klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Przepisy

Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi

W zimie ciężko o prawidłowe utrzymanie w organizmie potrzebnych witamin. Cennym źródłem soli mineralnych i witamin jest wszystkim nam znany szpinak. Natomiast jeśli dodamy do niego dodatkowo orzechy włoskie otrzymamy prawdziwą bombę witaminową!
Katarzyna Mordalska
luty 13, 2013

Zafunduj sobie bombę witaminową w zimie - wypróbuj przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.

makaron ze szpinakiem

Brakuje Ci energii? Wypróbuj koktajl, który doda Ci sił!

Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi

  • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g
  • liście szpinaku – 200g
  • ser żółty – 100g
  • jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
  • łuskane orzechy włoskie – 50g
  • jogurt naturalny – 100ml i 3 łyżki majonezu
  • czosnek – 3 ząbki
  • pomidorki koktajlowe – 7 szt.
  • pieprz grubo mielony do smaku

W pierwszej kolejności gotujemy makaron. W tym samym czasie majonez mieszkamy z jogurtem i do całości dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie kładziemy na patelnie i lekko podgrzewamy. Szpinak, po dokładnym wymyciu dokładamy do naszego sosu. Na koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszkamy. Po wyłożeniu całości na talerz dekorujemy startym serem, kładziemy cząstki ugotowanego jajka i przekrojone na pół pomidorki oraz orzechy włoskie. Sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.

Smacznego!

Komentarze
makaron frosta
materiały PR
Przepisy Pasta Italia FRoSTA - nowe makarony!
Z myślą o wielbicielach kuchni śródziemnomorskiej, FRoSTA stworzyła trzy wyjątkowe, prawdziwie włoskie kompozycje smakowe. Do wyboru masz trzy rodzaje makaronów z pszenicy durum: Rigatoni, Pappardelle i Tortellini, a każdy z innym, pysznym sosem.
Katarzyna Mordalska
styczeń 17, 2014

Dania z wysokiej jakości, naturalnych składników wzbogacone o typowo włoskie dodatki, takie jak ser pecorino, szpinak, pomidory czy oliwa z oliwek, to doskonała propozycja na szybki i zdrowy, a jednocześnie pyszny obiad. Tortellini Pomodoro – crema to delikatne pierożki tortellini z nadzieniem serowo–szpinakowym w kremowym sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem pomidorków cherry. Głównym składnikiem Pappardelle Creme – spinaci jest długi i szeroki makaron pappardelle z liśćmi szpinaku i pomidorkami cherry, zatopiony w kremowym sosie śmietanowo-serowym. Rigatoni Pomodoro to makaronowe rurki rigatoni z chrupiącą cukinią, pomidorkami cherry, serem pecorino oraz suszonymi pomidorami, skropione oliwą z oliwek. Gama dań gotowych Pasta Italia to idealna również dla wegetarian! Dania gotowe FRoSTY są nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy podgrzać danie przez 7-8 minut na patelni. Pappardelle i Tortellini w sosie można przygotować również w kuchence mikrofalowej. Dania Pasta Italia, podobnie jak pozostałe produkty, nie zawierają wzmacniaczy smaku, barwników, aromatów, skrobi modyfikowanej ani tłuszczów utwardzonych. Cena : 9,99zł/ 500g

Przeczytaj
bakalie kresto
Przepisy Bakalie Kresto - od święta i na codzień!
Bakalie kojarzą nam się zazwyczaj z okresem świątecznym: wykorzystujemy je wtedy do wypieków i potraw na Wigilię i Wielkanoc. Bakalie warto jednak spożywać codziennie, stanowią bowiem cenne źródło wartości odżywczych, jak i dietetyczną alternatywę dla słodyczy.
Katarzyna Mordalska
grudzień 06, 2012

