klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sałatka
123rf
Przepisy

Na wiosenną nutę

Zima już powoli odchodzi a stragany zaczynają przyciągać nas kolorowymi warzywami. Pojawiają się kalarepki, rzodkiewki, soczyste pomidory i pachnące ogórki. Warto więc pomyśleć o sałatkach, dzięki nim wiosna zawita do naszych domów. Aby wzbogacić smak sałatek wskazane jest urozmaicić je dodatkami, które dadzą nam zastrzyk energii po mroźnej zimie.
Łucja Zbieniewska
marzec 08, 2011

Pamiętajmy o tym, aby zawsze wybierać produkty świeże i właściwie przechowywane, bo tylko wtedy dłużej zachowują one wartości odżywcze. Sałatę po umyciu i osuszeniu (papierowym ręcznikiem lub specjalną wirówką do sałaty) można przechowywać do trzech dni w lodówce w woreczku foliowym (pamiętajmy, aby dochodziło do niej powietrze).

Jakie dodatki do sałaty?

Wybór jest ogromny, więc każdy znajdzie swoje ulubione połączenie.

Świetnym dodatkiem są sosy. Wybieramy spośród lekkich sosów winegret (z octem, olejem, ziołami) i gęstych dressingów jogurtowych, śmietanowych czy majonezowych. Dzięki nim sałatka nabiera nowego smaku i charakteru. Należy pamiętać, aby korzystać z dobrej jakości oliwy z oliwek podczas przyrządzania sosów, to podstawa udanego sosu. Ocet można zastąpić sokiem wyciśniętym z cytryny, co sprawi, że sos będzie delikatniejszy. Dla osób dbających o linię poleca się zastąpić majonez czy śmietanę gęstym jogurtem np. greckim, o niskiej zawartości tłuszczu.

Oprócz rozmaitych sosów, możemy wybierać spośród innych wspaniałych dodatków, tj. grzanki, kiełki, sery, owoce, orzechy, ziarna, a także mięsa, ryby i owoce morza.

Dobrze skomponowane składniki idealnie łączące się z sosami sprawiają, że sałatka staje się nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Pamiętajmy zatem aby nie przesadzać z ilością składników.

Sałatki dają ogromne pole do popisu, więc przyrządzajcie to, co Wam serce podpowiada!

Proponujemy Wam dwie przedwiosenne sałatki z pysznymi sosami.

   Sałatka z tuńczykiem i wiosennym winegret

Świeżość tuńczyka i kruchość sałatki przełamuje słodycz pomidorków i słodko pikantny smak sosu. Idealnym dopełnieniem są słodko-cierpkie czarne oliwki.

Składniki (ilość składników wg gustu)

mix sałat

tuńczyk w sosie własnym w kawałkach

pomidorki koktajlowe

czarne oliwki pokrojone

Wiosenny winegret:

1 łyżka octu winnego

½ łyżeczki miodu

2 łyżki wody mineralnej

3-4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

2 cebulki szalotki ze szczypiorkiem

sałatka z tuńczyka

Sałatkę, kawałki tuńczyka, pomidorki przekrojone w ćwiartki i oliwki układamy na talerzu. Cebulki siekamy, szczypior kroimy, dodajemy do pozostałych składników sosu. Wlewamy wszystko do słoiczka, zakręcamy i mieszamy energicznie potrząsając, aż składniki się połączą. Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę. Podajemy od razu najlepiej z bagietką.

Sałatka z roszponką, fetą i sosem czosnkowo - migdałowym

Gorzki posmak roszponki i rzodkiewki oraz słonawy ser feta z ogórkiem idealnie komponuje się z delikatnym sosem jogurtowym z czosnkiem i migdałami.

