klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kapsułki nesprrsso
Przepisy

Limitowana edycja kawy od Nespresso

Tej wiosny, ekspertów Nespresso zainspirowały niezwykłe i zróżnicowane, włoskie kultury picia kawy. Dwa wyjątkowe miasta – Triest i Neapol - które odegrały istotną rolę w światowej historii kawy, to jednocześnie dwie kontrastujące ze sobą mieszanki, interpretacje tych niepowtarzalnych miejsc.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 09, 2013
kapsułki nesprrsso

Kawa Triest, o intensywności 9 w skali Nespresso, jest połączeniem ziaren Arabiki. Cechuje ją pełen smak oraz nuty czekolady i świeżych orzechów laskowych. Orzeźwiający, owocowy posmak nadaje jej wyjątkowej delikatności. Kawę najlepiej podawać jako Ristretto (25 ml), serwowana jako Cappuccino, odsłania przed prawdziwymi smakoszami kawy z mlekiem, kolejną stronę swojego charakteru.

Neapol to mieszanka ziaren Arabiki z niewielką domieszką ziaren Robusty. Jest wyrazista, o zdecydowanym charakterze i gęstej konsystencji. Cechują ją subtelne nuty palonej kawy, jej aromat wzbogacony jest nutami suszonych liści czarnej herbaty. Kawę Neapol o intensywności 11, najlepiej podawać jako Ristretto (25 ml). Jednak w celu uzyskania prawdziwie autentycznego smaku, polecamy wypróbowanie jej w filiżance nawet mniejszej niż Ristretto (15-20 ml). Kawa Neapol tradycyjnie podawana jest z cukrem.

Aby w pełni odkryć charakter tych dwóch kontrastujących ze sobą mieszanek, firma Nespresso stworzyła zestaw, zawierający opakowanie każdej z kaw. Jego dopełnieniem są cztery filiżanki i spodki w barwach kapsułek Triestu i Neapolu.

Nespresso Neapol i Triest cena - 38 zł / 20 kapsułek

Komentarze
materiały PR
Przepisy Kawa i czekolada – perfekcyjne połączenie na jesień
Kawa to nieskończone bogactwo smaków i aromatów, podobnie jak doskonała czekolada Lindt Excellence. Kombinacja tak bogatych i różnorodnych smaków otwiera wiele nowych możliwości i zapewnia nie mniej wyjątkowych doznań.
Materiał partnera
październik 12, 2015

Czekolada Lind Excellence powstała w roku 1989 z inicjatywy jednego z Maîtres Chocolatiers Lindt, którego inspiracja podróżami po świecie i zamiłowaniem do znakomitej kuchni skłoniła do eksperymentów z różnymi rodzajami nasion kakaowca, zawartością kakao i kombinacjami masła kakaowego i cukru w różnych proporcjach. Efektem była tabliczka czekolady 70% Cacao . Jej smak okazał się tak wyrafinowany i długotrwały, a konsystencja tak delikatna, że nazwano ją Lindt Excellence - „doskonałość” to jedyna nazwa pasująca do tabliczki będącej ucieleśnieniem wszystkiego, co może zaoferować najwyższej jakości czekolada. Począwszy od czasów pierwszej tabliczki, wszystkie dzisiejsze odmiany Lindt Excellence gwarantują wysokiej jakości kakao, aksamitną konsystencję i bogaty aromat. W chwili, gdy kawałek czekolady mięknie w ustach, rozpoczyna się doświadczenie wielowymiarowej, długotrwałej przyjemności i odkrywania bogactwa aromatów. Połączenie wybornej czekolady z kawą owocuje intensyfikacją doznań i wkroczeniem w całkowicie nowy wymiar smaku. Na październik szwajcarscy Maitres Chocolatiers przygotowali coś specjalnego dla koneserów ciemnej czekolady, a szczególnie czekolady o wysokiej zawartości kakao. Jesienna edycja Excellence oparta jest przede wszystkim na wyśmienitej, gorzkiej czekoladzie. Nowość: Excellence 64% Satin  jest kompozycją z czekolady o 64% zawartości kakao , której intensywność złagodzona jest aromatem wanilii Bourbon.  Sprawdź propozycje wyjątkowych połączeń czekolady Lindt Excellence z kawą Excellence Chili Intense z kawą Americano - Doskonała z Burundi Ngozi Murama Americano . Smak tej odmiany kawy ma budowę złożoną, z mocnymi nutami korzeni i tanin. Rezultat parowania jej z Excellence Chili jest zbliżony do ostrej potrawy, której pikantność jest łagodzona bogactwem i misternością...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Kawowe ABC - popularne rodzaje kawy
Sprawdź, jak właściwie przygotowywać popularne napoje kawowe, np. latte macchiato, cappuccino, americano czy café au lait i zachwyć się różnorodnością smaków, które możesz przygotować w swoim domu.
Materiał partnera
grudzień 07, 2017

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Parząc kawę w różny sposób i z różnym wykorzystaniem mleka jako dodatku, możesz otrzymać rozmaite zestawienia smakowe. Energetyczne espresso lub mocne ristretto naturalnie sprawdzi się o poranku, łagodniejsze americano będzie idealne na przerwę kawową, a cappuccino jako popołudniowa kawa. Sprawdź, czym różnią się popularne rodzaje kaw napoje kawowe, poeksperymentuj i znajdź swój ulubiony napój lub zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. I już nigdy więcej nie popełnisz gafy i nie pomylisz latte macchiato i café au lait czy espresso lungo i double espresso. Kawy czarne Podstawnym napojem kawowym zdecydowane jest espresso. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy. Najpopulraniejsza objętość espresso to ok. 30ml. Napój o podwójnie mniejszej objętości i podwójnej mocy to z kolei ristretto, czyli kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym tak jak espresso, ale przy użyciu mniejszej ilości wody. Ristretto jest zatem dużo bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso i pozwala wydobyć z małej filiżanki bardzo dużo smaku i aromatu. Espresso może wystąpić też w wariancie przedłużonym, tzn. espresso lungo. - Zamiast przerywać parzenie przy 30ml, w tym przypadku kontynuuje się je aż do uzyskania ok. 60ml, jednak nadal przy użyciu jednej porcji zmielonej kawy - mówi barista, Marcin Kozicki, Head Trainer Warsaw School of Coffee. Espresso lungo różni się jednak od double espresso, które jest przygotowywane z podwójnej porcji zmielonych ziaren kawy. Jego idealna objętość to ok. 60ml. Osoby, które lubią kawy bez mleka, ale wolą je w większej filiżance i łagodniejszym smaku, często wybierają kawy czarne o większej objętości, czyli americano i caffé crema. Czym się one różnią? Americano...

Przeczytaj
ekspres do kawy GranBaristo Avanti Philips
materiały PR
Styl życia Zrób pyszną kawę... za pomocą telefonu!
GranBaristo Avanti to połączenie nowoczesności i różnorodności smaków! Nowy ekspres marki Saeco możesz obsługiwać za pośrednictwem tabletu albo komórki, a różnorodność napojów kawowych jest tak duża, że przypadnie do gustu wszystkim użytkownikom. Sprawdź, co sądzi o nim nasza redakcja!
Magdalena Borucińska
styczeń 29, 2016

