klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
musztarda kielecka
Przepisy

Musztarda Kielecka w tradycyjnej odsłonie!

Polska kuchnia bez musztardy? To nie do wyobrażenia! Ta przyprawa z bogatą, sięgającą starożytności historią jest niekwestionowaną królową naszych stołów – dodajemy ją do potraw z grilla, wykwintnych posiłków, marynat, a także do kanapek. Teraz Musztarda Kielecka podkreśla swój tradycyjny smak w nowej, wyjątkowej odsłonie.
Katarzyna Mordalska
sierpień 23, 2013

Polska kuchnia bez musztardy? To nie do wyobrażenia! Ta przyprawa z bogatą, sięgającą starożytności historią jest niekwestionowaną królową naszych stołów – dodajemy ją do potraw z grilla, wykwintnych posiłków, marynat, a także do kanapek. Teraz Musztarda Kielecka podkreśla swój tradycyjny smak w nowej, wyjątkowej odsłonie.

musztarda kielecka

Wyroby, których tradycja produkcji sięga kilkudziesięciu lat (a w przypadku Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej nawet przeszło 80-ciu lat) ukryto w nowych, eleganckich słoiczkach. I choć zmienia się wygląd zewnętrzny, Musztardy Kieleckie smakują zawsze tak samo. Nie wierzysz? Spróbuj dawnych smaków Polski!

Cena: 2,39 zł/szt.

Komentarze
trendy jesien-zima 2011/12
Imax
Moda Trendy jesień-zima 2011/12
Oto ściągawka z trendów sezonu jesień-zima 2011/12, a w niej najmodniejsze kolory, wzory, materiały i style.
Kasia Tolak
sierpień 07, 2011

KOLORY Mamy dwie dobre wiadomości! Pierwsza: mocne kolory lata 2011 pozostają na kolejny sezon. Druga: powracają brązy, musztardy, odcienie złota i camele – kolorystyczne hity ubiegłorocznej zimy. To oznacza, że mamy w szafach mnóstwo modnych rzeczy! Z neonów wybierzmy jedynie te nieco ciemniejsze, głębsze, bardziej eleganckie odcienie - soczystą zieleń, szlachetny fiolet, ciepłą pomarańcz, morski turkus i intensywną czerwień. Nośmy je albo w stylizacjach monochromatycznych albo łącząc ze sobą. Bardzo modny będzie wzór wężowej skóry w jaskrawych kolorach. Na wieczór wybierz suknię w kolorze czerwonego wina. W opozycji do bajecznych kolorów pojawia się czerń, która w tym sezonie zdecydowanie wypiera tak modną ostatnio (wręcz nazywaną „nową czernią”) szarość. Oprócz tego, że fantastycznie wygląda w wersji total look, stanowi również świetne tło dla intensywnych kolorów. MATERIAŁY Wraz z nadejściem nowego sezonu wracają tkaniny typowe dla chłodniejszych dni: wełny, skóra, dzianina, ale również – kontrastowo – pojawiają się lekkie, lejące jedwabie czy cienka bawełna, a także przeźroczystości (szyfony, koronka). Niezwykle modne są zestawienia różnych faktur. Choć wielu się to nie spodoba, absolutnym hitem sezonu jesień-zima 2011/12 będzie futro - na szczęście również w wersji sztucznej – w kolorach zarówno naturalnych, jak i totalnie szalonych. STYLE Wiodące trendy sezonu jesień-zima 2011/12 to: minimalizm, zabawa płcią (przenikanie się stylu męskiego z damskim), epoka wiktoriańska (stójki, żaboty, gorsety), styl muszkieterów, gotyk (czerń, skóry, koronki, motyw czaszki), styl glamour (futra, długość maksi a'la lata 70.), grochy, kwiatki. Hitem jest połysk – srebrny lub złoty, często zestawiony ze wzorem gwiazd . Wracamy również do klasyki lat 40. Obowiązkowym dodatkiem są długie rękawiczki,...

Przeczytaj
dressingi
Fotolia
Przepisy Przepisy na sosy do sałatek
Sos do sałatki powinien być delikatny, aby uwydatnił i podkreślił jej walory smakowe. Musi mieć lekką konsystencję, aby w połączeniu np. z delikatnymi liśćmi sałaty czy szpinaku nie spowodować ich oklapnięcia. Osoby zabiegane mogą skorzystać z koncentratu sosu do sałatek, nazywanego dressingiem. Prawdziwym smakoszom kuchni proponujemy jednak kilka przepisów na sosy
Łucja Zbieniewska
luty 23, 2015

