klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
makaron z brokułami
123rf
Przepisy

Makaron z brokułami i orzechami - przepis

Uwielbiasz makarony? Koniecznie wypróbuj przepis na szybkie, a zarazem oryginalne i pożywne danie – makaron z brokułami i orzechami.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 06, 2013

Jeśli znudziły ci się tradycyjne pasty, a nie masz pomysłu z czym przyrządzić makaron wypróbuj prosty przepis na oryginalne połączenie makaronu, brokułów i orzechów. To nie tylko ekspresowe i smaczne danie, ale przede wszystkim zdrowa i pożywna dawka energii!

makaron z brokułami

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 150 g różyczek brokułów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w plastry, 1 czerwona papryka pokrojona w plastry
  • 55 g orzechów włoskich (np. Bakalland)
  • Garść liści bazylii
  • Starty żółty ser do posypania, sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente, ugotować brokuły (najlepiej na parze). Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej paprykę i cebulę przez ok. 3-4 minuty. Dodać orzechy i brokuły i smażyć jeszcze 2 minuty. Pozostaje już tylko połączyć składniki i posypać serem i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Komentarze
zupa krem
materiały PR
Przepisy Zupy krem z mrożonek Hortex
Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!
Katarzyna Mordalska
styczeń 23, 2014

Krem z groszku Składniki: groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex), 1/2 selera, 2 cebule czerwone, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego Porto, 1/3 pora, 0,5l bulionu drobiowego, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka soku z cytryny, przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz. Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem. Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy Składniki : 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex), 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex), otarta skórka z jednej pomarańczy, 2 plastry imbiru, 2 plastry jabłka, 1l mleka kokosowego, 100 ml Marshali czerwonej, sok z jednej cytryny, masło, sól, pieprz. przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i...

Przeczytaj
makaron penne
materiały PR
Przepisy Przepisy na makarony od Mamma Mia!
Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...
Katarzyna Mordalska
luty 11, 2014

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą Składniki: 350g makaronu spaghetti Mamma Mia; 50g rukoli; 50g migdałów bez skórki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; oregano; 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie). Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu. Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym Składniki: 200g makaronu pióra Mamma Mia; 50 g wędzonego boczku; pół cebuli; 1 ząbek czosnku; oliwa z oliwek; 50 g suszonych pomidorów; 200 g krojonych pomidorów z puszki; sól i pieprz; liście bazylii; ser dojrzewający do podania. Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem. Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia! 20 ml oliwy z oliwek extra virgin; 1 ząbek czosnku; 1 papryczka chili; 30 g selera naciowego; 250 g czerwonej papryki; 15 g masła; 2-3 łodyżek pietruszki; ok. 10 listków bazylii; 1 łodyżka mięty; 1-2 łodyżki szczypiorku; 10 ml brandy; sól, pieprz. Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało...

Przeczytaj
szpinakowa frittata
materiały PR
Przepisy Makaron Mamma Mia i szpinakowa frittata z kolankami
25 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji producent makaronu Mamma Mia już dziś podrzuca pyszny przepis na szpinakową frittatę z makaronem typu kolanka. Zobaczcie przepis!
Katarzyna Mordalska
październik 03, 2014

Szpinakowa frittata z kolankami – przepis Składniki: 200 g makaronu kolanka Mamma Mia, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, oliwa z oliwek, 400 g rozdrobnionego szpinaku, 3 jajka, sól i pieprz. Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek na dużej patelni. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 10 minut. Dodać makaron oraz dwa jajka, dokładnie wymieszać. Na środek wybić ostatnie jajko. Patelnię wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piec około 10 minut aż jajka się zetną. Gotowe! :)

Przeczytaj
Fotolia
Przepisy Zaczynasz studia? Poznaj najsłynniejszą studencką sałatkę! I to za grosze...
Miasteczka akademickie znowu ożyły! Wydatki jednak się mnożą. Ratunkiem są... tanie sałatki. Znacie już tę z zupek chińskich, którą zrobicie dosłownie za grosze?
Agnieszka Pulikowska
październik 03, 2016

Studia to dla wielu osób czas wyprowadzki z domu. Zapewne choć część z Was słyszała od mamy: "Jak Ty sobie poradzisz? Co będziesz jeść?" . Poza tym, życie studenckie to nie tylko zajęcia na uczelni, ale też poznawanie nowych osób, wspólne wypady. Nie zawsze na wszystko starcza pieniędzy i czasu. Najlepiej wtedy sięgnąć po... tanią sałatkę. Tę z zupek chińskich zna chyba każdy student, a jeżeli nie, to najwyższy czas żeby poznał! Składniki:  2 łagodne zupki chińskie i 1 ostra (najlepiej rosół) filet z kurczaka por puszka kukurydzy czerwona papryka ogórki kiszone (wedle uznania, ale min. 5) majonez przyprawa curry (opcjonalnie) Zobaczcie także:   Masz w lodówce ketchup? Możesz zrobić z niego pyszne ciasto! Przepis Przygotowanie:  1. Zupki chińskie (z przyprawami) zalać szklanką gorącej wody (najlepiej każdą w oddzielnej miseczce).  2. Odsączyć nadmiar wody z makaronu i wystudzić.  3. Kurczaka podkroić i usmażyć z przyprawą curry. 4. Pokroić paprykę, ogórki oraz pora.  5. Zmieszać wszystkie składniki i dodać majonez.  Jeżeli chcecie mniej wydać na składniki, możecie zrezygnować z kurczaka. Makaron z zupek chińskich w połączeniu z warzywami też dobrze smakuje. Niektórzy z kolei decydują się na połączenie jedynie zupek, kurczaka, pora i majonezu. Według innego przepisu, przypraw z zupek nie wsypujemy do makaronu, a posypujemy nimi kurczaka w trakcie smażenia.  A może znacie jeszcze inne wariacje na temat tej popularnej sałatki? W wersji "droższej" możecie do niej dodać np. ser Halloumi .  SMACZNEGO! Zobaczcie także:   W drzwiach stają niespodziewani goście? Zrób im muffinkę z... dynią!  

Przeczytaj