klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sałatka z truskawkami
materiały PR
Przepisy

Lodowe kompozycje na każdą pogodę

Nadeszły wakacje, a wraz z nimi lipcowa pogoda. Gdy temperatura rośnie, warto pomyśleć o skutecznych i smacznych sposobach na orzeźwienie. Niezastąpione będą lody, które można zestawiać nawet z najbardziej zaskakującymi składnikami.
Katarzyna Mordalska
lipiec 13, 2012
sałatka z truskawkami

Idealną propozycją na wakacyjny lunch jest lekka sałatka z truskawkami i truskawkowymi lodami Carte d’Or Sorbet Strawberry. Dopełnieniem letniego posiłku będzie orzeźwiający deser – chłodnik arbuzowy z lodami MAX X-POP. Przygotowanie tych ciekawych potraw zajmie tylko chwilę, a dostarczy niezapomnianych lodowych wrażeń i pozwoli cieszyć się słoneczną pogodą bez względu na temperaturę!

Lekka sałatka z truskawkami i lodami Carte d’Or Sorbet Strawberry

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 10 truskawek
  • 80 g Carte d’Or  Sorbet Strawberry
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa miętowa

Orzechy wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Grilluj je 1-2 minuty, następnie zdejmij z patelni. Rukolę umyj i przełóż do miseczek, truskawki pokrój w plasterki i dodaj do rukoli, na wierzch sałatki połóż gałki Carte d’Or Sorbet Strawberry, całość posyp prażonymi orzechami włoskimi i polej odrobiną oliwy miętowej.

Chłodnik arbuzowy z lodami MAX X-POP

Składniki:

  • 300 g arbuza
  • 100 g truskawek
  • sok z limonki
  • świeża mięta
  • łyżeczka tartego imbiru
  • 3 lody Max X-POP

Arbuza (bez skórki) oraz truskawki pokrój w dużą kostkę. Owoce umieść w głębokim naczyniu, dodaj sok z limonki, świeżą miętę i imbir. Za pomocą blendera wymieszaj wszystko na gładką masę. Chłodnik przelej do małych szklaneczek/miseczek i umieść je w lodówce (chłodnik powinien być mocno schłodzony). Tuż przed podaniem, do każdej szklanki włóż loda Max X-POP (patyczkiem do góry), udekoruj listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Komentarze
poncz
123rf
Przepisy Owocowe orzeźwienie
Wraz z czerwcem przychodzi lato, a z latem słońce i chyba nikt nie potrafi się oprzeć zimnym orzeźwiającym napojom i deserom. Cała gama barw kusi nas w przepysznych ponczach, sorbetach czy kruszonach.
Łucja Zbieniewska
czerwiec 04, 2011

Cały rok czekamy na świeże owoce z naszych rodzimych sadów i poza wspaniałymi wypiekami warto odbiec z utartej ścieżki i sporządzić kuszące napoje z dodatkiem (lub bez) alkoholu. Kuszą nas one swoimi bąbelkami i przynoszą lekkie orzeźwienie w upalne dni. Napoje na bazie owoców świetnie nadają się na przyjęcia np. te w ogrodzie. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, choć często czasochłonne.  A to ze względu na czas oczekiwania, jaki musimy poświęcić np. sorbetom, aż osiągną właściwą konsystencję. Warto jednak czekać, bo efekty będą satysfakcjonujące. Podstawowymi składnikami każdego ponczu, kruszonu czy sorbetu są świeże owoce, cukier, woda mineralna oraz dodatek alkoholu. Dla osób dbających o linię miłą wiadomością jest to, iż takie zimne napoje mają mniej kalorii niż klasyczne desery lodowe, a chłodzą tak samo albo jeszcze bardziej! Przygotowując sorbet musimy poświęcić mu około trzech, czterech godzin na mrożenie, a dodatkowo należy mieszać go, co 30 minut, aby nie powstały grudki (kryształki lodu), dzięki czemu sorbet będzie gładki. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce (te z pestkami należy przetrzeć) lub świeżo wyciśnięty sok np. z cytryny lub limonki. Przed podaniem można go zmiksować lub nakładać łyżką (wcześniej polaną gorąca wodą) do pucharków, miseczek czy szklanek. Poncze i kruszony zwykło się podawać w szklanych wazach oraz szklaneczkach do drinków z uszkiem, lub bez. Ze specjalnej szklanej wazy nalewa się kruszon lub poncz za pomocą szklanej łyżki, lecz możemy ten zestaw zastąpić dzbankiem do kompotu. Poncze można podawać zarówno schłodzone jak i na gorąco. Kruszony zaś, najlepsze są z kawałkami lodu, dobrze schłodzone. Koniecznym dodatkiem jest to alkohol, wino i/lub rum. Zapraszamy do przygotowania pysznego ponczu truskawkowego i sorbetu z gruszek! Poncz truskawkowy 50 dag truskawek...

Przeczytaj
koktajl na opaleniznę
123rf
Przepisy HIT! Koktajl na piękną opaleniznę
Jak szybciej się opalić? Co zrobić, żeby utrwalić opaleniznę? My stawiamy na naturalne sposoby – zobacz przepis na koktajl który pozwoli ci się szybko opalić i zachować złocistą opaleniznę na dłużej!
Katarzyna Mordalska
lipiec 16, 2014

Czy wiesz, że codzienna dieta może nam pomóc szybciej się opalić i utrwalić złocistą opaleniznę? Mamy dla Was dobrą wiadomość! Jeszcze nie jest za późno, żeby zawalczyć o skórę pięknie muśniętą słońcem! :) Co jeść, żeby przyśpieszyć i utrwalić opaleniznę? Bezapelacyjną królową w walce o piękną opaleniznę jest... marchewka . To ona jest największą skarbnicą beta-karotenu – bezpiecznej dla organizmu odmianie karotenu (organizm przetwarza tylko taką jego ilość, jaka jest mu potrzebna). Beta-karoten ma  właściwości prozdrowotne – jest naturalnym antyoksydantem , wykorzystuje się go również w leczeniu chorób wzroku i skóry. Beta-karoten wzmacnia również nasz system odpornościowy . Beta-karoten to naturalny i wyjątkowo skuteczny wspomagacz opalania. Jedząc warzywa zawierające beta-karoten już w kilka dni możemy zauważyć, że nasza skóra zyskuje piękny, zdrowy koloryt. Gdzie znajdziemy beta karoten? Beta-karotenu szukajmy przede wszystkim w warzywach i owocach, starajmy się unikać suplementów diety z beta-karotenem z apteki – działają wolniej (na widoczne efekty trzeba dłużej czekać), nie są zdrowe, a co więcej – są zdecydowanie droższe. Sięgajmy więc po: marchewkę, natkę pietruszki, szpinak, morele, sałatę, zielony groszek, pomidory, wiśnie i pomarańcze. My polecamy szczególnie koktajle owocowo-warzywne na bazie marchewki – zobaczcie przepisy na nasze dwa ulubione! Koktajl na piękną opaleniznę – przepis Składniki: marchewki (2szt.) seler naciowy (kilka łodyg, ok. połowy pęczka) pomidory (2szt.) siemię lniane (1 łyżka – jeśli masz już zmielone, wystarczy łyżeczka) nasiona słonecznika (1 łyżka) pestki dyni (1 łyżka) jogurt naturalny (mały) Przygotowanie: siemię lniane, słonecznik i pestki dyni dokładnie zmiel w młynku do kawy. Dodaj do nich odrobinę wody (do...

Przeczytaj