W przepisach podano przyprawy, jakich można użyć, ale to tylko wskazówka - improwizacje w tej dziedzinie dają często zaskakujące efekty. Klasyczny winegret. Trzy łyżki oliwy z oliwek połączyć z łyżką octu winnego (białego lub czerwonego) i szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Smak tego sosu można zaostrzyć poprzez dodanie czosnku, startego żółtego sera czy musztardy. Liczba możliwości zmiany i wzbogacenia jego smaku jest właściwie nieograniczona. Winegret estragonowy. Szklankę klasycznego sosu winegret wymieszać z łyżeczką czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżkami drobno posiekanego estragonu, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Winegret serowy. Łyżkę roztartego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), 1/2 szklanki sosu winegret klasycznego, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru zmiksować. Można też włożyć składniki sosu do słoika, zakręcić pokrywkę i wstrząsać przez kilka minut. Majonez winny. Do 3 żółtek dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina. Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Wyjąć, mieszać do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Majonez curry. Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, doprawić solą. Majonez jogurtowy. Wymieszać 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawić musztardą gruboziarnistą (1/2 łyżeczki), sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Sos musztardowy. Dwie łyżki musztardy rozprowadzić w 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodać posiekaną zieleninę (po łyżce koperku, szczypiorku i natki pietruszki). Dodatek niezastąpiony – zioła W doprawianiu sałatek, podobnie jak i innych dań, niezastąpione są zioła. Czasem niewielki ich dodatek...

Przeczytaj
szaszłyki z grilla
Przepisy Zdrowe grillowanie - przepis na szaszłyki
Grillowanie to łatwy sposób na smaczne i aromatyczne potrawy, którymi można się delektować na świeżym powietrzu.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 26, 2013

Na grillu możemy upiec mięso, ryby i warzywa m.in. cukinię, bakłażana, pieczarki, cebulę, ziemniaki. Mięso pieczone na grillu piecze się krótko, dlatego pozostaje w nim więcej składników odżywczych, które są wrażliwe na temperaturę. Zaletą grillowanych mięs jest to, że nie dodajemy do nich dodatkowego tłuszczu, a proces grillowania pozbawia mięso kalorii poprzez jego wytapianie. Wystarczy ulubiona marynata np. połączenie oliwy, musztardy i miodu, kilka minut na grillu i danie gotowe. Doskonałym dodatkiem do takiego jedzenia będzie także własnoręcznie przygotowana bagietka z żółtym serem i masłem czosnkowym. Ulubione warzywa możemy przygotować w formie szaszłyków, które będą się ładnie prezentować na stole a smakiem zachwycą wszystkich. Przepis na warzywne szaszłyki z grilla: Kolorowa papryka Pomidory koktajlowe Pieczarki Cebula Cukinia 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego Pieprz Zioła – bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn Warzywa myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. Następnie nadziewamy na wcześniej zmoczone drewniane patyczki do szaszłyków (np. Jan Niezbędny). W między czasie przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z sosem sojowym i dodajemy wszystkie zioła. Następnie gotowe szaszłyki maczamy w marynacie. Jednak musimy pamiętać, że nie wszystko co jest smaczne jest dla nas dobre.  Wytapiający się tłuszcz spalając się w palenisku wydziela rakotwórcze substancje. Dlatego wszystkie składniki, które kładziemy na grillu powinny być położone na specjalnych aluminiowych tackach (np. Jan Niezbędny) a nie bezpośrednio na ruszcie. Aluminiowe tacki do grilla sprawdzą się zarówno do pieczenia mięs, ryb i warzyw. Umożliwiają przyrządzanie soczystych, równomiernie przypieczonych potraw. Ograniczają także spalanie tłuszczu na ogniu, dzięki czemu przygotowywane potrawy są zdrowsze. Tacki dzięki specjalnym otworom...

Przeczytaj
trendy wzory
Imax
Moda Trendy jesień-zima 2013/14 WZORY
Najmodniejsze wzory sezonu jesień-zima 2013/14? Intensywne, wyraziste, w dużych ilościach. Zobaczcie, jakie wzory proponują światowi projektanci!
Kasia Tolak
sierpień 23, 2013

Masz ochotę na prawdziwą zabawę modą? Odważ się i postaw na wzorzysty total look albo miksuj wzory tak, jak to robią najwięksi projektanci. Najpierw jednak rzuć okiem na ich kolekcje, WZORUJ się na najlepszych! Oto najmodniejsze wzory sezonu jesień-zima 2013/14! Kamuflaż w nowym, kolorowym wydaniu - Rebecca Minkoff proponuje najmodniejsze kolory jesieni - mieszankę musztardy, czerni i niebieskiego Krata - duża, klasyczna, w stylu vintage, a'la koc lub nowoczesna, graficzna, kreślona mocną kreską jak u Isseya Miyake Psychodelia - geometryczna lub o miękko zarysowanych liniach, rodem z klubów lat 70., również łączenia kontrastowych wzorów jak u Diane Von Furstenberg Barok - czyli przepych, złoto, bogata ornamentyka i metaliczne odcienie szlachetnych kolorów - wszystko to u Balmain Total look - jeden wzór od stóp do głów, jak spodnie, płaszcz i koszula u Isseya Miyake (patrz wyżej) czy spódnica ze sweterkiem Tory Burch Zwierzęta – najmodniejsze wzory to te a'la krokodyl (rewelacyjnie wygląda na skórzanej spódnicy Burberry) i zebra oraz cętki leoparda

Przeczytaj