Kresto proponuje ogromny wybór bakalii, dzięki któremu możemy się nimi cieszyć przez cały rok: Orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały i wiórki kokosowe starannie wyselekcjonowane, stanowią doskonały element odpowiednio zbilansowanej diety, dostarczając naszemu organizmowi wartościowych składników odżywczych tj. wapno, białko czy żelazo. Skutecznie zapobiegają chorobom serca i zwalczają stany depresyjne. Suszone owoce, w postaci morel, śliwek, żurawiny i rodzynek uzupełniają niedobory witamin i mikroelementów, a także zapewniają dobrą kondycję. Produkty te polecane są w okresie jesienno-zimowym oraz wczesno - wiosennym, kiedy to trudno o zakup naturalnych, świeżych owoców.  Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i wyglądu. Dbając o linię, trzeba jednak pamiętać o dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Bakalie Kresto to sposób na zdrową i smaczną przekąskę na szybko. Ceny niektórych bakalii Kresto: rodzynki: 8,59zł / 500g orzechy włoskie: 28,69zł / 500g żurawina: 17,99zł / 500g śliwki suszone: 3,89zł / 200g migdały: 19,59zł / 500g

Przeczytaj
ciasto
123rf
Przepisy Już niebawem Dzień Matki...
Dzień Matki, to wspaniałe święto, dzięki któremu możemy podziękować naszym matkom, że zawsze będą naszym największym skarbem.
Katarzyna Mordalska
maj 07, 2011

Czyż nie od początku naszego życia najbliższy kontakt mamy właśnie z nimi? Od momentu, gdy przychodzimy na świat, a następnie przez całe życie, czujemy tą silną relację. To matki przygotowują nas do rozpoczęcia prawdziwego i samodzielnego życia. Dają nam wiarę i wsparcie w tych najtrudniejszych momentach. Kochają nas. Dlatego nie tylko w ich święto, ale przez cały rok powinniśmy o tym pamiętać i doceniać ich trud włożony w nasze wychowanie, który zaowocował tym, kim dzisiaj jesteśmy. Umilmy im ten cudowny dzień odrobiną słodyczy. Ten przepyszny tort orzechowo kakaowy z masa migdałową, skrywa w sercu, wspaniałą malinową niespodziankę. Zachwyćmy nasze mamy w ich święto! Tort orzechowo kakaowy z masą migdałową i malinową niespodzianką Składniki na tortownice 24cm Biszkopt orzechowy: 3 jaja 0.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Biszkopt kakaowy: 3 jaja 0.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego kakao Masa migdałowa: 500 g margaryny (Kasi) 1 niepełna szklanka cukru pudru 4 żółtka 0.5 szklanki migdałów mielonych 6 łyżek syropu migdałowego (bez alkoholu) Malinowa niespodzianka: 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin 0.5 opakowania cukru pudru (8g) 1-2 łyżeczki żelatyny Poncz kawowy: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 0.5 szklanki wody 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Natłuszczamy dno tortownicy (boków nie natłuszczamy). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Biszkopt orzechowy: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesypujemy przez sitko, dodajemy porcjami do masy – delikatnie mieszając (nie ucierać). Na końcu...

Przeczytaj
makaron z farszem
Przepisy Warzywne muszle makaronowe
Świat makaronów jest na tyle szeroki, że czasami warto zrezygnować z tradycyjnych kształtów i sięgnąć po jego inne warianty. Wypróbujcie przepis na faszerowane muszle makaronowe!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 09, 2015

Składniki: 250 g dużych muszli makaronowych 1 mała cukinia garść szpinaku 2 małe dymki szklanka groszku (mrożonego lub w sezonie świeżego) 2 marchwie 150 g mozarelli w kulkach łyżka masła oliwa z oliwek pieprz, sól  Sos: 1,5 szkl. passaty pomidorowej łyżeczka ziół (np. oregano, bazylia, tymianek) 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie) łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną dymkę i podduszamy. Po chwili dodajemy do niej startą marchewkę i cukinię. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy drobno posiekany szpinak, groszek (wcześniej ugotowany) i łyżkę masła. Chwilę smażymy, solimy i pieprzymy całość. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Kiedy będzie "al dente" odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W miseczce mieszamy passatę pomidorową z ziołami, śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.  Muszle faszerujemy warzywami i układamy w naczyniu. Na wierzch kładziemy kulki mozarelli. Zapiekamy ok. 10-15 minut w 160 stopniach (termoobieg).  Jaki jest Wasz ulubiony makaron? Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe . Sprawdźcie przepis na szparagi z sosem tatarskim oraz jak prawidłowo przygotować makaron.

Przeczytaj