klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Mieszanka Meksykańska Hortex
Przepisy

Mieszanka Meksykańska Hortex + przepis na quesadillę!

Mieszanka Meksykańska Hortex to wynik zainspirowania się sztuką kulinarną Indian i hiszpańskich konkwistadorów. Mieszanka warzyw Hortex to połączenie kukurydzy, fasoli, papryki i cebuli, która nadaje warzywom ostry, meksykański smak.
Katarzyna Mordalska
październik 02, 2013

hortex

Mieszanka Meksykańska Hortex to pyszna mieszanka starannie wyselekcjonowanych warzyw: czerwonej fasoli, złocistej kukurydzy, słodkiej, czerwonej papryki i zaostrzającej smak cebulki.

Niezastąpiona do przygotowania pysznej sałatki, oryginalnego dodatku do obiadu, słynnego buritto, ostrej fajity, czy też smakowitej, delikatnej quesadilli.

Cena: ok. 4.50zł

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Quesadilla z kurczakiem przepis

Składniki:

  • Mieszanka meksykańska Hortex (opakowanie)
  • 400 g fileta z kurczaka;
  • 4 placki tortilli pszennej;
  • 5 łyżek oleju roślinnego;
  • 1 cebula;
  • 100 g sera Cheddar;
  • 8 łyżek sosu pomidorowego ostrego;
  • 150 g pokrojonych pieczarek;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Filet z kurczaka i cebulę pokrój w paski i obsmaż na rozgrzanym oleju, mieszając. Dodaj pokrojone pieczarki i mieszankę meksykańską i dopraw solą oraz pieprzem.

Gotową usmażoną masę nanieś na tortillę, posyp tartym serem i polej ostrym sosem pomidorowym. Następnie całość zwiń w półksiężyc, posmaruj krańce ciasta wodą i przyciśnij.

Quesadille zapiekaj na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10-15 minut.

Komentarze
przyprawa kamis grill
materiały PR
Przepisy Nowe przyprawy Kamis Grill Mates
Dziś możemy oficjalnie otworzyć sezon grillowy z marką Kamis! Dzięki 4 nowym mieszankom przyprawowym nasze dania zyskają niespotykany wcześniej smak, dzięki któremu pozytywnie zaskoczysz swoich bliskich. Debiutantami są przyprawy z serii Grill Mates: Karkówka Montreal Steak, Skrzydełka Brown Sugar, Ryba Mojito Lime oraz Kurczak Smoky Texan.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 28, 2014

Karkówka Montreal Steak Pierwszą mieszanką grillową z linii Grill Mates jest Karkówka Montreal Steak , która z pewnością zachwyci swym wyrazistym smakiem i wyglądem dzięki nasionom kopru, kolendry oraz chili. Wystarczy wymieszać zawartość saszetki z olejem, a następnie natrzeć mięso i odstawić na minimum 30 minut. Dla uzyskania bardziej aromatycznej i soczystej karkówki warto dodać do marynaty 30 ml piwa. Tak doprawioną karkówkę można spokojnie ułożyć na grillu i rozpocząć kulinarne zmagania z ogniem! Przyprawę można również wykorzystać do piersi z kurczaka oraz ryb. Skrzydełka Brown Sugar Kolejną pozycją są Skrzydełka Brown Sugar . Jest to słodko-pikantna mieszanka przypraw z kroplą szlachetnego miodowego aromatu w tle. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem, miodem i octem winnym, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w skrzydełka kurczaka i odstawić na minimum 30 minut. Dla uzyskania pełniejszego smaku, warto dodać do marynaty 30 ml whisky. Po tym czasie skrzydełka są gotowe na spotkanie z ogniem pod twoim nadzorem! Przyprawę można również wykorzystać do wołowiny oraz wieprzowiny. Ryba Mojito Lime Jest to wyśmienita pozycja dla wielbicieli grillowanych ryb i owoców morza. Mieszanka Ryba Mojito Lime charakteryzuje się wyśmienitym, egzotycznym smakiem limonki z akcentem mięty i szczyptą pikantnego chili. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w rybę i odstawić na minimum 30 minut. Do marynaty warto dodać 50 ml białego rumu. Przyprawę można również wykorzystać do krewetek oraz drobiu. Kurczak Smoky Texan Ostatnią z debiutujących na polskim rynku mieszanek z serii Grill Mates jest Kurczak Smoky Texan . W jej smaku odkryjemy soczyste pomidory, czosnek i mocny akcent chili. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem i...

Przeczytaj
zupa krem
materiały PR
Przepisy Zupy krem z mrożonek Hortex
Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!
Katarzyna Mordalska
styczeń 23, 2014

Krem z groszku Składniki: groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex), 1/2 selera, 2 cebule czerwone, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego Porto, 1/3 pora, 0,5l bulionu drobiowego, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka soku z cytryny, przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz. Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem. Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy Składniki : 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex), 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex), otarta skórka z jednej pomarańczy, 2 plastry imbiru, 2 plastry jabłka, 1l mleka kokosowego, 100 ml Marshali czerwonej, sok z jednej cytryny, masło, sól, pieprz. przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i...

Przeczytaj
minikebaby
materiały PR
Przepisy Przepisy na ostre potrawy z sosami Tarsmak
Miłośnicy ostrych przypraw nie wyobrażają sobie kuchni bez pieprzu, chili czy tabasco. Sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości a dodatkowo pikantne jedzenie ma szczególną moc – wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Postawmy więc na ostrą kuchnię, by ustrzec się przeziębień!
Katarzyna Mordalska
listopad 27, 2012

Minikebaby na ostro Składniki: ½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 jajko 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 3 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, ostra papryka do smaku Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji. Porcje uformować w zgrabne podłużne kotleciki i nadziać je na drewniane patyczki do szaszłyków. Minikebaby smażyć na oleju ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Podawać z Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak. Tortilla z kurczakiem Składniki: 4 placki tortilli 300 g fileta z kurczaka 4 liście sałaty strzępiastej 12 plastrów pomidora 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 średnia marchewka por (biała część) sól, pieprz do smaku Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Filet z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na złoty kolor. Pokroić pomidora w cienkie plasterki, paprykę w paski, a marchewkę i por w cieniutkie paseczki. Tortillę podgrzać na suchej patelni, a następnie posmarować ją Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, położyć sałatę, wszystkie przygotowane wcześniej warzywa i ciepłego kurczaka. Całość polać jeszcze raz sosem i zwinąć w rożek. Wątróbki drobiowe w boczku Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 12-14 cienkich plasterków boczku wędzonego parzonego 12-14 sztuk śliwek suszonych bez pestek olej do smażenia Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Wątróbki oczyścić i podzielić na średniej wielkości cząstki. Każdą cząstkę wątróbki zawinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Do każdej...

Przeczytaj
naturalny olejek na cellulit
PantherMedia
Pielęgnacja Zrób to sama: 5 domowych olejków na cellulit
Wypróbuj 5 aromaterapeutycznych, naturalnych, samodzielnie robionych olejków antycellulitowych. Niech walka z cellulitem będzie przyjemna!
Magdalena Borucińska
maj 18, 2012

Naturalne olejki na cellulit Zwalcz cellulit za pomocą oleju z dodatkiem różnych olejków eterycznymi. Można go wykorzystać do masażu lub kąpieli. Na masaż całego ciała wystarcza 1 łyżka, czyli ok. 5ml oleju, i tyle samo na wannę pełną wody. Olej sprawia, że rozpuszczone w nim olejki eteryczne są łagodniejsze dla skóry. Oczywiście, można wlać kilka kropli samych olejków eterycznych do wanny z wodą, ale osoby z delikatną i wrażliwą skórą powinni uważać. Skórkę pomarańczową podczas masażu i kąpieli trzeba podszczypywać oraz uderzać zwiniętą dłonią. Olejek na cellulit Cztery Żywioły 2 krople olejku jałowcowego 1 kropla tymiankowego 1 kropla cytrynowego 1 kropla bazyliowego Olejek na cellulit  Być Kobietą 2 krople olejku jałowcowego 2 krople geraniowego 1 kropla grejpfrutowego Te olejki należy wkroplić do łyżki stołowej oleju tłoczonego na zimno, np. ze słodkich migdałów, oleju z pestek winogron (świetny dla skóry tłustej i normalnej). Jeśli chcesz przyciemnić lekko skórę na lato, spróbuj oleju z orzecha włoskiego lub sezamu. Przepisy z 'Aromaterapii praktycznej' Beata Matuszewska w książce „Aromaterapia praktyczna” (wyd. Studio Astropsychologii) podaje proporcje olejków eterycznych w mieszankach antycellulitowych, np.: Kwiatowy 4 krople olejku lawendowego 3 krople geraniowego 3 krople paczuli Ziołowy 3 krople olejku jałowcowego 3 krople kminkowego 3 krople rozmarynowego Rozgrzewający 4 krople olejku kminkowego 3 krople kardamonowego 3 krople rozmarynowego Jak przechowywać olejek na cellulit? Olejki z przepisów należy wkroplić do 2 łyżek oleju bazowego. Nigdy nie wolno stosować olejków eterycznych nierozcieńczonych, gdyż są silnie skoncentrowane i mogą poparzyć skórę. Oliwka zrobiona z 2 łyżek oleju i mieszanki olejków może stać w ciemnym szkle do 3 miesięcy. Jeśli więc któraś mieszanka pasuje nam...

Przeczytaj