klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
menu bez glutenu
materiały PR
Przepisy

Menu bez glutenu

'Menu bez glutenu' to certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Coraz większa ilość osób dotkniętych celiakią w Polsce stwarza zapotrzebowanie na tworzenie bezglutenowego menu nie tylko w kuchni domowej. Takie oznaczenie pozwoli na wyróżnienie miejsc, w których można zjeść posiłek bezglutenowy.
Katarzyna Mordalska
maj 08, 2012
menu bez glutenu

Inicjatywa 'Menu bez glutenu' powstała z jednej strony, żeby umożliwić chorym na Celiakię bezpieczne zjedzenie posiłku w restauracji, a z drugiej strony zachęcić restauratorów do dokładniejszego przyglądania się składnikom swoich dań i zaoferowania oferty dla każdego, kto stosuje dietę bezglutenową. Problem alergii pokarmowych i nietolerancji glutenu dotyczy coraz częściej nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Zdarza się, że odkrywamy nietolerancję na niektóre pokarmy dosyć późno i jesteśmy zmuszeni do całkowitego zmienienia nawyków żywieniowych. Bez względu na to, czy nie spożywamy zbóż ze względu na nietolerancję, czy własne przyzwyczajenia żywieniowe, ciężko jest znaleźć menu okrojone o tak powszechny składnik jak mąka.

Program obejmuje restauracje i kawiarnie, które wyrażą chęć na dołączenie do niego. Następnie obsługa takich miejsc zostaje odpowiednio przeszkolona w praktycznym zastosowaniu zasad diety bezglutenowej i zobowiązuje się do jej przestrzegania. W zamian lokal otrzymuje prawo umieszczenia na swojej witrynie loga akcji oraz może używać odpowiednich oznaczeń w menu. Informacje o wszystkich restauracjach i kawiarniach, które przystępują do programu zostają umieszczone na stronie internetowej 'Menu bez glutenu', która pełni rolę bazy danych bezpiecznych dla bezglutenowców miejsc.

Przykładowo w Krakowie istnieje jedynie 7 takich miejsc, a jednym z nich jest Ekobistro Papuamu, którego właścicielka, Renata Rusnak uznaje decyzję wystąpienia o certyfikat za naturalną:

Tak naprawdę to nie była trudna decyzja, nasze menu jest w sposób w 90% bezglutenowe, a ja mam tego świadomość, bo prowadząc bistro, które koncentruje się na zdrowych posiłkach, siłą rzeczy trochę się na tym znam. Albo raczej - wiedząc coś o chorobach związanych z żywieniem, prowadzę bistro, które pomaga utrzymać zdrowie. Wystąpiłam o taki certyfikat jak tylko się dowiedziałam o programie. Wydawało się to dość naturalne.”

Akcję rozpoczęło Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w maju 2011 roku. Od tego czasu certyfikat 'Menu bez glutenu' otrzymało jedynie 30 restauracji i kawiarni. Dołączenie do tej bazy lokali wiąże się z obowiązkiem zapewnienia swoim klientom zdrowego i bezpiecznego dla nich menu zawierającego posiłki pozbawione glutenu.

Komentarze
pałac sobańskich
Przepisy Amber Room - wyjątkowe miejsce na mapie stolicy
Szukasz wyjątkowego miejsca na zorganizowanie ważnej uroczystości lub biznes lunchu? Sprawdź, dlaczego warto wybrać restaurację Amber Room w Warszawie!
Katarzyna Mordalska
sierpień 12, 2013

