaśnego mleka czy jogurtu, to przy bliższym poznaniu potrafi naprawdę zadziwić – zarówno jeśli chodzi o smak, jak i działanie.
Tradycyjne indyjskie lassi pochodzi z regionu Pendżabu i przyrządzane jest z jogurtu, wody oraz przypraw (chili lub kumin). Popularność zyskały także słodkie odmiany napoju, w skład których wchodzić może mango, cytryna, truskawki oraz woda różana. Wszystkie składniki mieszane są ze sobą w blenderze, dzięki czemu lassi uzyskuje charakterystyczną, spienioną formę.
A zatem wszystko czego potrzebujemy to jogurt, woda (może być też mleko), przyprawy i ulubione składniki – w proporcjach zależnych od upodobań. Parę sekund w blenderze, kilka kostek lodu… i oryginalne indyjskie lassi gotowe!
Smacznego!