Składniki (ilość składników wg gustu)

roszponka (można zastąpić ją rukolą)

ser feta w kosteczkach

rzodkiewki

świeży zielony ogórek

Sos czosnkowo-migdałowy:

½ szklanki jogurtu naturalnego

1 rozgnieciony ząbek czosnku

2 łyżki zmielonych migdałów

sól, pieprz

sałatka

Roszponkę, ser feta, pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórka układamy na talerzu. Łączymy składniki sosu i polewamy nim sałatkę.

Smacznego!

Komentarze
sałatka fit&easy
materiały PR
Przepisy Nowość! Gotowe sałatki Fit&Easy
Nie masz czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków? Poznaj nowe, gotowe do spożycia sałatki Fit&Easy!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 28, 2014

Sałatka Cezar W jednym opakowaniu znajduje się wszystko co jest potrzebne do przygotowania słynnej Sałatki Cezar : kompozycja świeżych sałat bazująca na chrupiącej sałacie rzymskiej, kawałki grillowanego fileta z kurczaka, ziołowe grzanki i delikatny dressing. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i można się cieszyć smakiem wybornej sałatki. Słowem wygodnie, szybko i smacznie! Sałatka z tuńczykiem Przepisów na sałatkę z tuńczykiem jest wiele.  W sałatce Fit&Easy znajdziesz mieszankę sałat z marchewką, duże kawałki tuńczyka, chrupiące ziołowe grzanki i pyszny dressing. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, polać dołączonym sosem i Twoja sałatka jest gotowa! Sałatka grecka Słynna  sałatka grecka  to jedna z najbardziej popularnych sałatek. Jest bardzo smaczna i pożywna. Jeśli nie masz czasu na jej przygotowanie sięgnij po gotową sałatkę grecką Fit&Easy . Możesz ją zabrać do pracy lub w podróż. Jest idealna na lunch lub kolację. Zawiera kompozycję świeżych sałat, ser typu śródziemnomorskiego, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe i pyszny dressing. Sałatka z rukolą i serem mozarella Bazą tej gotowej sałatki jest mieszanka świeżych i chrupiących sałat z rukolą, do której dodano ser mozzarella, pomidorki koktajlowe i pyszne grzanki. Kiedy wymieszasz te składniki i całość polejesz sosem, który został dołączony do opakowania, otrzymasz wyborną sałatkę. Możesz ją również dodać do grillowanego/ pieczonego mięsa lub ryby, powstanie wówczas smaczny posiłek. Do każdego opakowania dołączony jest wygodny widelczyk, dzięki temu sałatkę możesz zjeść nawet w podróży lub zabrać ją do pracy. Cena : 8,99zł/opakowanie

Przeczytaj
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj
Dni Grecji w Pizza Hut
materiały PR
Przepisy Dni Grecji w Pizza Hut
Podczas kulinarnej podróży po Europie, która trwa w restauracjach Pizza Hut za sprawą oferty 'Pizze Europejskie', przemieszczamy się znów na południe, tym razem do Grecji. Dni Grecji w Pizza Hut będą trwały do 11 czerwca.
Katarzyna Mordalska
maj 31, 2012

