klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
helio sezam
materiały PR
Przepisy

Masło orzechowe i sezamki czyli pyszne przepisy od marki Helio!

Szukasz pomysłu na domową przekąskę? Marka Helio przedstawia przepis na sezamki i masło orzechowe domowej roboty. Polecamy!
Katarzyna Mordalska
lipiec 31, 2014

Marka Helio przygotowała dla konsumentów fistaszki, czyli orzeszki arachidowe prażone w łupinie (zwane też orzeszkami ziemnymi, ponieważ dojrzewają w ziemi na głębokości 5-8 cm) w opakowaniu 250 gram oraz ziarno sezamu w opakowaniu 200 gram. Oba produkty z popularnej linii Słoneczne Owoce stanowią doskonałą bazę do przygotowania domowego masła orzechowego i tzw. sezamków. Jak je zrobić? Zobacz smakowite przepisy!

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Domowe masło z orzechów – przepis

helio fistaszki

Potrzebujemy opakowania fistaszków Helio Słoneczne Owoce. Obrane z łupin orzeszki wrzucamy do miksera i mielimy na gładki krem. Można dodać prażone ziarna sezamu, miód lub gorzką czekoladę – w zależności od upodobań kulinarnych.

Opcjonalnie doprawiamy solą lub cukrem. Krem wspaniale smakuje na kanapce lub tostach. Równie dobrze sprawdza się jako nadzienie do naleśników, a nawet jako składnik marynat lub sosów dań wytrawnych.

Sezamki – przepis

helio sezam

Potrzebujemy opakowania ziaren sezamu Helio Słoneczne Owoce oraz 2 łyżki miodu, 200 gram cukru pudru i 4 łyżki wody. Na suchej patelni prażymy sezam i podgrzewamy tak długo, aż uzyska złoty kolor. Co jakiś czas mieszamy, aby sezam opiekł się równomiernie. Do garnuszka wlewamy wodę i cukier, całość podgrzewamy aż się skarmelizuje, dodajemy wówczas miód. Przygotowaną masę szybko wlewamy do foremki, czekamy aż wystygnie i…gotowe :) Możemy chrupać w podróży, na wakacjach, lub na pikniku. Smacznego!

Cena:

  • Fistaszki HELIO Słoneczne Owoce - ok. 9 zł/ 250g
  • Sezam HELIO Słoneczne Owoce - ok. 6 zł/ 200g
Komentarze
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
miód lune del miel
materiały PR
Przepisy Nowe rodzaje miodów Lune de Miel
Marka Lune de Miel to naturalne, francuskie miody o bogatych smakach, aromatach i właściwościach leczniczych. Na rynku pojawiły dwa nowe smaki - miód górski i miód akacjowy.
Katarzyna Mordalska
styczeń 10, 2014

Niezwykłą zaletą miodów Lune de Miel są praktyczne, nietłukące się opakowania o przezroczystych ściankach, zdradzających barwę specjału.  Lune de Miel wyposażone są w specjalny dozownik „niekapek” , dzięki któremu nakrętka pozostaje zawsze czysta, a konsument ma możliwość dokładnego odmierzenia słodkiego przysmaku. Produkt stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnych szklanych słoików, która pozwala na swobodne używanie miodu także przez dzieci. Ulubiony miód można także zabrać do pracy czy na wycieczkę bez obaw, że słoiczek pobrudzi się lub potłucze w transporcie. Oba smaki doskonale komponują się z herbatami, naparami, a także deserami na słodko oraz porannymi płatkami lub mieszankami musli. Miód akacjowy posiada walory charakterystyczne dla miodów jasnych, wiosennych. Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm, jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanie zmęczenia fizycznego i umysłowego . W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty. Ma opinię najsłodszego wśród wszystkich miodów. Miód zwany górskim jest produkowany i szczególnie promowany w krajach alpejskich, zwłaszcza w Szwajcarii i we Francji, gdzie uchodzi za rarytas i osiąga wysokie ceny. We Francji miód górski podczas premiowania miodów obecnych na rynku jest oceniany w osobnej kategorii.  W skład miodu górskiego może wchodzić zarówno nektar, jak i spadź, najczęściej jodłowa. Miody Lune de Miel są dostępne w opakowaniu o gramaturze 250 gram z charakterystycznym sercem stanowiącym logo i znak rozpoznawczy producenta, czyli rodzinny Michaud. Delikatne żłobienia na przezroczystym opakowaniu przypominają kształtem ule, a dodatkową ozdobę stanowią słoneczne kolory etykiet z wizerunkiem pszczelarza doglądającego pasieki. Cena: Miód górski ok. 14 zł/ 250g Miód akacjowy ok. 15,40...

