klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
wielkanocny stół
123rf
Przepisy

Na wielkanocnym stole

Nigdzie chyba Wielkanoc nie ma tak bogatej tradycji kulinarnej jak u nas. Jesteśmy do niej bardzo przywiązani i dokładamy wielu starań, aby zwłaszcza śniadanie w wielkanocną niedzielę, niczym tej tradycji nie uchybiało.
Łucja Zbieniewska
marzec 19, 2010
wielkanoc

Już od samego rana kuszą nas przystawki z jaj, sałatki, mięsa i wędliny, baby i mazurki. Wszystko pięknie udekorowane, po to by uczcić te święta.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj, sałatek, wędlin, mięs na zimno i na ciepło, żurku, a także babek, mazurków i serników. W te święta nie podaje się ryb. Dziś to się zmienia, ale przez wieki ryby były głównym pożywieniem podczas poprzedzającego święta Wielkiej Nocy postu. Nasza Wielkanoc to święto mięsa. W niedzielę najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. Tradycyjnie zaczyna się od potraw z jaj. Dzielimy się nimi, składając sobie życzenia. Podobno im więcej potraw z jaj przygotujemy, tym lepiej będzie się nam wiodło. Na naszym stole pojawia się również dużo mięs i wędlin: szynka i kiełbasa, przede wszystkim biała przygotowana na wiele sposobów, pasztety. Po przystawkach podajemy żurek, oczywiście z jajami na twardo i ziemniakami, oraz pieczoną białą kiełbasą często z różnymi dodatkami. Niezastąpione są babki, mazurki i serniki – to one kończą uroczyste śniadanie.

Komentarze
materiały PR
Przepisy Wielkanoc z Batidą
Coraz śmielej wyglądające zza chmur słońce zapowiada rychłe nadejście wiosny i Wielkanocy. I my już zaprzyjaźniliśmy się ze świątecznymi zajączkami. Na rodzinnym stole zastawionym domowymi przysmakami pięknie prezentować się będą wykwintne przysmaki przygotowane specjalnie na tę okazję przez Batidę. Wraz z nią przywołamy wiosnę do naszych domów.
Materiał partnera
marzec 21, 2017

Tegoroczna edycja świąteczna to nie lada gratka dla miłośników specjałów. W potrawach zespół naszego butiku z 25-letnią tradycją zaprezentuje swój kulinarny kunszt. Oferta obejmuje zarówno tradycyjne, staropolskie potrawy jak i przysmaki o francuskich korzeniach. Znajdzie się coś i dla koneserów mięsa, i dla wegetarian, jak i dla wszystkich łasuchów. Po śniadaniu wielkanocnym warto znaleźć jeszcze miejsce na pyszne ciasto, na przykład mazurek glazurowany czekoladą z truskawkową konfiturą i delikatnym kremem migdałowym. Jak wielkanocne śniadanie, to tylko ze swojskim żurkiem na kiełbasie i jajku. Ta tradycyjna polska zupa smakuje wspaniale, a jeszcze lepiej prezentuje się w miseczce wykonanej z chleba. Zaskoczenie domowników zapewnisz sobie, jeśli podasz intensywny w smaku krem ze świeżego chrzanu na wędzonce. Jako mięsny akcent świetnie sprawdzi się unikalne połączenie kury i kaczki. Kurokaczka zapiekana w soli na pewno nie pozostanie bez komentarza biesiadników. Wołowina w nietypowej odsłonie? Nic prostszego! Podniebienia zachwyci rostbef faszerowany pieczarkami, kruchy z zewnątrz, zaś w środku soczysty. Dla prawdziwych smakoszy przygotujemy foie gras , czyli wyrafinowany w smaku pasztet strasburski z gęsich wątróbek, uważany za specjał francuski, a swoją historią sięgający czasów starożytnego Egiptu. Od 20 lat stosujemy opracowaną przez naszych kucharzy oryginalną recepturę. Francuzi mieszkający w Warszawie kupują u nas foie gras , aby przypomnieć sobie ten wyjątkowy, tradycyjny smak.   W ofercie nie zabrakło także słodkości. Po sycącym, pełnym aromatów obiedzie nie sposób pominąć deseru przygotowanego z właściwą Batidzie dbałością o walory zarówno smakowe, jak i wizualne. Do wyboru francuskie makaroniki w wielu smakach oraz wywołujące uśmiech nie tylko na twarzach dzieci - słodkie zajączki, które być może zostawiły jakąś...