Restauracja Amber Room mieści się w urokliwym Pałacu Sobańskich w samym centrum, przy jednej z najbardziej prestiżowych ulic Warszawy – Alejach Ujazdowskich. Pałac pozostaje ustronnym i dystyngowanym miejscem dla spragnionych niepowtarzalnej atmosfery i cienia drzew pobliskiego parku. Restauracja oferuje wyborną kuchnię, ze smakiem łącząc światowe trendy kulinarne takie jak metoda sous vide czy slow food, z polską tradycją oraz szczyptą kuchni molekularnej. Najwyższej jakości, składniki sezonowe, własne wypieki oraz wyjątkowe wina są chlubą Restauracji. Szef Kuchni serwuje autorskie dania, a jego doświadczenie i kreatywność zaowocowały wieloma prestiżowymi nagrodami i wyróżnieniami. Wyjątkowość restauracji podkreśla fakt, iż jest jedyną w całej Polsce rokrocznie odznaczaną przez Przewodnik Michelin symbolem 4 sztućców. To najwyższe odznaczenie w tej kategorii według Przewodnika. Ze względu na wyjątkową kuchnię, Amber Room wybierany jest do organizacji wielu prestiżowych wydarzeń, jak np. doroczny Bal Fundacji TVN czy Gala Nagród im. Jana Wejcherta. Amber Room znalazła swoje zasłużone miejsce w Przewodniku Michelin’a . Ponadto jeden z najbardziej prestiżowych magazynów o winie Wine Spectator wyróżnił restaurację Amber Room tytułem Best of Award of Excelence, uznając tym samym kartę win za najlepszą w Polsce. W kwietniu 2013r. marka Krug wraz z restauracją Amber Room otworzyły w Pałacu Sobańskich jedyną w Polsce Ambasadę Krug. Jest to ekskluzywny gabinet, mieszczący do 12 osób, w którym funkcjonuje specjalne menu, idealnie skomponowane do degustacji wszystkich rodzajów szampana Krug. Na całym świecie jest niespełna 20 Ambasad Krug i znajdują się jedynie w najbardziej prestiżowych lokalizacjach m.in. w: Mandarin Oriental Hong Kong, Dorchester London, Adlon Berlin, Guy Savoy Las Vegas....

Przeczytaj
dieta na piękną skórę
123rf
Pielęgnacja Dieta na piękną skórę - co jeść, a co wyeliminować?
Regularnie wklepujesz kremy, balsamy i maseczki w skórę, a ona nadal nie wygląda idealnie? Masz problem z nadmiernym wysuszeniem albo trądzikiem? Sprawdź jak zadbać o skórę również od wewnątrz!
Magdalena Borucińska
wrzesień 25, 2014

Sposób odżywiania ma ogromne znaczenie dla wyglądu naszej skóry. Dzięki nowoczesnym metodom dowiemy się nie tylko jak odpowiednio dobrać dietę i aktywność fizyczną dostosowaną do naszego organizmu, ale przede wszystkim jakie produkty powinniśmy wykluczyć z naszego jadłospisu oraz jakich witamin i składników mineralnych potrzebuje nasz organizm. W ten sposób jesteśmy w stanie wpłynąć na stan i wygląd skóry. - Dzięki odpowiednio skomponowanej diecie dla konkretnej osoby możemy uniknąć bądź też zniwelować występowania powszechnych problemów skórnych takich jak trądzik, sucha czy wiotka skóra – mówi dr Krzysztof Miracki z Kliniki BeautymeD. Dieta dla suchej skóry Nieprzyjemnie ściągniętej, suchej i łuszczącej się skóry nie wystarczy smarować gęstym kremem czy balsamem. Należy zadbać o nią w szczególny sposób od wewnątrz. Przede wszystkim pamiętaj o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Swoją dietę wzbogać w kwasy tłuszczowe omega-3 , tłuste ryby, oleje roślinne (np. lniany, z ogórecznika) oraz orzechy. - Jakość i ilość spożywanych tłuszczów może mieć wpływ na powstanie różnych zmian skórnych: przyczyniać się do osłabienia elastyczności, suchości skóry oraz powstawania zmian zapalnych skóry, ponieważ należą do najważniejszych lipidów budujących barierę naskórkową, a kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają ponadto przeciwzapalnie łag odząc tym samym procesy zapalne zachodzące w skórze – mówi dyplomowany dietetyk Klaudia Wiśniewska z Kliniki SlimmeD. Dieta dla skóry z trądzikiem Wiele produktów było dotąd oskarżanych o zaostrzanie trądziku: przede wszystkim czekolada, pikantne jedzenie i fast foody. To prawda, ale jak wynika z nowych badań winowajcami jest przed wszystkim nabiał oraz potrawy o wysokim indeksie glikemicznym. Także czekolada jest dopuszczalna, ale tylko gorzka, a nie mleczna. Warto wybierać...

