klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
indyjski napój lassi
Przepisy

Lassi – indyjska recepta na upalne dni

Słodkie, kwaśne, słone, ostre – różnorodność smaków, jakimi może nas zaskoczyć lassi, jest doprawdy ogromna. Niezależnie od tego, na jaki się zdecydujemy, główna właściwość tego indyjskiego specjału pozostaje jednak niezmienna – wyjątkowo skuteczne gaszenie pragnienia oraz ochłoda w gorące dni.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 29, 2013
indyjski napój lassi

Słodkie, kwaśne, słone, ostre – różnorodność smaków, jakimi może nas zaskoczyć lassi, jest doprawdy ogromna. Niezależnie od tego, na jaki się zdecydujemy, główna właściwość tego indyjskiego specjału pozostaje jednak niezmienna – wyjątkowo skuteczne gaszenie pragnienia oraz ochłoda w gorące dni (tutaj zalecany jest wariant z dodatkiem lodu). I choć na pierwszy rzut oka niewiele różni się od naszego kwaśnego mleka czy jogurtu, to przy bliższym poznaniu potrafi naprawdę zadziwić – zarówno jeśli chodzi o smak, jak i działanie.

Tradycyjne indyjskie lassi pochodzi z regionu Pendżabu i przyrządzane jest z jogurtu, wody oraz przypraw (chili lub kumin). Popularność zyskały także słodkie odmiany napoju, w skład których wchodzić może mango, cytryna, truskawki oraz woda różana. Wszystkie składniki mieszane są ze sobą w blenderze, dzięki czemu lassi uzyskuje charakterystyczną, spienioną formę.

A zatem wszystko czego potrzebujemy to jogurt, woda (może być też mleko), przyprawy i ulubione składniki – w proporcjach zależnych od upodobań. Parę sekund w blenderze, kilka kostek lodu… i oryginalne indyjskie lassi gotowe!

Smacznego!

Komentarze
koktajl z arbuza
123rf
Przepisy Top 3: przepisy na orzeźwiające napoje
Marzysz o orzeźwieniu? Te napoje pomogą cieszyć się z upalnego lata! Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 11, 2014

Lemoniada Klasyczna, wszystkim znana, a jednak nigdy się nie nudzi – lemoniada , którą doceniamy  zwłaszcza latem.  Jak przygotować tradycyjną lemoniadę? Weź kilka cytryn (na każde pół litra wody wystarczy 2-3 cytryny), cukier lub miód do smaku, wodę i klika kostek lodu. Do wody dodaj cukier (miód), wymieszaj i wyciśnij sok z cytryny.   Do napoju możesz dodać świeżą miętę, która sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Porada: przed przecięciem cytryny przyciśnij ją mocno dłonią do blatu kuchennego (deski do krojenia) i przesuń kilkukrotnie do przodu i do tyłu. Przekrój owoc i wyciśnij sok – teraz będzie to o niebo łatwiejsze! :) Nie zapomnij schłodzić napoju w lodówce i dodać do niego kilku kostek lodu! Mrożona herbata malinowa Lubisz maliny? To świetnie, bo właśnie rozpoczął się sezon na te prawdziwe, soczyste, prosto z ogródka! Oprócz świeżych owoców polecamy pyszny napój, który z pewnością przyniesie ukojenie w upalny dzień. Przygotuj malinową herbatę (na litr wody powinny wystarczyć 3 torebki herbaty), dodaj do niej miód (lub cukier) – w zależności od preferencji smakowych. Napój ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, ale to nie koniec... Gwiazdą tego napoju będzie… lód! Do pojemnika na kostki lodu włóż po jednej malinie, zalej wodą (mineralną, przegotowaną lub przefiltrowaną). Zamroź. Jeśli maliny wchłonęły odrobinę wody i wystają ponad powierzchnię lodu, uzupełnij przegródki wodą i ponownie zamroź. Do wysokich szklanek wrzuć po kilka kostek lodu i zalej je mrożoną herbatą. Udekoruj świeżą miętą. Taki napój będzie nie tylko wyjątkowo smakował, ale również wyglądał zjawiskowo! Koktajl z arbuza Brzmi oryginalnie? Zapewniamy, że tak też smakuje, a przygotowanie tego napoju jest naprawdę banalne! Wystarczy, że zmiksujesz arbuza w...

