Wejdź
kobieta przy mikrofalówce
123rf
Przepisy

Mikrofalówka – korzystać czy nie?

Choć kuchenka mikrofalowa w wielu domach stanowi nieodłączny element kuchennego wyposażenia, to oprócz zwolenników, ma wielu przeciwników, a zdania na temat tego czy jest szkodliwa dla zdrowia czy nie - są podzielone. Jak jest naprawdę?
Katarzyna Mordalska
styczeń 22, 2014
Kryjący krem CC, wodoodporny eyeliner, spray na porost włosów - oto hity wakacji!

Fale elektromagnetyczne a organizm

mikrofala

Wiele osób twierdzi, że kuchenki mikrofalowe wytwarzając pole elektromagnetyczne, szkodzą zdrowiu. Uważają, że mogą przyczynić się do wielu chorób, nawet do raka. Czy to prawda?

Faktem jest, że mikrofalówki wytwarzają szkodliwe fale. Są to jednak takie same fale, jak te, które wytwarza telewizor, telefon komórkowy czy lodówka.

Jeśli więc chcemy rozpatrywać szkodliwość fal elektromagnetycznych, w pierwszej kolejności warto zastanowić się, czy nie otaczamy się nadmierną liczbą urządzeń, które je wytwarzają.

Jeśli jednak ciągle mamy obawy co do szkodliwości kuchenek mikrofalowych, wyjdźmy z kuchni i wejdźmy dopiero wtedy, gdy urządzenie skończy swoją pracę.

Mikrofalówka a dzieci

dziecko przy mikrofalówce

Przekonanie, że posiłki z mikrofalówki są niezdrowe upowszechniło się przez tezę mówiącą o tym, że dań podgrzanych w kuchence mikrofalowej nie wolno podawać dzieciom.
 Nie wynika to jednak z jej szkodliwego wpływu na zdrowie, a z faktu, że mikrofale często bardzo mocno podgrzewają posiłek (ma on znacznie wyższą temperaturę, niż naczynie, w którym się znajduje). Zalecenie to wynika przede wszystkim z troski o to, żeby maluch nie poparzył się np. gorącą zupą.

Oczywiście warto również pamiętać o tym, że najzdrowszym posiłkiem jest ten spożyty bezpośrednio po przygotowaniu i takie dania powinniśmy jeść najczęściej.

Mikrofalówka a wartościowy posiłek

Podczas podgrzewania posiłku w mikrofalówce, danie nieznacznie traci zawarte w nim witaminy i minerały. Jednak straty te są nie do uniknięcia podczas jakiejkolwiek obróbki termicznej (gotowanie, pieczenie). Co więcej, okazuje się, że w przypadku kuchenki mikrofalowej są one często najmniejsze! Badania wykazały, że po podgrzaniu posiłku w kuchence mikrofalowej zostaje w nim zachowane 30-50% więcej witaminy B1 niż podczas tradycyjnego gotowania, oraz około 7% więcej witaminy C.

kobieta

Mikrofalówka ma jednak zasadniczą wadę – jej obecność w kuchni, często skłania nas do tego, żeby w sklepie sięgać po gotowe dania, które są przeznaczone do podgrzania w mikrofali – są to najczęściej fast-foody i inne wysoko przetworzone produkty, które są niezdrowe i mało wartościowe.

Czego nie można podgrzewać w mikrofalówce?

W mikrofalówce nie powinno się podgrzewać bardzo tłustych potraw (mogą się nawet zapalić!) oraz jajek w skorupce (nie liczmy na to, że się ugotują). Warto zwrócić uwagę na naczynie, w którym podgrzewamy danie – najlepiej, żeby było ono żaroodporne, może to być szkło lub plastik. Nie może mieć nadruków i jakichkolwiek uszkodzeń! Pamiętajmy również o tym, że naczynie nie może być zimne (np. wyciągnięte prosto z lodówki).

Jak czyścić kuchenkę mikrofalową?

W sklepach coraz częściej pojawiają się specjalne produkty do czyszczenia mikrofalówek, można nabyć je taniej przez internet. Jeśli jednak wolimy korzystać z innych sposobów, najlepiej zrobić to wilgotną ściereczką z odrobiną płynu do mycia naczyń. Musimy wówczas uważać, żeby usunąć cały płyn z urządzenia, a jednocześnie nie zalać mikrofali wodą.

kobieta

Rada: jeśli nie możesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z mikrofali, wciśnij sok z cytryny do miseczki z wodą i podgrzej w mikrofali przez 30-60 sekund - sprawdziłyśmy, to działa!

Korzystając z w pełni sprawnego urządzenia, postępując zgodnie z instrukcją i zachowując umiar w jedzeniu podgrzewanych posiłków, śmiało możemy korzystać z zalet kuchenki mikrofalowej.

Jeśli lubisz ekseprymenty kulinarne zobacz przepisy na dania z mikrofalówki.

Komentarze
jedzenie 2000 kcal
Styl życia Jak wygląda 2000 kcal w jednym posiłku?
2000 kcal w ramach jednego posiłku? Jak się okazuje, to wcale nie jest takie trudne… Zobaczcie, co musiałybyście zjeść, żeby w jednym posiłku wykorzystać niemal cały dzienny limit zapotrzebowania kalorycznego!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 14, 2015

Fast food Nie ulega wątpliwości, że dania typu fast food są kaloryczne, a do tego bardzo niezdrowe. Czy jednak możliwe jest zjedzenie w takim miejscu 2000 kcal w ramach jednego posiłku? Dziennikarze NY Times udowodnili, że tak i wcale nie trzeba w tym celu zamówić kilku zestawów... Burger King: podwójny Whopper z serem (1070 kcal), krążki cebulowe (410 kcal), shake waniliowy (550 kcal) McDonald's: kanapka kurczak z bekonem (750 kcal), frytki (340 kcal), Cola (200 kcal), McFlurry z Oreo (690 kcal) Subway: kanapka z różnymi rodzajami wędliny (375 kcal), chipsy (230 kcal), makaron z kurczakiem z krakersami z ostryg (155 kcal), ciastko (220 kcal), sałatka z kurczakiem (360 kcal), Cola (200 kcal), tost z jajkiem i serem (370 kcal), sok (100 kcal) Starbucks: Java Chip Frappucino (460 kcal), latte (190 kcal), smoothie mango-pomarańcza (270 kcal), tosty z serem (580 kcal), popcorn (125 kcal), kiełbaski z bułce (410 kcal) Pizza Hut: pizza z mięsem (880 kcal), pieczone skrzydełka z serem pleśniowym blue (340 kcal), Mountain Dew (440 kcal), 2 ciastka (360 kcal) Zobacz także Fast food na diecie - co wybrać, a czego lepiej unikać? Menu w restauracji A jak sprawa wygląda w restauracjach, w których serwowane są "prawdziwe" dania? Nie tylko fast food niesie ze sobą ryzyko zjedzenia prawdziwej bomby kalorycznej. Stekhouse: stek (1690 kcal), martini (230 kcal) P.F. Chang’s: szpinak (120 kcal), pierogi (195 kcal), wołowina (565 kcal), pad thai (580 kcal), ciastko z karmelem (430 kcal), wino (125 kcal) Olive Garden: sałatka (150 kcal), grissini (140 kcal), włoski makaron z sosem i parmezanem (1500 kcal), lampka wina (230 kcal) Rekordzista wśród deserów: ciasto Zuccotto (1790 kcal), cappuccino (220 kcal) Domowe posiłki Skoro już mamy odpowiedź na pytanie, co...

Przeczytaj

Nasze akcje