klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
slow food
Przepisy

Moda na slow cooking! Sprawdź, na czym polega!

W pędzącym świecie, gdzie do granic możliwości staramy się minimalizować czas wykonywanych czynności, moda na slow cooking zdaje się zadziwiać. Na czym polega fenomen? Zdrowe odżywianie wygrywa z brakiem czasu. Czy slow cooking to rzeczywiście czasochłonna forma gotowania? Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o tej metodzie i o slow cookerze oraz wypróbuj przepis Darka Kuźniaka na danie z wolnowaru!
Katarzyna Mordalska
maj 08, 2015

slow cooking

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Co to jest slow cooking?

Slow cooking to technika kulinarna polegająca na przygotowywaniu potraw w wolnym procesie gotowania. Dzięki temu, że składniki nie są poddawane wrzeniu, a przygotowywane w temperaturze często niższej niż 80 stopni Celsjusza, zachowują swój naturalny smak i właściwości odżywcze. Ta metoda gotowania jest szczególnie bliska osobom dbającym o zdrowy tryb życia i prawidłowe odżywianie.

slow cooker

Wolnowar – co to takiego?

Elektrycznym urządzeniem, dzięki któremu przygotujemy dania pełne naturalnego smaku i bogate w właściwości odżywcze, jest slow cooker, czyli wolnowar. Od gotowania w tradycyjnym garnku różni się tym, że dania przygotowywane są w ceramicznej misie. Czas gotowania jest dość długi, bo w zależności od przepisu może wynosić nawet ponad 10 godzin, jednak takie przyrządzanie potraw jest całkowicie bezpieczne – bez problemu możemy zostawić włączone urządzenie w domu i wrócić z pracy wprost na gorący obiad. Danie na pewno się nie przypali i nie ma potrzeby kontrolowania go podczas gotowania.

potrawka z kurczaka

Co można przygotować w wolnowarze?

Praktycznie wszystko! Począwszy od przystawek, poprzez dania główne, aż po desery – zupy, potrawki, gulasze, bigos, duszone mięso, a nawet faszerowane warzywa. Przygotowywanie potraw w wolnowarze z powodzeniem może zastąpić tradycyjne metody gotowania, jak pieczenie czy smażenie.

Slow cooker, czyli sprzymierzeniec odchudzania

Dlaczego dania z wolnowaru są zdrowe i dietetyczne? Przede wszystkim dlatego, że zachowują więcej wartości odżywczych niż w przypadku tradycyjnego gotowania. Ponadto duszone dania, bez dodatku tłuszczu, zawierają znacznie mniej kalorii niż ich smażone odpowiedniki.  

Przepis Darka Kuźniaka na zupę krem z groszku

Wypróbuj autorski przepis Darka Kuźniaka, Top Chefa i ambasadora marki Crock-Pot na zupę krem z groszku z wykorzystaniem wolnowaru.

zupa krem z groszku

Składniki:

  • Groszek zielony (może być również mrożony) 0,5 kg.
  • Cebula 1 szt.
  • Oliwa 50ml
  • Bulion warzywny 0,5 l
  • Śmietana 20% 200ml
  • Mięta świeża 4 gałązki
  • Natka pietruszki 4 gałązki
  • Sól szczypta
  • Pieprz szczypta

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na patelni, przełóż do wolnowaru, zalej bulionem. Kolejno dodaj natkę pietruszki (siekaną) i śmietanę. Ustaw na poziomie LOW na 90 min. Dodaj listki mięty i zblenduj. Całość przetrzyj przez sito. Dopraw solą i pieprzem.

Korzystacie z wolnowaru? :)

Zdjęcia: Fotolia, Crock-Pot

Komentarze
zupa krem
materiały PR
Przepisy Zupy krem z mrożonek Hortex
Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!
Katarzyna Mordalska
styczeń 23, 2014

Krem z groszku Składniki: groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex), 1/2 selera, 2 cebule czerwone, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego Porto, 1/3 pora, 0,5l bulionu drobiowego, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka soku z cytryny, przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz. Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem. Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy Składniki : 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex), 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex), otarta skórka z jednej pomarańczy, 2 plastry imbiru, 2 plastry jabłka, 1l mleka kokosowego, 100 ml Marshali czerwonej, sok z jednej cytryny, masło, sól, pieprz. przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i...

Przeczytaj
Multicooker Philips - opinie i recenzje
Fotolia, materiały PR
Przepisy Multicooker Philips – idealne rozwiązanie dla zabieganych!
Miałam możliwość przetestowania wielofunkcyjnego, inteligentnego urządzenia do gotowania Philips Multicooker. Sprawdź, jakie były moje wrażenia!
Anna Jastrzębska
kwiecień 27, 2015

Multicooker Philips - czym jest? Multicooker Philips jest doskonałym rozwiązaniem dla osób chcących przygotowywać swoje ulubione posiłki w łatwy i szybki sposób . Multicooker może z powodzeniem zastąpić zarówno tradycyjny garnek, patelnię, jak i urządzenia kuchenne, takie jak parowar, mikrofalówkę czy piekarnik. Potrafi bowiem gotować, smażyć, piec, dusić, gotować na parze, a wszystkie potrawy smakują jeszcze lepiej niż przygotowywane w tradycyjny sposób oraz mają zachowane swoje wartości odżywcze. Dodatkowo gotowanie z Multicookerem nie wymaga tyle uwagi, ponieważ potrawy gotują się automatycznie. Philips wprowadził dwa nowe modele Multicookerów: HD3167/70 (czarny) i HD3167/71 (złoty). Mają one aż 15 automatycznych programów i 25 ręcznych ustawień temperatury. Multicookery Philips zostały wyposażone w podwójną grzałkę o większej powierzchni bezpośredniego podgrzewania, która zapewnia wyższą temperaturę i bardziej równomierne gotowanie . Urządzenia posiadają łatwy w obsłudze czujnik dotykowy i czytelny wyświetlacz cyfrowy z zegarem i minutnikiem. Dla zachowania bezpieczeństwa i komfortu dla rodziców Multicookery Philips posiadają zabezpieczenie przed dziećmi. Wrażenia z testu urządzenia Multicooker Philips W Multicookerze na początek przygotowałam kurczaka z warzywami (marchew, szparagi, brokuły) na parze –  w ciągu 25 minut aromatyczne danie było gotowe! Po użyciu wystarczy umyć misę (można w zmywarce) , wyjąć sitko do gotowanie na parze i można przygotowywać kolejne danie! Następne w kolejce było ciasto. Skorzystałam z przepisu z książeczki kucharskiej dołączonej do Multicookera – wybrałam ciasto biszkoptowe z jabłkami i orzechami. Oczywiście w każdym wypadku poszczególne składniki trzeba ze sobą połączyć i odpowiednio je przygotować – np. obrać warzywa, doprawić mięso czy utrzeć masło z cukrem w przypadku ciasta. Gdzie więc...

Przeczytaj
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
konkurs urodzinowy wizaz
Fotolia, materiały PR
Przepisy Konkurs kulinarny na 15-lecie portalu Wizaż.pl - wyniki
W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Zrób kulinarny prezent na 15. urodziny portalu Wizaż.pl! Pokaż nam swoje popisowe danie w urodzinowej aranżacji i wygraj 1 z 3 kultowych amerykańskich wolnowarów!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 10, 2015

Na dobrym przyjęciu urodzinowym nie może zabraknąć niczego – dania głównego, przystawek, przekąsek, deserów, ciast czy napojów. Popuść wodze fantazji i   przygotuj swoje popisowe danie specjalnie na 15. urodziny Wizaż.pl! Biorę udział! Zwycięskie przepisy wyłoni redakcja portalu Wizaż.pl. Pod uwagę weźmiemy pomysłowość przepisu oraz walory estetyczne zdjęcia. Laureaci Dziękujemy za wspaniałe przepisy! Wybierając laureatów, doceniliśmy kreatywność i fakt, że stworzyłyście dania specjalnie na potrzeby konkursu. Gratulujemy! 1 miejsce: Sałatka urodzinowy bukiet   2 miejsce: Racuszki  3 miejsce: Zielona tarta z truskawkami   Zdecydowaliśmy się wyróżnić jeszcze dwie prace, które nagrodzimy upominkami-niespodziankami: Leśny mech z truskawką i kremem Śmietankowo - budyniowym Faszerowana papryka pod serowo-ziołową-kołderką KONKURS Pokaż nam swoje popisowe danie! 1. Swój przepis dodaj w kategorii  „Konkurs - popisowe danie na urodziny” . 2. Dodaj zdjęcie z urodzinową aranżacją - wystarczy kartka z życzeniami, ale wszelkie inne dekoracje mile widziane. :) 3. Przed udziałem w konkursie zapoznaj się z regulaminem . NAGRODY I miejsce Wolnowar Crock-Pot 6l saute , w którym przygotujesz danie nawet dla 7 osób. Obok funkcji timera, który pozwoli dokładnie określić czas gotowania oraz funkcji podtrzymywania temperatury posiada unikalne naczynie saute, które umożliwia używanie go na kuchni, aby ograniczyć ilość używanych naczyń. Z wolnowarem Crock-Pot oszczędzisz czas i energię. II miejsce Wolnowar Crock-Pot 5,7l , który pozwala na przygotowanie potrawy dla 6 osób. Dzięki funkcji timera ustawisz dokładny czas przygotowania potrawy, a po jego upływie wolnowar przejdzie w tryb podtrzymywania temperatury. Z wolnowarem Crock-Pot oszczędzisz czas i energię. III miejsce...

Przeczytaj