Przeczytaj
dieta zmniejszająca trądzik różowaty
Pielęgnacja Dieta przy trądziku różowatym
Trądzik różowaty wymaga odpowiedniego leczenia i pielęgnacji. Nie bez znaczenia jest także dieta! Ta nieodpowiednia zaostrzy trądzik, a właściwa zdecydowanie zmniejszy jego uciążliwość...
Matylda Nowak
listopad 19, 2019

Trądzik różowaty to wyjątkowo uciążliwa choroba skóry. Znanym z innych form trądziku grudkom i stanom zapalnym towarzyszy trudny do ukrycia rumień . Leczenie farmakologiczne i właściwa pielęgnacja mają przy trądziku różowatym olbrzymie znaczenie. A odpowiednia dieta uczyni je jeszcze bardziej skutecznym.  View this post on Instagram A post shared by elke heekerens (@elke_rosacea) on Nov 16, 2019 at 6:48am PST Trądzik różowaty – dieta Jeśli jednak osoba z trądzikiem różowatym niewłaściwie się odżywia, nie tylko nie wyleczy swojej choroby, ale wręcz może się spodziewać zaostrzenia jej objawów . Nieodpowiednia dieta sprawi, że jej twarz będzie bardziej czerwona i pojawi się na niej znacznie więcej grudek i ropnych krostek. Czego więc przy trądziku różowatym nie jeść? Dieta nasilająca trądzik różowaty  Nasilenie objawów trądziku różowatego nastąpi będzie konsekwencją spożywania pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) oraz takich, które zakwaszają organizm . Produkty o wysokim IG powodują wzrost poziomu cukru we krwi i w konsekwencji zwiększone wydzielanie sebum. A gdy skóra się przetłuszcza, zatykają się jej pory i namnażają się wywołujące stany zapalne bakterie. W efekcie na twarzy pojawia się więcej krostek i zaskórników. Za to jednym z objawów zakwaszenia organizmu (zaburzenia jego równowagi kwasowo-zasadowej) są problemy skórne. Dlatego właśnie osoby z trądzikiem różowatym powinny unikać produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym : słodyczy, żywności wysokoprzetworzonej (czipsów, parówek, majonezu, płatków śniadaniowych), białego pieczywa, białego ryżu, makaronu pszennego. Przy trądziku różowatym należy też wystrzegać się jedzenia zakwaszającego organizm : mięsa i wędlin, nabiału, jaj, czarnej...

Przeczytaj
szaszłyki z grilla
Przepisy Zdrowe grillowanie - przepis na szaszłyki
Grillowanie to łatwy sposób na smaczne i aromatyczne potrawy, którymi można się delektować na świeżym powietrzu.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 26, 2013