Przeczytaj
suszone mango helio
Przepisy Helio Gold: suszone cząstki mango i ananasa
Marka Helio Gold pomoże nam wzbogacić nasz codzienny jadłospis w pożywne, egzotyczne przekąski. Na półki sklepowe trafiły: suszone mango i suszone cząstki ananasa. Owoce nie są kandyzowane, a suszone dzięki czemu są zdrowsze i bardziej soczyste.
Katarzyna Mordalska
październik 09, 2013

Znane powiedzenie mówi, że „jesteśmy tym, co jemy” – ale oprócz wartości odżywczych warto pamiętać również o smaku. Aby ułatwić konsumentom wybór zdrowych i pysznych przekąsek marka HELIO wprowadza na rynek suszone (a nie – kandyzowane!) owoce mango i ananasa z kolekcji HELIO GOLD w nowych mniejszych, a tym samym poręczniejszych opakowaniach: 80 gramowych dla ananasa i 70 gramowych dla mango. Wygodna, stojąca torebka ułatwia przechowywanie produktu , a także umożliwia jego serwowanie bez konieczności przesypywania do innego naczynia, co jest szczególnie przydatne w pracy, szkole czy na wycieczce. Etykiety utrzymano w słonecznej stylistyce, a przezroczyste okno umożliwia konsumentom ocenę wysokiej jakości produktów. Każdorazowo producent na opakowaniu umieszcza pełną informację o składnikach odżywczych produktu, a także kraju pochodzenia danego owocu. Garstka suszonych owoców to około 25 gram produktu – ilość wystarczająca na jedną porcję zdrowej przekąski w ciągu dnia. Jej wartość energetyczna waha się od 85 kcal (ananasy) do 97 kcal (mango), będąc jednocześnie skarbnicą błonnika, witamin i minerałów . Niewielkie opakowania sprawiają, że przekąskę można zabrać ze sobą do pracy, klubu sportowego, na uczelnię czy do szkoły , dzięki czemu są poręcznym, zdrowym i smacznym kołem ratunkowym w ciągu dnia na zaspokojenie apetytu. Cena : Mango suszone HELIO GOLD – ok. 9 zł/ 70g Ananasy suszone HELIO GOLD – ok. 8 zł/80g

Przeczytaj
sezamki
123rf
Przepisy Zrób to sama: sezamki
Słodkie, kruche i przepyszne – takie właśnie są sezamki. A jeśli dodać do tego fakt, że ich główny składnik – sezam – jest zdrowy, opóźnia procesy starzenia i usprawnia pracę mózgu, nie pozostaje nic innego, jak tylko wydrukować nasz przepis na sezamki i lecieć do kuchni, by go wypróbować!
Łucja Zbieniewska
październik 19, 2013

Sezam – jego właściwości i zastosowanie Ziarna sezamu to dobrodziejstwo natury! Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Sezam zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma pokaźną dawkę witaminy E, która zapewnia bystrość naszego umysłu i opóźnia procesy starzenia. Co więcej, okazuje się, że witamina ta ma zdolność do delikatnego poszerzania naczyń krwionośnych, dzięki czemu nasz organizm lepiej radzi sobie z mrozem – to bardzo dobra wiadomość dla zimowych zmarzluchów! :) Sezam to także bogactwo wapnia (zawiera go więcej niż np. mleko czy jajko), żelaza i magnezu, a także przeciwutleniaczy , które obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu. Niektórzy nawet twierdzą, że sezam jest świetnym afrodyzjakiem! Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać do jego zalet? :) Choć sezam głównie kojarzy nam się z nasionami na pieczywie wieloziarnistym, ma on zdecydowanie szersze zastosowanie. W Chinach ziarna sezamu najczęściej wykorzystuje się do wytwarzania bardzo zdrowego oleju sezamowego, który zaczyna zyskiwać zwolenników również w Polsce. Z kolei u nas, sezam jest świetnym dodatkiem do wszelkich panierek, dań wegetariańskich, sałatek czy do domowego muesli. Ziarna sezamu  to podstawowy składnik wielu słodkości – przede wszystkim chałwy i sezamków . Te drugie, są bardzo łatwe w przygotowaniu, a ich zrobienie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Dlatego, jeśli lubisz sezamki, zapomnij o tych ze sklepowej półki – zobacz nasz przepis na pyszne sezamki domowej roboty! Sezamki bez pieczenia Składniki: szklanka cukru ok. 20 dag sezamu 2 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie : Sezam prażymy na patelni, a cukier i wodę gotujemy w oddzielnym rondelku do czasu, aż rozpuszczą się i nabiorą karmelowej barwy - wtedy możemy dodać do masy miód...

Przeczytaj