klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Zbliżenie na uśmiech z widocznymi białymi zębami
Przepisy

Masz na zębach przebarwienia od kawy? TO pomoże ci się ich skutecznie pozbyć!

Dla kogoś kto potrzebuje kawy jak kroplówki, problemem mogą być żółknące zęby lub pojawiające się na nich przebarwienia. Na szczęście powstała kawa, która skutecznie pozwoli uniknąć obu tych problemów.
Milena Majak
kwiecień 19, 2017

Powstała pierwsze na świecie przezroczysta kawa, czyli Clear Coffee. Wygląda jak zwykła woda, ale zawiera w sobie wystarczająco dużo kofeiny, aby obudzić nawet największego śpiocha. Smakiem przypomina najzwyklejszą, ale dość mocną czarną kawę.

Białe zęby w 20 minut? Ten domowy sposób naprawdę działa!

Pobierz Trendbook Wizaz.pl – pierwszy taki w Polsce!

Pomysłodawcami są dwaj bracia z Londynu. Kiedy zorientowali się, że ich śnieżnobiałe zęby pod wpływem kawy zaczynają wyglądać mało atrakcyjnie, postanowili wymyślić rozwiązanie, które pozwoli im nie rezygnować z przyjemności picia jej. Potrzebowali trzech miesięcy, aby udoskonalić proces przetwarzania wysokiej jakości arabskich ziarenek kawy oraz łączenia ich z wodą. Wykorzystywali przy tym metody, które nigdy wcześniej nie były stosowane.

Przetwarzamy palone ziarna kawy w ciągu tygodnia pod prażeniu. Proces produkcji trwa około trzech godzin – to jedyne, co mógł zdradzić serwisowi Buzzfeed współzałożyciel firmy, David Nagy.

Z kolei w rozmowie z London Evening Standard podkreślił, że tak jak wiele innych osób na świecie, on też uwielbia pić kawę. Ale na rynku nie było żadnego produktu, który w pełni odpowiadałby jego potrzebom, a przy okazji nie niszczył ładnego uśmiechu. Dzięki temu powstał „napój”, który nie tylko nie barwi zębów, ale też jest dostępny w znacznie większej pojemności. Zamknięta w 200-mililitrowej butelce kawa wystarczy spokojnie na cały dzień picia.

Clear Coffee nie zawiera żadnych konserwantów, stabilizatorów smaku, cukru oraz substancji słodzących. David Nady wspomniał również o tym, że zależało mu na stworzeniu napoju, który nie będzie miał żadnych kalorii – i to również się udało się osiągnąć. Cena? Jak na razie za przezroczystą kawę trzeba zapłacić niecałe sześć funtów, czyli około 30 zł

Zobacz także: Czy wybielanie zębów cytryną jest bezpieczne?

Póki co Clear Coffe jest dostępna wyłącznie przez internet oraz na półkach wyselekcjonowanych, brytyjskich sklepów. Mamy jednak nadzieję, że będzie nam dane spróbować jej! Myślicie, że może być smaczniejsza od zwykłego latte z pianką? :)

Zdjęcie główne: Pinterest

Komentarze
gotowana kawa
123rf
Przepisy Przepis na zimne dni: gotowana kawa
Zmarzłaś? Wypróbuj przepis na gotowaną kawę! Rozgrzeje twój organizm, a przy okazji zapewni cudowne doznania smakowe! Wbrew pozorom smakuje zupełnie inaczej niż dobrze nam znana filiżanka małej czarnej. Polecamy!
Łucja Zbieniewska
grudzień 13, 2013