Na grillu możemy upiec mięso, ryby i warzywa m.in. cukinię, bakłażana, pieczarki, cebulę, ziemniaki. Mięso pieczone na grillu piecze się krótko, dlatego pozostaje w nim więcej składników odżywczych, które są wrażliwe na temperaturę. Zaletą grillowanych mięs jest to, że nie dodajemy do nich dodatkowego tłuszczu, a proces grillowania pozbawia mięso kalorii poprzez jego wytapianie. Wystarczy ulubiona marynata np. połączenie oliwy, musztardy i miodu, kilka minut na grillu i danie gotowe. Doskonałym dodatkiem do takiego jedzenia będzie także własnoręcznie przygotowana bagietka z żółtym serem i masłem czosnkowym. Ulubione warzywa możemy przygotować w formie szaszłyków, które będą się ładnie prezentować na stole a smakiem zachwycą wszystkich. Przepis na warzywne szaszłyki z grilla: Kolorowa papryka Pomidory koktajlowe Pieczarki Cebula Cukinia 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego Pieprz Zioła – bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn Warzywa myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. Następnie nadziewamy na wcześniej zmoczone drewniane patyczki do szaszłyków (np. Jan Niezbędny). W między czasie przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z sosem sojowym i dodajemy wszystkie zioła. Następnie gotowe szaszłyki maczamy w marynacie. Jednak musimy pamiętać, że nie wszystko co jest smaczne jest dla nas dobre.  Wytapiający się tłuszcz spalając się w palenisku wydziela rakotwórcze substancje. Dlatego wszystkie składniki, które kładziemy na grillu powinny być położone na specjalnych aluminiowych tackach (np. Jan Niezbędny) a nie bezpośrednio na ruszcie. Aluminiowe tacki do grilla sprawdzą się zarówno do pieczenia mięs, ryb i warzyw. Umożliwiają przyrządzanie soczystych, równomiernie przypieczonych potraw. Ograniczają także spalanie tłuszczu na ogniu, dzięki czemu przygotowywane potrawy są zdrowsze. Tacki dzięki specjalnym otworom...

Przeczytaj
kamis fix
Przepisy Zafixuj się naturalnie z Kamis
Nowa linia fixów Kamis to różnorodna oferta aż 14 produktów – produkty są naturalne i zdrowe, zawierają aromatyczne przyprawy i zioła, przygotowanie jest proste, a efekt zaskakuje smakiem.
Katarzyna Mordalska
marzec 08, 2013

Kamis Fixy z woreczkami do pieczenia: Z fixami Kamis ze specjalnymi woreczkami można przygotować cztery niezwykłe, aromatyczne dania. Woreczki gwarantują niepowtarzalną soczystość i smak przygotowanych w ten sposób mięs. Wielbiciele kurczaka mają do wyboru dwa pyszne dania, które z pewnością zachwycą ich niezwykłą soczystością mięsa i jego aromatem:  Kurczak z papryką i cebulą oraz Kurczak z jabłkami dzięki zastosowaniu specjalnego woreczka zostaną doskonale upieczone. Kamis Fix w standardowej saszetce: Komplet ośmiu fixów – mieszanek do rozmaitych dań, zapewni smakowite posiłki na każdy dzień dla wielbicieli dobrej i różnorodnej kuchni. Wspaniała włoska kuchnia zagości na naszym stole, dzięki trzem apetycznym daniom z makaronem  Spaghetti Napoli , Spaghetti Bolognese oraz Zapiekanym makaronem z kurczakiem i brokułami . We wspaniałą podróż smaków zabiorą nas dania Kurczak 5 smaków po chińsku oraz Kurczak po prowansalsku . Bogaty i bardzo różnorodny wybór dań jedno garnkowych sprawi, że wybór obiadu stanie się kulinarnym wyzwaniem: Gulasz meksykański, Cygański kociołek z kiełbasą oraz prawdziwy rarytas, jakim są Polędwiczki w sosie czosnkowo-ziołowym zachwycą najbardziej wybrednego smakosza. Wśród fixów nie zabrakło także uwielbianych przez młodszych (które dziecko ich nie lubi?) oraz starszych (szczególnie na wieczornych spotkaniach) nuggetsów . Fix Nuggetsy klasyczne zawiera kolendrę i gorczycę. Mieszanka przypraw powoduje, że nuggetsy są soczyste, chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Natomiast  Fix Nuggesty pikantne to połączenie przypraw: imbiru, rozmarynu i chili. Niezwykła mieszanka sprawia, że nuggetsy są ostre w smaku, soczyste i bardzo chrupiące. Proste przepisy wraz z piktogramami pokazującymi daną czynność, dokładny skład produktu oraz  pełen opis składników odżywczych , w tym...

Przeczytaj