Jak ugotować makaron
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, bez dodatku oliwy!, w zależności od rodzaju makaronu – około 7-8 minut. Zasada jest taka, że na 500g makaronu należy przygotować 4,5 litra wody osolonej 2 łyżkami soli (albo jedną jeśli składniki sosu będą naturalnie słone – anchois czy kapary). Najzdrowiej jest gotować makaron o minutę krócej niż podano na opakowaniu – wówczas otrzymamy makaron al dente, który ma niższy wskaźnik glikemiczny, więc na dłużej zapewnia uczucie sytości. Makaron al dente można poznać po tym, że „stawia lekki opór” zębom. Makaronu nie gotujemy pod przykrywką i mieszamy go przynajmniej co dwie minuty.
Wartości odżywcze makaronu
Makaron jest źródłem węglowodanów, ale jeśli jest umiejętnie gotowany (al dente), łączony ze zdrowymi i niskokalorycznymi dodatkami oraz spożywany w rozsądnych ilościach, to na pewno nie wpłynie negatywnie na naszą figurę. Makaron jest bogaty w składniki odżywcze, zawiera m.in.: potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, mangan, witaminę B1 i B3. Osoby szczególnie dbające o linię mogą spróbować makaronu z mąki razowej, który jednocześnie jest doskonałym źródłem błonnika. Dobrym (i zdrowym!) wyborem jest przygotowywanie klasycznego sosu pomidorowego – składającego się z cebuli, ziół, czosnku, świeżych pomidorów i odrobiny oliwy z oliwek.
Rodzaje makaronu
Istnieje ponad 600 różnych rodzajów makaronów i każdy typ ma swój dedykowany sos. Farfalline (kokardki) i ditalini (krótkie rurki) najbardziej pasują do zup. Linguine (jak do spaghetti – ale płaskie) podajemy z owocami morza, a farfalle (kokardki), tagliatelle (wstążki) i fettuccine (węższe wstążki) najczęściej łączymy z sosami na bazie pomidorów. Sosy śmietanowe najlepiej komponują się z makaronem żłobkowanym, do którego przylegają – jak penne rigate i fusilli (świderki).
Wypróbuj przepisy Wizażanek na przepyszną zapiekankę, sałatkę i makaron z kurczakiem i szpinakiem:
- Zapiekanka z makaronu i szynki
- Sałatka z paluszkami krabowymi
- Makaron z kurczakiem i szpinakiem