Przeczytaj
starbucks
materiały PR
Przepisy Nowe Starbucks Yoghurt Frappuccino!
Dla poszukiwaczy cienia w środku upalnego miasta Starbucks przygotował absolutną nowość - Yoghurt Frappuccino. Już od 8 lipca wszyscy miłośnicy Starbucks, którzy mają ochotę na coś innego niż kawę, będą mogli poczuć chłodzącą moc delikatnego jogurtu połączoną ze słodyczą musu ze świeżych owoców. Do wyboru w dwóch wyjątkowych jogurtowo-owocowych smakach: Red Berry Yoghurt Frappuccino i Banana Yoghurt Frappuccino.
Katarzyna Mordalska
lipiec 07, 2014

Słodkie i przepyszne owocowe trio – Red Berry Yoghurt Frappuccino Kto nie lubi orzeźwiających koktajli przygotowywanych ze świeżych owoców? Red Berry Yoghurt Frappuccino to połączenie truskawek, malin, żurawiny oraz aksamitnego jogurtu , które podbija smakiem podniebienie! Zmiksowany z jogurtem słodki owocowy mus idealnie gasi pragnienie i jest świetnym uzupełnieniem leniwych przechadzek w letnie dni. Bananowy zawrót głowy z Banana Yoghurt Frappuccino Chcesz odsapnąć i na chwilę schować się przed letnim skwarem? Spróbuj Banana Yoghurt Frappuccino . To nowy napój przygotowywany z musu z najbardziej dojrzałych bananów i przepysznego jogurtu. Blendowane z jogurtem owoce tworzą perfekcyjną kremową kombinację, rozpieszczają zmysły i dodają słodyczy każdej słonecznej chwili. Przyjdź do kawiarni i zakochaj się w nowym Yoghurt Frappuccino!

Przeczytaj
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
woda dla niemowląt
Styl życia Woda dla niemowląt - dlaczego jest ważna?
Woda odgrywa ważną rolę w codziennej diecie każdego człowieka – a zwłaszcza dziecka, które dopiero wyrabia sobie nawyki żywieniowe. Niestety często zapominamy o znaczeniu wody w żywieniu niemowląt, chociaż to właśnie woda jest najlepszym pierwszym napojem.
Katarzyna Brasiak
sierpień 14, 2012

Noworodkowi  mleko matki  zapewnia zdrowemu dziecku wystarczającą ilość płynów. Około 6. miesiąca życia dietę niemowlęcia rozszerzamy zarówno o nowe pokarmy, jak i o nowe napoje. Wtedy mamy najczęściej sięgają po różnego rodzaju słodkie soczki, herbatki, kompoty, które nie są przeznaczone niemowląt i małych dzieci. Tymczasem  w pierwszej kolejności należy podać dziecku wodę  - dobrej jakości, niskozmineralizowaną, niskosodową i niskosiarczanową. Dlaczego woda dla niemowlaka? Podając dziecku słodkie napoje zamiast wody sprawiamy, że maluch wyrabia sobie przyzwyczajenie i preferencję słodkiego smaku. To powoduje, że znacznie mniej chętnie będzie np. zjadał warzywa a dużo chętniej – owoce i inne słodkie dania. Stąd już tylko krok  do problemów z próchnicą, nadwagą, a nawet otyłością . Lepiej od razu  przyzwyczajać dziecko do smaku czystej wody , kształtując w nim odpowiednie upodobania smakowe.  Soki czy herbatki przeznaczone dla dzieci powinny być podawane z umiarem  – przypomina Agnieszka Dolna, ekspert ds. żywienia Fundacji NUTRICIA. P rzykładowo, niemowlę może pić soki tylko w dzień, w ilości nie większej niż 150 ml na dobę, możemy też podawać je w formie rozcieńczonej wodą. W pierwszej kolejności podawajmy jednak niemowlęciu  wodę pitną odpowiednio dobraną do jego potrzeb . Jaka woda dla niemowląt? Najlepsza dla niemowląt jest  naturalna woda mineralna lub źródlana . Ale uwaga, nie każda woda butelkowana nadaje się dla tak małych dzieci. Wybierajmy zatem wodę: niskozmineralizowaną (zawartość soli mineralnych poniżej 500 mg/litr) niskosodową (poniżej 20 mg/litr) niskosiarczanową(poniżej 20 mg/litr) Wszystkie te informacje znajdziemy na etykiecie butelki. W razie wątpliwości kieruj się pozytywną opinią Centrum Zdrowia Dziecka, Instytutu Matki i Dziecka lub Państwowego Zakładu Higieny. Wodę źródlaną można...

Przeczytaj