Tradycja kulinarna Grecji rozwijała się równolegle do jej długiej historii. Ciepły słoneczny klimat i wysokie temperatury powodują, że potrawy greckie są raczej lekkostrawne, obfite w świeże, soczyste owoce i warzywa podawane w rozmaitych postaciach. Stosunkowo mniej popularne jest mięso. Aby podkreślić tę cechę greckiej kuchni, Pizza Grecja jest pizzą wegetariańską . Dominują na niej warzywa podane w dwojaki sposób: część jest tradycyjnie zapieczona na pizzy, a część podana na niej, w postaci świeżej sałatki śródziemnomorskiej, w skład której wchodzą sałata rzymska, czerwona cebula, papryka, ogórek zielony oraz pomidorki koktajlowe. Grecja słynie także z kilku rodzajów sera, z których największą popularność na całym świecie zdobyła feta . Tradycyjnie produkuje się ją z pasteryzowanego mleka koziego i owczego. Feta może być podawana na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje na ciepło w różnego rodzaju zapiekankach lub jako farsz do mięs czy ryb. Na zimno pokrojona w kostkę, stanowi koronny składnik sałatki greckiej. Dlatego też w Pizza Hut feta uzupełnia zestaw świeżych warzyw podanych na wierzchu Pizzy Grecja. Kolejnym znakiem rozpoznawalnym Grecji są oliwki i oliwa z oliwek . Właściwie każde danie można zjeść z dodatkiem świeżej oliwy. Grecy używają jej zarówno do sałatek, jak i do polewania dań podawanych na ciepło czy zakąsek. Podobnie oliwki, które stanowią ulubiony składnik kuchni greckiej. Podczas Dni Grecji Goście restauracji będą mogli skosztować przystawki złożonej z najbardziej rozpoznawalnych składników greckiej kuchni: sera fata i zielonej oliwki zakrapianych oliwą. Tradycja stołowania w Grecji, w przeciwieństwie do innych krajów Europy, nie wypracowała żadnego porządku, w jakim podawane są potrawy. Niejednego obcokrajowca zdziwić może, że na stole za jednym razem pojawiają się przystawki, zupy, dania ciepłe oraz...

Przeczytaj
Styl życia Chcesz schudnąć na wiosnę? Mamy dietę Karoliny Szostak! Bardzo szczegółowy jadłospis :)
Wciąż nas zachwyca "nowa" Karolina Szostak. Dziennikarka schudła ponad 20 kilogramów, a my chcemy wiedzieć, co dokładnie jadła. Sprawdziłyśmy to dla was. Spróbujecie?
Milena Majak
styczeń 25, 2017

Dieta Karoliny Szostak jest bardzo wymagająca. Tutaj nie można pozwolić sobie nawet na najmniejsze odstępstwo, bo inaczej efekt jo-jo wróci do nas jak bumerang. Cały proces odchudzania odbywa się na przestrzeni dziewięciu tygodni, w ciągu których należy ściśle przestrzegać wszystkich zasad . W tym czasie dziennikarka była pod stałą opieką specjalistów, którzy monitorowali jej wagę, mierzyli ją i sprawdzali stan zdrowia. Pomysłodawczynią diety owocowo-warzywnej jest dr Dąbrowska . #rok#równo#roktemu#zmiana#dobrazmiana#kolorowo#lepiej#?#inaczej#?#można#?#można#motywacja#zdrowie#hormony#głowa#energia Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Karolina Szostak (@karolinaszostak) 24 Sty, 2017 o 8:00 PST Absolutnym zakazem jest objęte oczywiście spożywanie alkoholu oraz palenie papierosów, ale nie tylko. Na czarnej liście znajdują się również kawa, herbata (również zielona) oraz wszelkie napoje słodzone. W trakcie diety wolno pić jedynie herbaty ziołowe oraz owocowe, a także kawę bezkofeinową na bazie cykorii . Należy również pamiętać o odpoczynku. Przesypianie ośmiu godzin to jedna z tych rzeczy, której należy ściśle przestrzegać. Podobnie zresztą jak masaży, których zadaniem jest pobudzenie przepływu limfy. Dieta Karoliny Szostak. Na czym polega? Najpierw przechodzimy przez sześciotygodniowy post. Każdego dnia łączna dawka energetyczna wszystkich posiłków nie może przekraczać 600 kcal . Ale to wcale nie znaczy, że możemy jeść, co nam się podoba. Posiłki są jasno określone. Podczas diety możemy jeść większość warzyw, ale najlepiej wybierać te surowe. Warto przygotowywać z nich również zupy, ale na wodzie i bez oleju. Używanie soli oraz pieprzu nie jest zabronione. Jedyne na co musimy uważać to ziemniaki, bataty i wszystkie warzywa strączkowe .  Rano należy pić zakwas z buraków . Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie...

Przeczytaj