klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Przepisy

Mniam... Konfitura z jabłek od Ani Lewandowskiej!

Walczycie o piękną figurę i odmawiacie sobie słodyczy? Skuście się na... konfiturę!
Agnieszka Pulikowska
październik 21, 2016

Jabłka królują w większości polskich kuchni. Dlaczego warto je jeść będąc na diecie? Przede wszystkim mają mało kalorii, zawierają błonnik, pektyny, potas, witaminę C, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają układ nerwowy, pracę wątroby i jeszcze mogłybyśmy tak długo wymieniać. Jedno jest pewne - warto je jeść.

Anna Lewandowska jest znana z tego, że stawia na zdrowe jedzenie, zatem aż żal nie skorzystać z jej przepisu na konfiturę z jabłek (możecie dodać ją jako wkład do ptysiów!). Zawiera ona cukier, ale... kokosowy! Dlaczego właśnie ten? Ma przede wszystkim niższy indeks glikemiczny od białego cukru, a także zawiera witaminy z grupy B i potas.

Czego będziecie potrzebowały?
Wystarczą 2 kg jabłek, 1 szkl. wody, cukier kokosowy, cynamon, wanilia, pół cytryny, z której należy wycisnąć sok oraz anyż.

Zobaczcie także:  Jak się rozgrzać w zimne dni? Takiej herbaty i kawy jeszcze nie piłyście :)

Najpierw zabieramy się za jabłka, które należy umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, a na koniec pokroić w kostkę. Kolejnym krokiem jest ich zalanie wodą i doprawienie wanilią, anyżem i sokiem z cytryny. Taką mieszankę dusi się przez ok. 15 minut, po czym odlewa wodę i dodaje cukier wedle uznania, a na koniec całość blenduje i dodaje do smaku cynamon. Tak przygotowaną konfiturę należy trzymać w słoiczku w lodówce.

My się przyznajemy, że czasem ulegamy i spożywamy tę konfiturę nawet samą. Jest prosta, tania i baaardzo smaczna. Spróbujecie?

Źródło: hpba.pl

Zobaczcie także:  Warzywne ciasta, które smakują lepiej niż... tabliczka czekolady!

Foto: iStock

Komentarze
koktajl owocowy
123rf
Przepisy HIT! Przepis na lekarstwo idealne, czyli koktajl na odporność
Kto z was już zdążył złapać jesienne przeziębienie? Kaszel, ból gardła, katar – jesień to prawdziwe wyzwanie dla odporności organizmu! Nie wiesz, jak wzmocnić odporność? Wypróbuj łatwy przepis na pyszny koktajl na odporność!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 17, 2014

Co jeść na odporność? 1. Cytryna (i inne cytrusy) To moc witaminy C , która ma działanie odkażające. Cytryna poprawia odporność organizmu i świetnie podkręca metabolizm . Jak każdy cytrus, cytryna  spowalnia proces starzenia się organizmu i co więcej – jest panaceum na gorączkę i silne bóle głowy. Warto więc pić wodę z cytryną lub koktajle z dodatkiem wyciśniętego soku z tego cytrusa. Oprócz cytryny polecamy również koktajle na bazie takich owoców jak grejpfrut czy mandarynki . 2. Miód Doskonale wzmacnia odporność , pod warunkiem, że odpowiednio go wykorzystamy – miód w temperaturze powyżej 40 stopni, traci swoje właściwości , dlatego, jeśli używasz go jako zamiennika cukru do herbaty, pamiętaj, by dosłodzić ją dopiero po jakimś czasie. Jednak bez obaw możesz dosładzać nim wszelkie koktajle owocowe czy warzywne, nawet te na bazie jogurtu czy mleka. 3. Ananas Okazuje się, że ten owoc jest w stanie obniżyć wysoką temperaturę ciała podczas gorączki , a także może pomóc złagodzić ból . Ananas ma działanie przeciwzapalne – znajduje się w nim moc witamin z grupy B, witamina C i A. Owoc ten stanowi również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Najlepszy jest oczywiście ten świeży :) 4. Banan Jest to naturalny antydepresant ! Oprócz tego, że banan zawiera mnóstwo witamin (m. in. wit. C i witaminy z gr. B) i składników mineralnych (m. in. potas, żelazo , cynk), jest również wyjątkowo słodkim owocem, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i dodaje energii na cały dzień. 5. Kiwi Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które są naprawdę ważne dla naszego organizmu - koją nasze nerwy , "pielęgnują" skórę, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację . Kiwi ponadto jest bogate w kwas foliowy oraz...