Dlaczego warto pić gotowaną kawę? Przepis na kawę gotowaną jest związany z tzw. teorią pięciu przemian , według której należy zadbać o to, aby nie tylko żyć zgodnie z naturą, ale również, aby czerpać energię z tego co jemy i pijemy. Kawa gotowana ma zupełnie inne właściwości od tradycyjnie zaparzanej kawy... Gotowana kawa polecana jest zwłaszcza osobom, które po wypiciu parzonej kawy czują się źle – są silnie pobudzone, zaniepokojone, przyspiesza im bicie serca. Gotowany napój, który przygotujemy z takiej samej ilości kawy i wody co tradycyjną małą czarną, będzie zdecydowanie łagodniejszy w smaku, a działanie kawy zupełnie inne niż tej parzonej. Okazuje się, że gotowana kawa pomaga złagodzić ból (zwłaszcza migrenowy), wspomaga przemianę materii, ale przede wszystkim – działa rozgrzewająco. Jak przygotować gotowaną kawę? Składniki: szklanka wody; 2 łyżeczki zmielonej kawy; kardamon, cynamon, imbir; łyżeczka niesłodzonego kakao; opcjonalnie: miód. Wystarczy, że do gotującej się wody dodamy kawę oraz przyprawy: kardamon, cynamon i imbir. Nie zdejmując jej z ognia dodajmy kakao. Tak przygotowaną miksturę należy gotować około 3-5 minut. Zwolennikom słodkiej kawy polecamy dodanie łyżeczki miodu – wtedy napój musi nieco ostygnąć (mieć ok. 40-60 stopni) po to, żeby miód nie stracił swoich właściwości. Jeśli chcemy, by kawa rzeczywiście nas rozgrzała pamiętajmy o tym, żeby nie dodawać do niej mleka. Jakie są Wasze sposoby na rozgrzanie się w mroźne dni?

Przeczytaj
zakupy
Fotolia, materiały PR
Przepisy 12 nowości kulinarnych października, które warto wypróbować
Co nowego pojawiło się w tym miesiącu na sklepowych półkach oraz w ofertach kawiarni i sklepów? Sprawdźcie 12 nowości kulinarnych października!
Katarzyna Mordalska
październik 30, 2015

Nowe smaki dżemów Łowicz Na półki sklepowe trafiły właśnie trzy nowe rodzaje dżemów Łowicz: z owoców czarnego bzu, z czerwonej porzeczki oraz ze śliwek mirabelek. Nowa linia dżemów ma charakter limitowany, dostępne będą tylko przez krótki okres, do wyczerpania zapasów – dlatego warto sięgnąć po nie jak najwcześniej i na nowo odkrywać smaki z dzieciństwa! Dżemy Łowicz z edycji limitowanej dostępne są w słoiczku 280g w cenie standardowych dżemów ok. 4,00zł. Słodkie nowości od Goplany Marki Goplana i Grześki po raz kolejny zaskakują ciekawymi nowościami. Na sezon jesienno-zimowy przygotowały limitowane czekolady z nadzieniami pralin Solidarności oraz wafelki Grześki w posypce.  Standardową ofertę Goplany uzupełniają nowe czekolady z nadzieniami popularnych pralin Solidarności: Śliwka Nałęczowska i Pistachio . Limitowaną propozycję marki Grześki stanowi wafelek z kremem o smaku czekoladowym, posypany orzeszkami arachidowymi w czekoladzie. Cena: 3,48zł za 90g czekolady i 1,09zł za 35g wafelka Vibe chill – relaxation tea drink Vibe chill – relaxation tea drink to zbawienie w puszce dla wszystkich zestresowanych, ale także dla tych, którzy szukają oryginalnych, naturalnych smaków i zdrowego orzeźwienia. Nowy napój relaksacyjny Vibe Chill to kolejna oryginalna odsłona marki Vibe. Oparty na naturalnych ekstraktach ziół i zielonej herbaty Vibe chill poprawia nastrój i przynosi ukojenie. Vibe chill dostępny jest w trzech wyrafinowanych odcieniach relaksu: pomarańcza – melisa, mięta – czarny bez oraz chmiel – trawa cytrynowa. Cena: 3,49zł za 250ml Pistacje prażone Helio Natura bez dodatku soli Ze względu na to, że w naszej diecie coraz częściej zwracamy uwagę na jakość produktów i ich wpływ na nasze zdrowie, marka Helio wychodzi naprzeciw oczekiwaniom. Pistacje prażone HELIO Natura bez...

Przeczytaj
kawa o poranku
Fotolia
Przepisy Pora dnia ma znaczenie! Zobacz, kiedy najbezpieczniej pić kawę!
Pijesz kawę? Pora dnia ma znaczenie! Okazuje się, że poranna kawa nie jest najlepszym pomysłem. Sprawdź, kiedy w ciągu dnia powinnaś pić kawę tak, by Ci nie szkodziła!
Katarzyna Mordalska
lipiec 20, 2015

Zapewne po przebudzeniu rano przecierasz oczy i myślisz sobie: „Królestwo za kawę!”. Najgorsze, co możesz zrobić, to włączyć ekspres. Niestety nie jest to najlepsza pora na picie kawy. Kawa o poranku? Lepiej nie! Okazuje się bowiem, że o tej porze jesteśmy najbardziej narażeni na uzależnienie od kofeiny. Kawa najlepiej pobudza, kiedy w naszym organizmie spada poziom kortyzolu (nazywanego hormonem stresu). O poranku poziom kortyzolu jest na tyle wysoki, że organizm nie potrzebuje dodatkowego bodźca w postaci kofeiny. Poziom hormonu spada dopiero po godzinie 9:30 i zaczyna wzrastać ponownie po 11:30. Wniosek? Najlepsza pora na wypicie pierwszej kawy to okolice godziny 10:00. Otwarcie rano oka = stawianie wody na kawę. ;) Piję 2 dziennie. Uwielbiam tę pierwszą poranną. Piję tę najbardziej niezdrową – rozpuszczalną (i tylko gold). Marzyłby mi się profesjonalny ekspres do kawy, który robi pianę na 2 cm. ŁAJKA Poranna kawa nie sprawi, że poczujemy się bardziej pobudzeni. Organizm, wydzielając kortyzol, jest w tym momencie ustawiony na najwyższy tryb „gotowości do działania”. Dodatkowa stymulacja kofeiną nie jest potrzebna, gdyż i tak nie przyniesie pożądanego efektu. Kiedy kolejna filiżanka kawy? Ponownych skoków kortyzolu możemy spodziewać się między godziną 12:00 a 13:00 oraz po południu w godzinach 17:30 – 18:30. Planując kolejną filiżankę kawy, powinniśmy wstrzelić się w moment, kiedy poziom hormonu w organizmie spada, czyli około godziny 14:00 – 15:00. Kawa o poranku? Tak, ale… Jeśli nie wyobrażacie sobie wyjścia z domu bez filiżanki kawy, a jednocześnie wstajecie dostatecznie wcześnie, pierwszą kawę bez szkody dla organizmu możecie wypić przed porannym wzrostem kortyzolu, czyli do godziny 7:30. O której godzinie zwykle pijecie kawę? Sprawdź także, co warto wiedzieć o kawie , najlepsze przepisy na kawę oraz czy...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Kawowe ABC - popularne rodzaje kawy
Sprawdź, jak właściwie przygotowywać popularne napoje kawowe, np. latte macchiato, cappuccino, americano czy café au lait i zachwyć się różnorodnością smaków, które możesz przygotować w swoim domu.
Materiał partnera
grudzień 07, 2017

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Parząc kawę w różny sposób i z różnym wykorzystaniem mleka jako dodatku, możesz otrzymać rozmaite zestawienia smakowe. Energetyczne espresso lub mocne ristretto naturalnie sprawdzi się o poranku, łagodniejsze americano będzie idealne na przerwę kawową, a cappuccino jako popołudniowa kawa. Sprawdź, czym różnią się popularne rodzaje kaw napoje kawowe, poeksperymentuj i znajdź swój ulubiony napój lub zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. I już nigdy więcej nie popełnisz gafy i nie pomylisz latte macchiato i café au lait czy espresso lungo i double espresso. Kawy czarne Podstawnym napojem kawowym zdecydowane jest espresso. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy. Najpopulraniejsza objętość espresso to ok. 30ml. Napój o podwójnie mniejszej objętości i podwójnej mocy to z kolei ristretto, czyli kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym tak jak espresso, ale przy użyciu mniejszej ilości wody. Ristretto jest zatem dużo bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso i pozwala wydobyć z małej filiżanki bardzo dużo smaku i aromatu. Espresso może wystąpić też w wariancie przedłużonym, tzn. espresso lungo. - Zamiast przerywać parzenie przy 30ml, w tym przypadku kontynuuje się je aż do uzyskania ok. 60ml, jednak nadal przy użyciu jednej porcji zmielonej kawy - mówi barista, Marcin Kozicki, Head Trainer Warsaw School of Coffee. Espresso lungo różni się jednak od double espresso, które jest przygotowywane z podwójnej porcji zmielonych ziaren kawy. Jego idealna objętość to ok. 60ml. Osoby, które lubią kawy bez mleka, ale wolą je w większej filiżance i łagodniejszym smaku, często wybierają kawy czarne o większej objętości, czyli americano i caffé crema. Czym się one różnią? Americano...

Przeczytaj