Przeczytaj
Julia Wieniawa opowiada o nietolerancji glutenu
Styl życia Przez takie jedzenie Julia Wieniawa puchła i... miała plamy na skórze. Co musiała wykluczyć z diety?
Julia Wieniawa przyznała, że w ostatnim czasie nie wyglądała najlepiej - puchła, a na jej ciele pojawiły się plamy. Co jej się stało?
Milena Majak
kwiecień 04, 2019

Alergie i nietolerancje pokarmowe stały się ostatnio bardzo "modne" wśród gwiazd. Najczęściej wspominają oczywiście o glutenie , który uważany jest za największą zarazę ostatnich lat. Niedawno również Julia Wieniawa wyznała, że mieszanina białek roślinnych występujących w ziarnach zbóż ewidentnie jej szkodzi. Podobno przez jedzenie pizzy miała nawet małą depresję ... Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Julia Wieniawa-Narkiewicz (@juliawieniawa) Mar 8, 2019 o 1:37 PST Julia Wieniawa opowiada o glutenie Figura Julii Wieniawy to dla wielu osób nie lada zagadka. Młoda gwiazda rzadko chwali się na Instagramie zdjęciami jedzenia i wiadomo jedynie, że chodzi na siłownię . Rzeźbi ciało pod okiem trenera personalnego, który również podpowiada jej, co powinna, a czego nie powinna jeść . Ściśle określona dieta (której jeszcze nigdy nie zdradziła) uległa jednak w ostatnim czasie radykalnej zmianie. W rozmowie z "Faktem" aktorka wyjawiła, że na jeden miesiąc postanowiła przeorganizować menu i przyjąć inny, bardziej restrykcyjny sposób żywienia . Moja trenerka zachęciła mnie jakiś czas temu, żeby wyeliminować gluten na miesiąc i zobaczyć, jak będę się czuła. I jak potem zjadłam pizzę, to miałam małą depresję. Nie wiedziałam, o co mi chodzi! - zdradza Julia Wieniawa w rozmowie z "Faktem". Jak nietrudno się domyślić, na 30 dni porzuciła wszystkie produkty zawierające gluten . I mimo że już po kilku dniach czuła się lepiej, taki eksperyment nie do końca pochwalają lekarze. Dlaczego? Bo jeżeli odzwyczajamy organizm od jedzenia glutenu, nie mając cieliakii, nie przyniesie to nam korzyści, a wręcz może zaszkodzić . W końcu od diagnozowania tego typu problemów są lekarze. A jak powiedziała Julia Wieniawa w rozmowie z "Faktem", u niej jeszcze...

Przeczytaj
Co je Klara Lewandowska? Dwulatka  ma specjalną dietę
Styl życia Klara Lewandowska ma tylko 2 lata, a już jest na diecie. Co je?
Zwyczaje żywieniowe Klary Lewandowskiej mogą niektórych zaskoczyć. Są zdrowe, ale mogą niektórych zaskoczyć. Chodzi o pizzę i lody.
Milena Majak
maj 24, 2019

Anna Lewandowska wielokrotnie chwaliła się na swoim Instagramie, że jej dwuletnia córeczka uwielbia zdrowe przekąski Healthy Plan by Ann . Pokazywała również, o jakie produkty stopniowo rozszerza dietę Klary. W najnowszym wywiadzie dla niemieckiej edycji magazynu "Gala" zdradziła szczegóły aktualnej diety jej dziecka. Jadłospis wydaje się dość restrykcyjny . Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Anna Lewandowska ® (@annalewandowskahpba) Maj 18, 2019 o 11:08 PDT Co je Klara Lewandowska? Jadłospis Klary Lewandowskiej to z pewnością same zdrowe przekąski . Ma już dwa lata, więc jej dieta jest zdecydowanie bardziej urozmaicona. Zresztą dzieci w tym wieku uwielbiają poznawać nowe smaki. Zawsze jednak zastanawiałyśmy się czy Anna Lewandowska pozwala jej na wszystko , na co ma ochotę. Okazuje się, że obowiązują restrykcyjne zasady , których cała rodzina stara się przestrzegać. Jeśli jemy w restauracji, a Klara widzi, że inne dziecko dostaje chleb, ona również chce kromkę. Oczywiście może jeść pizzę, ale bez glutenu. I zamiast lodów, jest sorbet. Zawsze staram się wybrać coś zdrowszego - mówi Anna Lewandowska w niemieckim wydaniu "Gali". Zastanawiamy się jednak, czy eliminacja glutenu z jadłospisu tak małego dziecka, to dobry pomysł. Jeśli u Klary nie stwierdzono celiakii albo  nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten , eliminowanie produktów zbożowych z jej diety, może automatycznie prowadzić do uczulenia na nie . Nie ulega wątpliwości, że dieta bezglutenowa to dieta lecznicza i jedyny lek na celiakię. Jednak szybkie efekty, które można dzięki niej osiągnąć sprawiły, że stała się bardzo modna - tak, modna to właściwe słowo. Zaczęły ją stosować osoby, u których żaden lekarz ani badania nie stwierdziły nietolerancji na produkty zbożowe. I...

Przeczytaj