Przeczytaj
gotowana kawa
123rf
Przepisy Przepis na zimne dni: gotowana kawa
Zmarzłaś? Wypróbuj przepis na gotowaną kawę! Rozgrzeje twój organizm, a przy okazji zapewni cudowne doznania smakowe! Wbrew pozorom smakuje zupełnie inaczej niż dobrze nam znana filiżanka małej czarnej. Polecamy!
Łucja Zbieniewska
grudzień 13, 2013

Dlaczego warto pić gotowaną kawę? Przepis na kawę gotowaną jest związany z tzw. teorią pięciu przemian , według której należy zadbać o to, aby nie tylko żyć zgodnie z naturą, ale również, aby czerpać energię z tego co jemy i pijemy. Kawa gotowana ma zupełnie inne właściwości od tradycyjnie zaparzanej kawy... Gotowana kawa polecana jest zwłaszcza osobom, które po wypiciu parzonej kawy czują się źle – są silnie pobudzone, zaniepokojone, przyspiesza im bicie serca. Gotowany napój, który przygotujemy z takiej samej ilości kawy i wody co tradycyjną małą czarną, będzie zdecydowanie łagodniejszy w smaku, a działanie kawy zupełnie inne niż tej parzonej. Okazuje się, że gotowana kawa pomaga złagodzić ból (zwłaszcza migrenowy), wspomaga przemianę materii, ale przede wszystkim – działa rozgrzewająco. Jak przygotować gotowaną kawę? Składniki: szklanka wody; 2 łyżeczki zmielonej kawy; kardamon, cynamon, imbir; łyżeczka niesłodzonego kakao; opcjonalnie: miód. Wystarczy, że do gotującej się wody dodamy kawę oraz przyprawy: kardamon, cynamon i imbir. Nie zdejmując jej z ognia dodajmy kakao. Tak przygotowaną miksturę należy gotować około 3-5 minut. Zwolennikom słodkiej kawy polecamy dodanie łyżeczki miodu – wtedy napój musi nieco ostygnąć (mieć ok. 40-60 stopni) po to, żeby miód nie stracił swoich właściwości. Jeśli chcemy, by kawa rzeczywiście nas rozgrzała pamiętajmy o tym, żeby nie dodawać do niej mleka. Jakie są Wasze sposoby na rozgrzanie się w mroźne dni?

Przeczytaj
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na niskokaloryczne śniadanie
Jeśli jesteś na diecie i nie masz pomysłu na niskokaloryczne śniadanie, mamy trzy bardzo smaczne propozycje! Wypróbuj je wszystkie!
Katarzyna Mordalska
grudzień 07, 2015

Koktajl niskokaloryczny To propozycja dla wszystkich, którym podczas diety brakuje czekoladowego smaku. Owsiankowe smoothie z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim stanowi zdrowy pomysł na śniadanie! Czekoladowe smoothie owsiane Składniki: Pół szklanki płatków owsianych Szklanka ulubionego mleka Banan Łyżeczka kakao (lub karobu) Cynamon Łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki moczymy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy miód do smaku (może się okazać, że nie ma takiej potrzeby, jeśli banan jest dostatecznie dojrzały). Niskokaloryczne ciasteczka owsiane Ciasteczka na śniadanie to jak najbardziej dobry pomysł. Pod warunkiem, że będą pełnowartościowe i przygotowane samodzielnie. Wypróbujcie przepis na niskokaloryczne ciasteczka owsiane! Ciastka owsiane z jabłkami   Składniki: 2 średniej wielkości jabłka ¾ szklanki płatków owsianych 1 jajko Miód Cynamon Rozdrobnione orzechy (opcjonalnie) Żurawina (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Łączymy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki, doprawiając miodem i cynamonem wedle uznania. Płatki można uprzednio namoczyć w gorącej wodzie lub pozwolić im zmięknąć przez kilkanaście minut już po połączeniu składników. Ciastka piec na rumiano w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Ciasteczka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wystygły przez noc i nabrały chrupkości. Przepis na niskokaloryczne naleśniki Na takie śniadanie warto sobie pozwolić w weekend, kiedy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie. Niskokaloryczne naleśniki to dobra propozycja dla całej rodziny! Naleśniki bez jajek z chudym twarogiem Składniki: 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 2 łyżki płatków owsianych...

Przeczytaj
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj