klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
dynia hortex
Przepisy

Mrożona dynia w kostkach Hortex

Pyszna zupa dyniowa lub placki z dyni zimą? Do tej pory mogliśmy jedynie o tym pomarzyć. Hortex postanowił wydłużyć sezon na dynię wprowadzając mrożoną dynię w kostkach w limitowanej, zimowej ofercie. Produkt idealnie nada się nie tylko do tradycyjnych dań z dyni, ale również do przetworów takich jak konfitura z dyni.
Katarzyna Mordalska
listopad 07, 2013
hortex

Dynia jest jednym z najbardziej znanych warzyw na świecie. Można ją spotkać wszędzie oprócz Antarktydy. Jest doskonałym źródłem magnezu, żelaza, fosforu, manganu i witaminy E oraz niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

W porównaniu ze świeżą – mrożona dynia w kostkach Hortex ułatwia oraz skraca czas przygotowania dań, a do tego dostępna jest także po sezonie. Można ją zastosować na wiele różnych sposobów doskonale sprawdzi się do przygotowania sosów, zup-kremów, ciast, placków, makaronów oraz zapiekanek.

Cena:  4.20zł/ 450g

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Konfitura dyniowa z nutą pomarańczy – przepis

Składniki:

  • dynia w kostce Hortex,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 szklanka cukru żelującego,
  • 3-4 goździki,
  • ½ łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie umyj w ciepłej wodzie. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do dyni razem z przyprawami i gotuj na małym ogniu 15 minut. Następnie dodaj cukier i gotuj kolejne 5 minut. Konfiturę przełóż do słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Gotowe!

Komentarze
dania jednogarnkowe
Fotolia
Przepisy 3 proste przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami
Lubisz gotować i jeść, ale zmywanie to dla Ciebie najmniej przyjemna część przygotowywania posiłków? Na szczęście "smacznie i zdrowo" nie musi oznaczać sterty brudnych naczyń. Przygotowałyśmy 3 przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami, które zainspirują Cię jesienią! Sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk
październik 23, 2015

Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą Składniki: pół kilo fasolki szparagowej kilogram ziemniaków kilogram kiełbasy jałowcowej lub śląskiej 4 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego 1 cebula puszka kukurydzy szczypta soli szczypta pieprzu (w wersji pikantniejszej pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu) Do dużego rondla lub szybkowaru włóż pokrojoną wcześniej kiełbasę i delikatnie podsmaż wraz z cebulą. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. W przypadku rondla, gotuj potrawę na wolnym ogniu pod przykryciem prze około 30 minut. W przypadku użycia szybkowaru wystarczy 20 minut. Przepis na danie jednogarnkowe z ziemniakami w wersji wege Jednogarnkowe posiłki, często kojarzą się z tłustymi, mięsnymi kawałkami. My przygotowaliśmy lekkostrawną i dietetyczną wersję, wykorzystując sezonowe superfoods, czyli jarmuż ( sprawdź 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż ). Składniki: 2 bataty pokrojone w drobną kostkę pół cebuli 2 ząbki czosnku (posiekane) 2 łyżki masła 6 liści jarmużu (postrzępionych na drobne kawałki) 8 listków szałwii pół szklanki orzechów włoskich szczypta soli szczypta pieprzu Na dużej patelni lub garnku roztop masło i podsmaż pokrojone wcześniej w kosteczkę bataty i cebulę. Gdy lekko się przyrumienią, dodaj resztę składników. Co jakiś czas mieszaj delikatnie do momentu, aż bataty zmiękną. Należy uważać, by nie doprowadzić do ich rozgotowania. Dania jednogarnkowe z mięsem i ziemniakami Sycące danie dla całej rodziny, które zaspokoi głód i rozgrzeje w każde jesienne lub zimowe popołudnie. Przy małym nakładzie pracy zyskamy obiad, który z każdym dniem będzie coraz smaczniejszy! Składniki: 2 papryki słodkie (pokrojone w plasterki) pół kilograma piersi z kurczaka lub udźców pozbawionych kości (możesz wymiennie...

Przeczytaj
owoce kandyzowane przepis
123rf
Przepisy Zrób to sama: owoce kandyzowane
Owoce kandyzowane to przede wszystkim pyszny dodatek do ciast, ale również smaczna przekąska, która często jako pierwsza znika z bakaliowych mieszanek. Jeśli lubisz smak tej słodkości, mamy coś specjalnie dla ciebie: wiemy jak zrobić owoce kandyzowane – zobacz nasz przepis!
Łucja Zbieniewska
styczeń 30, 2014

Co to jest kandyzowanie? Kandyzowanie to metoda umożliwiająca konserwację owoców. Dzięki niej możemy cieszyć się smakiem sezonowych owoców również zimą. Choć owoce te zawierają sporo cukru, nadal stanowią zdrową przekąskę – zwłaszcza, że najczęściej kupujemy je w mieszankach bakaliowych, w których znajduje się mnóstwo cennych dla naszego organizmu orzechów. Zachęcamy jednak do tego, żeby zamiast sięgać po owoce kandyzowane ze sklepowej półki, przygotować je samemu – wówczas będą zdrowsze i smaczniejsze. Możemy dodać do nich mniej lub więcej cukru – w zależności od naszych preferencji i przede wszystkim – wybrać owoc, który poddamy tej metodzie konserwacji. Na czym polega kandyzowanie? Kandyzowanie to kilkukrotne smażenie owoców w syropie powstałym z wody i cukru, gdzie przy każdym kolejnym smażeniu dodaje się nieco więcej cukru niż poprzednio. Tak przygotowane owoce należy wysuszyć i zamknąć w szczelnym pojemniku. Najczęściej kandyzujemy owoce pokrojone w kostkę, ale można oczywiście kandyzować plastry, paski a nawet całe owoce (np. wiśnie). Zakonserwowane w ten sposób owoce możemy dodawać do ciast, ciasteczek ulubionego muesli, możemy użyć ich do dekoracji wypieków lub zjeść porcję na drugie śniadanie. Kandyzowane owoce – ekspresowy przepis Przygotuj wodę i cukier – na litr wody przypada średnio 1,25 kg cukru. Składniki wlej do rondelka i gotuj do czasu aż cukier rozpuści się w wodzie. Kiedy syrop się zagotuje dodaj do niego obrane i pokrojone owoce (ok. 1 kg) – pamiętaj, żeby były bez pestek! Całość gotuj na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowanie możesz zakończyć chwilę po tym, gdy mieszanka nabierze brązowej barwy. Teraz owoce należy odsączyć i wysuszyć np. na papierze pergaminowym – susząc, można je oprószyć cukrem pudrem, który wchłonie nadmiar wilgoci. Gotowe! Kandyzowane owoce -...

Przeczytaj
zupa pomidorowa
Przepisy Gulasz i zupa pomidorowa z nutą sosu sojowego
Lubisz kuchnię azjatycką i sos sojowy? Zobacz jak świetnie sprawdzi się w też w polskiej kuchni - w gulaszu i zupie pomidorowej.
Katarzyna Mordalska
luty 01, 2013

Sos sojowy w charakterystyczny sposób wzbogaca oryginalny smak potraw. Jego naturalne właściwości i głęboki, słonawy bukiet sprawiają, że jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej soli . Miłośnicy zdrowia i kulinarnych eksperymentów szybko docenili tą przyprawę i zaczęli uzupełniać nim klasyczne polskie sałatki, zupy i mięsne pieczenie. Zachęcamy do wypróbowania szybkich i prostych w wykonaniu przepisy na potrawy z nutą sosu sojowego Kikkoman: Gulasz wołowy z chilli: 150 g ryżu basmati 2 czerwone cebule 2 marchewki 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman 100 ml bulionu pół papryczki chilli 115 g szpinaku 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki. Zupa pomidorowa 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 1/2kg świeżych pomidorów) cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku kostka bulionu i 200ml wrzątku lub 200ml rosołu drobiowego natka pietruszki śmietanka kremowa 1 łyżka oliwy sos sojowy Kikkoman pieprz lub chilli Cebulę obrać, pokroić na drobno i zeszklić na patelni razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Lekko poddusić, nie przyrumienić. Dodać pomidory świeże lub z puszki . Podgotować na małym ogniu ok. 25 minut. Całość zmiksować w blenderze. Zalać wcześniej przygotowanym rosołem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman. Rozlać na talerze dekorując śmietanką. Smacznego!

Przeczytaj
ciasto kokosowe
materiały PR
Przepisy Przepis na kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
Jeśli szukamy słodkiego, a zarazem wyrazistego smaku, warto sięgnąć po kokos. Owoc ten przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Można dzięki niemu uzyskać niespotykane efekty smakowe. Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału History „Dynastia kaczorów” na kokosowe ciasto kremowe.
marzec 03, 2014

Składniki na nadzienie: 250g masła lub margaryny 200-250g cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,3 litra mleka 1 opakowanie wiórek kokosowych (250g) 6 dużych jaj 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 spody z kruchego ciasta Składniki na bezę: 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru (155g) 1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii Przygotowanie nadzienia: Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet ok. 30 minut. Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj żółtka. Rób to powoli - dzięki temu będą się wolniej gotować. Następnie dodaj je do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę. Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta. Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubijaj mikserem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany efekt. W trakcie miksowania do białek dodawaj powoli ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto do piekarnika i pozostaw w nim dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp całość wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

Przeczytaj