Zrób kawę za pomocą telefonu! Innowacje od dawna wyróżniały Philips i jej markę Saeco. Teraz przyszedł czas na zrewolucjonizowanie rynku ekspresów do kawy.  Elegancki GranBaristo Avanti to pierwszy na świecie wysokiej klasy w pełni automatyczny ekspres do kawy, którym użytkownicy dzięki łączu Blootooth mogą zarządzać tabletem z systemami iOS7, Android 4.4 i wyższymi. Po pobraniu aplikacji na telefon lub tablet należy nawiązać połączenie z urządzeniem przez Bluetooth i można rozpocząć „zabawę w baristę”. Aplikacja udostępnia szereg opcji, a na głównym ekranie mamy podane propozycje różnych kaw. Parametry każdej kawy możemy  dowolnie modyfikować i w ten sposób stworzyć swój ulubiony napój. Mamy możliwość zmiany mocy aromatu, ilość kawy i mleka, a w ustawieniach zaawansowanych temperaturę i smak. Dzięki aplikacji mamy szybki dostęp do swoich ulubionych/zapamiętanych konfiguracji kaw i co najważniejsze, możemy zdalnie wydać polecenie ekspresowi zaparzenia jej. Michał 18 pysznych kaw! GranBaristo pozwala na przygotowanie aż 18 różnych napojów kawowych : od espresso, café crème, przez ristretto, cappuccino, latte macchiato czy café au lait, a łatwa w użyciu aplikacja Avanti powoduje, że wszystkie one są dostępne za dotknięciem palca! Zaawansowana technologia GranBaristo pozwala zdalnie regulować wszystkie parametry kawy jak: temperatura, moc, aromat, ilość kremy czy pianki mlecznej. Za każdym razem GranBaristo oferuje prawdziwą włoską jakość kawy - ceramiczne młynki gwarantują zawsze idealny smak kawy, zintegrowany pojemnik na mleko zapewni idealną piankę, a bojler ThermoSpeed zadba, by perfekcyjna kawa powstała w krótkim czasie. Problemu nie stanowi też przygotowaniu kilku czy kilkunastu kaw pod rząd, dlatego śmiało można zapraszać gości. Ulubioną kawę mieli przed zaparzeniem (to wielki atut ekspresu) i dostosowuje jej parzenie w...

Przeczytaj
kawy starbucks
materiały PR
Przepisy Świąteczne smaki Starbucks® w dobrym towarzystwie
Nie ma nic przyjemniejszego niż spotkanie z najbliższą osobą przy kubku parującej kawy Starbucks, z którego unosi się korzenny zapach pierniczków, nieodmiennie kojarzący się ze świętami. W tym sezonie w kawiarniach Starbucks® świąteczne kubeczki pojawiły się już 12 listopada, aby raczyć gości pysznymi smakami zimowych napojów: Toffee Nut Latte, Gingerbread Latte oraz Honey and Almond Hot Chocolate.
Katarzyna Mordalska
grudzień 08, 2014

Najszczęśliwsze chwile to te, które spędzamy z bliskimi nam ludźmi. Ich obecność sprawia nam radość, inspiruje i motywuje do działania. Dlatego tak cenimy miejsca, gdzie możemy spotykać się z innymi, by razem cieszyć się chwilą. W Starbucks ® budujemy taką atmosferę. Codziennie miliony ludzi odzwiedzają nasze kawiarnie nie tylko po to, aby napić się znakomitej kawy, ale by spotkać się z bliskimi, porozmawiać z nimi, podzielić się pomysłami, radościami czy smutkami. „W dzisiejszym świecie jesteśmy tak zabiegani, że często zapominamy o bliskości z innymi ludźmi. Chcemy pomóc naszym gościom celebrować ulotne momenty, zarówno te przełomowe, gdy dzieje się coś ważnego, jak i te, kiedy po prostu siedzimy obok siebie, ciesząc się codziennością. By te wspólne chwile były jeszcze przyjemniejsze Starbucks® przygotował wyjątkowe zimowe napoje, wprowadzające nas w świąteczny klimat.” – mówi Magdalena Jurdziak, Brand Manager marki Starbucks ® na rynek Europy Środkowo-Wschodniej. Starbucks® Toffee Nut Latte Nic tak nie polepsza samopoczucia podczas chłodnych dni jak rozgrzewająca i zniewalająca słodyczą Starbucks ® Toffee Nut Latte. To napój łączący w sobie karmelowo-orzechowy syrop, perfekcyjne espresso oraz delikatnie spienione mleko. Całość wykończona jest bitą śmietaną oraz posypką toffee. Starbucks® Gingerbread Latte Zima kojarzy się z korzennymi przyprawami – imbirem, cynamonem, kardamonem. Zapach i smak pierniczków to właśnie kawa Starbucks ® Gingerbread Latte. Napój jest połączeniem pierniczkowego syropu z intensywnym espresso przyrządzonym ze 100% ziaren Arabiki z certyfikatem Fairtrade oraz spienionym mlekiem. Kawę wieńczy bita śmietana, która lekko posypana jest zmieloną gałką muszkatołową. Starbucks® Honey and Almond Hot Chocolate Kto nie lubi usiąść z kubkiem gorącej czekolady w ręku, gdy za oknem zimno i pochmurno? Dla...

Przeczytaj